Новини

Те написаха тези редове малко преди да умрат

"Ще умрем", "Като овце на заколение сме", "Отмъстете за нас" са откъси от писма на избити евреи, писани малко преди да умрат

Публикувана: 28 Януари, 2018 12:07
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4063
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

16 юни 1942, малко преди нацистите да ликвидират еврейското гето в полския град Друя: Фаня Барбакова, скрила се в изкопана от семейството ѝ дупка в мазето на къщата им, пише последните си редове: "Мили мои!! Пиша ви това писмо преди смъртта, но не знам в кой ден точно аз и близките ми ще бъдем избити, само защото сме евреи... Ръката ми трепери и ми е трудно да пиша тези думи... Тъй много бих искала да живея и да постигна нещо добро! Но вече всичко е загубено... Сбогом. Ваша Фаня от името на всички ни: мама, татко, Сима, Соня, Сушя, Рася, Хуца и малката Селдалех, която още нищо не разбира."

"Като овце на заколение"

Фаня е знаела, че нацистите ще открият скривалището и ще избият цялото ѝ семейство. Тогава тя е само на 19 години. Писмото ѝ обаче оцелява - един съсед го намира и впоследствие го предава на племенника на Фаня. Днес то може да се види в интернет - в електронната изложба на мемориала "Яд Вашем". Всеки може да прочете това писмо, включително борбените редове, които Фаня е написала под последното си сбогом: "Братя от всички страни, отмъстете за нас. Водят ни като овце на заколение. Фаня."

Изложбата включва общо десет писма, написани от жертви на Холокоста. Това са последните им редове преди да умрат. Писмата са изпратени от различни страни в цяла Европа - Полша, Румъния, Франция - и са адресирани до близки в Англия или Палестина, и впоследствие стигнали до мемориала "Яд Вашем".

"Тези писма са много скъпи за мен, казва кураторката на изложбата Йона Кобо. Те носят отпечатъка на всеки един от тези хора. Те са докосвали хартията, по която могат да се видят и петна от сълзите, които са проливали."

"Хора като нас"

В архива на мемориала Яд Вашем в Йерусалим се съхраняват повече от 200 милиона страници документация: 450 000 снимки, 125 000 свидетелства на очевидци. Това е най-големият в света архив за Холокоста. В едно от архивните помещения се съхранява и стар дървен скрин, в който се пазят оригиналите на всички досиета на затворниците в концентрационния лагер Маутхаузен. В същото помещение се съхраняват и хиляди писма на жертви на Холокоста. За изложбата от тези писма са подбрани десет, обяснява кураторката.

"Трудно ми беше да реша кои от писмата да подбера. Спрях се главно на онези от тях, които по някакъв начин могат да докоснат чувствата на днешните хора. Например чувството, че семейството ти липсва - това всеки може да го разбере. Или пък рисунката на дете. И днешните деца рисуват точно по същия начин", обяснява Кобо. Така разбираме, че "те са били хора като нас".

На една избледняла цветна рисунка се вижда къща, над която е изписана еврейската дума "bait", която означава "къща". Рисунката е на 9-годишния Салман Левинсон. Той я нарисувал през 1941 г. и с нея искал да благодари на леля си, че му е пратила подарък за рождения ден. Пощенската картичка от майката и рисунката на Салман леля му получила в Палестина. Тогава тя не е и подозирала, че това ще бъде последният спомен от племенника ѝ.

Десет писма - шест милиона жертви

Тези писма са писани в годините 1941-1942, когато е поставено началото на организираното избиване на евреи. Конференцията във Ванзее, на която националсоциалистите вземат решение за унищожаване на евреите в Европа, се е провела в началото на 1942 г., но още преди нея стотици хиляди евреи са били избити. Машината на смъртта в Освиенцим и в други лагери за масово унищожение взема в крайна сметка над шест милиона жертви само сред евреите.

Повечето от хората, писали тези писма, не са знаели, че никога вече няма да видят семействата и приятелите си. Много от тях уверяват близките си, че са добре, че войната скоро ще свърши и ще могат скоро пак да се видят. Исак Корновски пише от френския концентрационен лагер в Дранси следните редове: "Бъдете смели и не губете надежда, един ден отново ще сме пак заедно, както преди. Прегръщам ви много. Скоро ще се видим". Когато съпругата му Чая и синовете му Пол и Анри получават това писмо, те и не подозират, че в същия този ден Исак е депортиран в Аушвиц и ще бъде убит.

"За хората, които ни предават тези писма, те са като късче от сърцето им", казва кураторката на изложбата. За много семейства на жертвите "Яд Вашем" е място, което поддържа жив спомена за техните близки - завинаги. След всяка електронна изложба, представена от мемориала, в него се обаждат много хора, за да предадат писма и снимки на свои близки, станали жертва на Холокоста.

