Last news in Fakti

2 Юни, 2017 08:16 9 977 9

1 юни - панихида за изгубеното детство

  • панихида-
  • 1 юни-
  • детство
1 юни - панихида за изгубеното детство - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отново дойде 1 юни и социалните мрежи мигом се изпълниха с черно-бели снимки на отдавна пораснали деца. Освен обичайните пожелания за най-малките, Денят на детето отдавна се е обърнал на жалба за младост. Ежегодна панихида в памет на изгубената невинност и безгрижие.

Детството се оказа първият и последен период от живота ни, в който можехме да тръгнем безцелно нанякъде с достатъчно съмишленици на наша възраст. Днес ни се струва, че само лудите и клошарите се радват на привилегията да скитосват, но със сигурност и те си гонят някаква своя цел, слаломирайки около контейнерите. Опитайте се да си спомните, откога не сте си казвали "скучно ми е". Не можете. Има си хас да успеете.

Последно трябва да е било през безкрайните летни ваканции, в които седяхме на напечените бордюри и планирахме поредната пакост. От скука. Безкрайни, защото и времето сякаш течеше по-бавно.

Днес отвсякъде ни се блещят таймери, отчитащи изтичащото ни време в луда надпревара. А то, времето, сякаш потъва в каца без дъно. Превърнахме се в роботизирани чудовища, активиращи се сутрин, за да изкарат пари и да платят поредната сметка. В телефоните ни отлежават стари съобщения за просрочени или наближаващи крайни срокове. Денят ни минава в перманентен ужас, да не оплескаме нещата и да останем без доходи. Или някой да не ни измами. Ако не нас, то баба ни на село. По телефона.

Вместо да седнем на тротоара и да чоплим едва появилата се коричка на ожуленото коляно, тичаме към поредната промоция, ликвидация, разпродажба, Седмица на камерунската кухня или Черен петък. Сещаме се, че във вените ни тече кръв, едва когато качим кръвно или спечелим ваучер за пълни кръвни изследвания.

Вместо да хвърлим плик с вода от балкона върху главата на някой минувач и после да се скрием в най-далечната стая, спорим с касиерки в хипермаркета. За това и онова. Предимно за хиперглупости.

Вместо да тръгнем към извора на реката и да ловим риба с вилица, крещим на децата, ако изпуснат дистанционното зад дивана.

Вече никой и никога няма да ни изкрещи от прозореца, защо сме излезли без шапка. Дори ние не го правим с нашите деца - просто им пишем гневно съобщение. И треперим при първото сополче, което се подаде от носа им, виждайки в него неизбежна пневмония, болници, болнични и общовселенски кошмар.

Всяко ново поколение неизбежно обявява предното за безкрайно задръстено. Така било е винаги и ще бъде. Не забравяйте обаче, че преди да ни "разкрият", децата ни ще виждат в нас богове. Които имат отговор на всичко и постъпват правилно във всяка ситуация. Както правеха нашите родители. Преди да ги "разкрием"...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВО

    48 3 Отговор
    ДЕЦАТА НА 80-90 Г.БЯХА ПОСЛЕДНОТО ПОКОЛЕНИЕ КОЕТО ИМАШЕ БЕЗГРИЖНО ДЕТСТВО.НИЕ ЗА ПОСЛЕДНО ПРАВЕХМЕ ЗАПИСИ НА КАСЕТИ ,КАРАХМЕ КОЛЕЛО БЕЗ КАСКА,ВОЗЕХМЕ СЕ НА КОЛИ БЕЗ КОЛАНИ,НЯМАХМЕ ДЖИЕСЕМИ,HD ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ , НО ПЪК ИМАХМЕ НАИСТИНА ЩАСТЛИВО И БЕЗГРИЖНО ДЕТСТВО И НИКОЙ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАШЕ КЪДЕ СМЕ И КОГА ЩЕ СЕ ПРИБЕРЕМ
  • 2 държавен служител

    22 0 Отговор
    А моето безгрижно детство продължава. По цели дни скучая на работното си място и си чопля носа - досущ както когато бях дете.
  • 3 Темида

    6 28 Отговор
    Ще повърна..........айде стига с това сегашните деца нямат детство. И вашите родители така са викали...аууууу виж ги сегашните слушат радио УЖАС. Дайте да живеем в първобитно общинния строй и да си играем с пръчки. Децата днес имат детството КОЕТО ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ В ТЕХНИЯ ЖИВОТ ПРЕЗ 21 ВЕК!!!!!!!!!! колкото по-рано го разберете, толкова по-рано ще спрете да ги съжалявате. Като малък по-цял ден цъках на компа и на сонито. Не съм станал А социален споко.

