3 Декември, 2018 11:00 2 077 20

Защо си заслужава да се върнат в България

  • германо-българска индустриално-търговска камара-
  • студенти-
  • форум-
  • франкфурт-
  • кариера

България предлага отлични шансове за професионална реализация, смятат организаторите на Германо-българския кариерен форум. Форумът запознава млади българи, следващи в чужбина, с възможностите за кариера в родината

Защо си заслужава да се върнат в България - 1
Снимка: DW, R.Fitcheva
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бизнесът в България изпитва глад за квалифицирани кадри - тази теза потвърдиха представителите на 9-те фирми, които взеха участие в Германо-българския кариерен форум, състоял се на 29 ноември във Франкфурт. Събитието се организира за втора поредна година от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), а целта му е да запознае българските студенти с възможностите за успешна кариера в родината. “Искаме да покажем на младите българи, които учат в чужбина, че икономическото развитие на страната е в подем и България предлага отлични шансове за професионална реализация. Освен това завършилите зад граница могат много по-бързо и успешно да си намерят работа в България, отколкото в Германия, където конкуренцията е огромна”, обяснява Кармен Щрук, заместник-управител на ГБИТК.

Идеята за форума възниква след анализа на резултатите от ежегодната анкета на ГБИТК с представителите на бизнеса в камарата. “Основният проблем, който излезе на преден план, бе липсата на добре подготвени специалисти в различните сектори. Точно затова фирмите сами пожелаха създаването на подобен тип мероприятие. Чрез този форум ние им осигуряваме платформа, която дава възможност за директен контакт с младите хора в чужбина”, добавя още г-жа Щрук.

Най-голяма е нуждата от инженери и ИТ специалисти

Първото издание на Германо-българския кариерен форум е осъществено през 2017 г. в българското посолство в Берлин, в него са взели участие 14 предприятия и около 150 български студенти. “Тази година решихме да организираме две срещи - в Берлин и във Франкфурт. В столицата са по-разпространени хуманитарните специалности, докато във Франкфурт - техническите. Тъй като самите компании имат по-голяма нужда от специалисти в инженерната област, интересът от тяхна страна към изложението във Франкфурт бе доста по-голям. С помощта на бюрото за чуждестранни студенти изпратихме покани на близо 300 наши сънародници, обучаващи се във Франкфурт, както и в съседните градове като Дармщат, Майнц, Хайделберг и Гисен. Въпреки това тази година бе много по-трудно да привлечем вниманието на младите хора, но сме убедени, че е по-добре да направим една малка стъпка към подобряване на тяхната информираност, отколкото да стоим със скръстени ръце", разказват още организаторите.

Деветте компании, които взеха участие в Германо-българския кариерен форум във Франкфурт, бяха поставили фокус върху търсенето на кадри както за производствения сектор, така и за набиращият все по-голяма популярност бранш, свързан с изнасянето на бизнес услуги (business process outsourcing). Според данните, с които те разполагат, най-голяма продължава да бъде нуждата от инженери и ИT специалисти. Всички представители на бизнеса посочиха обаче, че са особено нужни специалисти с международен опит, които говорят поне два чужди езика и имат силна мотивация за реализация в България.

"За нас е важно да направим така, че колкото може повече хора от всякакви възрасти да се завърнат в България. Пазарът иска тези хора, защото те са висококвалифицирани, имат опит в интернационалната комуникация и са много по-гъвкави. Знаем, че в момента миграция между хората, които заминават в чужбина и тези, които се завръщат е голяма, но освен това икономиката в България се разраства и ние започваме да страдаме все повече от липса на квалифицирани кадри във всички сектори”, обясняват участниците във форума.

Възможности за успешна кариера - включително и в по-малките български градове

Тенденцията, която се наблюдава през последните години, според представителите на различните компании, е след завършване на своето образование повечето българи да прекарат още около 3-4 години в чужбина, за да придобият практически познания и опитност в избраната от тях професия и след това да се насочват към кариерно развитие в България. Именно затова интересът от тяхна страна е предимно към експертни позиции, а не толкова към стартови работни места. Организаторите обясняват още, че понякога се случва очакванията на младите хора спрямо заплащането да са по-завишени, но затова пък те изтъкват като плюс баланса между трудовия живот и свободното време, който може да бъде постигнат у нас.

От ГБИТК посочват още, че заради нарастващите германски инвестиции в България, се създават много нови работни места и в по-малките населени места, така че възможността за успешна професионална реализация не се свежда само до големите градове като София и Пловдив.

