17 Октомври, 2017 07:46 3 067 18

БСП няма да прогони Нинова, но иска ли ги България?

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • опозиция
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иде ли краят на ерата "Нинова" в БСП? С този въпрос се обърнахме към читателите на ФАКТИ след бурния пленум на социалистите, на който председателят почти бе бламиран - не достигнаха някакви 4 гласа. В допитването участваха 895 читатели, като се получиха любопитни, но и красноречиви резултати. Този път ще започнем анализа от отговорите с най-малък процент.

Само 7% смятат, че Корнелия Нинова е чуждо тяло в партията и потвърждават наближаването на края на нейното лидерство. Към тях се присъединяват други 18%, които смятат, че недоволството към председателя ще продължи да расте, докато накрая неминуемо ще прелее.

Факт е, че Нинова направи стремглава партийна кариера на Позитано и извървя като стахановец пътя от получаването на партийния си билет до върховния пост в столетницата. В края на краищата никой не я е натрапвал или довел за ръчичка в БСП. Ще кажете, ама нали Овчаров и беше началник. Беше, но всяка стъпка нагоре в партийната кариера на Нинова е следствие на гласуване. Там, на Позитано. Най-малко пък е избрана насила за лидер. Ако амбицията е укорима в дадена общност, то значи в нея преобладават кибиците, а не играчите. Кибици имаше предостатъчно в БСП. Някои от тях заеха позиция, едва когато им бе посочен изхода.

Факт е, че Нинова се обгради с гвардия от нови хора, от които естествено очаква лоялност. За сметка на фигури, покрити с рани от многомандатно залежаване из парламентарните банки. Кадрилът, обявен за саморазправа със старите кадри, бе приет като по-голям "грях" от миналото на Нинова като чиновник по времето на Иван Костов и участник в приватизацията. Този пасаж от биографията на Нинова някакси е приет от партията и не е част от атаките на вътрешната опозиция.

За 10% от анкетираните, за краткия период начело на партията, Нинова вече е постигнала много. По някакъв ирационален начин, който остана мистерия, успя да "открадне" за партията си президентската кандидатура на Румен Радев, който уж беше откритие на Георги Първанов. Разкара и претенциите към него на Татяна Дончева. С което прати отцепилите се от Позитано АБВ и Движение 21 в политическия килер. С победата на Радев БСП пое въздух и си върна самочувствието. Опитът обаче инерцията от успеха на генерала да се прехвърли и на парламентарните избори като актив на БСП, не успя. Няма да се спираме на причините. Те са дъвкани и предъвкани.

По-важно е, че за 41% от участниците в анкетата, с Нинова или без нея, БСП скоро няма да помирише власт. И това е голямата драма за Позитано, а не какво интервю е дал Чичо ЦУМ от своя Панаир. Когато през Европа минаваше лява вълна, БСП губеше избори след избори от Борисов и ГЕРБ. Ами сега, когато тенденцията в международен план е обърната, какво ще измисли БСП? Ще позволи ли Нинова партията да се върне във времената на късния Станишев и Михаил Миков.

24% са на мнение, че Нинова тепърва ще постига успехи като партиен лидер. А какво може да се нарече успех за най-старата партия, ако не победа на парламентарни избори. В противен случай ще започнат да наричат БСП вечно вторите, по подобие на един футболен отбор, който все не успява да стане шампион. Проблемът е, че въпреки своята опозиционност, БСП е възприемана като част от статуквото, от което не може да излезе нищо ново и полезно за обществото.

Като прагматик Нинова опитва да извлича дивиденти дори от проблемите си. Тя сочи вътрешната си опозиция като доказателство за демократичността на партията. И дава за обратен пример ГЕРБ. Където подобно отношение към лидера е немислимо. Същото е положението и в останалите партии в парламента. Дори в съставните части на Обединените патриоти. Който е дръзнал да опонира на Волен Сидеров или Валери Симеонов, е изхвърчал и от партия, и от парламент. За опонент на Красимир Каракачанов във ВМРО простете, но не се сещам. А ако някоя дама от "Воля" си позволи да възроптае срещу Веселин Марешки, още същия ден ще я качат на влака за Варна. В ДПС положението е сходно, но там моделът на управление е толкова специфичен и самобитен, че няма как да го обсъждаме заедно с другите.

