14 Февруари, 2016 18:03 17 432 30

Премиерът Бойко Борисов рискува да ядоса Германия

  • бежанци-
  • срещи-
  • граница-
  • премиер-
  • среща
Премиерът Бойко Борисов рискува да ядоса Германия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министър-председателят Бойко Борисов рискува да обтегне отношенията с ключовия си съюзник в Европа, германската канцлерка Ангела Меркел. В понеделник той заедно с министъра на външните работи Даниел Митов трябва да участва в Прага в среща с лидерите на т.нар. Вишеградска четворка или В-4 (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) по въпроси на предстоящия в четвъртък и петък Европейски съвет – миграционната криза и проекта за споразумение с Великобритания. Днес се разбра, че в Берлин не гледат на това събиране с добро око.

Това пише в блога си Веселин Желев.

Вишеградците искат да подпомогнат България и Македония в засилване на охраната на границите им с Гърция, при положение че тя така и не успява да намали миграционния поток към Централна и Западна Европа.

Това очевидно е и предохранителна мярка,

в случай че шенгенските държави решат да възстановят контрола по вътрешните си граници за две години, ако Гърция до три месеца не покаже, че наистина може да пази границите си и да изпълнява задълженията си на членка на ЕС в областта на миграцията и убежището.

Ако Австрия и Германия възстановят паспортните проверки по целите си граници, а не по малки части от тях, както е сега, прииждащите мигранти биха се струпали на Балканите и в новите членки на ЕС от Централна Европа, създавайки там кризисна ситуация. Вишеградците искат да предотвратят това още на границата между България и Гърция.

Правителството в София не е заявявало позиция към намеренията им, на ако вярваме на международните медии, Германия не е доволна от идеята им.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, водещите социалдемократи в коалиционното правителство на дясната Меркел, са изпратили писмо до европейските социалистически лидери и до всички правителства в ЕС, призоваващо за общ подход, съобщи Ройтерс.

Според агенцията в него се казва:

Такива мерки трябва да бъдат съгласувани от всички заедно

и не могат да бъдат едностранно насочени срещу една държава-членка”.

“Искаме споразумение между страните от Вишеградската четворка, че ако Гърция не се справя, а тя не се справя, има повече смисъл да се инвестират пари в охраната на границите между Гърция и Македония, България и другите страни”, каза по този повод министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, също цитиран от Ройтерс. “Получихме демарш – как сме смеели като В-4, България и Македония да обсъждаме охраната на външните граници. Германия е подала протест до нашия заместник-министър на външните работи заради тази среща, в който се казва, че трябвало да потърсим друг начин”.

Очаква се преди Европейския съвет в четвъртък

Меркел да призове всички държави в ЕС да изпълнят квотите си

за релокация на мигранти от Гърция и Италия. Вероятно това ще стане на среща преди съвета, където ще присъства и турският министър-председател Ахмет Давутоглу. Там Меркел ще търси коалиция на желаещи да приемат повече бежанци за презаселване от Турция.

На редовната годишна конференция по сигурността в Мюнхен френският министър - председател Манюел Валс каза, че страната му ще изпълни квотата си за релокация на 30 000 мигранти, но няма да вземе повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3хбг

    2 2 Отговор
    НАШИЯ ПРЕМИЕР Е ЛИДЕР ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА.НЯМА ЗАЩО ДА ЦЕПИ БАСМА НА СУБЕКТИ КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ПРАВЯТ АТТИБЪЛГАРСКИ ПИАР И ДА СА ОСНОВЕН ФАКТОР ЗА НЕПРИЕМАНЕТО НИ В ШЕНГЕН.С ГЕРМАНИЯ ТРЯБВА ТВЪРДА ПОЛИТИКА И ЩО ДА ЧАКАМЕ ЕРДОГАН А НЕ НИЕ ДА ГИ ЗАЛЕЕМ С МИГРАНТИ.НЕ НИ Е ПРОБЛЕМ ДАЖЕ МОЖЕ ДА Я УДАВИМ ГЕРМАНИЯ С БЕЖАНЦИ .ПЪК И ПРЕМИЕРА НИ Е МНОГО ПО КРАСИВ И МЪЖАГА ВЪОБЩЕ МОЖЕ ДА НЕ И ЦЕПИ БАСМА.