Милиони ги четат

"Изваждаме историите на тези хора от праха на архивите и ги изпращаме в мрежата, на мобилните телефони", казва още Кобо. "Всяка година в Яд Вашем идват над един милион посетители. Чрез електронната мрежа достигаме несравнимо повече хора." Така писмата на хората, станали жертва на Холокоста, могат да бъдат четени по този начин не само в Германия. Чрез мрежата достъп до тях получават и хората, например в Иран или арабските страни, които не могат да пътуват до Израел.

Писмата в мрежата са свидетелства, които остават - за разлика от малкото оцелели от Холокоста, които са вече възрастни хора и постепенно си отиват. Писмата ни напомнят за мъртвите, за жертвите на Холокоста, но и за онези, които са съхранили тези писма. Както и за оцелелите от Холокоста. Като съпругата и синовете на Исак Корновски, например. След войната синът Пол се преселва в Израел и става известен илюстратор на детски книги. В памет на баща си е нарисувал рисунката "Транспорт номер 2", изобразяваща влака, откарал баща му от Дранси в Аушвиц. Тази рисунка е един вид отговор на бащиното писмо. И може би е единственото от много други, които са останали без отговор.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
BGman
1 Отговор
С всяка изминала година жертвите на холокоста стават повече? Ех чичо Адолф, колко работа остана несвършена...

Коментиран от #3, #12


Оценка:
-19 +39

стоян георгиев
2 Отговор
огромна трагедия ,но и показателно отношение на евреите към загиналите си сънародници.

Оценка:
-23 +10

112
3 Отговор

До коментар #1 от "BGman":


Лай си пред клавиатурата не ни пречиш...

Оценка:
-30 +9

4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
реалист
7 Отговор
Индия, Китай, Израел, САЩ, Англия: благоденствие и просперитет на планетата. Без тях какво ли ще правим?

Оценка:
-3 +9

Али Бабата
8 Отговор
След като има милиони страници документация по въпроса,защо ако отричаш Холокоста, рискуваш дългогодишен затвор в доста европейски държави?!Независимо от това, че реално малцина отричат факта на геноцид срещу евреите в годините на ВСВ, на мнозина не им е ясно защо изобщо се повдига въпроса за отговорност за неговото отричане? Ако Холокостът е очевиден исторически факт, то защо е нужна отговорност за отричане на очевидното? Защо тогава ООН да не въведе отговорност за отричане и на други очевидни неща, да речем, кълбовидната форма на земята или таблицата за умножение? Ако пък в историята на Холокоста има не очевидни и спорни за историците моменти, пак защо трябва да се забранява законодателно на някого да се съмнява? Това вече напомня средновековната инквизиция, която наказвала включително и за отричане на нещо „очевидно“ – това, че земята е плоска и стои на три кита.

Коментиран от #14


Оценка:
-6 +17

турбо
9 Отговор
Пишете повечко за гадостите извършени от комунистите.

Коментиран от #11


Оценка:
-11 +7

10
Този коментар е премахнат от модератор
сори сорос
11 Отговор

До коментар #9 от "турбо":


нали това правят.комунизмът е сътворен от евреи и въдворен насила чрез преврат в Русия,пак от евреи.

Оценка:
-7 +18

Патето Яки
12 Отговор

До коментар #1 от "BGman":


Като знаеш колко, напиши колко или си плямпаш по навик.
БГман ли си или джендър.

Оценка:
-6 +5

чичо Ади
13 Отговор
народа виновен за всичкото зло на земята ,Египтяните не успяха да ги затрият и аз не можах ...

Оценка:
-2 +12

стоян георгиев
14 Отговор

До коментар #8 от "Али Бабата":


защо като геноцида над българите в баташкото клане е безспорен исторически факт,отричането му предизвиква такова масово недоволство?като отговориш на този въпрос лесно ще си отговориш и на другия,а ако неможеш бих ти помогнал.

Оценка:
-5 +4

Али Бабата
15 Отговор
Защото за да стане Баташкото клане безспорен исторически факт, всеки е имал и има свободата да го оспори.
Ако отричането на Холокост предизвиква масово недоволство ,това не значи,че е безспорен исторически факт.

