30 Септември, 2018 16:00 4 028 9

Какво подчерта Лавров пред ООН?

  • сергей лавров-
  • оон-
  • общо събрание-
  • украйна-
  • сирия-
  • нацизъм

Основни теми в речта на руския външен министър пред Общото събрание

Какво подчерта Лавров пред ООН? - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ню Йорк. Руският външен министър Сергей Лавров се обърна към 73-ата сесия на Общото събрание на ООН. Цитиран от "Фокус", в речта си той се спря на темите за кризата в Украйна, борбата срещу прославянето на нацизма, помощта на Сирия и други, предава TACC.

1. Покана за прилагане на споразуменията от Минск

Лавров призова за пълно и последователно прилагане на споразуменията от Минск. Той нарече един от основните фактори на продължителния вътрешен украински конфликт "нарастването на радикалния национализъм и неофашизма в Украйна, където за герои са провъзгласявани престъпници, които са се били под знамената на SS".

Той също така изрази подкрепа за дейността на мисията на ОССЕ в Украйна и готовността на Москва да осигури защита от ООН на международните наблюдатели

2. Борбата срещу прославянето на нацизма

Лавров призова да се подкрепи проекторезолюцията на Общото събрание на ООН относно недопустимостта на героизацията на нацистите.

"За съжаление днес в редица държави ваксината срещу инфекцията на нацизма не само отслабва, но и кампанията за пренаписване на историята и изчистването на името на военнопрестъпници и техните съучастници се разширява", каза той.

Руският външен министър също нарече болезнена "борбата с паметниците на освободителите на Европа" в някои страни.

3. Косовският проблем

Русия ще подкрепи решението на косовския проблем, което ще бъде приемливо за Сърбия и призовава Белград и Прищина да се включат в диалог в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Лавров обърна внимание на факта, че "споразуменията, постигнати с посредничеството на ЕС между Белград и Прищина, не се изпълняват". По-специално, според него в Косово "международното военно присъствие, одобрено от Съвета за сигурност на ООН, се превръща в американска база и въоръжените сили на Косово се превръщат в армия".

4. Насърчаване на положителната динамика на Корейския полуостров

Лавров заяви необходимостта от насърчаване чрез Съвета за сигурност на ООН на изпълнението на споразуменията като част от процеса на сближаване между Пхенян и Сеул.

Той също така отново потвърди готовността на Русия да продължи работата "за началото на многостранния процес, целящ създаването на траен механизъм за мир и сигурност в Североизточна Азия".

Какво подчерта Лавров пред ООН?

5. Помощ за Сирия

Лавров заяви, че възстановяването на инфраструктурата и завръщането на бежанците трябва да бъде приоритет за ООН в Сирия. Приоритетът на международните усилия и дейностите на организациите на системата на ООН трябва да бъде съдействие при решаването на тези задачи "без двойни стандарти".

Руският външен министър предупреди "за недопустимостта на нови провокации на терористиte и техните покровители с използването на химическо оръжие".

6. Стремеж да се поддържа ядрена сделка с Иран

Русия ще направи всичко, за да запази Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по ядрената програма на Иран.

В същото време Лавров отбеляза, че сериозните пречки продължават да се натрупват по пътя на неразпространението на оръжия за масово унищожение. Сред тях той посочи липсата на напредък в ратифицирането на Договора за пълна забрана на ядрените опити и създаването на зона, свободна от оръжия за масово унищожение в Близкия изток, както и едностранното оттегляне на САЩ от СВПД в нарушение на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, въпреки че Иран изпълнява задълженията си.

7. Отрицателни тенденции в дейността на ОЗХО

Лавров вярва, че Западът се стреми да трансформира Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в средство за наказване на нежеланите правителства.

"Отрицателните тенденции се влошават от ОЗХО, чийто технически секретариат Западът се опитва да превърне в инструмент за наказание на неудобни правителства, което рискува да подкопае независимия професионален статус на тази структура и универсалната същност на Конвенцията за забрана химическите оръжия, както и изключителните прерогативи на Съвета за сигурност на ООН" .

