Last news in Fakti

19 Юли, 2016 15:12 27 343 14

Колко бира е добре да пием на ден

  • бира-
  • консумация-
  • радомирова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Госпожо Радомирова, защо намалява консумацията на бира в пластмасови бутилки? Обикновено пивото в нея е по-предпочитано, заради по-достъпната цена.

- Една от основните причини за това, извън покупателните способни на семействата, за които споменахте, е че на пазара се появиха редица нови интересни предложения, които изискват задължително стъклени бутилки, като например непастьоризираното пиво, както и вентидж бирите.

Колко бира е добре да пием на ден

Те може би са малко ретро, малко намигане към миналото, но те трябва да имат някакво ново развитие. Те са друг тип от категорията ни. Всички тези нови процеси, които текат като производствено направление го изискват.

От друга страна, се появяват нови и нови видове стъклени бутилки, които са за еднократна употреба, които са олекотени и всъщност е съвсем нормално да се предпочитат от консуматора.

Една от причините да се наложи пластмасовата бутилка в страната беше, че тя е много удобна за носене. Тези еднократни стъклени бутилки не изискват хората да ги връщат. Те не са с депозитна система и това значително облекчава нещата.

Бирената култура се развива. Имиджа на категорията се променя и хората вече търсят нещо, което е класика в бирената култура.

- Българите дават ли повече пари за бира?

- Трудно е да се каже. През 2015 г. оборотът на компаниите от Съюза на пивоварите е бил около 460 млн. лв.

- Къде е България на световната карта? Къде изнасяме пиво?

- През последните години се наблюдава увеличаване на обемите, които са за износ. Не сме експортно ориентиран сектор, но все повече има интерес към произвежданата в страната бира. Най-вече се изнася както за близките ни географски държави, особено Румъния, така и за българските диаспори в различни страни и в различни точки на света, включително в САЩ, Канада. Българинът търси вкуса, който му напомня за родината. И това е една от причините на тези места да се консумира пиво.

- Какъв е делът на чуждестранните бири, които се внасят у нас?

- Около 4% до 5% годишно. Внасяме основно от Полша, Австрия, Чехия, Румъния.

- Налагането на дадена марка бира само чрез нови предложения ли е възможно, тъй като последните 3-4 години някоя от марките заложиха само на това?

- За да излиза с нещо ново, това означава, че всяка компания е направила задълбочени проучвания и изследвания върху нагласите на консуматорите. Използват се всевъзможни техники на маркетолози, които се занимават с тези процеси и след като те го позиционират на пазара, това означава, че вече или има търсене, или консуматорът е готов да го приеме, защото преди години имаше много опити да се наложат на пазара нефилтрирани мътни бири, но консуматорите не ги пожелаваха. Сега вече е по-различно. Няма никакви случайно решения. След като е направено, значи е добре премислено.

- Споменахте, че се правят изследвания на бирите. Бихте ли казали малко повече?

- Да, изследваме най-различни показатели – които са за безопасност на продукта, които са по нормативна уредба и се стигне до изследвания, които ни показват какво е съдържанието на антиоксиданти, на витамини – витамин В, соли, калории. Всичко това е важно, за да може клиентът да направи своя правилен избор. Малцина знаят, че пивото е много богато на витамини, на антиоксиданти, на фибри и при умерена консумация е част от съвременния и балансиран начин на живот.

- Коя консумация е умерена?

- Необходимо е да бъдем отговорни като консуматори. За дамите около 600 милилитра дневно и за господата около 1-1.2 литра на ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечо Пух