За финал - на този етап, въпреки шумната опозиция, Нинова няма повод за тревога относно лидерския си пост в партията. Но този в държавата засега остава мираж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    20 7 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 тъпанар

    21 35 Отговор
    Не бе, никой не иска борба с корупцията, никой не иска съдебни реформи, на всичките ни е супер с мафията ГЕРБ - броим си стинките и викаме "УРА" на всекидневното налагане на нови такси, глоби и данъци!
  • 3 Чавдар войвода

    48 20 Отговор
    Злобни червени боклуци.
  • 4 Соломон Вагенщайн

    44 19 Отговор
    Кога най после ще я забранят тази престъпна шайка на еврейския червен интернационал ?
  • 5 дани

    39 9 Отговор
    бившата костовистка нарита старите партийци
  • 6 един

    48 13 Отговор
    Говоренето и видът на Нинова са толкова неприятни, че само представата как тя ще бъде на власт, изпълва много хора с ужас. Интересно е как "левите", които всъщност са повече от десни, просто нямат сетива за истинската стойност на нещата. Продължават с лъжи, с омаскаряване на хората, с агресивно поведение да се опитват да си изградят авторитет. Авторитет те нямат, даже в своите редици, и това не е тайна за никого. Нинова е фюрер в рокля, а Елена Йончева е повече от отблъскваща. Трудно обяснимо е как тази жена, която стана майка на 51 години, вместо да се радва на майчинството, се впусна в политиката и показа цялата си същност. Истината е, че много хора изпитват ужас както от едно евентуално управление на БСП, така и от влиянието на Путинова Русия в България, което влияние се лансира от "надпартийния" президент Радев и БСП. С лъжи и заплахи не се свиква, нито с непрекъснати скандали и умишлено поддържане на напрежение в държавата! Това натоварва хората, тревожи ги, но дали има хуманност в идеите на "левите" винаги е било под съмнение. Те се интересуват само от собствените си интереси и жажда за власт.

    Коментиран от #7

  • 7 SOSA

    16 31 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    Глупости на търкалета.Натоварва ти болната глава.Нинова е първата която раздвижи блатото и всички вече я мразят-това щото много си обичат живота такъв какъвто е.
  • 8 Ами ДА

    24 7 Отговор
    БСП ли? Отколе шайка на професионални социалисти.
  • 9 Morgoth

    33 5 Отговор
    Нека да си я държат, нека да се карат помежду си. Колкото по-зле е БСП, толкова по-добре за България!
  • 10 Дърт Вейтър

    17 2 Отговор
    Нинова не се е обградила с гвардия ,както пише автора на статията а с млади г.зоблизци-кариеристи които след някоя и друга година ще и забият ножа.
    Но това е неизбежната съдбата на всеки стремящ се към лидерска позиция в която и да е партия.
    Що се отнася до старите "пушки" техният живот се е сраснал с парламента и прогонването им е необходимо.
  • 11 Негодни простаци

    7 3 Отговор
    Понятията "ляво" и "дясно" се използват абсолютно некоректно за условията на българската реалност. Общият знаменател на "Нова Република" и "Да, България" е каузата за справедливост и законност, носител на която е проевропейската демократична българска интелигенция. Вместо да бъде пътеводител и флагман на процесите за реформиране на ретроградното посткомунистическо статукво, умишлено или не, тя е разединена и изолирана от парламентарния политически живот. Интелигентните хора са принудени да живуркат в България в унизително срамното положение, държавата им да бъде представлявана пред Европа и света от ограничени, недодялани и нечистоплътни фигуранти на задкулисната мафия, които първо, не желаят и второ, не са състояние да осигурят просперитет на нашия народ ! Много, много тъжно ! До кога ?

