Last news in Fakti

6 Ноември, 2018 08:59 8 829 43

Забравете за петролните шейхове! Шистови каубои обяздват ОПЕК

  • петрол-
  • нефт-
  • опек

За година САЩ увеличиха производството на суров нефт с 2,1 млн. барела на ден

Забравете за петролните шейхове! Шистови каубои обяздват ОПЕК - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Забравете за петролните шейхове от Близкия изток или за нефтените олигарси от постсъветското пространство.

Пазарът на черното злато вече „се обяздва“ от шистовите каубои. Да, добивът в САЩ на шистов петрол е на път да прати в историята създадения от компромиси и доминиран от дипломацията ОПЕК.

В понеделник влязоха в сила

санкциите на американския президент Доналд Тръмп срещу Иран.

Те засегнаха 700 иранци, банки и компании, свързани с производството, транспорта и износа на петрол. Предполага се, че новите наказателни мерки ще вкарат Техеран „ в правия път“, принуждавайки режимът на аятоласите да изостави развитието на балистични ракети, кибератаки и финансиране на тероризма.

Дали тези очаквания ще се оправдаят, времето ще покаже.

Сега въпросът е различен: как новите санкции ще повлияят на котировките на петрола и кой ще спечели от ситуацията?

От началото на седмицата цените на петрола се понижиха. Това ще смекчи ефекта на американските санкции срещу Иран върху световните пазари. Американският лек суров петрол с доставка през декември понижи цената си с 47 цента до 62.87 долара за барел.

Сортът „Брент“ с доставка през януари поевтиня с 43 цента до 72.77 долара за барел.

Оптимистите цитират три ключови аргумента

в полза на факта, че само Иран ще пострада и няма да има нищо ново на световния петролен пазар.

Другите производители на петрол компенсират загубите. Саудитска Арабия, Ирак и Русия - трите водещи производители на нефт в света - започнаха да увеличават производството предварително, за да запълнят иранските обеми.

Иранският износ започна да спада много преди действителното налагане на санкции, което означава, че пазарът успя да се подготви и да минимизира последиците от рестрикциите, наложени от Белия дом на Техеран.

Междувременно Саудитска Арабия и Русия заявиха, че не могат да компенсират дефицита, останал след оттеглянето на Иран от петролния пазар. Причината е, че в двете държави няма свободни мощности. В същото време американската шистова индустрия има потенциала да расте.

Между август 2017 г. и август 2018 г.

САЩ увеличиха производството на суров нефт с 2,1 млн. барела на ден.

Това е най-значителното годишно увеличение в историята на петролната индустрия в САЩ.

Сегашната висока цена на черното злато също подпомага развитието на шистовите мощности за добив. Белият дом се готви да заеме освободени пазарни ниши. Някои прогнози сочат, че до година Америка ще престане да внася черно злато.

По тази причина зад санкциите на САЩ срещу иранския износ на петрол прозира и шантаж срещу трети страни, които в момента развиват търговия с Иран.

Ясно е, че изолирането на Иран ще помогне на САЩ да укрепи собствената си петролна индустрия и да закрепи позициите си на европейските пазари.

Забравете за петролните шейхове от Близкия изток или за нефтените олигарси от постсъветското пространство.

Пазарът на черното злато вече „се обяздва“ от шистовите каубои.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦЦЦ

    129 9 Отговор
    Къде бил ключа от бараката. Създаваме си пазарни ниши чрез санкции и шантаж и ги заемаме.

    Коментиран от #3, #22

  • 2 НКВД

    109 14 Отговор
    Алчни за пари и изпомпват планетата за да скапят атмосверата! Тлъсти шкембета с червени бузи и шарени боксерки!

    Коментиран от #4

  • 3 Инкогнито

    84 6 Отговор

    До коментар #1 от "ЦЦЦ":

    Схемата им беше Близкия Изток да си изпомпа петрола до капка и след това САЩ да отворят кладенците и да изнудват.Електромобилите промениха сценария.

