Last news in Fakti

3 Май, 2019 20:29 2 832 22

Цензура в мрежата: Русия по стъпките на Китай

  • русия-
  • интернет

Със закон страната се сбогува с глобалната мрежа и подготвя пътя за собствен, лесно контролируем интернет

Цензура в мрежата: Русия по стъпките на Китай - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия се капсулира виртуално. Със закон страната се сбогува с глобалната мрежа и подготвя пътя за собствен, лесно контролируем интернет. Русия обаче не е единичен случай.

Русия, Китай, Виетнам, Куба, Северна Корея. Списъкът на страните с ограничен или забранен достъп до интернет е дълъг. "Правителства по цял свят се опитват да увеличат контрола си върху интернет", казва холандският експерт по въпросите за защита на личните данни Йорис ван Хобокен. Според него, това е в пряка вързка с възхода на автократичните системи. Най-пресният пример в това отношение е Русия. Тези дни президентът Путин подписа закон за създаването на самостоятелен руски интернет. Съгласно закона, руският трафик в интернет в бъдеще трябва да се осъществява само през сървъри, разположени в Русия. Руските доставчици на интернет трябва да гарантират, че трафикът в техните мрежи може да бъде централно контролиран. Законът трябва да влезе в сила на 1 ноември.

Москва следва опита на Пекин

Руските доставчици на интернет услуги уж трябвало да могат да идентифицират и да блокират потенциални заплахи. "По този начин Русия създава правна рамка за блокирането на части от интернет и за по-строг контрол върху съдържанията вътре в страната", подчертава Йорис ван Хобокен. При това Русия има един много "успешен" пример за подражание. А именно - Китай. Докладът на неправителствената организация Фридъм Хаус за свободата в мрежата от октомври 2018 година описва Китай като "страната, която най-силно е ограничила свободата в интернет". Китай има собствени платформи, които приличат на Ютюб, Уотсеп и Туитър, но критичните съдържания в тях се блокират.

Младите китайци, които никога не се пътували в чужбина, познават големите американски платформи само по разказите на други юзъри. По този начин комунистическата партия може да контролира съвсем точно какви информации получават китайските граждани. Йорис ван Хобокен обаче твърди, че за цензурата в интернет има и икономически причини. "Икономическа сила като Китай има интерес от насърчаване на собствената индустрия. Китайската търсачка Baidu например е много успешна високотехнологична фирма. С други думи, рестриктивните мерки в интернет не са въведени само по политически причини", казва експертът.

Екстремният случай Северна Корея

Навсякъде по света се засилва контролът върху интернет. Докладът за свободата в мрежата показва, че през 2018 година свободата в интернет е намаляла за осма поредна година. Някои страни като Русия и Китай залагат на собствен интернет. А в Северна Корея капсулирането е стигнало да крайност. Севернокорейският интернет обхваща само няколко севернокорейски сайта. Повечето посегателства срещу свободата в интернет служат за регулиране на определени съдържания. Това могат да бъдат политически послания, но също и някои смислени правила за защита на децата например, казва Йорис ван Хобокен. Особена загриженост будят атаките срещу свободата в интернет, които разкриват една инфраструктура, която е в състояние да изключи временно цялата система. Това потвърждава и докладът за свободата в интернет. В почти половината държави, в които свободата в мрежата е ограничена, атаките срещу нея са били свързани с избори. Политическата нестабилност също се използва като предтекст за засилен контрол върху интернет. След терористичните нападения в Шри Ланка например временно бяха изключени социалните медии, за да бъде предотвратено разпространяването на слухове.

Спорът за "ъплоуд-филтъра"

Не само автократичните държави ограничават свободата в интернет. Демократични страни също ограничават свободата в мрежата. В Германия например се води остра дискусия около закона, който задължава интернет платформите да изтриват послания на омразата. Т.нар. "ъплоуд-филтър" на ЕС също е оспорван. "Правилата в мрежата трябва да бъдат много добре балансирани между сигурността, свободата и защитата на личните данни. Ние обаче имаме нужда от правила. Наказуемите действия трябва да бъдат преследвани", казва говорителката на Зелените Табеа Рьоснер. Неправителствената организация "Репортери без граници" стартира през 2015 година инициативата #CollateralFreedom за заобикаляне на ограниченията в интернет. Всяка година на Световния ден на цензурата в интернет (12 март) в мрежата се допускат цензурирани сайтове. Тази година това се удаде в три платформи в Саудитска Арабия, Пакистан и Китай. Въпреки нарастващия контрол върху интернет, Табеа Рьоснер съзира и надежда. "Винаги ще се намерят способни и умни хора, които ще намират път да заобикалят контрола в мрежата", казва тя. Само че това не е никак лесно. Именно в автократичните системи информационната мрежа ще се контролира все по-строго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    29 14 Отговор
    Няма никаква цензура просто Русия ще прави собствена мрежа,независима от глобалния нет и двете мрежи ще работят без проблем.
  • 2 Санкция

    27 14 Отговор
    В, как иначе да ограничат лъжливи медии, като "дойче веле"
  • 3 Реалист

    21 23 Отговор
    Никой не може да спре прогреса - навремето комунистите така се опитваха да заглушават радиочестотите да не слушаме западна музика и новини. БЕЗУСПЕШНО. Сега се опитват да ограничат интернет - БЕЗУСПЕШНО. В Китай най-продавания софтуер е на VPN - заобикалят си забраната кой и както иска. Е, селянина с колелото, който не знае си гледа държавната телевизия и е до там. Как ще заглушиш няколкостотин сателита на ниска орбита? НИКАК...

