Last news in Fakti

3 Февруари, 2019 20:45 5 913 36

Путин ще крепи Мадуро до последно. Ето защо

  • владимир путин-
  • венецуела-
  • николас мадуро

За руския президент Мадуро олицетворява Янукович, Кастро и Алиенде в едно

Путин ще крепи Мадуро до последно. Ето защо - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За Владимир Путин Мадуро олицетворява Янукович, Кастро и Алиенде в едно. Кремъл ще подкрепя режима във Венецуела до последно, независимо какви ще са последствията за Русия, твърди в коментара си Константин Егерт.

И отново мистериозни самолети, отново Персийски залив, отново много пари. Нещо подобно се случи и преди пет години, когато според няколко уебсайта за проследяване на въздушния трафик самолетът на Виктор Янукович, малко преди позорното му бягство от Киев, отлетя към Обединените арабски емирства, за да да достави нещо очевидно много ценно.

Златото на Венецуела и новият конфликт със САЩ

Истината е, че колкото са по-големи разстоянията, толкова по-големи стават руските самолети и политическите залози. Ако Москва наистина помага на венецуелския диктатор Николас Мадуро да изнася и продава златните резерви на страната, това много бързо може да доведе до нов конфликт със САЩ. Мадуро не е Янукович (поне засега), а Украйна, която Вашингтон споменава спорадично, не е Венецуела.

В нашето политически коректно време не е обичайно да се говори за доктрината "Монро"*, но специалното внимание на Съединените щати към това, което се случва в Централна и Южна Америка, е неоспорим факт. За елита във Вашингтон, ситуацията във Венецуела, е продължение на историческата конфронтация с левите режими, подкрепяни от Москва, която датира от 1959 г, т. е. от завземането на властта в Куба от комунистите, водени от Фидел Кастро. И двамата настоящи съветници на президента на САЩ - по въпросите на националната сигурност Джон Болтън и държавният секретар Майк Помпео - се превръщат в “ястреби”, когато става въпрос за авторитарни режими като тези във Венецуела, Иран и Китай. Те със сигурност няма да оставят Мадуро на мира. Освен това през следващите дни държавите от Европейския съюз постепенно ще трябва да признаят Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент. Тогава обединеният западен фронт анти-Мадуро ще стане реалност. Путин обаче няма да отстъпи.

Многомилиардната инвестиция в петролната индустрия на една бедна страна е важна, ала не и единствена причина за това. Руският президент - пламенен поддръжник на монетаризма и противник на печатането на пари с цел решаване на социални и политически проблеми, отдавна ще да е наясно до какво води инфлационната политика на Мадуро. Но дори и господарят на Кремъл трябва да разбере, че никое ЦРУ не би могло да „изнасили” венецуелската икономика, така както го направиха Уго Чавес и неговите наследници.

"Кремъл не изоставя приятелите си"

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят. Ако някой някога е успял да се облагодетелства за своя сметка покрай венецуелските “командири”, така да бъде. Защото ако (и това става все по-вероятно) режимът във Венецуела падне, тогава Роснефт бързо ще бъде заменен от някой ExxonMobil.

Единствената възможност за спасяване едновременно както на венецуелската икономика, така и на режима на Мадуро, е да се назначи Антон Силуанов за вицепрезидент на страната и да се освободи от затвора Алексей Улюкаев, за да оглави след това в Каракас в министерството на финансите. Докато това не се случи - а то няма как да се случи - Мадуро ще продължи да води Венецуела към икономически крах.

Въпреки това Москва няма да се отвърне от нея. В крайна сметка, още от изпращането на руските военновъздушни сили на помощ на Башар Асад през есента на 2015 г. Путин се смята за главен борец в света срещу политиката на Вашингтон за смяна на авторитарните режими. Преживял два Майдана в Украйна и "Революцията на розите" в Грузия, той реши никога повече да не се предава на американските "демократи". Близката победа в Сирия трябваше да го убеди, че това е правилната политика. А сега за него е много важно да докаже отново: "Кремъл не изоставя приятелите си". Сигурен съм, че тайните телефонни линии между Москва и Каракас са се нажежили от съвета: "Не се предавай, Николас! Ако е необходимо, смажете ги с танкове! Нали ви осигурихме с Т-72? Виктор се уплаши в Киев и сега той живее във вила близо до Москва. Николас, и ти ли искаш половин година да гледаш снега през прозореца? Ако не искаш, действай с всички средства."