    Коментиран от #23

  • 4 Ристе

    16 64 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Ами посъветвай дядя вова да ги накаже, но за щастие той в момента може единствено да маха с пръстче мазно и да пуска заплахи и фантастични филмчета.

    Коментиран от #6

  • 5 куку руку ку

    50 6 Отговор
    Тия шистаци ще събудят дремещите титани в земната кора, само дето вече го няма Зевс да ги укроти.
  • 6 НКВД

    66 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ристе":

    Руснаците имат земя колкото щеш, ама дебелите като си отровят тяхната къде ще живеят?

    Коментиран от #10

  • 7 аката

    37 10 Отговор
    индианците си отровиха земята направиха си пустиня сега тръгнаха по света гадните сороси.
  • 8 боцмана

    52 1 Отговор
    Предполагам , че пак ще караме едни от най скъпите горива.
  • 9 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    16 5 Отговор
    Шистовите са адекватни при около и над 50 долара на барел

    Коментиран от #16

  • 10 Аребе

    47 6 Отговор

    До коментар #6 от "НКВД":

    Ако света не се усети, САЩисаните ще живеят където си искат ...В бг ,европа , азия, африка, навсякъде .... Трябва международна широка коалиция и пълно ембарго на САЩ! Компаниите им аут отвсякъде...и тогава ще разберат само кон боб яде ли..... най-много ще ги заболи , ако ги ударим по долара...тогава черните има маймуни сами ще напрвят гражданска война при тях...
  • 11 Балканджи Йово

    16 44 Отговор
    Само в България добива на шистови горива пречеше на шепа зелени калитковци! Че успяха да убедят и добруджанци, че ще им съсипе добричките тикви! Аз, лично, отдавна не ползвам нищо американско!

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Българин

    10 51 Отговор

    До коментар #11 от "Балканджи Йово":

    Не са зелените калитковци а русофилските безродници, които по заповед на Москва организираха протестите. И бат бойко като първи пудел на Путин забрани дори проучванията за шистов газ.
  • 13 малка неточност

    29 2 Отговор
    "забравете" за няколко години, но не-повече от 7 например. Шистова - да, но - революция. И като всички революции и тази не се различава от посестримите си. След няколко години всички тези находища в Сасщ ще са неефективни, и ще се търсяк будали като урките и др.

    Коментиран от #18

  • 14 куку руку ку

    36 2 Отговор

    До коментар #11 от "Балканджи Йово":

    Преди да говориш, погледни какво направи прокопиев с Меричлери. А в Добруджа е най-големият поземен сладководен басейн в България. Ще дойде време, ще ревем за тази вода.

    Коментиран от #24

  • 15 Ю Кортес

    16 3 Отговор
    Тук,монополиста продава най нискокачественото гориво на най високи цени
  • 16 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #9 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    За твое най-голямо съжаление още от миналата година са си супер и при под 35 долара за барел !!!!! И цената непрекъснато пада , защото сондите и оборудването вече са изплатени и банките не им висят на шията , така че остават само оперативните разходи , а ако си мислиш , че в Тексас , Флорида , Луизиана и въобще в САЩ е по-трудно да се добива отколкото при минус 40 зад полярния кръг , продължавай да си "мислиш" , хахаххаха !!!!
  • 17 педал от америка

    6 0 Отговор
    колко да обяздва
  • 18 гост

    9 17 Отговор

    До коментар #13 от "малка неточност":

    Тия заклинания от русконадупените ги слушам от 2000 година !!! И все след 6-7 години ще свършат и все всяка следваща година добива почти се УДВОЯВА а себестойността е паднала наполовина !!! А САЩ вече са доказано с най-големите запаси в света именно след шистовата революция !!!! Така че ако там свърши петрола , твоите любимци отдавна ще са свършили преди него !!! Само си дай сметка какво значи САЩ да спре да ВНАСЯ петрол !!!!! НАД 15% от световния пазар изчезва , а това е напълно в техен контрол !!!! Тоест всички останали вече ще се конкурират за пазар с 15% по-малък и САЩ смятат и да изнасят , демек още по-малко !!!! Дали ще има парички за ракетки при петрол пак 20-25 долара ??? Хахахахх !!!!
  • 19 Фракинга съсипва света

