ФАКТИ.БГ

За Путин, буквите и Македония

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците

Публикувана: 25 Май, 2017 11:00
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4342
За Путин, буквите и Македония
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Става дума за събитие, което е станало в 988 г. Тогава Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия. И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас, дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил.

Това припомня директорът на НИМ Божидар Димитров.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век. Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в „Македония”. А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името „Македония” ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век.

За думите на Путин. Трябва да се има предвид, че всеки държавник от този ранг се подготвя при среща с омолог какво да каже на госта си. Задължително е да каже нещо, което да се хареса на госта, но същевременно да не предизвика недоволство на други държави. Официалното мнение на компетентните руски власти по въпроса е следното:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф.Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната „История на славянските литератури”, любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали юнаци от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел „Българска литература”. А раздел „Македонска литература” просто няма.

Всичко това не може да не е станало известно на Путин от подготвящия го за срещата екип. Затова е избрал позволяващото разнообразни тълкувания „буквите дойдоха от македонска земя”. Исторически това е вярно – Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония. Днешна Македония не е част от първоначалната й територия – на нея има две други държавици. Това са Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки. От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство. А ако се вземе предвид, че Зоран Заев, който след седмица-две ще стане премиер на Македония, заяви, че македонци и българи са един народ, би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието „македонска земя” може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл. Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония” или от „македонския народ”. Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т. н. „опорни точки”.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
колко му е
1 Отговор
Еми колко му е нашите държавници да прочетат това и да го цитират с няколко публични изказвания и ноти до Русия и Бившата Югославска република македония ?
А те мълчат или мънкат уклончиво !?
Е да то няма и на кого да се сърдим при положение, че първи сме признали "македония" област за държава ? Сега, за кой ли път, ще сърбаме попарата на политическия ни "елит" !?

Коментиран от #11


Оценка:
-2 +19

Шляхтиц
2 Отговор
Моите адмирации към професор Божидар Димитров. За голямо съжаление не само България, но и целият свят се насели с низко образовани, не можещи да мислят примивни същества, дошли на този свят с усилията на медицинска помощ, за да няма смъртност.

Оценка:
-4 +21

Kana
3 Отговор
АМИ ПО-ДОБРЕ ЩЕ Е И ТЕБ ДА ТЕ НЯМА!!! ДА НЕ ВИ СЕ РАЗВАЛИ РАХАТЛЪКА ЛИ, КАКВО? НИЕ СЪВЕСТНИТЕ БЪЛГАРИ, ЗНАЕМ ЧЕ : ............................................................................................................................................................,,И НЯМА ПО-СИЛНО ПО-СВИДНО БОГАТСТВО, И НЯМА ПО-ВЕРЕН ПО-БАЩИНСКИ ЩИТ, ОТ БЪЛГАРО-РУСКО СЛАВЯНСКОТО БРАТСТВО, ИЗЛЯНО ОТ ОГЪН И КРЪВ И ГРАНИТ".

Коментиран от #4, #6


Оценка:
-28 +15

ваза
4 Отговор

До коментар #3 от "Kana":


до КАNA: ходи си в Русия, трол!

Коментиран от #5


Оценка:
-18 +20

Kana
5 Отговор

До коментар #4 от "ваза":


А ТИ ЗАМИНАВАЙ ЗА СКЪПАТА СИ АМЕРИКА!!! ИЛИ НЯМЯШ ВОАЯШ, А?

Оценка:
-16 +19

VMORO
6 Отговор

До коментар #3 от "Kana":


Кои сте вие, съвестните българи, другарю? Тези, които съвестно взривяват български църкви ли?

Оценка:
-17 +14

Пеньо
7 Отговор
Последните събития в Москва, са поредното доказателство, че Кремъл води враждебна политика по отношение на България и Балканите. Като типичен ръководител на империя, джуджето има интерес от конфликти, неразбирателство и хаос в Европа.
Използването на изкривената, фалшива история е само един от многото начини за поддържане на напрежението!

Коментиран от #20


Оценка:
-19 +20

българка
8 Отговор
какво значение има какво са казали едно джудже от разпадаща се държава,президента на друга изкуствена също разпадаща се държава и изкукал професор русофил

Оценка:
-21 +10

9
Този коментар е премахнат от модератор.
681 БЪЛГАРИЯ
10 Отговор
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПИ ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ Е БИЛА НА ТРИ МОРЕТА ! АЗБУКАТА Е БЪЛГАРСКА !

