Last news in Fakti

27 Февруари, 2018 09:47 10 803 19

Кой е грузинският милиардер в сделката с ЧЕЗ?

  • чез-
  • сделка-
  • продажба-
  • паата зурабиевич гамгонеишвили

Паата Гамгонеишвили има интереси в България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Грузинският бизнесмен, чието име бе свързано със сделката с ЧЕЗ от чешкия в. „Лидове новини“ е руско – грузинският милиардер Паата Зурабиевич Гамгонеишвили.

62-годишният предприемач ще осигури част от средствата чрез свои офшорки.

Паата Гамгонеишвили има интереси в България.

Той фигурира като член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци", а заедно със сънародника си Роланд Исаев до лятото на м.г. бе собственик на мол "Парадайз" чрез „Булфелд“ ЕООД. През септември м.г. "Булфелд" продаде търговския център на южноафриканския фонд NEPI за рекордната сума от 252,9 млн. евро.

Припомняме, че “Булфелд” ЕООД отчете 37,230 млн. лв. приходи от наеми от мол “Парадайз” за 2016 г. и 4,3 млн. лв. чиста печалба. Фирмата през няколко други компании е собственост на грузинските граждани Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, с малко участие на техни съдружници. Именно Роланд Исаев е връзката в сделката с руската банка "Славянский кредит", където милиардерът Исаев също има дял.

В руските медии се спекулира, че предприемачът е започнал с парите на Съюза на ветераните от Афганистан, с които направил търговска агенция "Гепард", а след няколко години откупил дялът на "афганците" и пак с техните пари основал банка "Гепард", преименувана на банка "Славянский кредит". Никога не е служил и не е ясно как е станал член на организацията на ветераните "афганци". Но като неин член е поддържал президента Борис Елцин в борбата му с метежниците от парламента, за което е удостоен с орден "За лично мъжество".

Името на Паата Гамгонеишвили обаче фигурира в международното разследване за укриване на данъци “Парадайз пейпърс“.

Една от офшорните фирми се казва "Ескорт Трейд" Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити по

сделката на продажбата на активите в България на ЧЕЗ.

Почти половината от средствата са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това потвърди Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини".

Медията излезе с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком":

Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми.

По тази причина да припомним

кой е Паата Гамгонеишвили?

Той е роден на 28 август 1955 г. в грузинския град Кутаиси. През 1986 г. завършва Московския институт за инженери по геодезия и кадастър, като от 1986 до 1990 г. е работил като ръководител на лаборатория по компютърна техника и технологии в същия институт.

Гамгонеишвили започва бизнеса си през 1988 г., създавайки кооператив за продажба на хардуер и софтуер. През 1991 г. той регистрира акционерно дружество за внос на видео-, аудио- и домакински уреди "Гепард".

През 1994 г. грузинецът създава търговска банка "Славянски кредит" и е председател на управителния й съвет.

По същото време в руската столица Паата Гамгонеишвили строи молове и ги продава на западни компании.

През 1998 г. за целите на строителството и по-нататъшното функциониране на търговски центрове е създадена компанията Wakelin promotions limited, която в момента притежава два многофункционални търговски центъра в Москва, единият от които - "Златен Вавилон", е получил награда за най-добрия търговски център през 2003 г.

Според официалната информация Гамгоинешвили участва активно в изпълнението на много строителни проекти в руската столица, като големи търговски центрове на Кутузовски проспект, вилно селище "Флоренция" и други.

Собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова обаче отрече да е фасада на офшорка и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този

    33 2 Отговор
    Лъжите на гинка продалжават
  • 2 Kcaniba

    23 12 Отговор
    Американската доктрина стои зад това.
    Цългария ще бъде напълно заробена.

    Коментиран от #6, #14, #16

  • 3 Монго

    23 11 Отговор
    И задължително трябва да е "руско-грузински" милиардер! А защо, кое му е руското?

