1 Май, 2019 11:12 3 115 17

На Балканите: Западът явно се интересува само от едно

  • балканите-
  • сърбия-
  • западът

Германия и Франция търсят стабилност

На Балканите: Западът явно се интересува само от едно - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стабилност и пак стабилност - в името на този фактор страни като Германия и Франция имат намерение да отделят вече по-голямо внимание на държавите от Западните Балкани. Тъкмо стабилността е и общият знаменател в иначе твърде различната политика на Берлин и Париж по отношение на шестте страни от Западните Балкани. Този факт издава един реалистичен подход, който поставя акцент върху европейския интерес към региона, без да буди празни очаквания и надежди.

Още в самото начало на Конференцията за Западните Балкани в Берлин Ангела Меркел и Еманюел Макрон открито заявиха за какво НЯМА да става дума на неформалната среща: нито за европейската перспектива на въпросните държави, нито за някакво натрапено отвън решение на конфликта между Белград и Прищина. Ясно беше казано и ЗА какво ще се говори: за сигурността, борбата срещу контрабандата на оръжия, тероризма, нелегалната миграция и организираната престъпност. Това са и приоритетните интереси на Запада, свързани с региона.

Симптоматично бе, че на конференцията не стана дума за спазването на човешките права, свободата на мненията и плурализма. Ако човек се вгледа в тази нова и прагматична политика спрямо Западните Балкани, не бива да се чуди, че все по-авторитарно управляващите премиери и президенти на страните от Западните Балкани все по-малко се интересуват от спазването на демократичните и правови изисквания на ЕС. Те са разбрали, че докато поддържат стабилност, осуетяват бежанските потоци и задушават екстремизма, не могат да очакват сериозни критики. Не напразно се роди вече и думичката „стабилократи“.

С историческото помирение между Гърция и Северна Македония през миналата година, бе постигнат важен пробив по отношение на стабилността в региона. Северна Македония вече стана член на НАТО, а сега предстои да бъде решен и последният конфликт с голям взривоопасен потенциал - този между Сърбия и Косово. Миналата година президентите на двете страни подготвиха с подкрепата на САЩ споразумение, което предизвика силна тревога в европейските столици.

Защото беше нарушено едно табу в европейската политика – говореше се за евентуална размяна на територии и преместване на държавни граници. Не без основание това разтревожи редица съседни страни, и особено в Босна и Херцеговина, чиято крехка държавна конструкция всеки момент може да бъде разклатена от нарушаването на етническото и политическо статукво. Парадоксът е, че същото това „замразено“ статукво не е истинска база за трайна стабилност – нито в Косово, нито в Босна. Там има нужда от много по-голям и решителен ангажимент на Европа!

Поставянето на приоритет върху стабилността създава общ елемент в политиката по отношение на Западните Балкани, а и я прави по-добре приета сред западните избиратели. В същото време би било късогледо да се залага само на този приоритет. Защото така желаната стабилност може да бъде гарантирана само от политически надеждни партньори. А единствената гаранция за надеждна политика на Западните Балкани са демократично избраните контролни органи и демократично легитимирани политици.

Онези, които днес не взимат на сериозно върховенството на закона, утре могат да постъпят по същия начин и във външната политика. В този смисъл германските и френски политици не бива да си правят илюзии по отношение на "силните мъже" на Балканите. В наш собствен интерес е да наблюдаваме политиката в страните от Западните Балкани много внимателно и да не правим компромис с демокрацията в името на стабилността. А най-доброто средство за това все пак си остава даването на европейска перспектива, макар че точно този въпрос изобщо не бе обсъждан в Берлин. Стабилността и демокрацията в Европа са две неща, които са неделими.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУМА БОЕЦА

    39 5 Отговор
    Търсят само лична изгода на Балканите тея лешояди. Тех не ги устройват силни Балкани а разделени за да могат да си въртят интриганските финансови схеми! Едно време в учебниците по история и политология пишеше че са експоататори и алчни и е било истина!

    Коментиран от #5

  • 2 ДОЛУ ИМПДРИАЛИЗЪМА

    14 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЯТ БАЛКАНИТЕ (бурни ръкопляскания)

    Коментиран от #4

  • 3 Хрониките на Евразия

    22 4 Отговор
    Тия трима тариката кога станаха такива спецове по балканските проблеми? На единия му се клатят краката от протести 6 месец и на другите две инвазията от африканци е на път да им превземат държавите!
  • 4 Хрониките на Евразия

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДОЛУ ИМПДРИАЛИЗЪМА":

    👋👋👋👋👋👋👋👋👋🦅👋👋👋👋🦅👋👋👋👋👋🦅🦅👋👋👋👋👋👋🦅🦅🦅👋👋👋👋👋😪😪😪😪😪😪Лозунг!
  • 5 ТтТ

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "ПУМА БОЕЦА":

    Те ако бяха силни Балканите щяхме вече да са в ЕС! Оставиха ни да разберем, че от соц манталитета нямаме полза!Това е реалността!

    Коментиран от #12

  • 6 Фен

    19 1 Отговор
    Западът се интересува от едно - разбиване на балканските нации, и масов ислямизация! От бомбенето на Сърбия, нищо не се е променило.
  • 7 Фен

    15 1 Отговор
    А Дойче веле е предводител на хибридната война срещу християнството!
  • 8 туй беше

    22 0 Отговор
    ЗАПАДЪТ гледа на БАЛКАНИТЕ като донор на суперевтина работна ръка
  • 9 Усмивката

    9 0 Отговор
    За балканите не знам ама за Цецо апартаменто занам само за какво „едно” се интересува.А Бате го мести от единия в другия.
  • 10 адам сандалев

    19 2 Отговор
    Какъв Запад? Кой е Запада? Не запада ли този Запад? Дедо Жан-Клод Ишиас ли е квинтесенцията на Запада? А може би инвестиционния банкер на Ротшилд? Или висшият комсомолски кадър на Германската социалистическа партия на ГДР? И тия са тръгнали да оправят Западните Балкани!!!! Пфу !
  • 11 Г..а...

    18 2 Отговор
    Каква стабилност , бе Меркел?Оправете си Германия ,Франция .Не се бъркайте тук ,освен Б-Б няма кой да ви цунка г..а.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хайде холан Точно на тези да разчитаме

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "ПУМА БОЕЦА":

    Я кажи нещо за реститутките на ком партията???
    Милиончева, кака лъжата и за останалите олигарси.
    Да неби да са от моята партия на бедните? Или като бабичките с по 200 лв. пенсия?

    Коментиран от #14

  • 14 Готин ама не съвсем

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хайде холан Точно на тези да разчитаме":

    Бе че те не са цвете е така. Но ти кажи нещо за приватизацията на Костов. Разпродаде активи за над 20 милиарда, от които трябваше да влязат барем 2 милиарда, а не са влезли и 200 милиона! Те това е кражбата на века! Ако ги бяха давали на непознати хора по улиците, със сигурност в бюджета щяха да влязат много повече пари!
  • 15 страхуйте са ва

    4 0 Отговор
    на балканите цъкат три Войни!
    разделяне на Македония ,Косово на арнаутска и други!
    и Босна-отделяне на сърби!
    само да се махнат натуту и глей огромни уйни!!!
  • 16 grot

    3 0 Отговор
    Тиквоча защо не е пканен
  • 17 Никои...

    0 0 Отговор
    Ясно беше казано:”Продължаваме да работим за самонаречения “Световен Елит.””Ние сме с ТЕЗИ, те са с НАС ,вие сте НИКОИ.