ФАКТИ.БГ

Украйна масово губи работна ръка. Но печели от това

Около 10 на сто от трудоспособните украинци са заминали на работа в чужбина - най-вече в Полша

Публикувана: 11 Май, 2019 20:30
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6126
Украйна масово губи работна ръка. Но печели от това
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Около 10 на сто от трудоспособните украинци са заминали на работа в чужбина - най-вече в Полша. И как да е иначе, след като средната месечна заплата в Украйна е 300 долара, а в Полша - 1300 долара.


"Темата за мигрантите предизвиква сериозно безпокойство, защото мащабите, които наблюдаваме понастоящем, безусловно ще повлияят на нашия потенциален БВП", казва директорът на отдела за монетарна политика и икономически анализи на Украинскатат национална банка Сергей Николайчук. Украинските медии пишат с тревога за растящата емиграция от Украйна. "Вестник Украиньi" например пише, че "емиграцията от Украйна придобива застрашаващ характер". Някои европейски експерти гледат на нещата другояче и стигат до извода, че ползите от масовата трудова емиграция на украинците главно в Полша са по-големи, отколкото вредите за Украйна и нейните жители.

Заплатите в Полша - четири пъти по-високи

Един от тези експерти е кореспондентът на швейцарския "Нойе цюрхер цайтунг" за Украйна и страните от Източна Европа - Матиас Бенц. Той е нещатен професор в университета в Цюрих. За разлика от повечето украински експерти, Бенц стига до извода, че " в крайна сметка масовата емиграция има значителни преимущества за Украйна и дава на хората, фирмите и на държавата по-големи шансове". Матиас Бенц представи резултатите от своето изследване на конференция в берлинския Център за източноевропейски и международни изследвания. Основната причина за емиграцията е ниският жизнен стандарт в Украйна, която спада към най-бедните страни в Европа. По данни на групата съветници на украинското правителство от германското министерство на икономиката, през миналата година средната заплата в Украйна е била около 300 долара. Средната заплата в Полша съставлява 1300 долара, в Румъния - 1130, а в Беларус- 465 долара.

Кои украинци заминават в чужбина?

Никой не знае точно колко украински граждани са напуснали страната в търсене на по-добра работа, защото те не са снети от паспортния регистър. Експертката от Киевския център по икономика Ана Вахитова, на чиито данни се позовава и Матиас Бенц, назовава двуцифрено число от порядъка на два до четири милиона души. А това съставлява между 5 и 10 процента от трудоспособното население на Украйна. През последните години се е изменила както структурата, така и географията на украинската трудова миграция. Както заяви зам.-директорът на групата германски съветници Роберт Кирхнер, по-рано главна цел на украинците е била Русия. Сега на преден план излиза Полша, където по данни на полското правителство, се намират милион и половина украински мигранти. До 2013 година за Полша заминаваха предимно жени (67 процента) и хора, по-възрастни от 36 години (71 процента). От 2014 година обаче нараства броят на мъжете (58 процента) и на младите пхора на възраст между 18 и 35 години (65 процента). През 2018 година работещите в чужбина украинци се превели в родината си 10, 9 милиарда долара, което съставлява 8, 3 процента от украинския БВП. Според прогнозите, през 2019 година тази сума ще достигне 12, 2 милиарда долара.

При това не само по-високите заплати привличат украинците в Полша. Тази страна сама преживя години на масова емиграция. В Германия, Великобритания и други страни от ЕС заминаха около два милиона поляци. Сега обаче полската икономика расте. Безработицата тук, както в Чехия и в Унгария, е на рекордно ниско ниво. Има недостиг на работна ръка и сега украинците заемат местата на заминалите в чужбина поляци. Матиас Бенц отбелязва, че географската близост и родството между двата езика също играят определена роля. Както и фактът, че новата вълна украинска миграция съвпада с разразилата се в ЕС миграционна криза. Полша не иска да приема бежанци от арабските и мюсюлмански страни. "Но когато става дума за изповядващите християнството бели славяни - работата е съвсем друга. Освен това полското правителство използва украинските мигранти като алиби. Когато Германия и другите страни призовават Полша да приема бежанци, от Варшава отговарят, че с удоволствие приемат бежанци от Украйна", казва Матиас Бенц.

Печелят в Полша, харчат в Украйна

Матиас Бенц и Роберт Кирхнер виждат полза от масовата трудова миграция на украинци в Полша и други страни от ЕС по няколко причини. Една от тях е повишаването на жизнения стандарт на самите мигранти и останалите им близки в родината. По данни на Роберт Кирхнер, близките в родината влагат получените от мигрантите пари в потребление (31,7 процента), за строителство или за закупуване на собствено жилище (19,4 процента), за лечение (8,7 процента) и за обучението на децата (6,9 процента). В този смисъл, украинските трудови мигранти съдействат за ръста на вътрешноукраинското потребление, което от своя страна е от полза за украинската икономика. Още една причина, или обратната страна на растящия недостиг на кадри в самата Украйна, е грижовното отношение на украинските фирми към сътрудниците им. Директорът на швейцарската фирма Vetropack, която произвежда стъклен амбалаж близо до Киев, казва пред кореспондента на Нойе цюрхер цайтунг, че му се налага "да се бори за всеки един работник". Тази ситуация, по думите на Матиас Бенц, дава шансове за прилично трудоустройване на останалите в Украйна хора. И на второ място, води до увеличаване на заплатите. През 2018 година заплатите бяха увеличени с 25 процента, а за тази година се очаква ново увеличение с още 20 на сто.

