Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 20:00 2 512 38

Наръчник от България: как да скрием руската връзка

  • българия-
  • русия-
  • емилиян гебрев

Всяко съвпадение с реалността е случайно

Наръчник от България: как да скрием руската връзка - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представяме Ви кратък наръчник за внедрени чекисти в България. Трудът се нарича "Как да скрием руската връзка" и е вдъхновен от някои реакции на българските институции. Всяко съвпадение с реалността е случайно.

Във въпросното помагало има 100-процентово съвпадение с актуалната българска реалност. То е, разбира се, случайно. Но е добре дошло, за да възстановим начина на мислене, характерен за една отминала епоха. Защото, за да се разделиш с миналото си, трябва поне да го познаваш и да не го бъркаш с настоящето.

***

Валери Симеонов - бивш вицепремиер и действащ формален коалиционен партньор в неформалната коалиция ГЕРБ-ДПС - закова по БНТ нещата така, както само той може:

"Аз съм убеден, че той (Гебрев) е отровен от руснаците. Целта на отравянето е била да елиминират един от хората, които могат да закупят "Дунарит". Отравянето на Гебрев е безспорно. Човекът е бил с единия крак в гроба. Гебрев става мишена, защото измества Русия от пазари на оръжие и муниции по целия свят."

Симеонов добива тази си убеденост след запознаване със случая още преди две години. Не всеки може да се самоубеждава в нещо така, както го умее бившият вицепремиер. Но пък е допустимо, че в ума на всеки възникват сериозни и обосновани съмнения за подобна версия. Ако тази версия се потвърди, тя би била изключително опасна. Една уважаваща себе си държава от ЕС и НАТО би трябвало да се заеме с нея съвсем енергично от самото начало. Българските политици, прокурори и служби обаче не го правят.

Наръчник с десет стъпки и половина

Вместо това те предприемат други действия (или бездействия). Именно по тях бихме могли да издадем следния наръчник за чекисти, внедрени в страна-членка на ЕС и НАТО: "Как да скрием руската връзка: десет стъпки и половина".

1) За случая не трябва да се говори по медиите до последно.

Действително казусът "Гебрев" бе покрит през 2015 година. МВР и прокуратурата по принцип охотно дават информация на кафяво-жълтата преса за всякакъв вид престъпления. За скандал с такива размери обаче всичко беше грижовно крито чак до края на 2018, когато критичният към властта "Капитал" някак се добра до източници. Нещата лъснаха съвсем, едва когато чуждата преса и британският посланик ги изкараха безвъзвратно наяве.

2) Случаят да не се разследва от ДАНС, а от обикновената полиция като битов.

Оказва се, че отравянето е запратено в столичната полиция, заедно с казусите на джебчиите.

3) Разследването да се затвори максимално бързо.

За има няма година, прокуратурата пъха папката в купчината "неразкрити престъпления".

4) Разследването да се отвори наново само при извънредни обстоятелства, но да не се прави нищо съществено по него.

След отравянето на Гебрев се стига до случая "Скрипал" в Англия. На прокуратурата и службите не им светва червена лампа за възможна връзка и сходства при извършване на престъплението - напротив, по телевизиите дефилират разнообразни ченгета, които развиват руската теза за Солсбъри, т.е. "че няма достатъчно данни". Гебрев сам си прави лабораторна експертиза във Финландия - чудно как прокурорите не са се сетили те да поискат и назначат такава. Тази експертиза дава формално основание за повторно отваряне на случая, но работата по него явно пак не води до нищо. Това бездействие със сигурност вбесява британските партньори на България и в чуждестранната преса излиза информацията за третия агент на ГРУ, свързан със Скрипал. Това е Сергей Федотов, който според "Белингкат" всъщност е високопоставеният офицер Денис Сергеев. Оказва се, че той е посетил България точно в деня на отравянето на Гебрев.

5) При излизане на информацията наяве, отначало отричайте.

Повече от месец след публикацията на "Капитал" от края на 2018 не се случи нищо. Пълно мълчание. След чуждестранните публикации обаче това вече беше невъзможно. Почнаха да се появяват генерали и обикновени ченгета от славните времена преди 1989, които твърдяха, че подобни истории са фантазии, че връзка между двете престъпления няма и т.н. В една конфузна реч, наситена с фосфати, рукола, повърната храна и утайка от кафе, главният прокурор Цацаров изнесе "фактите". Общото впечатление бе, че най-вероятно става дума за отравяне с "пестициди", което може и да е битово-хранително.

6) Когато цялото не може да се отрече, фокусирайте вниманието върху спорен детайл.