    Коментиран от #3, #4, #14

  • 2 Plodviv

    2 1 Отговор
    Прави всичко обратно на начина, по който го правят немците и ще стигнеш далече!!!
  • 3 кроко

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "3хбг":

    Да, ама на кукуфелницата меркел плановете и вървят за сега - напълни германия с джангали, сега ще инвестират кинти да ги учат на немски известно време, през което ще си проличи ясно кои джангали имат желание да работят и са приспособими и като научат езика - айде всички други бегом по родните места и на тяхно мясно джангалите да сядат - българи, румънци и т.н. всички ще си ги пратят по домовете, щото при нас няма война. А тия ще си останат там. И подозирам че ще прехвърлят отговорността за непотребните и неприспособими джангали на другите страни - те затова и натискат за разни кжоти, ама никой нищо не казва на какъв принцип ще се определя кои хора къде да пребивават.
  • 4 Боко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "3хбг":

    Хахахахахахахахахахахахахахаха ГОЛЕМ СИ!
  • 5 да я ядосва

    2 0 Отговор
    “Такива мерки трябва да бъдат съгласувани от всички заедно и не могат да бъдат едностранно насочени срещу една държава-членка”.
    А ти ма Меркелито да не би да си съгласувала с нас, като почна да си ги каниш тия !? Кани си ги ама да не минават през нашия имот!
    Я държавите с малко останал разум в главата да и покажат на тая комбинация от 3 пръста и да си пазят суверинитета и хич да не им дреме, какво щяла да мрънка тая изкукала бабичка! Важно е да се опазят хората и държавата, а не да се грижим за "мераците" на някаква си германка. Нея историята, ще я съди и още от сега може да си задели едно "място на стената" до Хитлер, като персонаж разсипал Европа.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 АЗ

    3 0 Отговор
    Въпрос на време е Турция да ги пусне. По добре да вземем
    под наем автобуси та да можем да ги закараме до Берлин
    как Меркел да ги настани. Като си мълчат за войната
    в Сирия сега да си пожънат посятото. Със сигурност българина ще помага, такива сме, но ше помогнем и на меркел да станат от 80 милиона души +10 милиона бежанци да ги заформи на 90 000 000
  • 8 диан

    1 0 Отговор
    ако е нещо с имигрантите
    и меркел не мярка с добро око
    значи сме на прав път
  • 9 ооооооо

    2 0 Отговор
    Боко, сега ти е единственият шанс да се закачиш за чешкия и унгарски президенти и да зае.еш баба Меркел.
    Вишеградската четворка, в лицето на нейните ръководители, има най-точната преценка за овладяване на кризата и тя най-точно отговаря и на нашите интереси.
    Бабката наскоро ходи за акъл до френския президент, но той я подкрепи в усилията й да довлече колкото си може повече мюсюлманска сган.
    Боко, не й се вързвай на баба Изперкъл - тая нарцистична комунистка от ГЕСП.

    Коментиран от #10

  • 10 NRJ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ооооооо":

    така е, баба Изперкел е луда, а останалите са мишоци, само Виктор Орбан , чехите и поляците имат все още мозък в главите.

  • 11 Меркел

    0 0 Отговор
    Вече не е Германия а Цигания -Бай Тошо не им даваш дума да кажат за България
  • 12 1234

    1 0 Отговор
    Това е единственото правилно решение от 25 г насам.Тая германка е изперкала,защо и са тия мангали,после ще се чудят германците какво да ги правят,като се навъдят като мишки,и ще викат ние сме германци тук сме родени,ще правим каквото си искаме.Е ТОГАВА ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕ ВИДЯТ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ?ама ще е много късно.За това трябва да се вземат мерки о,време иначе лошо Седларов ,много лошо.
  • 13 Жельо

    0 1 Отговор
    Комунистите от ГЕСП и БКП се поддържат,та Б още си пази билета-знайш ко ши стани,я !
  • 14 Жельо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "3хбг":

    Ти ма умря ма другарко !
  • 15 аз

    1 1 Отговор
    Ако тука има дори един които си мисли че Б.Б. иска да предпази България от потопа имигранти (които е въпрос на дни), България си заслужава съдбата.
    Б.Б. дойде на власт с обещанието че ще построй ограда по цялата турска граница. След това се отказа защото щяла да излезе много скъпо, но той бил говорил с Ердоган да спре имигрантите. Когато имаше опасност от ебола Б.Б. обеща да довърши оградата но след това се отказа. След атентата в Париж Б.Б. обеща да довърши оградата но след това се отказа. След изнасилванията в Кьолн Б.Б. обеща да довърши оградата но след това се отказа. Сега пак обеща да довърши оградата.
    По време на царуването на Б.Б. се прие закон че всеки нелегален имигрант става български гражданин след 5 години със статут, а 93% от имигрантите получават статут. Имигрант осъден за нелегално преминаване на границата няма. Оказа се също че сега изградената ограда е стояла месеци без охранителни камери защо не си били платили сметката за ток.

