Last news in Fakti

29 Октомври, 2016 07:00 6 161 4

Трансатлантическото "чудовище" СЕТА

  • сета-
  • ттип-
  • ес-
  • канада

Потайната атмосфера и медийното затъмнение около преговорите кара много хора да се тревожат какво ще се случи на практика

Трансатлантическото "чудовище" СЕТА - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чували ли сте за Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада? Вероятно, да. Всъщност т. нар. Споразумение за стратегическо партньорство (СЕТА) много напомня за легендарното чудовище от Лох Нес. Всички говорят за СЕТА, плашат се помежду си с него, описват подробно как изглежда, но никой още не го е виждал.

За малко да забравя, СЕТА си има и по-голям и много „по-страшен” брат – т.нар. Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, накратко ТТИП, но за това друг път. По-важното е друго. Да си признаем честно много малко хора на практика знаят за какво става въпрос. Е, това изобщо не им пречи да ги критикуват и дори да протестират масирано срещу тях.

Френски активист протестира срещу СЕТА пред сградата на Министерството на земеделието - Париж, 11.10.2016 г.

СЕТА (често и ТТИП) е нееднозначен и оспорван проект. Много хора напоследък ги наричат гръмко – „икономическото НАТО". Подобни думи няма как да не разпалват допълнително страстите в тези неспокойни времена за Европа и света. СЕТА е замислено да бъде една най-големите зони за свободна търговия в света. Огромен общ пазар на страните от двата бряга на Атлантика. Кратък поглед в атласите показва, че подобно споразумение ще обхване в своите граници невероятните 550 млн. души.

Основен инициатор на споразумението на Стария континент е Германия. Ангела Меркел говори за него повече от 10 години. В Отава също не спират да настояват СЕТА да стане факт. Постепенно идеята напусна рамките на Федералната република и се разпространи на Стария континент. Днес споразумението е основен приоритет на ЕС и неговите северноамерикански партньори – САЩ и Канада. Всъщност СЕТА и ТТИП са доста свързани.

Председателят на ЕК - Жан-Клод Юнкер и колегите му в Брюксел са убедени защитници на Трансатлантическите споразумения, но имат проблем да убедят в идеите си много европейци - Брюксел, 21.10.2016 г.

СЕТА стана особено популярно в годините на глобалната икономическа и финансова криза от 2007 г. и 2008 г. Целта му тогава беше генериране на растеж и създаване на работни места за гражданите на двата бряга на океана. Всеобхватните преговори напредваха с оглед на пълното използване на възможностите за търговски отношения. Днес, когато кризата в голяма степен остана зад гърба ни, формулировката на целта беше пренаписана, но желанието на страните остана същото. Преговорите между ЕС и Канада за всеобхватно икономическо и търговско споразумение и паралелната спогодба за стратегическо партньорство приключиха през септември 2014 г.

СЕТА обаче светкавично раздели европейците на два лагера. Поддръжниците на споразумението сякаш изглеждат по-малко или може би просто не демонстрират шумно мнението си по улиците. Те твърдят, че намаляването на тарифите и хармонизацията на разпоредбите ще осигурят крайно необходимите стимули за бизнеса в период на глобална финансова несигурност. Убедени са, че тя силно ще стимулира икономическия растеж и заетостта в трудните времена. „От европейска гледна точка СЕТА е абсолютно полезно за стимулиране на икономиката. Добро е за Европа. Трябва да побързаме”, призова германският канцлер Ангела Меркел.

Германският конституционен съд дава зелена светлина на правителството да подпише спорното споразумение между ЕС и Канада - Карлсруе, 13.10.2016 г.

Другият сигурен плюс е насочен към енергийната диверсификация на Стария континент. Брюксел настоява, като част от СЕТА и ТТИП, Вашингтон и Отава да се ангажират с износ на петрол и природен газ за Европа. Напрежението между Москва и Запада кара ЕС да поднови усилията си да сложи край на десетилетията зависимост от руско синьо гориво.

Отмяната на 40-годишната американска забрана за износ на петрол и постигането на споразумение за експорт на нефт в Европа може да окаже натиск върху Кремъл чрез спад на цената. Ползите от подобно споразумение ще са големи за ЕС, където природният газ струва около три пъти повече, отколкото в Канада и САЩ.

