Last news in Fakti

28 Март, 2019 20:30 7 274 28

На 1 април Турция може да осъмне променена

  • турция-
  • избори-
  • реджеп ердоган-
  • истанбул

Истината е, че в големите турски градове подкрепата за партията на Ердоган намалява

На 1 април Турция може да осъмне променена - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ердоган на 20. Ердоган на 65. На местните избори в Турция и двамата залагат на популярността на името си. Но истината е, че в големите турски градове подкрепата за партията на Ердоган намалява.

Гьолчюк, град на около два часа път с кола от Истанбул. Тук всеки може да си запише час при Реджеп Тайип Ердоган и няма нужда да чака дълго. В средно големия турски град политикът води предизборна борба. Той е облечен в черен костюм с бяла риза. Ръкува се с продавачките в цветарския магазин. Снима се с месаря и раздава рекламни брошури в чайната. Всъщност този Реджеп Тайип Ердоган е само на 20 години и е новак в политиката. На местните избори, които се провеждат на 31 март, той се кандидатира за "мухтар" - един вид областен управител.

"Много хора не вярват, когато им кажа как се казвам. Мислят, че се шегувам. Тогава им показвам паспорта си", казва младият политик. Той няма роднинска връзка с турския президент. Баща му обаче е голям почитател на консервативния политик още от времето, когато Ердоган е бил кмет на Истанбул. Младият Ердоган също си мечтае за постепенно издигане в политическата кариера. "За мен е голяма чест, че се казвам точно като нашия президент. Защото той е обичан и уважаван. Мисля, че името ми помага при тези избори", споделя 20-годишният Ердоган.

Проблемите пред партията на Ердоган

Неговият съименик, турският президент Ердоган, очевидно също залага на личната си популярност. От началото на годината той води предизборна борба из цялата страна. Всеки ден държи речи на различни места, излъчвани от повечето телевизионни канали на живо. Зрителят остава с впечатлението, че на 31 март не предстоят местни избори, а избори за държавен глава. "Ердоган пое на плещите си цялото бреме на тази предизборна борба. Той е блестящ оратор, но човек забелязва, че е изнервен", казва журналистът Исмаил Займас, който пише за вестник "Хюриет". През 2018 година ежедневникът беше продаден на близка до Ердоган фирма. Исмаил Займас минава за един от малкото журналисти във вестника, които се осмеляват да коментират критично политиката на президента. "Това не са обикновени местни избори. Самият Ердоган описа гласуването като въпрос на оцеляване. По принцип става дума за потвърждение на новата президентска система", казва журналистът.

От основаването си през 2001 година Партията на справедливостта и развитието (ПСР) печели всички избори. Победите се дължат до голяма част и на правдоподобните обещания за по-добро бъдеще. В Турция жизненият стандарт действително се повиши. Стопанският ръст - също. Самият Ердоган се издигна от кмет на Истанбул до министър-председател и по-нататък до президент. От миналата година той получи и нови правомощия като държавен глава. Но в момента Турция изпадна в рецесия. Турската лира девалвира. Инфлацията, безработицата и цените не спират да растат. Все повече турски фирми обявяват несъстоятелност.

Истанбул - тук започва всичко

Всичко това може да се отрази отрицателно на изборните резултати на ПСР. На предстоящите местни избори партията на Ердоган се явява в съюз с ултранационалистическата Партия на националното действие, както беше на парламентарните избори през 2018 година. На много места ПСР ще остане първа политическа сила, но в големите градове може да понесе и загуби. Според анкетите, в Анкара води кандидатът на най-голямата опозиционна сила (Републиканската народна партия - РНП) Мансур Яваш. Опозицията има голям шанс да спечели и кметските места в Анталия, Адана, Мерсин, а дори и в Бурса. А град Измир на западното крайбрежие така или иначе е бастион на РНП.