    Коментиран от #16

  • 16 onq s konq

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "аз":

    Посочи САМО ЕДИН глава на европейска държава,който НЕ ИСКА ДА СИ ЗАПАЗИ СТРАНАТА ОТ ЕМИГРАНТИТЕ!Но те де факто са в Европа.А е така,защото всички сме в ЕС и решенията се вземат общо!Дори страни като Сърбия,Македония и Турция които не са в ЕС,също са потърпевши и НЕ СИ ЗАТВАРЯТ ГРАНИЦИТЕ!!!Но ти си се вкопчил в Бойко...по обясними причини.И понеже не смееш да ги кажеш гласно,ще ги кажа вместо теб:Защото си русофил нагъл,защото искаш да излезем от ЕС и НАТО и да се гушнем с Русия.Е няма стане твойта работа!Защото Еврофондовете са жизнено важни за България,защото Европа е прогресът,а Русия освен робство и "желязна завеса" няма какво друго да предложи.А иначе колкото по се стопявате/видно от изборите/,толкова повече озлобявате но това си е ваш проблем.
  • 17 Българин

    2 0 Отговор
    Ех тази Меркел ,тази дърта мастия,продава Европа на гадните турци.Ако може да стане стария нацист чичо Адулф Хитлер .
  • 18 123

    1 0 Отговор
    Сега е момента да се построи тази ограда ,няма нищо лошо в това ,правили са го навсякъде ,например САЩ са първенци .За БГ жизнено необходимо да се огради от боклуци,педафили . Де да бяха нормални хора ,но след като изповядват една религия и после го прилагат на практика в Кьолн и БАТАК-КЛАН,за какво говорим....Е не са всички са такива ,но специално тези прииждащи са пълни отрепки...
  • 19 goni

    1 0 Отговор
    Няма да се притеснявате! В Германия наближават избори! Меркел няма да я бъде! Не ми се вярва собствената и партия да я подкрепи, камо ли останалите германци! Само че тая забърка такава гореща каша че дълго време не само Германците, а и всички останали в Европа има дълго време да я духат!:) Как пък не се намери един разумен човек да я спре да не произнася прочутите си думи че мигрантите са добре дошли!!!
  • 20 gosho

    1 0 Отговор
    Kолко еврофондове усвояваме и колко ни е вноската като членове на ЕС ?
  • 21 Не вярващия

    1 0 Отговор
    А защо не осиновиш 5-6 сирийчета,ами само плюеш по форумите?
  • 22 Не вярващия

    1 1 Отговор
    До оня с коня,фондовете ги усвояват около 300 души!Вноските за ЕС,ги плаща целия мизерстващт народ!Като си загрижен толкова за арабския свят-вземи две семейства у вас!

    Коментиран от #23

  • 23 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Не вярващия":

    Виждам че русофилските ви кухи лейки неуморно сътворяват просташки политически напъни,но за сетен път ще опитам да ви "вкарам в браздата".Първо:Еврофондовете ГИ УСВОЯВА БЪЛГАРИЯ,А НЕ 300 ДУШИ както твърдиш,при това по доста сложни за защита проекти пред европейската администрация.Да оставим настрана факта,че ти лично едвали можеш да броиш до 300:)След постъпване на сумите по сметката на България,същите се разпределят стриктно по министерства в съответствие с отраслите които ръководят и се предоставят по специална схема НА ФИРМИТЕ,КОИТО ИЗВЪРШВАТ СТРОИТЕЛНО-РЕМОНТНА ДЕЙНОСТ.А това всичко е ЖИЗНЕНО ВАЖНО за УВЕЛИЧАВАНЕ НА РАБОТНАТА ЗАЕТОСТ в България и понижаване на безработицата.КОЛКО ЗА ФОНДОВЕТЕ ЛИ?Вноската на БГ е около 900 милиона ,а фондовете влизащи в страната са ОКОЛО 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ на годишна база.За инфо само в земеделието се вливат около 1 милиард по различни програми,за строежи на Метро,магистрали и друга пътна мрежа няма да споменавам,за стотиците културни обекти /опери,театри,околна среда-също.И накрая-защо не си осиновя арабски семейства...Ами независимо че градът в който живея е на 4-то или 5-то място по големина,АЗ ЛИЧНО ДО СЕГА НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ЖИВ БЕЖАНЕЦ?!Дори оня ден си приказвах с приятели и попитах някой от тях виждал ли е-само един спомена,че е виждал...двама!!
  • 24 Мишка

    1 2 Отговор
    Оня спри и дай думата на коня.Той поне има мозък в главата си.
    Ставаш смешен братоо.