За студентите, посетили Германо-българския кариерен форум във Франкфурт на 29 ноември, събитието бе шанс за създаване на контакти и проучване на кариерните възможности в България. Александър Райчев, студент по психология в Университета “Гьоте” във Франкфурт смята, че “има разминаване между фокуса на обучението в Германия и трудовия пазар в България. Тук съм, за да разбера докъде има допирни точки между моята визия и това, което реално се предлага у нас”. Както за него, така и за останалите посетители на форума, решението за завръщане в родината е строго индивидуално и не винаги зависи от икономическите фактори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    28 5 Отговор
    О,боже!Не се връщайте!Много се завърнаха и после пак си заминаха.................
  • 2 Льокрем

    29 2 Отговор
    Бизнесът в България изпитва глад за квалифицирани кадри ... и иска да се наяде, като плати колкото фунийка слънчогледови семки.
  • 3 Живите мъртви на България

    20 0 Отговор
    Бизнесът да вдигне заплатите и да натисне правителството да вдигне значително и заплатите на бюджетните организации и да намали администрацията и полицията
  • 4 Бизнесмен

    28 0 Отговор
    Бизнесът тук само привидно е бизнес, когато навлезете по-навътре в бизнеса разбирате колко корупция и беззаконие стои зад всичко това!
  • 5 Пеньо

    19 3 Отговор
    Работа има, но заплащането е направо мизерно в сравнение в нормалните държави. Трябва да си много тъп, за да изоставиш сигурността и да се върнеш в Булгаристан. И да напомня: не е важна само работната среда, но и образование, култура, здравеопазване, политика.............
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стоил

    10 3 Отговор
    Ако ще се връщат само защото "си заслужава" по-добре да си останат където са. Тук са нужни хора, които се връщат защото искат да направят те каквото могат за да станат нещата такива, че да си "заслужава". И просто защото обичат България.

    Коментиран от #9

  • 8 Дионтей

    12 2 Отговор
    Хората казват, че биха се върнали, но имат предвид, когато стане нормална държава, което няма да стане. Те за това са избягали, не че не им харесва да са при близки, роднини или в родното място.
  • 9 ГосТ

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стоил":

    Хубав коментар,но вместо да разискват врели некипели,да отиде и Siemens в България. Нали има отлична атмосфера
  • 10 Стиве

    17 1 Отговор
    Що за глупости говорите бе хора каква държава какви пет лева
    Тук всичко е объркано и трябва да се започне от нулата за да може да се направи нещо ново и хубаво НО С НОВИ ХОРА И ЗАКОНИ
  • 11 балама

    13 0 Отговор
    "Бизнесът" в България изпитва глад преди всички за нормални бизнесмени, дето не са перачи, мутри, идиоти, тъпаци и простаци...
  • 12 Льох

    10 1 Отговор
    ХА ХА ДЪРЖАВА ЕЙЙЙЙЙЙ МАЙТАП ГОЛЯМ
  • 13 лупи

    6 5 Отговор
    Докато в Б-я управляват различни фракций на БКП,наричащи се партий подчинени на Москва,нещата няма как да се случат!
  • 14 NikNay

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Най - педераската медия е факти":

    Ходи във Vesti.bg , там всичко е на твоето интелектуално и душевно ниво . Ще се впишеш идеално в групата на просаците подвизаващи се там.
  • 15 Анонимен

    4 0 Отговор
    Deutsche Welle една пропаднала медия.
  • 16 ivan

    1 1 Отговор
    zastoto ste glupaci
  • 17 Селяк

    1 1 Отговор
    ИТ , крави не пасе !
  • 18 в ОЧИ КУМЕ

    2 0 Отговор
    Първо, Бойко ги излъга , ЧЕ тук всичко е без пари,че ние сме най-подходящи
    за инвестиция,дойдоха ,продадоха им открадната земя от хората на безумни цени ,след това ги обраха, като им построиха фабриките, ОБИРА продължи
    с разрешителни ,лицензи,режими,норми,риосв,охрана,пътища,
    благотворения,и други несъществуващи условия по БДС.
    И сега се оказа, че няма кой, да работи,това е организирана престъпна измама и съсипва, желаещите да инвестират в страната.Сега да си преместят фабриката в Германия, защото тук ,бежанци Бойко не пуска,
    а ние българите ,свине пасем, ама за жълти стотинки не слугуваме.
  • 19 АзСъм

    1 1 Отговор
    ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.