30 Април, 2019 13:00 3 352 15

"Взгляд": Косово премина в настъпление срещу Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • албанци

Има теория за разделянето на Косово на две части: сръбска, с Косовско поле и мнозинството от манастирите от ранното средновековие, и албанска

"Взгляд": Косово премина в настъпление срещу Сърбия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Косово става все по-агресивно спрямо Сърбия. Съвсем наскоро между двете страни се обсъждаше план за размяна на територия. Но сега изглежда, че той е напълно забравен. Президентът на Косово Хашим Тачи даде ясно да се разбере, че вече не се нуждае от размяна - той просто иска да откъсне ново парче от Сърбия. В редакцията на руския вестник "Взгляд" размишляват над въпроса дали Прищина ще съумее да реализира намеренията си.

Преди отпътуването си за Берлин Тачи обяви, че възнамерява да повдигне въпроса за присъединяването към страната на част от южните райони на Централна Сърбия, населени с албанци. Очакванията му за срещата в Берлин бяха за "добра възможност за откриване на перспективи за региона".

„Косово изпълни всички условия за либерализиране на визовия режим, възнамеряваме да продължим диалога. Не очаквам, че ще има диалог или преговори, но ще изкажа позицията си в подкрепа на присъединяването на Прешево, Медведжа и Буяновац. Няма да допуснем двоен суверенитет (по отношение на северната част на Косово) и няма да допуснем модела „две Германии“, увери Тачи преди началото на форума на високо равнище Берлин.

"Змията" се изразява така, както умее, т.е. много неясно, но на Балканите и около тях го разбраха перфектно. Накратко, така стоят нещата.

Има теория за разделянето на Косово на две части: сръбска, с Косовско поле и мнозинството от манастирите от ранното средновековие, и албанска. Тя е промотирана в бивша Югославия още от 60-те години на миналия век. Някои от хуманитарната интелигенция по онова време дори предложиха да дадат цяла Метохия на Албания, за да затворят въпроса. Карти за разделение на Косово бяха изготвени на ръка с флумастер и от Слободан Милошевич по приблизително същия принцип: Косовско поле, манастирите и Митровица трябва да останат за сърбите.

Но след погромите от март 2004 г. цялата идея загуби своята значимост, тъй като албанците изгориха 36 църкви и манастири и изгониха сръбското население. Съществува подозрение, че контролираните погроми през пролетта на 2004 г. са били специално насочени към Сръбската православна църква и паметниците, тъй като ако няма манастири, няма да има и план за разделяне на Косово по „културно-исторически” принцип.

Всички принципи за решаване на обсъжданата доскоро ситуация също достигнаха до идеята за действителното разделение на Косово, само че под други предлози и под имена, по-красиви за западноевропейското ухо. Създаването на автономия на сръбските общности в Северно Косово (което така и не се случи) би означавало разделяне на сръбските райони от Прищина „на терен”, но без юридическо присъединяване към „голямата” Сърбия. В бъдеще това може дори да доведе до създаването на друга сръбска република (трета поред) с права на автономия. Но вече в състава на Косово, признато от Белград - точно като съществуването на Република Сръбска в Босна, формално влизаща в състава на Босна и Херцеговина.

Албанците последователно и целенасочено, както могат, саботират този процес. Преговорите бяха прекъсвани, отлагани или отменяни поради технически или идеологически подробности. Така веднъж албанците донесоха макет за митнически печат, на който беше изобразен черен орел. Сърбите принципно не се противопоставят на идеята за собствени печати на косовските митнически служители. Стига да са неутрални, без да включват държавни символи на Албания. Преговорите се провалиха. След като изчакаха няколко дни, косоварите транспортираха войски с хеликоптери и превзеха тези митнически пунктове, до които бяха донесени и новите печати. Е как да се преговаря с тях без много убедителен гранатомет зад гърба?

В крайна сметка албанците постигнаха целта си: Европа спретна саботаж за създаване на автономия за сръбските общности в Северно Косово. Преговорите се провалиха, на пръв поглед окончателно, но се роди сравнително „нова“ идея за размяна на територии. Сърбия получава Митровица и всичко на север от нея, а Косово получава две общини от Прешевската долина, населена предимно от албанци: самото Прешево и Буяновац.

До този момент човечеството не знаеше за съществуването на Прешевската долина - малък и беден участък с предимно албанско население. Строго погледнато, терминът „Прешевската долина” или просто „долината” се използва само от албанци, които са го наложили на останалия свят, за да вкарват сръбската Медведжа в нея. Сърбите отричат ​​подобна географска концепция и я определят като ​​"политическо клише". Въобще няма такава долина. Картите лъжат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балкански синдром

    12 34 Отговор
    Европа върви към обединение, а тъпите балканци пак се цепят на дребни и по-дребни

    Коментиран от #2, #11, #13

  • 2 Пешо

    27 7 Отговор

    До коментар #1 от "балкански синдром":

    Къде го видя това обединение? Европа натрупва все повече и все по-непреодолими различия. И основна вина за това имат говедата, които постоянно създават проблеми на европейските държави.
  • 3 Хахаха

    15 5 Отговор
    Ти що не се обединиш с албанците?
  • 4 Васил Левски

    2 38 Отговор
    Турската Армия трябва да премине в настъпление срещу България зада спаси всички Турци от робството

    Коментиран от #5, #8, #10, #12

  • 5 Ердогана

    33 1 Отговор

    До коментар #4 от "Васил Левски":

    В България няма турци манго има мангусти като тебе

    Коментиран от #6

  • 6 Васил

    1 12 Отговор

    До коментар #5 от "Ердогана":

    Грешиш
  • 7 Никой

    15 14 Отговор
    Така им се пада на сърбите , да плачат с кървави сълзи както ние сме плакали и за македония и за западните покрайнини и за Беломорска Тракия и за северна Добруджа и за южна Тракия , когато ни се смееха и подиграваха им беше ок а , яжте го сега големия и кривия . Амин

    Коментиран от #14

  • 8 Играеш си с огъня циганин

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Васил Левски":

    по- добре си натискак парцалите, защото ако следващият път жандарма не доиде да ви пази , ще горите всичките и мало и голямо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българи

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Васил Левски":

    В България, няма турско малцинство, има български жители на които прадядовците им са били потурчени. Но в Турция има българско малцинство,мнозина от които са били прогонени от там. Но толкова знаеш, толкова говориш. Но една кофа пълна с фекалии, само фекалии може да даде.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Скептик

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    Така са казвали и за падането на Търновското Царство във Видин едно време. По въпроса за Албанците, България трябва да бъде на страната на Сърбия и на Македония.
  • 15 бай Даньо

    2 2 Отговор
    хак им е на сърбите! Дочакахме видов ден.