Last news in Fakti

30 Октомври, 2016 17:40 3 686 12

Турция ще трябва да разкрие тайните си на Русия

  • аккую-
  • турция-
  • русия-
  • аец-
  • тайни-
  • атомна централа-
  • мерсин-
  • росатом

Ще се превърне ли Турция в заложник на Русия?

Турция ще трябва да разкрие тайните си на Русия - 1
Снимка: Akkunpp.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имаше само един положителен аспект на кризата между Турция и Русия, предизвикана от свалянето на руския бомбардировач Су-24 в края на миналата година: възможността да бъде спрян проектът АЕЦ „Аккую“.

Двустранните отношения между двете страни вече са възстановени, а работата по атомната електроцентрала близо до средиземноморския град Мерсин ще тече с още по-бързи темпове, коментира за „Хюриет“ анализаторката Барчин Йънанч.

Стратегическо партньорство между двете страни бе уредено след серия двустранни срещи между лидерите и бизнеса по оста Москва – Анкара. Това означава, че Русия ще извлече облаги в няколко направления, сред които и данъчни облекчения. „Аккую“ е изключително престижен за Русия проект, тъй като „Росатом“ ще построи и управлява съоръжението.

Турция реши да избере модел на атомна централа, който никога до този момент не е използвала, което означава, че ще се изправи пред проблеми, пред които никога не се е изправяла. Готова ли е за подобен сценарий?

Според Центъра за изследване на икономиката и чуждестранните политики (EDAM) едно от най-големите предизвикателства пред турската страна ще е осигуряване на сигурността. Ядрените обекти са от ключово значение за всяка една държава, която ги притежава, и са сред основните цели на терористичните групировки.

Географското разположение на Мерсин (близостта до горещите точки на конфликт) и продължаващите боеве между турските власти и бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) – обявена за терористична организация в южната ни съседка – представляват риск за сигурността на мнозина.

От центъра посочват, че при транспортирането на материалите, които ще се използват в атомната централа, е възможно да бъдат извършени нападения и кражби. Рискът от саботаж е на дневен ред. Получаването на важна информация за атомната инфраструктура също е чувствителна тема, носеща след себе си рискове.

Всичко това изисква тясно сътрудничество между Турция и Русия. За да гарантират на „Росатом“ сигурност и безпрепятствено завършване на АЕЦ „Аккую“, турските власти ще трябва да споделят секретна информация с представителите на компанията. А споделяйки я с нея, те я споделят директно с Кремъл.

Може ли например Турция да сподели важна разузнавателна информация на Русия за ПКК, имайки предвид сътрудничеството между руснаците и Силите за защита на народа (YPG) – които Турция виждат като сирийското крило на ПКК. Нека не забравяме, че Русия позволи на сирийските кюрди да отворят бюро в столицата Москва.

И по-важният въпрос: след като бъде построена АЕЦ „Аккую“, ще може ли Турция да си позволи несъгласие с политиките на Русия или ще се превърне в икономически заложник? Поредна криза между двете страни би застрашила разузнавателното сътрудничество и би поставило живота на милиони в риск.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д'Мин

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Турция реши да избере модел на атомна централа, който никога до този момент не е използвала...
    Луди ли стеееее, Турция какъвто и "модел" АЕЦ да избере, ще и е за първи път, защото това ще е първата и атомна централа. Кой умник ги пише тези щуротии!
  • 2 Картър

    0 0 Отговор
    Ще ви напомня народната поговорка, че два остри камъка брашно не мелят. Всяка една от тези две страни ще гледа да мами другата и рано или късно ще се хванат за гушите. Ние сме имали отношения и с двете държави, но винаги сме били в подчинено състояние спрямо тях, а тук нито руснаците, нито турците ще приемат да бъдат подчинени.
  • 3 Ник

    1 0 Отговор
    Фактите са такива! Американците си загубиха тежкият съюзник в Средиземноморието и Близкият ИЗток. Когато Руснаците направят Турски Поток и Акую в следващите 20-30 години ще са абсолютно зависими от Руснаците. Така САЩ "ще го духат" във всички направления. Икономически, Технически, Военно. Като добавим Сирия, която също ще остане под Руско влияние и Израел които са ядосани на САЩ заради Саудитска Арабия и Иран... Като добави и Индийците ... - американците няма да имат никакъв контрол в Близкият ИЗток! В Европа също започват да губят! Брекзита ще намали влиянието на Англичаните над континента, а това прави Француците и Италианците сериозни фактори при вземането на решения. Германия е на кантар така, че САЩ е на път да си загуби хегемонията...
    Центровете им за стратегически изследвания в САЩ явно последните 2 години спят! Кралят умря- Да живее Краля!