    1 1 Отговор
    Колкото повече толкова повече.
  • 2 богато на витамини

    1 0 Отговор
    В България НЯМА голям производител на истинска бира!
    Единствените които произвеждат наистина качествена бира са LUC`s в Трявна и то уцелих късмет, че хотела в който бях отседнал във Варна я предлагаха, понеже никой друг не я предлага в този град...
    Единственото, което се доближава до хубава МАСОВА бира е Столично Вайс и то много заведения не знаят как да я поднасят и ти я носят отворена без да са я разклатили - пълни идиоти! Но тя пък е слабичка с 4.2% , а Pale Bock на Столично е чудесен пример за опипване на пазара в този сегмент на бира с 7.2% - реално в БГ нямат конкурент!
    Като цяло домашни и бутикови пивоварни правят бира, а всичко масово и пластмасово, е кошмар и ужас за разбирачите!
    Хубавата бира в БГ започва от 5 лв. за литър.
    А по отношение за консумацията - тя си е умерена по кг.телесно тегло, като промили

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Биррр

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "богато на витамини":

    Съгласен. Повечето нормална бира има вкус на газирана вода смесена с разтворимо сокче и добавен алкохол. Пикня.
  • 4 Озака от Прага

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "богато на витамини":

    Българска качествена масова бира не съм информиран да има, но пък повечето качествена бира, която си заслужава да се пие, е вносната. А болшинството вносни добри бири съвсем не са на цена 5 лв. за литър, а поне 5 лв. за литър! Пилзнер Урквел, Стела Артоа, Корона Екстра, Гинес, Килкени, Лефе, Ефес, Кромбахер...Зависи, разбира се, откъде си я купуваш за консумация - от ресторант ще е поне три пъти по-скъпа. Българска бира бих пил, но само крафт, т.е. варена в малки серии и рецепти, задължително от малък пивовар и направена с качествени съставки.

    Иначе, бирата вкъщи е заместила напълно водата като живителна течност и се пие целодневно и по много. Само не готвя и не се къпя с нея. Не мога да си кривя душата и да лъжа, че е само висококачествена, но има сравнително поносими евтини бири и то в изобилие.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Коча

    3 4 Отговор
    Н А КОЙ МУ ПУКА ЗА БИРА СЛЕД КАТО ИМА РАКИЯ?
  • 7 Лаик

    4 0 Отговор
    По принцип съм от село, и не съм много в час с бирената индустрия, но наскоро бях в Белгия по работа и имах удоволствието да им опитам някои от бирите. От масовата, стела артоа ми направи много добро впечатление - много лека и приятна. Пих и най-масовата бира в Белгия - Дювел. Много ми хареса, въпреки че беше доста силничка за нашите стандарти. Опитах и някои други техни марки, но не си спомням имената им, понеже плачех докато плащах сметката
  • 8 AUDI

    2 1 Отговор
    БИРА В ПЛАСТМАСА=ПИКНЯ
  • 9 Азззззз

    0 1 Отговор
    От години пия по 3-4 бири след работа (всеки ден), на 34 съм и скоро си изследвах кръвта и всичко беше в норми. Пийте и се радвайте на живота, защото той отлита бързо...
  • 10 бобибирата

    1 3 Отговор
    най-добрата бг бира е загорката другото е имитация на бира столичното написано по-долу съще добро а, за силна бира пийте приматор чешка 24%
  • 11 чичо Пешо

    2 1 Отговор
    голям фен съм на бирата и мога с увереност да посная по вкуса повечето масови бири, предлагани у нас. Не съм съгласен, че тук бирите са лоши, имам клиенти и приятели от целия свят и един не е казал, че бирата ни не струва...дори един чех - знаете какви са качесвата на бирата им-за мен най-добрата, та дори той в началото искаше да обикаляме заведенията да търсим оригинално Starobrno, но в последствие го направих фен на Загорката, въпреки, че на мен лично не ми допада особено.
  • 12 Иво

    2 1 Отговор
    Тази дама как уверено се изказва. За мен (а и според лекарите ) 2 - 3 бири на ден си е жив алкохолизъм. Но какво разбирам аз, нали няколко човека си заминаха по тази схема около мен...
  • 13 до Иво номер 12

    1 1 Отговор
    Ивоооооооо, Ивооооооооо, лелката те вика да спинкаш следобеден сън в детската градинка. Ивооооооо, чуваш ли, Ивооооо....
  • 14 Клуб на трезвениците

    0 2 Отговор
    Който слуша бате Иво ще живее, другите цироза ви чака.