Дебатът в България бързо се центрира върху отровата - дали е "Новичок" или не е. Все едно ако не е точно "Новичок", а друг препарат - проблемът изчезва. Започнаха да се изказват всякакви "експерти", врели и кипели с отровите на ГРУ. Тезата беше, че става дума за пестицид, а не нещо по-опасно.

7) Когато и спорният детайл не върши работа, отложете проблема и го прехвърлете другиму.

След размисъл Сотир Цацаров заяви, че все пак може и да не е пестицид, а да е "Новичок", но това могат да кажат (неясно защо) само и единствено британските служби. За целта България изпраща "цялата информация" до тях. Не се обяснява защо това се прави едва сега, а не още преди година, когато тези служби започнаха работа по случая "Скрипал". И в крайна сметка те изпратиха пробите си в Швейцария. Защо българските служби не предприеха нещо такова, а Гебрев сам трябваше да се изследва?

8) Ако нищо не помага, кажете, че казусът е частен.

Когато се натрупаха данни за възможно участие на ГРУ, официалните български институции запазиха мълчание с изявления, че "работят по всички версии". Неофициално обаче дефилиращите ченгета взеха да обясняват, че руските агенти са действали в "частно" качество, наети по бизнес въпрос. Явно тези супер професионалисти в свободното си време поемат поръчки и на ишлеме.

9) Каквото и да е, разбира се, Путин не е знаел.

Че как иначе. И дума не може да става!

10) Нещо от рода на: "Те пък бият негрите и мразят Достоевски и руския народ."

Като последна карта трябва да се посочи, че САЩ и Великобритания излъгаха за Ирак, както и че цялата кампания е просто русофобия от чист вид. Културата преди всичко! Както е обичайно, Румен Петков бе удостоен с честта да развие тази интелектуално непретенциозна теза.

10,5) Последната половин стъпка в прикриването на руската връзка касае замазването на българските следи и съучастия.

Тук се работи върху аргумента, че Гебрев не е чиста вода ненапита (което вероятно е вярно, но е ирелевантно) и се мълчи за интересите на родни бизнесмени към неговите предприятия (което е и вярно, и релевантно). Тези бизнесмени, разбира се, нямат нищо общо с казуса, камо ли с руската връзка в него - и институциите не ги търсят за нищо, поне докато не дойде някой посланик с папка в ръка.

Един тъжен извод

Обединението "Демократична България" правилно постави въпроса за отговорността за грандиозния провал на българските институции по казуса "Гебрев". Този провал беше вдигнат на втора степен със скандала с незасечените преводи от Венецуела към българска банка. Проблемът е, че шефът на ДАНС и главният прокурор Цацаров не са единствените (макар и да са най-директно ангажираните), които действат в стила "Как да скрием руската връзка". Всъщност почти целият управленски елит на България е включен в тази игра, както стана ясно от българската позиция по казуса "Скрипал".

При демокрацията провалът на управляващите би трябвало да доведе до идване на опозицията на власт. Но ако Борисов подаде оставка и Корнелия Нинова и Румен Радев сменят ГЕРБ в коалицията с ДПС, това не би било алтернатива на руското влияние - точно обратното. Миналото на България, уви, се оказва нейното настояще, когато двете основни партии следват помагала за чекисти. Очевидно българската политика има нужда от модерни, проевропейски партии, които не са затънали до ушите в съветското ни наследство. Тъжен извод в началото на тридесетата година на българския преход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Майсторът

    34 13 Отговор
    "Аз съм убеден, че той (Гебрев) е отровен от руснаците. Целта на отравянето е била да елиминират един от хората, които могат да закупят "Дунарит". Отравянето на Гебрев е безспорно. Човекът е бил с единия крак в гроба. Гебрев става мишена, защото измества Русия от пазари на оръжие и муниции по целия свят."
    Дунарит,най големият играч в света,на оръжията.Защо ли не вярвам на нито една дума?
    Мисля,че всичко е прах в очите.Истината я знаят шепа хора,коѝто даже и не подозираме,че съществуват.

    Коментиран от #5

  • 2 2018

    35 19 Отговор
    Deutsche Welle. Защо ли не си правя и труда да го чета.

    Коментиран от #27, #29

  • 3 Джудже

    39 17 Отговор
    Много велики тез руснаци, тровят кой си искат и където искат, избират президенти на САЩ, че май и Боко те са ни го натресли, нищо чудно те да са избрали и английската кралица.