    Коментиран от #15

  • 12 123457

    7 0 Отговор
    Не виждам никаква критика към Нинива или БСП. Дори напротив. или отговора на важния въпрос:
    Кой носи отговорноста на управлението на България от 1990 до 2009 г. и за Правителствата Орешарски и Виденов? Не че Бойко Борисов и Доган, не са плод на същата инвитро лаборатория.
  • 13 Варна

    4 5 Отговор
    Без значение да ли ми допада Нинова или не, факт е обаче, че успя да разкара част от старите, които са там на държавна издръжка през целият си трудов стаж. - Аз лично не очаквах да се справи с тази задача, защото в тази партия години наред имаше наредени на опашка чакащи чинно редът си да стигнат до заветният "висш ешалон"....
    Не знам как успя но го направи! - Това и наред с простотиите на Борисов и неговата авторитарна партия и даде условия на предходните избори да увеличи резултата драстично и то без най - тежката фигура Първанов! - Това е сериозно постижение!
    Факт е че за да влязат нови хора във властта и да се изхвърли старата номенклатура вариантите не са много! Единият е с кръв, а втория чрез подмяната на партийните членове. Иначе никой не е способен да успее самостоятелно без сериозно финансиране. В България има наистина способни и отговорни хора, но те нямат шанс без наличните партии които държат и медиите и държавният апарат и разбира се огромен паричен ресурс. Та за разлика от ГЕРБ, които са чиста авторитарна партия при БСП има някаква форма на подмяна, което е добре. Борбата вътре в партията е от старите кримки, които чакат своят звезден миг, а Нинова им го отне
  • 14 гост

    9 2 Отговор
    Е все пак е хубаво, че не даваме вече власт на тотално издънили се. Борисов е на власт вече толкова години защото въпреки, че не предлага промяна, не е довел държавата до катастрофа както всички правителства на БСП. Визирам хиперинфлация, спрени еврофондове, обвързване с руски проекти за милиарди и официален турски език в някои държавни структури заради вечния им партньор.
  • 15 един

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Негодни простаци":

    Първо името - "негодни простаци" - доста арогантно! Второ, какви доказателства могат да бъдат приложени за това как "Да, България" и "Нова република" са "носители на каузата за справедливост и законност и представители на проевропейската интелигенция"? Делите хората на "негодни простаци" и "проевропейска интелигенция" Имате ли конкретни примери за представители на "Да, България"? Защото мога да ви дам пример за един участник в едно предаване по Нова тв, който никак не се прояви като проевропейски интелигент. Като толкова ревностен привърженик на тези формации не може да не знаете за кого става въпрос. Качествата на хората, тяхната честност и почтеност трябва да излязат и винаги да бъдат на преден план като основа на всичко останало. Вашата интелигенция се състои от съмнителни типове, недостатъчно ясни и известни с малки изключения, и то никак не в тяхна полза. А това, което видяхме от един от тях, никак не говори в полза на тази ваша "проевропейска интелигенция"! Не наричайте хората простаци, защото всички сме едни от тях, т.е. от народа на България. Лявото е ляво, а дясното дясно, не заблуждавайте, олигарсите не са с леви убеждения! Не можеш да се отнасяш с работещите в предприятията ти като с роби, да злоупотребяваш с лековерието на хората и да се наричаш ляв!
  • 16 Гост

    1 1 Отговор
    Че кой я иска тая ? Пожелавам и трета катастрофа!
  • 17 Сержант

    0 0 Отговор
    Нинова е опасна за ГЕРБ.Изкуствено насаждат ,че ще я прогонят.Това е опит
    за настройване на простолюдието.Това
    се разбра от поканата и за народното събрание но не мина номера.От тия писа
    ници виновниците печелят време,а ние
    губим време.
  • 18 Сержант

    1 0 Отговор
    Нинова е опасна за ГЕРБ.Изкуствено насаждат ,че ще я прогонят.Това е опит
    за настройване на простолюдието.Това
    се разбра от поканата и за народното събрание но не мина номера.От тия писа
    ници виновниците печелят време,а ние
    губим време.