    25 5 Отговор
    Фракингът (шистовия нефт и газ) съсипва света и САЩ. Нефтът, който се вади с фракинг е по-мръсен от арабския и руския нефт, замърсява повече и отделя по-силни парникови газови.
    Красивата Америка беше съсипана от Буш Младши, който разреши фракинга, в момента Тръмп разрешава фракинг на все повече федерални земи. Хората, които живеят в зони с фракинг обикновено боледуват, на децата им тече кръв от носовете и т.н. Абе кофти работа.

    Коментиран от #21, #25

  • 20 така е по добре

    4 18 Отговор
    Лошо няма!!Като ще плащаме корави цени,то поне да е на САЩ!!!Стига с тия малоумни цигани и с тия алчни рашъли!
  • 21 гост

    5 21 Отговор

    До коментар #19 от "Фракинга съсипва света":

    Поредната русофилистична тъпня !!!!! Ако случайно не си забелязал на борсата американския сорт се води американски ЛЕК петрол !!!! И при фракинг именно леките фракции се изтеглят , а тежките и мръсни си остават в земята !!! НЯМА и НЯМА ДА ИМА по-мръсен сорт от любимия ти "уралс" !!!! Над 70 % от рафинериите изобщо не могат да работят с него , защото трябват специални инсталации за преработката !!!! Поинтересувай се защо Нефтохим Бургас влага милиарди в нови инсталации при несъществено увеличение на производството !!! И въобще спрете с простотиите . щото хората не са прости като вас !!!! И шистовия добив тепърва се разраства по целия свят , включително в любимия ви Китай и Индия , да не говорим за други страни , скоро катранения петмез "уралс" ще трябва да го подаряват , че някой да си трови нервите с него !!!

    Коментиран от #28

  • 22 Киро

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "ЦЦЦ":

    Некадърник, като знаеш къде е ключа от бараката защо не вземеш от нея каквото ти трябва. Ето това са американците. Така са си създали държавата, така просперират. А ние като не си избихме зелените идиоти, сега ще живеем върху нефошисти и ще купуваме нефт. Виждаме, че САЩ не са се разпаднали механично още, а си добиват шистов петрол, че и го продават.
  • 23 Песимист

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "Инкогнито":

    Какви кладенци бе. Чети статията. Ако не знаеш какво са нефтошисти, има го в нета. Цялата североизточна България е просмукана с нефт. Ама нали бяха стачки, протести, блокажи. Сега говедата блокират кръстовища защото им е скъп бензина. Еми скъп ще е. Не може душата в рая и оная работа в .....
  • 24 343

    5 11 Отговор

    До коментар #14 от "куку руку ку":

    Що не се разберете какво в същност е Добруджа ? Изворите Меричлери намаляваха дебита си прогресивно още от живково време. Справете се с литературата. Изчезването и появата на извори е нещо нормално. Грешно е да седиш върху нещо, което купуваш само защото някакви "кресливи жени с уж болни деца " , само че зелени и добре платени от Москва са крякали известно време. Само че шистите са като гъба. Нивото на просмукалия се неф се колебае от близки находища, като тези в Румъния и още други. А те добиват ли добиват от много години.
  • 25 666

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Фракинга съсипва света":

    Тая глупост от къде я измисли. Да не си от групата на зелените продажници. Всичко, което си написал не е вярно. Чети бе тъпчо. Кого лъжеш и защо. Да не ти праща някой с инфлационни рубли ?
  • 26 НАТО ВЕЦ

    16 4 Отговор
    Към "шистовиците": Вие нефт на живо виждали ли сте? Ако не не пишете простотии. Той "конвенционалният" добив е пълна свинщина, те искат да инжектират в земята куп гадости, за да изцедят няколко капки. Чесно, акъл нямате. И да ви кажа под секрет, Няма "шистовак" който да живее в или даже длизо до фракингово поле.
  • 27 ИВАН