За последен път Москва влезе в пряка конфронтация с Вашингтон в началото на 1970-те години, когато Леонид Брежнев се опита да превърне Чили във втора Куба, а от президента социалист и довереник на КГБ Салвадор Алиенде - в новия Фидел Кастро. След това САЩ помогнаха на чилийските военни, водени от генерал Аугусто Пиночет, да свалят Алиенде.

Към днешна дата режимът на Путин, който сам е изолиран и санкциониран, се противопоставя на Вашингтон без да има и една десета от ресурсите и световното влияние на Съветския съюз. Сирийските победители не познават пътя назад. А за повечето руснаци това, което се случва във Венецуела, е "конфликт в една далечна страна между хора, за които не знаем нищо". Мисля, че няма да останат за дълго в неведение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Alpha_Lone_Wolf

    35 35 Отговор
    ПУТИн ще крепи МАДУРо, каква новина. 😂😂😂
  • 3 Благодарение на милиционера

    24 36 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Към днешна дата режимът на Путин, който сам е изолиран и санкциониран, се противопоставя на Вашингтон без да има и една десета от ресурсите и световното влияние на Съветския съюз.

    Коментиран от #8

  • 4 Реалист

    30 36 Отговор
    Сметката по финансирането на пропадналите икономически "социалистически" деспоти се плаща от обикновените руснаци. Така както и ние плащахме по времето на социализЪма сметките на разни африкански диктаторчета от Ангола, Мозамбик и г..з на географията. Путкин скоро ще си отиде, ще го смени другото еврейско джудже Медведев, но рашките ще си останат слепи, глухи и пияни в калното блато рашка.

    Коментиран от #5

  • 5 Анти седераст

    25 33 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Точно това ще стане. Докато съвсем се върнат към обичайното си ровене в калта в търсене на коричка хляб, познато им от последните 10 века.

    Коментиран от #35

  • 6 "конфликт в една далечна страна между хо

    34 21 Отговор
    Ти, уважаеми коментаторе, наистина ли така мислиш? А някакъв руски отговор на Украйна да виждаш? Руснаците не са политически идиоти като американците. Интересуват се те!
  • 7 Баба Ванга

    20 34 Отговор
    И за руската кочина ке биде за последно.
  • 8 TтТ

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "Благодарение на милиционера":

    Ресурси не означава работеща икономика, технологии.... !
  • 9 Tiffff

    27 35 Отговор
    Сладури русофили , понеже сте много компетентни ми назовете поне един процесор разработен и произвеждащ се в модерен раша . Вие знаете ли , че всички росийски спътници са или купени от запад или се конструират на територията на Русия с западни части ... Йотафон уж,, руския телефон се произвежда в Китай с южнокорейско участие и с американски процесор ..... Русия нищо не произвежда тя е просто ядрена държава с остаряващи технологии зависима от целия свят .....

    Коментиран от #13, #15, #17, #25

  • 10 Атанасов

    10 4 Отговор
    Смешен плач...
  • 11 Дедо ви

    18 5 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Путин ще крепи Мадуро до последно."....Ха-ха-хаа ! Ама, че сте палавници. Аз ако бях написал това щяхте да го изтриете, а сега сте го сложили като заглавие....
  • 12 Палко

    36 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: След това САЩ помогнаха на чилийските военни, водени от генерал Аугусто Пиночет, да свалят Алиенде.
    И повечето от нас знаят какво се случи с Чили, когато Пиночет взе властта- военна хунта и масови убийства, САЩ- Сирия (ДАЕШ)! Сега това очаква и Венецуела-Краварска демокрация!

    Коментиран от #20

  • 13 Хасан

    23 17 Отговор

    До коментар #9 от "Tiffff":

    Не че съм фен на руското ,но все пак си има високи технологии..атомна,космическа,военна и др
  • 14 Хасан

    10 14 Отговор
    Вива ла революция,вива ла Венезуела ....
  • 15 Експериментът

    10 16 Отговор

    До коментар #9 от "Tiffff":

    "Байкал" и "Елбрус" два процесора създадени и пройзведени във Русия.