В Истанбул анкетите сочат лека преднина за кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм. Надпреварата обаче ще бъде много оспорвана. Икономическата метрополия със своите 15 милиона жители е смятана за най-големия политически трофей. Самият президент Ердоган постоянно подчертава, че който спечели Истанбул, печели цяла Турция. "Ердоган е тясно свързан с Истанбул. Тук той започва своята политическа кариера. Ако ПСР претърпи поражение в Истанбул, това ще бъде равнозначно на политическо земетресение", казва журналистът Исмаил Займас.

Слухове за нови избори

Ако опозицията спечели в Анкара и Истанбул, скоро в Турция ще започне дискусия за нови избори, убеден е Исмаил Займас. От няколко седмици се носят слухове около една нова партия, водена от бившите поддръжници на Ердоган - бившия президент Абдуллах Гюл и бившия премиер Ахмет Давутоглу.

Младият Реджеп Тайип Ердоган дори и не иска да мисли за подобни сценарии. И той обаче все по-често среща хора в своя избирателен район, които се оплакват от актуалното положение в страната. "Твърде много млади хора са безработни, а малките фирми изнемогват. Нищо не върви добре. Абсолютно нищо", казва собственикът на чайната, в която младият Ердоган раздава предизборни брошури. 20-годишният политик уверява, че иска да се захване сериозно с проблемите на хората, ако бъде избран за областен управител. Но неговата победа никак не е сигурна. На изборите в неговия район се явяват още двама кандидати. Най-късно на 31 март ще стане ясно дали името все пак играе решаваща роля. Както за новака, така и за утвърдения политик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jo hustan

    33 21 Отговор
    Тия ще си останат в 18в.

    Коментиран от #8, #25

  • 2 шляпалника

    20 10 Отговор
    Да ще бъде променена...от торнадо, цунами, вулкан или 9.5 по Рихтер. А може и всичко на куп!
  • 3 Дойче веле

    15 14 Отговор
    Не четете лъжите и манипулацийте на Дойче зеле.
  • 4 В понеделник амебите

    8 9 Отговор
    Дажне ревете с два реда сълзи и два реда кървави сополи и да виете на умряло че мустакатият пак е фалшифицирал изборите, а хахахаха
  • 5 Ай стига бе

    14 10 Отговор
    Да правят локуми и да ги разтягат ги бива. Да пердашат челата в пода надупени към небето също. Тоя ще ги върне в 18 век. Ако преди това ХААРПА не ги довърши.

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Ахмед

    19 6 Отговор
    Подкрепа от местните намаля, затова си докара 5 милиона от Сирия и им раздава турско гражданство. И " Не е важно на кой гласуват, важно е кой брои гласовете".

    - Махатма Ганди
  • 7 Дедо ви

    13 10 Отговор

    До коментар #5 от "Ай стига бе":

    Дънов е казал, че Босфора ще стане много широк и окончателно ще отдели Турция от Европа. Това ще се случи само за 2 седмици, най-късно до 2025 година.
  • 8 Mорук

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    С бг в нея,като гледам то си още в 15 век ,и на предишните и на по предишните Дойче зеле пак писаха същото
  • 9 Дедо ви

    8 4 Отговор
    Дънов е казал също да не си искаме и търсим земите от Тракия защото и без това ще потънат под водата. Гърция ще потъне, а Бяло море ще дойде до един български град. Българите в чужбина да се върнат до 2025 година. Западните държави на по-ниско като Дания, Холандия ще изчезнат и дори Франция половината ще е под вода.

    Коментиран от #12, #26

  • 10 Чоу

    11 5 Отговор
    Не може циганина да стане по - Циганин!

    Коментиран от #14

  • 11 Хасан

    14 8 Отговор
    Немеца яко негодува ,Ердоган не му играе по свирката..
  • 12 Хасан

    14 12 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо ви":

    ,,Дънов беше един бунак..вареше си татул и беше в облаците

    Коментиран от #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ген. Гюнер Калъч

    13 6 Отговор
    Мечти на немските подлоги на Сорос. Тива няма как да се случи, в Турция президента Ердоган е религия! След Кемал Ататюрк е най обичания водач.