Оценка:
-1 +14

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Sergiy
12 Отговор
не "русия", а Русь (тя пък спря да съществува 1240г.), това е като сравняваш Земя и Плутоний (жизнеспособността). "русия" цуфна преди 300г. и сега 988г., а пък 2017-300, нещо не съвпада ;)) P.S. @уйло си президент на московия и няма нищо общо с Киев.

Оценка:
-5 +8

Русофил
13 Отговор
Путин нанесе поредният удар срещу русофилите в България.Да не забравяме,как миналата година външният министър на Русия заяви,че България искала да си присвои Македония."Прекрасен" принос за славянското единство.

Коментиран от #14, #16


Оценка:
-3 +3

реалист
14 Отговор

До коментар #13 от "Русофил":


Ама това ли е всичкия мозък дето си го имаш ,или и някъде другаде на склад си държиш ???

Оценка:
-1 +1

ПРАВИЛНО
15 Отговор
Че нали Македония е географски район от територията на България, както Тракия, Странджа, Добруджа! Та нали по този начин с /език,писменост,религия,култура, реч, обичаи, трдиции и именуване/ се доказва, че умопобърканата македонска нация са славяни-българи и не са никаква македонско-славянска нация. По същата вятърничава логика в България утре може да се появят и Тракийска, Стрнджанска, Добруджанска, Шопска нации. Не мисля че приемането на македонците като носители на българската писменост е гршка, защото са си чисти българи ако че им стяга шапката.

Оценка:
-1 +0

РУСОФИЛ до смърт
16 Отговор

До коментар #13 от "Русофил":


Русофиле, ти си русофоб. Русия никога не ще застане срещу България ако ние съвсем не изпушим и като НАТОвци, не тръгнем срещу нея.
А иначе утрените тук са тихи и хорицата са ни дружелюбни. Но винаги е имало и душици скрити подли. Русофиле, кой финансираше, снабдяваше с дрехи и въоръжение нашите чети, по турско? Ингилиза, дойчо Бисмарк, Австро-Венгрите или френците? НИКОЙ! САМО РУСИЯ от ОДЕСА събираше пари и дарения за съпротива. А душиците подли според БОТЕВ - чорбаджии/на първо място/ и турци.
Кой осъди Левски и поиска смърт - българин чорбаджия/богаташ-русофоб от Русе в последствие след освобождението е председстел на върховният съд на България/. Кой съди и поиска смъртна присъда за Бачо Киро - учителят? Предаден от таквиз като теб, съден от таквиз като теб - чорбаджията от ЕЛЕНА Великотърновско. ЧОРБАДЖИИТЕ ДО ЕДИН СА РУСОФОБИна АДМИНИСТРАТИВНИ ДЛЪЖНОСТИ И ЗАПЛАТА ОТ ПАДИШАХА да държат покорна РАЯТА! АМИ ДНЕС НЕ Е ЛИ ПАК СЕ ТАЯ? Чорбаджи БОЙКО не е ли Брюкселска маша? Парите получава от там а плащането на лихвите от българите е негова грижа. Та както по турско сме били зле/ Румъния е била също под турско, но не тъй жестоко както българите/ та и сега пак сме най-зле от цялият ЕС. РУСИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА ОТНОВО ЗА СВОБОДА, ЗА ВИДОВ ДЕН, ЗА НАРОДНА ДИКТАТУРА И ЗА НАРОДЕН СЪД, ЗА ЧИСТА И СВЯТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

Оценка:
-0 +0

ДО АВТОРА
17 Отговор
БОЖКО, що ми се чини, че писаното от тебе, изглежда като малчоган който рипа, скача и се радва на своето щастливо детство, подхваща ХОРЦЕ А СТЪПКИТЕ МУ СА ХАОТИЧНИ. Много години се радваш и ти на служба авторитет и заплата а с българето в македонск ти, като и Краси Каракачанова УСПЕХ - ХИКАКЪВ! Само дето ризките и панталинките би, все не ви побират! Много Кьор-фишеци бе Божко и до кога бе? Защо не хванеш бика за рогите? Или заплатката е по-важна? Тази твоя шия не е от трушия! И ти си кукер като Красито - министерот на отбраната, дето ич я няма а ма министър има. Мисля си ей тъй -на, аджеба ако съм българин в македонско, от къв зор да дойда и да остана в България? А ? Кое ни е в ред? Политиката, икономиката, живота, науката, историята,културата, бъдещето? А? Господин историк, ко ш каиш? И ти си една безгласна буква и мижитурка като всяка друга номенклатурка !