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +4

стоян георгиев
16 Отговор

До коментар #15 от "Али Бабата":


кои е имал свободата да го оспори?единствените дето го направиха бяха пдоведени под отговорност,а и срещнаха едно много приятно отношение.въпросната женица от времето на оспорването не си е идвала в българия!а и как се оспорва нещо с огромен доказателствен материал?тва се нарича обида или свинщина спрямо паметта на загиналите.за избитите милиони евреи има огромно количествен доказателствен материал,които е изследван от хиляди историци по целия свят,а и случилото се не бе толкова далеч във времето ,та и днес все още има живи свидетели и участници.та няма нищо скрито покрито само че нагли лъжци като един с циганин на логото си постоянно се опитват да подменят историята особено сред хората които не се занимават активно с нея ,което води до морални изкривявания в обществото.те са много опасни и затова въпросното общество взема мерки срещу такива лъжци.сега стана ли ти по-ясно?

Оценка:
-3 +2

Али Бабата
17 Отговор
Защо пак се правиш на луд!
Щом са го оспорвали,значи са имали свободата да го направят.И като са манипулирали фактите,е естественно да бъдат подведени под отговорност.
При Холокост си поставен пред свършен факт,нянаш свободата да бъдеш изслушан и след това съден.

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +2

стоян георгиев
18 Отговор

До коментар #17 от "Али Бабата":


при холокост кво?нямаш право да бъдеш чут?ами даваи сега имаш право да бъдеш чут.обясни кво толкова е забранено при холкоста.иначе тия оспорващите баташкото клане ти къде ги чу?колко медии имат желания и воля да ги ползват като разследващи историци?хаиде разкажими щом аз се правя на луд.та и да те питам как би се почувствал ако цялата ти рода е изтребена от нацистите и ти почудо отселелия поченш да четеш лъжите на някои млад нацист как реално родата ти не е била малтретирана и че вие се преструвате?тук не става въпрос за 5-6 човека ,а за милиони.знам и кво ще ми пишеш,чел съм ти бая щуротиите .как нямало възможност да ги изгорят камерите щото имали малък капацитет и т.н. щуротии,но тва са глупости мургави убавецо и то много обидни.страните загубили огромно количество свои граждани в тези процеси се чувстват обидени когато разни псевдо историци с разни нациски или комунистически пристрастия прикриват умишлено истината.

Оценка:
-0 +0

Али Бабата
19 Отговор
Нещо нервен ми звучиш
Не съм тръгнал да отричам холокоста.Той е достигнал своето самоотричане,чрез законовата забрана за отричне.

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +0

стоян георгиев
20 Отговор

До коментар #19 от "Али Бабата":


аз незнам дали съм нервен,но съм чел бая щуротии писани от теб ,както и много умишлени манипулации,а холокоста е факт и ти си последния дето може да го отечеш,а и да го сториш ще те разоблича в лъжата ти както ти се случва обикновенно.

Оценка:
-0 +0

21
Този коментар е премахнат от модератор
Али Бабата
22 Отговор
Против си свободата на словото,а това е диктатура.
Точно за това холокост е достигнал своето самоотричане,чрез законовата забрана за отричне.Тава е във вреда за холокост.И ти си съгласен с това?!
С такива наклонности оже да бъдеш обвинен в антисемитизъм

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +0

стоян георгиев
23 Отговор

До коментар #22 от "Али Бабата":


отричането на холокоста е криминализирано в определени страни предвид хората които го правят ,а тва са разните неонацисти гаврещи се с памета на убитите.иначе разследване по темата не е забранено ,както и дискусията ,но няма как нормална организация занимаваща се с история да отрече холокоста.възможно е да се спори за броя на жертвите,за причините ,за виновниците за мотивите ,но не и за това дали е имало такъв щото е абсолютно доказано .тези дето биха го отричали няма да стъпят на нищо историческо ,а само ще се гаврят с паметта на трагично загиналите милиони цивилни.то е толкова просто и логично че няма нужда да се води полемика.лошото е че разните фенове на тиранията се сещате за толерантността именно в такива моменти.ти комунистическия прокламатор и лъжец сега се обиждаш как нямало толерантност към теб!!!!смяххх!

Оценка:
-0 +0

Али Бабата
24 Отговор
Продължаваш да се затвърждаваш като праволинеен антисемит,който държи на забраната, за да НЕ се разсее съмнението в холокост.Отвратен съм от теб.

Оценка:
-0 +0

Димитър Кънев
25 Отговор
Не ми е ясно какво искат евреите от Полша ами поляците са първите жертви на предците на яловата Меркел и от тях нищо не е звисило.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Костадин Чакъров
Бившият съветник на бившия Първи коментира пред Кеворк Кеворкян извинението на лидера на БСП за смяната на имената на българските турци:
Ако беше жив, Тодор Живков щеше да изхвърли Станишев от страната на каруца със завързани тенекии, заради извинението за Възродителния процес."

Още бисери