Last news in Fakti

14 Април, 2016 12:01 2 263 5

Новата американска теорема - зад „Панамските документи“ стои Путин

  • путин-
  • документите панама-
  • panama papers

Ако Путин не е замесен, значи е точно той

Новата американска теорема - зад „Панамските документи“ стои Путин - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Джампаоло Роси, в. Ил Джорнале, Италия

 

През последните дни руският президент Владимир Путин се оказа в центъра на безпрецедентна журналистическа атака, предприета по ясните указания на западния медиен апарат чрез скандала с „Панамските документи“. Според американските и европейските средства за масова информация, главата на Кремъл се явява таен ръководител на система за незаконно финансиране от офшорни компании, свързани с негови най-близки хора. Спекулации и хипотези се издигаха без основание за достоверност от вестници и телевизии по цял свят, макар че в 11-те милиона откраднати документи името на Путин никъде не се споменава. Цялата теорема се базира на присъствието на неговия личен приятел, имащ компания в данъчния рай.

Сега когато става ясна съпричастността на шефа на Кремъл към скандала (напълно измислена), западното мислене смени формулировката: ако Путин не е въвлечен в скандала с „Панамските документи“ значи той стои зад всичко това.

Тази невероятна нова теория, издигната от Клифърд Гади, крупен аналитик от института "Брукингс", бе подхваната от основните американски и западноевропейски издания (Вашингтон пост, Нюзуик). Институтът "Брукингс" – най-важният мозъчен център на САЩ, изследователски център, специализиран в икономиката и политиката, катализатор на милиардни инвестиции, правени от американската финансова система и военно-промишления апарат - се ползва с влияние в пресата. Гади бе принуден да признае, че историята за Путин в „Панамските документи“ е „куче, което не хапе“. Съвършено очевидно е, пише той, че пресата „взе на мушка Путин много несъразмерно с уликите, които представя“. Западът публикува тези документи като разчиташе „да злепостави Путин“ на международно равнище. Ако това е бил мотивът, то резултатът е жалък, защото историята с „Панамските документи“ абсолютно не вълнува Путин и оказва негативно влияние на стабилността на Запада.

Но как това можа да се случи? Според Гади Западът попадна в капан. Новата теория, която е разработена от влиятелния американски мозъчен тръст, е следната: „Панамските документи“ са операция на руските специални служби. Те са откраднали документите и хитро са ги подхвърлили на Запада, неподозиращ, че е попаднал в капан. Главно действащо лице на тази операция по мнението на американците е Федералната служба за финансов мониторинг, най-могъщата агенция, имаща информацията за прането на мръсни пари и офшорните центрове и подчиняваща се непосредствено на Путин. Целта – да се отвлече вниманието, за да се прикрие руската клептокрация, чиято неотменима част е Путин. Но преди всичко целта е да се събере информация, с помощта на която може да се шантажират и контролират представители на политическия и икономическия свят, особено в САЩ. Операцията е била планирана така, че в скандала да бъде замесен Путин, но без да го въвлича в действителност, за да не възникнат съмнения, че режисурата е в Москва. Доказателства за тези твърдения? Разбира се, няма.

А журналистическите разследвания? Как е възможно цялата западна преса, най-важните вестници, най-популярните телевизионни канали, да не забележат блъфа, а обратно – да му се хванат? А известният Международен консорциум на разследващите журналистите(ICIJ), в който влизат стотици от най-известните автори от цял свят и който повече от година работи над „документите“ и разследва най-силните истории? Всичко е просто – цялата система на масмедиите се хвана на руската въдица.

„Руснаците хвърлиха захранка, а САЩ клъвнаха“. Същият този Гади признава това, за което ние писахме от самото начало – журналистическата кампания за „Панамските документи“ и за Путин беше операция под диктовка.

Тази теория май е като сюжет от роман на Джон льо Каре. В действителност това е отчаян опит да се спаси провалилият се скандал, режисиран от западните разузнавателни централи, от които зависи свободната демократична преса. Сега, когато той премина през важните американски издания, в близките седмици се очаква да започне да се пропагандира в периферията. Остава ни просто да чакаме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tutankamon

    1 1 Отговор
    брей каква мисловна извисеност чак да се потресе човек...
    ами то и барак го няма и други естети също не се споменават ... фокус върху фактите това трябва
  • 2 Ужас

    1 0 Отговор
    Едно не разбирам...как човекът не осъзна, че тези управници и "дърпащите конците" не са безсмъртни...
  • 3 goni

    1 0 Отговор
    Евала бе!:) МашАлах!:) Какво направия тия ора?:) Направо утепаа коча с лопатата!:) Но, по принцип и в най-голямата лъжа има някаква истина! Ама, върви и отсявай, като първобитен златотърсач лъжата докато накрая в коритото ти заблести зрънцето истина!:) Има един стар виц по темата за компютрите, компотите, България, Япония и Етиопия, ама няма да го разказвам, защото ще ми искате 5 ст. за стар виц!:)
  • 4 сори

    0 1 Отговор
    Голяма част от парите руските олигарси си държат в Кипър.Не случайно си имат Военна база там за всеки случай наравно с натовски бази.

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "сори":

    Я пак пробвай...В Кипър има единствено две британски бази, в Акротири и Декелия. Руснаците имат само сключено споразумение техни кораби да влизат в кипърски пристанища. И разликато от това да имаш собствена военна база е доста голяма.