    Коментиран от #23

  • 16 виж ти!

    7 2 Отговор
    абе аз видях "подкрепата за партията на Ердоган намалява", видях "Deutsche Welle", веднага разбрах че ще има много ...скарида... в коментарите и .....бях прав!
  • 17 Халил

    8 9 Отговор
    Да се маха тоя диктатор, искаме Кемалистка Турция демокрация и права. Дано Истанбул и Анкара Бурса да ги вземст CHP. За Измир няма кво да говорим там Ердо неможе и да стъпе
  • 18 Инфо

    5 7 Отговор
    Режимът на тероризма преди изборите в Турция: За тормоз и обиди говори HDP. "Нашите последователи се сблъскват със заплахи, децата им страдат от обиди и тормоз, дори чрез насилие, с всякакви средства". Гневът на Сезай Темели е страхотен. Той е съпредседател на прокюрдската партия HDP. Срещите за местните избори в Турция следващата неделя са изправени пред пречки. "Полицаите записват във филми хора, които искат да дойдат при нас и запазят имената им в тайни списъци", казва той. "При този натиск и насилие провеждаме предизборна борба." АКР има много време по радиото и телевизията, за разлика от HDP. Дори платената рекламна кампания не приемат медиите, оплаква се Сезай Темели.
  • 19 Инфо

    4 7 Отговор
    Атмосферата в Югоизточна Турция отразява това дискриминационно отношение. Диарбекир е вторият по големина град с кюрдско население. Хората тук очакват неделните избори със загриженост и очакване. Тези хора които влизат в контакт с журналистите искат да не споменават името или образа на лицето им. Те обаче са убедени, че HDP ще спечели в изборите, защото Диарбекир продължава да бъде бастион на прокюрдската партия. В предишните избори, са спечелили мнозинството в повечето общини. Избирателният въпрос в региона е дали влиянието на Анкара ще продължи на ниво местно управление. Под специален режим на специални администратори в много градове и общности, лидерите не са демократично избрани управници.
  • 20 Инфо

    2 5 Отговор
    Турското правителство ги замени с хора на АКР, защото ги обвинява в подкрепа на РКК. Разследванията са в ущърб на 60 кмета, 40 от които вече са били в затвора, всички членове на прокюдската партия. От 110 общности, 97 са под специален административен режим. Диарбекир е една от тях. Демократично избраният кмет, Гилтан Кисанак, е осъден на 14 години затвор. Неговият заместник е човек от АКР. Президентът Ердоган отново заявява, че ако подкрепата на "терористите" продължи, и системата за назначаване на специални управители ще продължи. Посланието е ясно: ако HDP печели отново, като 2014 г., а АКР се удави в тези области, следващата стъпка ще бъде да ги постави под специален статут на управител. DW - Фелат Бораслан

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Хасан

    8 4 Отговор

    До коментар #20 от "Инфо":

    Ами ако партия призовава за насилие и въоръжена борба ,разбира се че ще има последици ...ако турските партии призоваваха за тероризъм и насилие какво щеше да бъде отнолението на държавата? ..щеше да ги съди
  • 22 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Инфо":

    Комунистката Гюлтен Къшанак не криеше връзките си с ПКК...и сега й порят дупето в затвора ..мръсни комунисти

    Коментиран от #24

  • 23 Totti

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ген. Гюнер Калъч":

    Религия за необразованите! Също голям крадец,смуква всичко,само да му падне!...
  • 24 Путин

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Аааа аааа??!!!!!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Турчин

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо ви":

    Нядявай се на пророци и шарлатани! Само за това ви бива - да проклинате, обиждате и псувате. Гадини!
  • 27 Турчин

    2 3 Отговор
    В булгарстин масово се пише и говори за просперираща Турция. Обратно в Турция никой дори и не се съща за село българийка.
  • 28 стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Не си дорасъл мойто рязано момченце да говориш за Дънов!!! Бегай да блъскаш чело у пода в мизерната джамия и дори не пробвай да пишеш и мислиш...щото не можеш!!!!