    8 1 Отговор
    Не пишете глупости.Цената ще е пазарна независимо откаде е петрола.НЕ Скачайте срещу цените а си искаите по високи заплати,господа ЕВРОПЕЙЦИ
  • 28 Фракинга съсипва света

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Направо си лъжеш. Ето ти линкове от консервативни източници:
    Доклад на правителството на Обединеното кралство установи, че фракинга увеличава замърсяването на въздуха: https://www.theguardian.com/environment/2018/aug/02/buried-uk-government-report-finds-fracking-increases-air-pollution
    Огнена вода: https://www.economist.com/babbage/2013/06/25/fire-water
    И дори руснаците да са финансирали анти-фракинг движението, което не е доказано, не значи, че фракинга не е една изключително мръсна и вредна за природата и хората технология.
  • 29 Така де

    8 2 Отговор
    От СОЦИОПАТИЧНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ друго не можи да се очаква!!! Социопата не иска световен мир и благоденствие, а иска само на него да му е добре!!!
  • 30 Ушанков

    6 2 Отговор
    ШЕЙХОВЕТЕ могат да произвеждат и при 10$, докато шистовите каубои при 10$ не могат да платят даже погребението си. Няма место за сравнение.

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ушанков":

    А що така срамежливо премълчаваш какво ще правят любимите ти "ушанки" при 10 долара за барел ??? Може би защото няма да правят НИЩО , а ?? Щото те пък не могат си размрази кладенците само с 10 долара , хахах !!! А "каубойте" не ги мисли , те над 50 години държаха кладенците си под ключ и внасяха отвън и въпреки това са и ще бъдат първа икономика , ама там петрола е просто суровина за истинската икономика , а не главен и единствен източник на приходи , за ваше най-голямо съжаление !!! И сега целта е само една , ниска и стабилна цена на петрола и НЕВЪЗМОЖНОСТ на ушанки и подобни да рекетират развитите икономики , сред които те не са и няма да бъдат !!!

    Коментиран от #33

  • 32 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор
    Тия, дето са пляснали минус, да се мотивират и ще им пратя подарък мускалче с нефт от Северозападна България. Няма да ви кажа от къде точно.
  • 33 Ушанков

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Точните данни са: себестойност на добива в СА е 5$, а в Русия-10 от старите находища. Себестойност на шистите-50$. Пий си ракийката и лека нощ.

    Коментиран от #35

  • 34 Ушанков

    7 3 Отговор
    Най голяма икономика не са, но са най голяма военна сила, защото могат 100% гарантирано да ИЗПАРЯТ САЩ и притежават 40% от природните богатства.
  • 35 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Ушанков":

    "Точните данни" нямат нищо общо с твоите полюции и кого си мислиш , че пробутваш тия "стари находища" дето вече ги осмукаха като пиянде последна бутилка , ххахах !!! Михаил Крутихин от Rusenergy констатира фактическата катастрофа на руските петролни компании при днешните цени на нефта по световните пазари- около и под 31 долара за барел. Това пише в свой анализ newsader.com.

    „Средната себестойност на добивания в Русия петрол за всички действащи проекти е между 35-37 долара за барел. В момента например „Роснефт” доизпомпва леснодостъпните си находища, където не е необходимо да се влагат никакви инвестиции. Но това ще приключи и ако цената от 29 долара за барел, на която сега се продава руския сорт Urals се запази, това означава загуба от 20%”, анализира Крутихин.

    Последствие от срива на цените е и отказът на повечето руски компании да разработват нови находища. Ако се пресметнат необходимите за това инвестиции, ще стане ясно ,че себестойността на този петрол ще е около 80 долара за барел. !!!!!!! 80 ДОЛАРА за барел , найс а !!!!!!

    А и въведените от ЕС и САЩ санкции срещу Русия не дават възможност дори при наличие на пари да се закупи необходимото нефтопреработващо оборудване за тези нови находища. !!!!

