Last news in Fakti

10 Декември, 2015 14:53 3 117 1

Реформаторският блок няма да излезе от управлението

  • реформаторския блок-
  • иво инджов-
  • политолог-
  • управление

Възможно е отделни депутати да се обявят за опозиционни по примера на Радан Кънев, смята политологът Иво Инджов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Реформаторския блок като цяло няма да излезе от управлението. Все пак е възможно отделни депутати да се обявят за опозиционни по примера на Радан Кънев. Това заяви в интервю за Факти.бг политологът Иво Инджов. По думите му така предлаганата реформа е заместител на истинската, а оставката на правосъдният министър е - от една страна достойно поведение, от друга - един вид изпреварващо действие, преди министър-председателят да му я поиска...

Какво се промени с оставката на министъра на правосъдието?

От една страна това е достойно поведение. След като си предложил някакъв проект за реформа в доста по-широки граници и този проект е бил силно окастрен, е редно като политик, да си подадеш оставката.

От друга страна обаче, ако се загледаме в действията на министър Иванов през цялата изминала година, те показват, може би, неразбиране, да не кажа непрофесионализъм, в отношението към съдебната система и опити тя да бъде реформирана по начини, които противоречат на конституцията. Затова, вероятно, оставката е закономерна. Тя дойде след един момент на много критики и е един вид изпреварващо действие, преди министър-председателят да му я поиска...

Какво имате предвид?

Основният спорен момент в т.нар. „исторически компромис“, който беше силно минимизиран вчера е след като Висшия съдебен съвет (ВСС) се разделя на две колегии – съдийска и прокурорска, какво се случва с прокурорската. Според първоначално приетото становище, за което на първо четене на промените в Конституцията гласуваха над 180 депутати, трябваше да има паритет между избраните от прокурорската и от парламентарната квота. След вчерашното гласуване превес ще има прокурорската квота.
 

Т.е., реално превес ще имат хората, които зависят от главния прокурор?

Формално е така. От друга страна в Конституцията ясно е написано и това не е било променяно, че съдебната власт е независима. В съдебната власт влиза и прокуратурата. Следователно прокуратурата трябва да бъде независима, тя не може да бъде зависима от парламентарна квота. Ако са искали, е трябвало да променят този член на Конституцията. Или е трябвало да работят за нещо по-радикално, за което обаче трудно може да се събере консенсус в момента – за изваждането на прокуратурата от съдебната система и прехвърлянето й в изпълнителната власт, каксто е в САЩ, например. Тогава вече щяха да имат кауза, за която да се борят. Но подобно нещо нямаше да събере консенсус в парламента и да има първи „исторически компромис“.

Бих обобщил, че така предлаганата реформа и на първо четене и след вчерашното гласуване, е заместител на реформи. Тя не е истинска, реална реформа. Какво значи дали ще имаш една бройка повече в прокурорската или съдийската квота в страна като България, където има други форми на зависимости? Откъде да знаем дали всички, които са назначени от парламента ще гласуват в интерес на обществото и ще контролират главния прокурор? Дали няма да изпаднат в други зависимости – от изпълнителната власт например.

Затова нямаше и широк обществен отзвук. Няма и воля за протест. Защото хората не могат да се идентифицират с някаква кауза, освен едно малко малцинство...

Какви прогнози можем да направим?

Според мен Реформаторският блок няма да излезе като цяло от управлението. Може би отделни депутати ще последват примера на Радан Кънев. Той се обяви, че излиза като личност в опозиция, но същевременно все още е съпредседател на Реформаторския блок, който е съуправляващ. Както казват мои колеги – половин ден ще е в опозиция, половин ден ще управлява... В никакъв случай не очаквам СДС и ДБГ да излязат от управление. Виждам, че председателят на БСП Михаил Миков и политолога Евгений Дайнов прогнозират, че са възможни предсрочни избори за да се овладеят турболенциите във властта и да се пренареди правителствената конфигурация. Това също не може да бъде изключено като вариант, макар че е твърде рано да прогнозираме подобно развитие. Все пак първо Реформаторския блок трябва да се определи къде е.

А позицията на премиера Бойко Борисов? Той мълчи, засега, освен че прие оставката?

Премиерът, според мен, в момента обмисля какво да направи. Във всички трудни моменти той е подкрепян от ДПС. Има си заместител на Реформаторския блок, ако той се оттегли от властта.

Забелязваме, че в последно време Борисов се върна към по-фриволните изказвания, характерни за първия му мандат..

Това показва, че той се чувства комфортно във властта. Владее положението. В момента има само една реална опозиционна партия – БСП, която обаче си има сериозни собствени проблеми. Тя се позиционира като ясна опозиция при гласуването на конституционните промени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добронамерен съвет

    0 0 Отговор
    Един добронамерен съвет: От тук нататък единственият полезен за България ход е, РБ да остане в правителството, но като негова вътрешна опозиция (подобно на ПФ). В противен случай ГЕРБ ще бъде изконсумиран без остатък от мафията и ще повлече за дълго към дъното целия народ !