    Коментиран от #23

  • 4 Гнусня Руссня

    22 10 Отговор
    Немам думи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Провокация е

    31 14 Отговор
    Как да скриеш нещо което е измислено в Лондон?!
  • 7 неЕС

    29 14 Отговор
    Като видя Deutsche Welle и не чета.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 22 Отговор
    Дойче зеле, много сте зле... Не знаете ли, че Министър-председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #31

  • 9 плевен

    30 9 Отговор
    Ще видят те руснаците, като си купим Ф-16! Хайде по- сериозно. Някакъв анонимен, който бил убеден в нещо, пък взе да говори от името на Демократична Б.... ,и ни се показва от торбата на DW. Гебрев е търговец на смърт, безразличен ми е и питам: Попадала ли е негова стока в ръцете на главорезите от Сирия?
  • 10 Анте Г.

    31 16 Отговор
    Хайде всеки да се замисли какво лошо толкова сме видели от Русия и какво толкова добро от Америка..?

    Коментиран от #12, #16, #32

  • 11 Kcaniba

    10 16 Отговор
    Рушняците сме много долни и може да скроим шапката на всеки.
  • 12 Гнусня Руссня

    17 24 Отговор

    До коментар #10 от "Анте Г.":

    Заради русийската гнус сме с векове на зад от нормалните държави, избиха елита на България. От народа направиха зомби-атеисти, които да се прекланят пред паметника на армията окупатор и да няма нищо свято за тях. Заради САЩ това започва да се променя! Но, кога ще се промени заради троянските коне и зомбита, не се знае.

    Коментиран от #14, #25

  • 13 ужас

    14 12 Отговор
    Да не може да се скрие че намеса има и тя е от Англия....
  • 14 Анте Г.

    13 13 Отговор

    До коментар #12 от "Гнусня Руссня":

    На Източния фронт през Втората световна война знаеш ли колко руски и германски войници са загинали ? Съотношението е г.д. 4 към 1 в полза на Германците , та замисли се какво щеше да се случи с американците на Западният фронт , ако не беше Велика Русия..!
  • 15 Голям прос

    14 12 Отговор
    Най-хубавата газ ще идва от кораби, акостиращи в Гърция. И ще бъде само три пъти по-скъпа от турския поток. Нищо не е. Както и осемте самолета с двойна цена спрямо бахрейнската. Абе ние сме по-богати от Бахрейн, Боко така каза. И базите ни всеки може да ги ползва безплатно, примоция се казва. Тецовете ни правят мноо скъп ток, но това е нищо за нас, ние сме с най-ниските доходи в ЕС. Може би тия неща ни ги плащат англичаните извличащи златото ни за смешна сума платена първоначално. Или отминалата вече приватизация, когато давахме на символични цени печеливши предприятия на чужденци. За чуждите търговски вериги няма да кажа, предлагащи стоки второ качество....Абе, нищо не съм казал, и за армията която разтуриха, също нищо не съм казал. Те тия клюки не се приказват така
  • 16 Румяна Костова

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "Анте Г.":

    Другарю Анте, вие карате хората да мислят, при положение, че сам не можеш!!! Руснаците когото и да сме завладяли, сме се обявили за негови освободители и караме народите да са ни признателни за това. В името на народа може да мачкаш цял народ и да питат - какво лошо си им направил?

    Коментиран от #18, #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анте Г.

    6 6 Отговор

    До коментар #16 от "Румяна Костова":

    Много Discovery и Nat Geo гледаш..
  • 19 Баш Майсторът

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гавното метев":

    Модератора,моля,да не ми трие коментарите.Въпростният идиот ме псува и си траеш,но моето мнение го триеш.Това ако не е дискриминация,здраве му кажи.
    Та пак ще го попитам,цървула,кога има рожден ден?Искам да му направя един поварък.Чети внимателно,няма да повтарям.Да ти купя цвете,ще изсъхне,да ти купя риза,ще я скъсаш.Дай да те жасна един път,та да ме запомниш.

    Коментиран от #26

  • 20 Бееееее

    13 3 Отговор
    Еее, как не разбрахте, че с тия руски некадърни убийци дето едно отравяне не могат да направят, пари от Венецуела, руснаците дето щяли да се бъркат в изборите за еврогейски дупетати от бълхария и т.н. управляващите се опитват да замажат положението докато си подготвят поредните далавери и закони, които да ги задържат на власт.
  • 21 стоян георгиев

    7 11 Отговор
    няма кво да се добави след тази статия.автора просто е казал всичко.единствено не е наблегнал на петата колона български предатели готови да оправдят всяко убииство извършено от кгб у нас,които също активно участват в замазването на следите на убииците.върпсоните сега ще квичат със страшна сила и тук в коментарите по статията.
  • 22 Стефаанески

    6 3 Отговор
    Литвиненко нямаше този шанс, знчи повече чадъри не се ползва вече.
    Трудни времена , и змийска отрова може да ползват. Какви времена само? Козината си мени но нрава не.
  • 23 Тя спала руснака и той не са усеща

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Джудже":

    Може и да са я забременили , по невнимание.
  • 24 Зрител

    13 3 Отговор
    Дойче веле мирише на развалено зеле .
  • 25 ....