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ник":

    Пишеш глупости - ако нещата бяха толкова прости, досега да сме те избрали за президент. Марш в Карлуково или в Магадан - където си избереш. Педя човек Путя търси такива като теб - хем тъпи хем надъхани.
    А ние отново ще изберем ГЕРБ защото е единствената партия която прави нещо в действителност. Омръзнало ни е от Овчаровци, Курнелии, Орешарковци, СтаниГей-чета и Вагининчета... И още много знайни и незнайни ПАРТИЙНИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. ГЛАДНИ... ЗЯПНАЛИ ДА НАЛАПАТ БЪЛГАРИЯ... ВАШАТА НЯМА ДА СТАНЕ...

    Коментиран от #5, #7, #8, #12

  • 5 ****

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Предизборни лозунги във всяка тема! Ура бивши другари, сега демократи! Конче, изтрещя съвсем!
  • 6 Ромео

    0 0 Отговор
    РЕАЛИСТЧЕТО е от вече наядените. Айде да не се заблуждаваме. Избирайте който си искате, ама поглеждайте малко и назад. Щото историята учи. Хранилката е на свършване. Вечни работи нема, не разбрахте ли бе, ей. Щом не сте разбрали, много трудно ще го понесете. Мандрата " да намалят ДеДеСе то само да не го махнат ще свърши. И Европейците ще спрат да дават луди пари за какво ли не. Ще си косите ливадите дет сте ги зели под аренда за по 10 години сами и тогива ще печелите. И друго и друго. Ще ви видя тогава. Щ(Шъа карате само на джът кредит. Айде чао.
  • 7 КТК

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Пишещ глупости и тъпо надъхан си ти!!! А твоят Тиквичко , леля ти Цецка и прочие "много знайни и незнайни другарки и другари" - "личности" от ГРОБ са все бивши партийни кадри (другарчета)!!! И заради такива заблудени гласоподаватели като твоя милост вече трето десетилетие духаме супата. Ама така е - докато има говеда , ще има и касапи.
  • 8 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Ако смяташ че пише глупости, поне да беше пробвал да му опонираш по същество, празноте приказки в стил Гоце и Виниту ги слушаме от 15-на години и не ни впечатляват. Освен това, ако САЩ искат да си запазят влиянието в България, ще трябва да си изберат някой по-умен от боко тиквата. Щом това стане, бокичко и шайката му некадърници си отива в небитието. Ако го оставят на самотек, нито ще им е верен, нито ще може да си запази властта. Така, че от където и да го погледнеш, които и интереси да надделлеят в България в близкото бъдеще, боко тиквата няма място в него. Но предполагам, че вече са му го казали.
  • 9 Крилья Советов

    1 0 Отговор
    Турция щяла да се превърне в заложник! Това на колко чашки го писахте?! Турция постъпва много умно, защото до момента нямаха атомна енергетика и технологии, а сега ще развият такава и то в сътрудничество с 4 различни ядрени сили. От атомните централи до атомната бомба е само крачка. Ердоган се извини за сваления самолет и руските туристи се върнаха там, както и турските строители на руския пазар. Вземете предвид и факта, че турците поканиха Русия заедно да развиват технологии за противовъздушна отбрана - точно така получават достъп до чуждото ноу-хау и приближение към руските Ц - 300 и Ц - 400. Сега си помислете, че Турция подготвя собствен танк и собствен самолет в милиардни проекти, а това са технологии, които после ще може дори да продава и изнася за ислямските страни в Африка. Какъв заложник е Турция?

    Само си помислете, че за десет години, откакто Ердоган се изкачи на най-високо ниво в политиката, турският БВП се утрои и достигна 800 млрд. долара, като направи Турция 15-та икономика в света. За сравнение, подобен БВП имат и Саудитска Арабия и Иран, но тези две държави са износителки на нефт и газ. И все повече ролята на Турция се променя - от регионална сила се превръщат в световен, в глобален играч.