8. Борба с киберпрестъпленията

Москва е убедена в необходимостта от разработване на конвенция за борба с киберпрестъпността. Лавров отбеляза, че "през последните няколко години спорът за злоупотреби в киберпространството се е засилил".

Той припомни, че преди 20 години Москва инициира дискусия в ООН за гарантиране на международната информационна сигурност. "На фона на неотдавнашните събития става все по-актуално разработването под егидата на ООН на глобални правила за отговорно поведение на държавите в информационното пространство, включително принципите за неупотреба на сила, ненамеса във вътрешните работи и зачитане на държавния суверенитет." Русия смята да внесе проект за такава резолюция в Общото събрание на ООН.

9. Палестинско-израелският въпрос

Лавров предупреди страните, участващи в решаването на палестинско-израелския въпрос, срещу опитите да се монополизира процесът на уреждане на този конфликт.

"С цялата сложност на ситуацията в Сирия, Ирак, Йемен, Либия е неприемливо да се пренебрегва отдавнашният палестински проблем, чието справедливо решение е изключително важно за подобряване на ситуацията в целия Близък Изток", отбеляза руският външен министър.

Лавров подчерта необходимостта от обединяване на усилията на световната общност "в интерес на възобновяването на преговорите въз основа на резолюциите на ООН и арабската мирна инициатива".

10. Икономическо сътрудничество с Евразия.

Русия насърчава "философията на неделимостта на икономическото развитие", която е залегнала в инициативата на голямото евроазиатско партньорство, предложено от президента Владимир Путин. Според Лавров "този мащабен проект е отворен за всички държави от Азия и Европа".

Последователното изпълнение на този проект може да допринесе за създаването на широко пространство за икономическо сътрудничество в Евразия, смята руският външен министър.

11. Покана за отказ от принципа на диктата

Лавров каза, че световната общност трябва да изостави методите за решаване на проблемите, характерни за колониалната епоха, а многобройните проблеми на нашето време могат да бъдат решени на основата на равенство и взаимно уважение.

"Диктата и принудата, характерни за колониалната епоха, трябва да бъдат изпратени завинаги в архива, а още по-добре - на сметището на историята", каза той.

Лавров призова световната общност да остане на нивото на "високите цели и принципи на Хартата на ООН и задълженията на основателите" в името на бъдещите поколения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    49 3 Отговор
    С две думи-извади кирливите ризи на Запада и най-вече на САЩ и дипломатично им каза ще ще ядът гаргамушката...и това в центъра на Ню Йорк-играч и политик от виша класа е този...
  • 2 Да го кажем направо.

    45 2 Отговор
    """"Право куме в очи""". Затова в последните години Русия става все по-уважавана държава в международното пространство. Всички чакат да чуят какво е мнението на Кремъл и да паднат лицемерните маски на САЩ и либералните политици в Европа.
  • 3 А да видим

    29 3 Отговор
    Защо не е искал разрешение от Тиквата,за обсъждане на тези въпроси?Според платените наши социолози,тиквуня,е фактор от международно ниво!!!
    Даже са здрависа с Тръмп и го покани на една боза от 6 ст.
  • 4 Жеката

    42 2 Отговор
    Адекватно,точно,ясно и право в историята на проблематичните моменти. Скоро светът само ще може да им завижда на руснаците за дипломатичните и политически кадри които имат. Определено Лавров е от най-вишият ешалон на днешната световна политическа каста. Не случайно Борис Джонсън беше пил успокоителни след кратка среща с него.
  • 5 Факт

    36 2 Отговор
    Голям. Почти няма политици вече от неговият калибър по света.
  • 6 Разбирач

    16 1 Отговор
    Лавров е дипломат номер едно,могат само да се учат от уменията му!
  • 7 681 БГ

    2 17 Отговор
    Комунист, овца и таралеж не подлежат на дрисировка и затова ги няма в цирка !!!!!!
  • 8 Усмивката

    2 13 Отговор
    Ако....Хитлер беше победил ,сега комунизмът щеше да е забранен и осъден.А последователите преследвани за разпространение.....победителите не ги съдят
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.