    Коментиран от #13

  • 4 Meganoob BG

    25 13 Отговор
    А това че ще блокират руски телевизии в Украйна не е цензура?
  • 5 аkud

    16 22 Отговор
    така правят страхливците и малките меченца :) :) :), налагат цензура
  • 6 Госあ

    14 3 Отговор
    Много ясно че трябва цензура, 💩 до шия
  • 7 Фактите

    17 20 Отговор
    по-голяма и мизерия и просия от лилипутлерска кочина няма.Бавно кенефа отива в кофата на историята.
  • 8 Наблюдател

    14 20 Отговор
    Русия върви бодро и уверено по стъпките на Венецуела.
  • 9 Да бе

    7 9 Отговор
    По-скоро върви по стъпките на ЕС и САЩ,който не е с на блокаж.
  • 10 времето ще покаже

    14 7 Отговор
    избягва се натрапване и промиване на мозъци фалшиви новини и прочие .......

    Коментиран от #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 българин

    11 4 Отговор
    при нас нима няма цензура.
  • 13 БАСТУН НЕГРАМОТЕН И КВО ПОЙЧЕ

    7 12 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    НАУЧИ СЯ С ОТ ТОЗ РАЗГРАДЕН ДВОР..??? КОЙТО ИСКАШЕ ДА СЕ УЧИ УЧЕНИЕТО ДА НЕ БИ ДА СЕ УЧИЛ ОТ РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА/ ВИЗИРАМ СЕКИ ДОКТОР ИНЖЕНЕР И Т.Н./ ТЕЗИ РАДИОСТАНЦИИ БЯХА ДЕЖУРНИТЕ ПЛЮВАЛНИЦИ А ПРОПО СЕГА ОЧЕВАДНО СЕ ВИЖДА ДО КАКВО ПАДЕНИЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ВСЛЕДСТВИЕ ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА ПОБЕДА НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ И СВОБОДНА ЕВРОПА..

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Вимету

    13 9 Отговор

    До коментар #13 от "БАСТУН НЕГРАМОТЕН И КВО ПОЙЧЕ":

    А работническо дело беше най- прогресивната медия. А всекм петък имаше щастие за целокупния български народ - чернобяла съветска телевизия, гледахме целувките на другаря Брежнев, Живков, Хонекер, Чаушеско. Все отбор дружина мислещи за народите си. За това сега нашите родители получават такива пенсии!
  • 15 Да да

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "БАСТУН НЕГРАМОТЕН И КВО ПОЙЧЕ":

    Ти май си искал да се учиш, ама си нямал желание! Многи овчари изучиха, но малко научиха.
  • 16 Гостъ

    6 10 Отговор
    Време е да раздават рубашките и ушанките с лика на Жужи! Също изключване на всички телефони от възможноста да се свързват с останалия свят както беше доскоро! Молодци!
  • 17 Румяна Костова

    8 4 Отговор
    Създаването на независим Интернет не значи непременно цензура Най - плюещото Путин радио,, Ехо Москва "си съществува от години и никой не му налага цензура. На него се канят като гости изявени либерали и други опозициинери . Онези, които парадират, че в Русия има цензура трябва да изгледат някое от предаванията на това радио на you tube и тогава да говорят. А после да проследят Западната преса, където има пълно единодушие с мнението на власт имащите. Редакционната политика в тези медии не допуска нестандартни мнения.
  • 18 редник

    4 3 Отговор
    " Русия по стъпките на Китай " Супер ! Китай се справя отлично ! И Русия и Китай са недосегаеми за крадливите поробители на планетата :)
  • 19 редник

    4 3 Отговор
    Супер ! И Китай и Русия са недосегаеми за крадливите поробители на планетата !
  • 20 милчо

    2 1 Отговор
    И свободната мрежа си има свойте минусу примерно новини от хиляди источници и се чудиш на коя да вярваш или кражбата на данни промерно от фейсбук и туитър с едно инсталирано паяче всеки лесно би могъл да ти разбие пощата итн
  • 21 Хахах

    1 3 Отговор
    И стена да си построят като Китай, и да не припарват отвът нея. Колкото по - малко Русия толкова по-добре. Хахахахаха а иначе колко поразий тепърва ще прави диктаторчето.... Те ще си живеят ПАК в един контролиран от властите свят. Вечните роботи за свобода мечтаещи хахахахах
  • 22 Я стига

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "времето ще покаже":

    А дудненето на пропаганда единствено е хубаво нещо