    Коментиран от #21

  • 16 Хасан

    34 14 Отговор
    Така им текат лигите на американски,немски,френски,английски олигарси за златото и петрола на венецуелския народ...просто нищо ново ..преди 400г колонизираха и оттогава им пият кръвчицата
  • 17 Свалиха рапторче

    20 13 Отговор

    До коментар #9 от "Tiffff":

    Верно, апропо качва и американски астронавти на МКС, понеже САЩ са толкова напред в технологиите че нямат един космически кораб от коя година спомняш ли си:)))

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Mirko

    14 7 Отговор
    Чудех се кой икономико-политически гений е писал тива. Погледнах и веднага всичко си дойде на мястото. Дойче Веле ;)
  • 20 Батката-Баш майстора

    11 22 Отговор

    До коментар #12 от "Палко":

    И сега Чили е най-развитата страна в Южна Америка. А Венецуела с най-нисък БВП и 3 милиона емигрирали за последните 3 години. Хората няма какво да ядат, а руските тролове обясняват колко било хубаео там

    Коментиран от #23

  • 21 Московский комсомолец

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Експериментът":

    И лаптопите им ги носят 4 ма хамали....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Московский комсомолец

    5 8 Отговор

    До коментар #20 от "Батката-Баш майстора":

    На който комунист му е мъчно за дефицита, опашките за всичко- да ходи във Венецуела или Северна Корея- там ще му дойде дюшеш!
  • 24 Московский комсомолец

    1 9 Отговор
    До свалиха рапторче- Космически си тъп Саше! Фалкон Хеви и Блу Ориндж какво правят бе, пияна руска шамандуро? Да не би изследването и овладяването на космоса, да е само МКС?
  • 25 Бай Благой

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Tiffff":

    Пич...или вземи смени хапчетата или вземи прочети малко.
    Всички американски спътници след 1989г са изтреляни в космоса с.....Руски двигатели.
    Не четете не четете само знаете да плюете..
    Иначе по темата:
    Всичко е заради петрола....всичко.....всичките войни на САЩ са заради ресурси - диаманти-Африка, Петрол - Ирак,Либия и т.н.
    Незнам къде ще бягат тия хамерикаци като света спре да вярва на долара??
  • 26 гост

    4 3 Отговор
    Путин ще крепи на Мадуро мадур.ите до край.
  • 27 Гостенче

    15 1 Отговор
    За какви режими, за какви неща се говори тук! Всичко е за петрола на Венецуела. Няма как от една богата страна, изведнъж без петрола да се е ичерпал да обеднее! Това не става, ако не го иска трето лице или страна. Толкова е просто. Украйна бе за да им продават и на тях оръжието си и самолетите си, а Венецуела е заради петрола им!

    Коментиран от #28

  • 28 Московский комсомолец

    0 7 Отговор

    До коментар #27 от "Гостенче":

    Може, когато управлява тъп и алчен комунист!
  • 29 стоян георгиев

    0 7 Отговор
    мадуро е пътник.вариантите са два.единия лесен и бърз другия бавен и мъчителен.сащ трябва да решат дали да го оставят в гражданска воина и да изтрепе половината население докато падне или да помогнат силово на опозицията да ги неутрализира.и при двата варианта тръмп ще бъде обвинен от путиноидите че не е деиствал правилно.ако влезе силово във венецуела ще викат що е влязал ако не влезе що го е страх!!!не че сащ ги интерасува кво мислят путиновите слагачи де!
  • 30 ташко

    1 3 Отговор
    ще му ги крепи още малко и ще каталяса с този голям ташак
  • 31 ДА ПАРКИРА КУЗНЕЦОВ ТАМ

    1 0 Отговор
    И ЕСЩАДРИЛА СУ 35 И ДА ВИДИМ КО ША СТАА ПОСЛЕ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Ееее,гати-всичко на 180 градуса..И ТОВА!!!!НЕ БИЛО ФЕЙК!!!!????
  • 34 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Тия са СТАБИЛЕН,И ЯКО ФИНАНСИРАН остатък от ,,студената война,,...30 г. СЛЕД ПОБЕДАТА НАД КОМУНИЗМА!!!Явно ТЕ винаги имат нужда от врагове,ако победят---веднага -нови.
  • 35 Руснак

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анти седераст":

    Не знам руснаците къде ще се ровят , но вие явно бързо забравихте къде се ровихте в началото на вашата демокрация . Забравихте как седяхте на тъмно и се редяхте на опашки за коричка хляб . Скоро май отново ще седите на тъмно и ще просите кравария да ви подхвърли някоя друга демократична троха .
  • 36 Матей

    1 0 Отговор
    Това,което правят щатите спрямо Венецуела е погазване на международните закони,обявиха им хибридна война,първо с икономически средства,любимите им санкции,а сега и международен заговор от сателитните им държави.За съжаление,и нашата страна я наредиха в тази позорна редица,сред жалките васали на световните империалисти--САЩ. Русия и съдружните и прогресивни страни могат да застанат като гаранти на световния мир и порядък.