    Ето правилния подход към всяка една сволач дори и ти си за том:

    http://www.dunavmost.bg/World/News/39936-tuk-ne-vi-e-evropata-ili-kak-v-rusiya-vazpitavat-bezhantsite-ot-raz
  • 25 jp power

    1 2 Отговор
    Явна проблема ти е ,че не си виждал""бежанец"". Е, аз съм ги виждал, и не са за гледане. Ся ,да чакаме да те надупят тебе и коня те, че да промениш мисленето си???В Европа, три държави внасят повече пари, отколкото вземат, това са Германия, Франция, и може за твое учудване, третата сме ние, България. Парите за земедели ги взимат само тарикати и нищо не отглеждат, всичко е на хартия, подкупи и измами. А тия големите земевладелци, са турци, изкупиха земята в България, Турски фирми строят магистралите, и големите проекти. Какво значи това, хем повече даваме, а това ,което вземаме го даваме на турците. Или си много тъп да вярваш, че имаме полза от Европа, нато и евро фондове, или си на заплата при някой от тия. СПОРЕД МЕН СИ ТУРЧИН. Браздата ти е грешна, ореш из морето, кандидат удавници, като теб НЯМА. ТУРЦИЯ КЕ ПАДНЕ.

    Коментиран от #26

  • 26 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "jp power":

    Няма 2 мнения по въпроса за бежанците,но НЕ СТАВА ТАКА,КАКТО ПРЕДЛАГАТЕ ВИЕ-еднолично хлопваме кепенците на бълг траница и майната й на Европа.А не е трудно да се сетиш за последствията-изключват ни от ЕС,което значи ВИЗИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ЗАБРАНА ЗА РАБОТА НА ЗАПАД,КОСМИЧЕСКИ МИТА НА СТОКИТЕ НИ КОИТО ГИ ПРАВЯТ НЕПРОДАВАЕМИ,а между другото 70% от износа ни е точно за Европа.Колкото до това кой взема Евросубсидии-излишно е да спорим след като си има Интернет ,медии и официални документални справки па въпроса КОЛКО ВНАСЯ БГ И КОЛКО ПОЛУЧАВА.И не аз съм "на заплата" ,а ти си се фанатизирал тотално и се изказваш неподготвен.Относно земеделието със сигурност си прав че има и доста тарикати които получават пари без да отглеждат нищо,има и турски фирми-арендатори които дават мижава рента,но специално в Добруджа където са моите земи лично познавам 5-6 "средни арендатора" обработващи по около 20хил.дка и 1 "по-едричък" СЪС 85ХИЛ ДКА,но всички те са БЪЛГАРИ и рентата която дават няма нищо общо със тая в другите части на страната.Затова и декара там струва около 2хил лв,/и не се продава при това/,докато в останалите райони е 5-700лв.

    Коментиран от #27

  • 27 Мишка

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Кой е тоя дето дава 2000 лв/дк? Дай го тука да Му шитна едни 350дк.
    При тая цена освен с канабис и опиумен мак с друго няма да си избие инвестицията близките 100г.

    Коментиран от #30

  • 28 steve

    1 0 Отговор
    Сега е времето да се поучим от Вишеградската 4-ка. Европа се Меркелизира! Да сложим край! Бат Бойко да не слуша тази ПАТКА, ами да отива да говори с единствените разумни лидери в Европа. Техните народи ги подкрепят безрезервно
  • 29 Дао

    1 0 Отговор
    Всички сме умници, всички тук знаем повече от цял ЕС :) Ама аз кат по прост си мисля, че още преди да се случат събитията, всичко това е разработено и решено в едни кабинето дето това им е работата: Да смятат колко работна сила има сега в евросъюза, колко ще има след 10, 15г. Още преди големия наплив италианците обикаляха бреговете на Либия и :спасяваха: хора, дето още виждаха Триполи в далечината. А те ги мъкнеха в Италия. Та това за мен си е събиране на матерял на едро. После ще пресеят кой им трябва и кой не и останалите ще ги натирят. А ние стария матерял нека си квичим. От нас се взе каквото читаво имаше. На геостратезите им дреме.
  • 30 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мишка":

    Само ги обяви в "БГ ЗЕМЯ" и до 2-3 дена ги имаш парите ,но ако са на едно място можеш спокойно да вземеш повече.Все пак не забравяй че цената върви само нагоре с по около 10% годишно за да стигне европейската,като за сравнение ще ти кажа че в една Гърция например е 2000 ЕВРО.И си оправи сметките-годините за "избиване" не са 100,а 20!