11 Юли, 2017 15:20 9 762 17

Корупцията вече не се търпи

  • корупция-
  • администрация-
  • съдии
Корупцията вече не се търпи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корупцията ни задушава. Тя е навсякъде. Лошото е, че колкото повече се борим с нея, толкова повече тя се разраства. Този наш патент идва от неразбиране на явлението и формалното отношение към него. Както и да го наричаме, говорим за подкуп. Единият в тази най-устойчива „бизнес“ конструкция е чиновникът, магистратът, полицаят, стоящ на монополна позиция. Другият е този, който иска да получи нещо от тях, без да има право на това.

Какво ги интересува тези двамата, как се избират членовете на Висшия съдебен съвет, как и за какво заседават там и в какви колегии го правят? На тях им е нужно само тишина и тъмнина, в която да се чува шумът на парите и размяната на блага. Слабите звена при тази идилия са конфликтът на интереси, публичността и личната отговорност на чиновника.

Винаги съм се чудил, защо поне не се спре очевидното, законно обогатяване на хората, които от името на държавата раздават и отнемат права? Защо не се разбие тандемът съпрузи - съдия, адвокат, вещо лице, синдик? Данъчен, данъчен консултант, адвокат или полицай? Защо не се прекрати тази клановост? Съпрузи и роднини в един и същ съд, съдебен район, учреждение? Изписани са сума ти, дори абсурдни правила за конфликт на интереси в съдебната система и всичко това само и единствено върху преценката за конфликт на интереси на обекта - на съдията! Той преценява дали е в конфликт на интереси или не. Последствия за него - никакви. И на този фон - пълна безнаказаност.

Не, че няма закон, има си - закон за държавния служител. Има си и цял раздел Трети - имуществена отговорност на държавния служител. Някой да знае поне един иск, заведен по този раздел? Поне един срещу 790-хилядна администрация, която все е претоварена да ни трови живота и непрекъснато да ни ограничава правата? Нито един, при положение, че вече в съда в Страсбург ще отворят българска секция! Безобразия, а ние все си гледаме едни и същи умници, които непрекъснато ни поучават и гледат на себе си в трето лице. Вече не се търпи!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    69 0 Отговор
    Не е нетърпима. Щом "народа"/"нацията" не протестира и не прави нищо значи е търпима. Същото е с безнаказаността (учудващо за мен лично по-големия проблем в бг "държавата") срещу която не е имало последните 27 години протести.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 onq s konq

    36 5 Отговор
    Много корупция има в BG
  • 4 Jack Bauer

    36 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...Другият е този, който иска да получи нещо от тях, без да има право на това..." По-лошото е че в много случаи "Другия" ИМА ПРАВО на това и пак се налага да плаща кеш или да води безкрайни съдебни дела. Дела например за това че от някоя държавна администрация не му отговарят в определения 30-дневен срок. Или отговора е "... ние без пари ли да ти работим, като не плащаш съди ни...".
  • 5 болна глава

    39 2 Отговор
    Ами главата е вмирисана как да няма корупция. Не виждате ли мутрите - появят ли се значи нов рекет държавен щото те се отчитат нали, др.Борисов
  • 6 filo

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Темида":

    Как да протестира народа. Нали и той е корумпиран, не само политиците. Почти всеки в зависимост на каква позиция е, се облагодетелства незаконно и това е факт и всички го знаят. В заключение бих искал да кажа, че КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДОРИ ДА СЕ НАМАЛИ, КАМО ЛИ ДА ИЗЧЕЗНЕ. ХУБАВОТО Е, ЧЕ И НЕ МОЖЕ МНОГО ДА СЕ УВЕЛИЧИ, ПРОСТО ЗАЩОТО НЯМА НАКЪДЕ.
  • 7 лимонад

    18 1 Отговор
    тази статия леко подвежда....
    90% от корупцията е налице заради неястни и тегави процедури. Примери мога да ви дам, колкото искате.... но първото нещо за което масата от хората се сещат да дадат подкуп/"подарък" е за нещо да се свърши по-бързо. Винаги има вратички, които чинивникът добре знае... но те са толкова добре замаскирани в кашата и толкова добре пазени от тях, че за обикновенният човек дори не се предоставят като вариант. Разкриват се единственно след съответният подарък.
    Доста малко са хората, които явно и смислено потъпкват правилата. но са прекалено много тия, които използват оставени тесни вратички в правилата или законите.
    Ако процедурите са по-опростени, ако са по-ясни и по-достъпни за масата от народа, то проблемът с подкупите до голяма степен ще се реши от самосебе си.
  • 8 Sss

    11 1 Отговор
    Корупцията е на всички. Ива като се почне от зчиновника до министъра. Интересно ми стана как кмета н Букурещ кРа дачия а нашите селски кметове карат лимузини последен модел, до автомобилите на мвр, не трябваше ли да се вземат род о производство а не кия
  • 9 Чочо

    15 1 Отговор
    Като не даваш не получаваш. Докато назначенията на чиновниците са на принципа наш човек ще има корупция..аз недадох и чакам 6 месеца съдебно решение да видим в чия полза ще бъде вие скъпи санародници дали не предполагате
  • 10 Гого

    19 2 Отговор
    Главният който е виновен за корупцията живее в село Банкя!

    Коментиран от #13

  • 11 урко

    11 0 Отговор
    взех решение вече ,заминавам за Уганда при брачеда.
  • 12 МАЛКО НИ Е

    6 0 Отговор
    НАРИЧА СЕ СЪДИЙСКА СИСТЕМА ! !
  • 13 Оня с двата коня

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гого":

    Не село Банкя а квартала на София Банкя.
  • 14 неутрален

    3 0 Отговор
    Защо се чудите?Ми това е България!
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    За съжаление всички Вие сте прави !!!
  • 16 гост

    1 0 Отговор
    Много си е добре в БГ, по друг начин нещата не биха се получили, такъв ни е манталитета и си ни харесва!
  • 17 ами

    0 0 Отговор
    Защо се продължава да се гласува?
    Защо им се дава власт и то напълно доброволно и законно?
    Кризата която би могла да настъпи при липса на правителство по-голяма ли би била от реалната криза в която се намираме и неизбежното ужасно настояще на което сякаш можем да бъдем само послушни свидетели?
    Не давам и никога няма да дам държавата си на тези!