Оценка:
-0 +0

ЗАЩО БЕ БОЖКО
18 Отговор
Защо? След освобождението, русофобията у нас набира сили? Защо не напишеш като баш бая учена историческа глава- Защо след освобождението, Петко бойвода във Врна едва от смърта се размина? Защо освободеният от РЪСИЯ български народ, въстана през 1923та година? Защо Гео Милев жив в пеща на локомотива изгориха? Защо Захари бе отровен в Париж? Защо Захари след всички въстания е под грижовното крило на падишаха а след освобождението е Зам. Председател на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ? Защо Захари в Ловешкият зандан нарича заловеният бунтовник от Ботевата чета - К...ЛЕ за туй че не се разкрива пред него? Защо български глави на колове се разнасяха из страната до 1944та? А Божко? И Защо активните разрушители на на СОЦА бяха повечето от тях ИНТЕЛИГЕНТИ ОТ ПРЕДИ 1944та? Защо все тези дето са на връо, са все едни и същи от турско време та до сега - ЧОРБАДЖИТЕ? А ЗАЩО И СЕГА СМЕ С РУСОФОБСКА АДМИНИСТРАЦИЯ И ПОЛИТИКА? А ми БОЖКО стиска ли ти да го напишеш? Защото РУСИЯ от време ОНО поставя грижата и почитанието към хората на по-високо от колкото нашата анти-родна администрация. Защото в РУСИЯ държат повече на ЧЕСТТА, ДОБЛЕСТТА, ПАТРИОТИЗМА, ДОСТОЙСТВОТО, ДОБРОДЕТЕЛНОСТА. Защото в РУСИЯ ПОЧИТАТ И СЕ БОЯТ ОТ БОГА не повече от нас, защото ние въобще за религия не говорим освен по принуда и хорска срама. За нашата върхушка тези критерии в обществените ни отношения вътре в страната ни са: САКЪН И АНАТЕМА ! Затуй сме русофобска администрация, която ще си строши врата рано или късно

Оценка:
-0 +0

БОЖКО защо не те видох
19 Отговор
НЕ ТЕ ВИДЯХ - На посрещането на Нощните вълци в България, на поставянето на цветя пред паметниците на руските войни донесли ти днешното ти благополучие. Не те видях да участваш в почистването нацапанитес боя руски паметници. Божко, ти брат си като футболист играещ за противниковият отбор. За таквиз играчи има една съдба.

Оценка:
-0 +0

Аве Пеньо
20 Отговор

До коментар #7 от "Пеньо":


Ти не само че не си в час, че не чуваш сутрин петела но и камбаната в Недля. Отношението на Русия днес към нас е такова каквото е отношението на БГ правителството към Русия! ПЕНЬО - вятър те вее на бяло магаре! ПЕНЬО ти не си олигофрен и помниш, че Путин и Медведев дойдоха в София и на Булевард Витоша в ресторант Синатра до 2:00 часа предлагаха щедро на нашите европейски полит пачаври - Първанов и Станишев И НЕФТ И ГАЗ И ЯДРЕН ГЕНЕРАТОР с 51% на 49% контрол на акциите ЗА БЪЛГАРСКАТА СТРАНА ! ПЕНЬО ти не си ОЛИГОФРЕН , НАЛИ ? БРАТ НА БРАТА И КРЪСТНИК НА КУМ НЕ ДАВА ТАКА, КАКТО РУСИЯ НА БЪЛГАРИЯ! Русия насила искаше да ни направи НАЙ-СИЛНИ, НАЙ-МОЩНИ И НЕЗАВИСИМИ В ЕВРОПА в енергетиката. ПЪРВАНОВ И СТАНИШЕВ и ти до тях Пеньо! Доста време изтече и от ЕС започнаха някои членки да напускат а късогледите все още се натискат да станат равноправни членове. Пеньо, ти си като клоун стараещ се да стане интересен, когато цирка вече си е отишал. Пеньо иди си у дома, поспи си, почини си ако не ти просветне от Евро илюзиите, търси лекар.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Джанпиеро Вентура
Селекционерът на италианския национален отбор преди приятелския мач срещу Бундестима
Не сме говорили за отмъщение срещу Германия, но това си е ясно. Футболистите ми имат само тази мисъл в главите си"

Още бисери
ТОП 5