    Коментиран от #36

  • 36 Ушанков

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Философче, не следиш изобщо какво става в Русия, а използваш стари клишета. Към днешна дата (6.11.2018) Русия притежава на 100% собствена нефтодобивна технология. За газодобива това ще се случи след 3 години. В момента Русия строи експериментално завод за втечнен газ със 100% собствена технология. Завода е за 1 милион т годишно, защото е експериментален. Тая мантра за технологиите трябва да я забравиш, защото хиперзвука и лазера във военната свера те ОПРОВЕРГАВАТ. Ха сега кажи когато петрола беше 45$ колко шистови кладенци бяха затворени. 30%.

    Коментиран от #39

  • 37 Димов

    4 2 Отговор
    ОПЕК тези каубои може да ги ликвидира за 3 месеца, като смъкне цената под 40 долара. СА потвърди закупуването на С400, изобщо не я интересуват истериите в САЩ. И ако се наложи , може да вгорчи живота на шистовите каубои.
  • 38 Dreamman

    3 1 Отговор
    Радиоинженер съм .Когато един чип ,примерно , четири двувходови И-НЕ у нас бяха с цена 2 лв. и ги имаше във всеки магазин " Млад техник " ,за същата сума ( 2 лв.) си купувах торбичка с 20 бр .същото от " Motorola "- USA .На руският пазар това не съществуваше .Изделието можеше да си го направиш с двайсетина транзистора за десетина диоди, тридесет резистори и т.н.Ако ги купиш на магазини цени , отидоха стотина лв .Е и ?Ще се каже , да ама това беше СССР , а сега е РФ .Ами още по -зле .Някой виждал ли е например руски GSM .Някой сега гледа ли руски телевизор .Те въобще правят ли ги ?Освен да правят оръжия - едрогабаритни , танкове , ракети друго могат ли ?Но и всичко това , производство , управление е свързано с електроника . А американците , японците , германците и др .са с десетилетия преди тях .Самите руснаци са много ограничени с мисленето си .Пример , доцент от Омск ,жена , " може да сме бедни , ние го знаем , ама война да няма " Подтекста е , по- важното е да сме силни и да се страхуват от нас.Това са 80 % от руснаците .Тези които не са съгласни отиват в Европа и Америка .

    Коментиран от #40

  • 39 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Ушанков":

    Въх , уплаши ма !!! То ясно , че вие компанийката "следите" само "говорит Москва" , ама що трябва така на всеослушание , раиш !!! А иначе мноооого си далече от истината и даже няма да се затривам да ти обяснявам !!! Пак ще си говорим догодина по това време , хахахах !!! Гледай дотогава да сте измислили какви "нови" и "собствени" технологии са "усвоили" рашъните , ама ЩЕ , ЩЕ , ЩЕ , хахаххаха !!!!
  • 40 Фен

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Dreamman":

    Успяха да създадат процесор-Байкал Т1.Базиран на архитектурата MIPS. 😊
    Успяха да го направят двуядрен.😊
    Ще го интегрират в битова техника-перални,климатици,бойлери,прахосмукачки...😊
    Амбицирани са да завземат няколко процента ръст от световният пазар.😊
    Процесора ще бъде произвеждан в заводите на TSMC(Тайван)😊
    Шапка им свалям за тази велика технология.😊
    В тяхно име ще ударя в земята телефона си-8cores/4Gb RAM/128Gb ROM.😊
    И андроид телевизора ще потроша.😊
    И смарт хладилника ще хвърля от терасата.
    Възхитен съм.Нямам думи.😊
    Ушанките убиха коча с правата лопата.😊
    Интел и АМД ревизират технологиите си генерално.😊
    Обявиха,че възнамеряват да създадат собствена операционна система,СИГУРНА и НЕПРОБИВАЕМА.
    Виж,там може и да се справят(само ако наемат и платят на родните си хакери).
    Ама пък тогава автоматично отпадат определенията СИГУРНА и НЕПРОБИВАЕМА.😊
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.