Не са малко европейците, които са на точно обратното мнение. Срещу споразумението има голяма съпротива, по ирония на съдбата най-вече в Германия. Трансатлантическото "чудовище" СЕТА

В това няма нищо странно, защото ФРГ е най-мощната европейска икономика и водещ износител. Повече от 100 хил. души протестираха срещу сделката през ноември в Берлин. Синдикати, националисти и екоорганизации се противопоставят на СЕТА. Основните им опасения са, че споразумението ще доведе до намаляване на заплати, занижаване на стандарти за защита на потребителите и околната среда.

Според противниците на СЕТА споразумението застрашава най-вече европейските фермери. Според тях то може да доведе до значителен спад на стандартите за качество в бранша. Съществуват сериозни опасения, че европейските стоки ще бъдат изместени от по-евтините и с по-ниско качество американски продукти. Опасността от ГМО в някои храни, позволени зад Океана, нормално плаши особено много жителите на Стария континент. Въпреки че поне аз не съм виждал канадец с три ръце или американец с четири крака.

Преговорите между Брюксел и Отава/Вашингтон са критикувани и от друга посока. Сериозен повод за недоволство е потайната атмосфера, в която се води диалогът. На евродепутатите е разрешено да разглеждат проектите само в специални читални! И то при забрана да обсъждат документите с експерти, медии или избиратели.

Недоволство има също срещу плановете за създаване на специални съдилища, които да разглеждат възникналите търговски спорове. Трансатлантическото "чудовище" СЕТА

Това може да означава, че на практика проектът ще постави транснационалните корпорации и институции по-високо от националните правителства. Тоест излиза, че европейците са заплашени и от юридически ангажименти към глобалните бизнес играчи.

Това всъщност винаги е бил един от най-чувствителните проблеми около СЕТА – въпросът за защитата на инвестициите. Причината за това е възможността, давана на многонационалните компании, които инвестират в чужда страна, да внасят иск срещу държава, водеща политика, която противоречи на техните интереси. Договорът предвижда конкретно създаването на постоянен съд, съставен от 15 професионални съдии, назначени от ЕС и Канада, чиито всички заседания би трябвало да бъдат публични. Неправителствените организации обаче са на мнение, че тази отстъпка не стига достатъчно далече и изразяват опасения, че тези „псевдосъдии” могат да бъдат адвокати на дела, свързани с частни компании. Валония в момента вижда в CETA наченките на ТТПИ и настоява именно за повече гаранции за защита от могъщите многонационални компании.

Белгийският премиер Шарл Мишел изглеждаше все по-замислен на срещите на ЕС напоследък, причината - валонски "трън" в петата - Брюксел, 21.10.2016 г.

Външно нещата изглеждат много привлекателни. От Брюксел твърдят, че няма да има бариери, тарифи и граници. Само свободен пазар и милиони нови работни места. Медийното затъмнение около СЕТА обаче кара много хора да се тревожат какво ще се случи на практика. В едно от традиционните си седмични обръщения наскоро германският канцлер заяви, че е направено всичко възможно за подобряване на прозрачността. Тя убедено обеща, че общите стандарти в ЕС няма да бъдат занижени. Възможно е да е така, само че напоследък все по-малко европейци вярват точно на Меркел и то съвсем не само във Валония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕТА

    0 0 Отговор
    http://bultimes.com/paradat-na-glupostta/
  • 2 Болярин

    0 0 Отговор
    Евала, Анатоли! Евала, Стайков! Платена журналистика първо качество. Ако си беше направил труда да погледнеш процента на онкоболни в САЩ и Канада през последните години, вместо да търсиш канадец с три ръце или американец с четири крака, цена нямаше да имаш. Ама то нали затова лапате тези пари под масата, да пишете каквото ви кажат. Не е лесно да си подлога!
  • 3 Жозеф

    0 0 Отговор
    Браво на автора, точно и обективно! Много малко хора пишат днес безпристрасно. Браво за труда!
  • 4 Стамат

    0 0 Отговор
    Най-после една добра новина. Ама Путин утре ще ви каже, че е вредно да дишате през носа и ше ходите с отворени усти по улиците. И като ви напише някой истината - лъжец и платен журналисг!