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гнусня Руссня":

    Ти нали си жив бе, защо нищо не се променя? Ааа извинявай благодарение на теб и подобни индивиди затъваме още повече! Средно образование няма един обикновен стругар или фрезист не може да намериш, освен " майстори" с тесла, пирон и тел
  • 26 ....

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Баш Майсторът":

    Браво бете, ти ме разсмя!
  • 27 1944

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "2018":

    ами слушай руско радио, като не можеш да четеш, неграмотни русофиле. ама и руски не разбираш.
  • 28 антисоросоид

    5 5 Отговор
    Нашата държава тотално пропадна ! А пък софииските писачи на сорос и герб хептем останаха без мозък от ежедневното дрогиране. Аааха ха ха аааа!
  • 29 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "2018":

    Защото пипето ти не е дорасло до такива неща! Мислите ти са - ракийката, женътъ, дятето, и нещо ако мога странично да забърша, или няк`ва далаверка.......! Приматите толкова могат !
  • 30 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гавното метев":

    Гавненцето Меткеф пак се из.ра!
  • 31 Иво

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не знам дали Господ е българин, ама добре, че беше Рейгън и екипа му, та срутиха тъпанарския социалистически диктат ! Ама трябваше до край да се изкорени червената чума, а не да се влачим още десетилетия след това !
  • 32 Иво

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анте Г.":

    Анте, аз съм го ПРЕПАТИЛ, така, че не ми подхвърляй невинни закачки! Това - на хлапетата от детската градинка! Там минават номерата на централата ви!
  • 33 vasik atanasova

    0 1 Отговор
    РУСИЯ ВЗИМА СИРИЯ
    ТУРЦИЯ БЪЛГАРИЯ
    ВЗАИМНА СПОГОДБА
  • 34 Анонимен

    1 0 Отговор
    Тъжният извод е,че не ни трябват никакви партии, особено"нови",а тотално друг модел на държавно управление!
  • 35 Румяна Костова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Румяна Костова":

    Руснаците когато ни освобождават от турско робство по моему не слагат проруско правителство ,а идват на власт в България съвсем други хора.Не можеш да накараш чужд народ да ти бъде признателен за нещо.Защото народът не е шайка бандити на власт,на които им се диктува към кого да бъдат благосклонни.Такива ми ти работи ,уважаеми мой съименнико, напъващ се да се пишеш с женско име.
  • 36 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    И все пак Новичока първо е тровил у нас ,после са го приложили в Лондон.Дойче Веле,много късно ви светва червената лампичка, изпуснахте влака.Единственото доказателство ,че са го сторили руснаците е ,че българина им бил конкуренция в оръжейните сделки? Имате ли си представа, неуважаеми журналисти от Дойче Веле,колко държави се занимават с продажба на оръжия?И техните представители не падат масово,поразени от Новичока когато конкурират руснаците.Никак не ми е интересно когато се представя само една версия по дадено престъпление.Дайте 5 или 10,а мислещите тук ще поумуваме,останалите веднага ще кимат с глава, да ,Путин е виновен .
  • 37 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    КЪМ ЗАГЛАВИЕТО- : ОТ КОГО И ЗАЩО ТРЯБВА ДА "КРИЕМ" -"РУСКАТА ВРЪЗКА"- ЧИЯ ??? АКО Я СКРИЕМ ,КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ И КАКВИ СТАВАМЕ ??? КАКВО СМЕ ПОЛУЧИЛИ ОТ САЩ ДО МОМЕНТА /ОСВЕН ПОДКУПИТЕ ЗА ПАРТИЙЦИТЕ НА ВЛАСТ И НЕ НА ВЛАСТ -... ААА... И ТЕЖКИ БОМБАРДИРОВКИ/ !!!???!!!???
  • 38 Kcaniba

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Срещнеш ли гладен комунист, нахрани го. Срещнеш ли жаден комунист, дай му вода. Срещнеш ли гол и бос комунист, обуй го и го облечи. Но никога, никога, никога не давай власт на комуниста, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. С изключение на управляващите комунисти.