    Подобни статии противоречат на здравия разум! Мислете с главата си, не със задника! Наличието на такъв глобален играч на границата ни е и заплаха, защото може да ни погълне в неговата орбита, и предимство, защото може да засили нашия икономически р

    Коментиран от #11

  • 10 ПиСи Дроид

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ник":

    Теорията авализ ти е добра, но едва ли би станало точно така? САЩ се управлява от тарикати, подчинени на не знам кви си алиени и още видни марки същества, което означава само едно - че ще оставят другите да вадят кестените с ръце, а те ще си лапкат дивидентите. Как? Еми сега братята рашънс и тюркиенс ще се побратимят. И като всички братя се карат за някакъв кокал все някога ще се скарат. Нашите политици сега са надупени към Уошингтън и Брюксел, пердън към глобалистите навред. тогава Россатом ще се ядоса и ще вдигне цзената на горивото за АЕца. това ще накара турците да искат Уестингхаус. да, ама ония май не им пасва горивото с на руските АЕЦ? Тогава ще им вдигнат и от Уестингхаус цената. Ние като тарикат магарета, пердън политически изрядни контрагенти...ха хахаа, ще предложим на турците нов вид биогориво. И понеже сме пионки на Уошиингтън чрез Винету и мафия, пердън ГЕРБ, ДПС, ОДС, РБ....ще спечели директно Уошингтън, понеже нашите лапачи ще подарят търга на техен доставчик, както ни подариха златото на Дънди Пресшънс. И така, пак ние ще сме издухали супата, а руснаци и американци ще са на далавера, турците ще си гледат кефа, макар и на по-висока цена, а ние ДЮХАЙ ДЮДЮ. разбра ли? :)
  • 11 ААА

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Крилья Советов":

    Много добре си описал действителността, и тя наистина е такава. Само се чудя- Защо нашите нови покровители,се държат с нас като с врагове, и продължават да ни разсипват икономически и военно и демографски. И дали това не стана, под давлението на същата тази Турция. Сам го казваш- Ако Турция създаде ат. ор. ,балистични ракети, ПВО , и влезе в военен съюз с БРИКС ,Иран ,Сирия и още 49 държави ,с големи населения и военни амбиции, то тя не може да бъде нападната ,заради територията България ,дори и от НАТО. Само може да бъде заклеймена и да и се наложат смехотворни санкции,при положение ,че ще има най-големият непретенциозен пазар. Ако се следва сегашната политика на заравянето на главата в пясъка , и чакаш събитието да те отмине. То турската армия ,ще е на два часа път от Стара Планина ,и по пътя си ще среща само изумените погледи на местното население. А корабите на НАТО ще седят на 200-300 морски мили от Дарданелите, колкото е обхвата на противокорабните крилати ракети с ядрени заряди. Ако тук на тази територия не се изградят спешно мощни отбранителни линии , със самолети,танкове, стратегически ракети- носители на стратегическо ЯО. ,пиши ни бегали. И сега часовникът тиктака и времето ни изтича.
  • 12 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Ей Младеж дишай бе! - Вземи си въздух!
    Хич и по никакъв начин не съм месил в тематиката Винету и племето му! Защо го намесваш в международен план, аз честно казано не разбирам!
    - Реч за Винету може да има само и единствено, ако онези решат да се посмеят със селянина от Банкя. За нещастие те определят и оценяват цялата ни държава с него...
    Но та се върна на темата!
    Тезата която вадя видимо те ядосва, вероятно защото е твърде реалистична като изход. За нещастие България в това развитие на събитията не печели нищо! Запомни едно просто правило: - Никой няма нужда от силни съседи подкрепени от още по- силни бивши съюзници, които си ядосал! Това е много сериозен риск за страната ни. -Никога не го забравяй глупави събеседнико!
    Когато говориш за любимите ти американци е добре да прегледаш историята на войните им за последните 40 -50 години... Изводът е винаги един! - Те винаги жертват съюзниците си ако това ще ги извади невредими.
    Посочи ми един пример, в който това не е истина!
    Израел, Южна Осетия, Войната в Нагорни Карабах... - Къде?
    Дай ми един пример където Американците не са изоставили съюзниците си?
    Идеята на това, за което говоря е да не се прехласваш по новият си господар! - Този филм вече сме го гледали!
    Трябва да се мисли в дългосрочен план бедни ми, глупав съгражданино!

    П.С.
    Борисов не е от тези, които могат да мислят в перспектива