    Коментиран от #5

  • 4 mf2

    21 1 Отговор
    Темида, личи си какво ти е било детството!
    Да беше прочел и някоя книжка...
  • 5 От средното поколение

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Темида":

    Сегашните деца НЯМАТ НИКАКВО ДЕТСТВО, поне не в смисъла, който ние влагаме! По-амбициозните родители записват децата си на всякакви курсове и школи още от 4-5-годишна възраст, и те нямат никакво свободно време, дори през ваканциите! Другите, по-голямата част, седят пред РСтата, таблетите или смартфоните, и чатят по между си за поредната тъпня, вместо да излезат и да се съберат да си играят. Да се събират го правят малко по-големите момичета, но не за да си играят, а за да хванат рейса и да отидат да се помайват в мола! Играещи деца пред блоковете и в градинките на тумби като нас почти няма, ако не се сметнат няколко безпризорно оставени "чавета" от родителите си. А и това не се смята вече за проява на добър вкус. Детство без игри, без свободно време, пред таблета/лаптопа/смартфона, в конкуренция и надпревара още от ранна възраст - ужас и безумие!!! Мерси за такова детство!!!

    Коментиран от #8

  • 6 onlyhonda

    11 1 Отговор
    тук става въпрос за друго. за това в какво се превърнахме. в самовлюбени консуматори!!! на времето когато си правехме и карахме лагерните колички никой и през ум не му е минавало, че ще излезе от някъде кола, а имаше коли и ние карахме по хубави улици.хората бяха по-добри, по-внимателни. ценеше се човещината.сега самовлюбени в ламарините си капути дори минават на червено и убиват хора. май ТЕМИДА нямаш деца щом си толкова отворен. хайде пусни си детето без телефон цял ден да е навън и да си спокоен. нищо,че е тъмно или е след 22 часа примерно. ние стояхме до късно и опознавахме света като малки животинки, но бяхме спокойни,родителите ни бяха спокойни за нас, а сега изнасилвачи, крадци убийци са навън, не ги съдят посягат на деца. някакво момченце вчера чета изнасилено.това е разликата и е много тъжно.проблема не е в таблета и развитието на технологийте. затъпява се принципно като не се движиш и блееш цял ден в една точка и не си размърдаш мозъчните клетки, но това е най-малкото зло в цялата днешна картина. не е добре, не трябва да е така.
  • 7 Корковата тапа

    4 10 Отговор
    Колко неподправена "мъдрост" струи от тази статия...
    Писнало ми е от идиоти и дебили, които само се вайкат и оплакват, как това не можело да стане, как онова не можело да се направи. Как все някой им пречи!
    99% от населението на тази държава е от такива мрънкалници и плювалници, дето само панахиди, гробища са им в главите!
  • 8 Дядо Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "От средното поколение":

    Аааа, вие не сте от средното поколение. Вие сте от МОЕТО поколение , ама не искате да си признаете :))))
  • 9 Стария капитан

    8 0 Отговор
    ....."лагерните колички"....не бях чувал това словосъчетание от поне 30-40 години. Също и игра на топчета, ае да си садим, гуда, сирийче, буриш.... Игра на фунийки....или пък "Аре, че Фюри почва"....
    Израсъл съм във вътрешен двор на ул. Лайош Кошут №17, спомням си как изгоря тютюневата фабрика Арда срещу нас... беше 1963 или 64 година... Двора ми се струваше огромен, мазетата - пълни със страшни тайни.
    Ваканции в Толбухин и Балчик при баба и дядо, Гаази Баба, Кобаклъка, езерото с шараните, топли питки със сирене и огромни кюфтета....и лимонада, истинската стара лимонада.
    Сладоледаджията с латерната, сладоледа беше м/у две вафлички и струваше 2 ст.

    Дъщеря ми имаше нормално детство, но внуците ни никога няма да усетят това.