    Коментиран от #5

  • 4 истината

    39 8 Отговор
    Стига сте заблуждавали хората с някакъв Паата!
    Зад сделката стоят Винету, Дебелия и Сокола.
    Ако проверите търговския регистър ще видите, че Инерком е получила безброй обществени поръчки през 2017 г за 8 милиона лева от община Пазарджик. Зад кмета стои ДПС или по точно Пеевски, зад Пеевски стои Доган, а зад тях стои Русия или ФСБ, руската мафия или държава, все тая.
    Това е истината.
  • 5 истината

    25 8 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    Ами руското му е, че бизнеса му е в Москва! Мислиш ли, че Путин ще му позволи да върти бизнес под носа му, ако не е негов човек?

    Коментиран от #7

  • 6 истината

    11 12 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Провери цифрите, те говорят най-добре, кой зад кой стои. За съжаление на американската доктрина не и пука въобще за твоята бедна територия.
    В Америка една корпорация прави в пъти повече от БВП на България, умрели са американците за твоя .........
  • 7 Монго

    17 7 Отговор

    До коментар #5 от "истината":

    Е като бизнеса на Гинка е в България по твоята логика вожда решава! Нали така?

    Коментиран от #10

  • 8 Гого

    15 12 Отговор
    И продължавате да пишете,че това е грузинско-руски бизнесмен.Това е грузински бизнесмен,който има бизнес в Русия.И не го Бъркайте с Путин!Паата Гамгонеишвили държи Илиянци и е по-вероятно да играе с нашите,логично!И значи ли,че като има бизнес в България,той е грузинско-български бизнесмен?

    Коментиран от #9

  • 9 гого дръж се сериозно

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    Бате, ти как си?
    Парите не миришат и нямат РОД и РОДИНА, кво значение има произхода му, ако ще да е роден на Марс.
    Важното е, че СТРОИ МОЛОВЕ В МОСКВА, димек там си ПРАЙ ПАРАТА, схващаш ли?
    Изкарва кинти, като пере пари, строи молове и ги продава на западняци, димек РУСКИ ОЛИГАРХ от грузински произход, айде да ти е по-лесно, да ни съ мъчиш.

    Коментиран от #11

  • 10 истината

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Монго":

    Ами, много ясно, че Той решава, да не решаваме аз и ти случайно.
    Вожда не само решава, той прибира, правилно си схванал логиката.
  • 11 hh88

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "гого дръж се сериозно":

    Како, а ти как си?
    Той строи и молове в София. Дори най-големия - Парадайз. Миналата година го продаде, димек там си ПРАЙ ПАРАТА, схващаш ли?
    Изкарва кинти, като пере пари, строи молове и ги продава на западняци, димек БЪЛГАРСКИ ОЛИГАРХ от грузински произход, айде да ти е по-лесно, да ни съ мъчиш.
  • 12 истината

    7 7 Отговор
    Батко съм... хахаха!
    Значи е руско-български олигарх от грузински произход, така става ли?
    ОЙ!
    Има заблудени елементи, русофилстват пък симпатизират на hh88!?
    Луда работа, накъде отива света.
  • 13 до истината

    10 7 Отговор
    Може да си батко или дядо,ама не си много умен,пардон-ти си сороска подметка.На вас за всичко ви е виновен Путин и не виждате накъде върви света,благодарение на краварите!Знам,че тази истина ви тормози ,но целия свят е против Америка и ти не можеш с малкия си ум да го промениш!
  • 14 Истината

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Тоз пък... дирята от прясна кръв се точи по целия път до Кремъл, тоя за американци тръгнал да ми говори... скапани червени тролове
  • 15 ФИЛАНКЕШИЯТА

    6 6 Отговор
    БОЙКО УСЕТИ НА КЪДЕ ДУХА ВЯТЪРА И СКОЧИ ОТ ЛОДКАТА.
  • 16 antimediator

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Много нагъл , типично за руска подлога !
    То, вони на ушанки, включително и неговата , а той тръгнал да ни обяснява за американците !

    Коментиран от #17

  • 17 Антиджендер

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "antimediator":

    Какво си са разкрекал кат исклатена кокошка бе джендар ? Сигурно не си си намерил бежанец за мъж та си на суху.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 един

    4 1 Отговор
    Питайте Цветелилинка Бориславова ;)