Импулс за модернизация на украинските фирми

Най-голямата полза от масовата трудова миграция в Украйна обаче е в това, че стимулира украинските фирми да повишават производителността на труда в самата Украйна. "Емиграцията на работници води до увеличаване на заплатите. А увеличаването на заплатите принуждава фирмите да увеличават ефективността и да внедряват нововъведения в производствените процеси", казва Матиас Бенц. Според него ситуацията в Украйна, в Полша и Чехия е съвсем различна от тази в страните от Западна Европа, където се отнасят по-скептично към автоматизацията, страхувайки се от загубата на работни места и покачване на безработицата.

В крайна сметка повечето украинци, работещи зад граница, не са заминали завинаги. Експертката Ана Вахитова смята, че около 80 процента от тях са твърдо решени да се завърнат в Украйна. "Ситуацията не е като в Ирландия през 19-и век, когато половината население се качи на параходите и се отправи отвъд океана", казва Матиас Бенц. Той смята, че върналите се след няколко години украинци ще донесат безценен опит. В това число и съвременен мениджърски опит. Нещо, което според Бенц и Кирхнер, липсва най-много на украинската икономика.

Украйна

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
факт
1 Отговор
тъпите държави нямат право да съществуват украйна също както бг са кенефи.Не държави ,а гета.

Оценка:
-31 +31

Дойче зеле
2 Отговор
Усрайна загива, но това било добре за нея? Тази соросоидна медия бълва невероятни идиотизми!

Оценка:
-13 +68

tost
3 Отговор
Както винаги Дойче зеле са,, обективни,, и верни на Сорос и неговите измекяри.

Оценка:
-12 +52

Реалист
4 Отговор
Ами всеки който се откачи от кочината рашка започва да прогресира и да печели. само нашите русофили със скаридения интелект не могат да ФАНАТ ИДЕЯТА

Коментиран от #13


Оценка:
-42 +16

уви
5 Отговор
Държавите не са тъпи с.Това са държави които попадат в план за обезлиудяване.Няма хора няма проблем.България съще втози план.За разлика от теб на мен ме боли за тези земи.

Оценка:
-5 +36

соросоидни кърлежи
6 Отговор
Нали това е целта,отваряй граници и има кой да бърше задници на техните пенсионери,минахме този път и вече сме специалисти по тая престижна работа, а насреща ни доставят боклуци. Втори етап, след като всички заминаха и местния пазар има недостиг на работната ръка да поканим бурки и чалми за да те бачкат, обаче тези са толкова мързеливи и основно чакат алъш вериш и бакшиш-социални паразити ,като нашите цигани.

Коментиран от #7


Оценка:
-4 +37

Гост
7 Отговор

До коментар #6 от "соросоидни кърлежи":


Защо русофилите като теб не вземат да започнат да работят,а по цял дел на клавиатурата за шепа копейки.

Оценка:
-21 +9

Румяна Костова
8 Отговор
Дойче Веле премълчава няколко интересни факти. Средната пенсия в Украйна е около 50 долара. Миналата година имаше увеличение на пенсиите с около 2 долара, а цените на газ за битови нужди бяха увеличени 2 пъти. През юни-юли Украйна ще я сполети голямо увеличение и на електричеството. Работещите само в Русия украинци са около 4 милиона, още повече или толкова в Полша. А колко са в останалите европейски държави, където украинците нямат право да работят официално, никой не знае.

Оценка:
-3 +15

Румяна Костова
9 Отговор
Дойче Веле не е добре с математиката, за да сметне колко губи Украйна, за образование на принудените да напуснат страната си около 10 милиона,които другаде ще плащат данъци и ще допринасят с тях за развитие на чужда икономика.

Оценка:
-1 +18

видял с очите си
10 Отговор
Незнам какво си измислят от ДВ ама точно в Полша си говорих с едни украинци по повод заплатите им-не повече от 600 долара взимат масово. За какви 1 300 пише дойчето не знам..Едните поляци работят в кравеферма,а другите са в една мандра.А в хотела в който винаги спиме питахме бармана украинец за заплатата му-около 1 000 долара със бакшиша....

Оценка:
-1 +13

Шаран БГ
11 Отговор
Един наш самороден талантлив българин отдавна го е казал и ние си го знаеме : ТАЯ НАША ЗАГУБА АВТОМАТИЧНО СЕ ПРЕВРЪЩА В НАША ПОБЕДА..............Сериозно и правилно мисли С. Николайчук! Дано да съм жив, след 15 години, на М.Бенц, А. Вахитова и Р.Кирхнер /уж се имам за възпитан човек/ да им покажа "за мъдрите им днешни съждения " един среден пръст - и по български и по ....украински !!! Тия мои "мъдри мисли" ми напират, като гледам положението в нашенско вече двадесет години. Дано по-добре заплатените , да са по-умни от мен.

Оценка:
-2 +8

Ирина
12 Отговор
Абсолютно измислени цифри... завишени минимум двойно. Излиза така, че Украйна е по-добре от България...300 дол. средно ...!!! .... като пример, в Бургаско реално през зимата средна ЗП е по-малка. В сезона по морето е ок. 350-500 долара/месец, които масово идват да изкарват същите украйнци и са предоволни!

Оценка:
-0 +11

Един ....
13 Отговор

До коментар #4 от "Реалист":


Бегай в Украйна да прогресиращ и да печелиш!

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +9

гого
14 Отговор
Всъщност средната заплата в Украйна е вече 10237 UAH, което е 391 долара, или 681 лева. В Киев дори е 16207 UAH, по-високо от средната руска заплата.

Оценка:
-5 +1

Реалист
15 Отговор

До коментар #13 от "Един ....":


И в България ми е добре - останаха още няколко недоизмрели папута от идеологическата нуменклатура на комундетата. Ще ги уморим и тях и ще забравим за орките и марионетките им в България.

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +0

Един ....
16 Отговор

До коментар #15 от "Реалист":


Тази сутрин лесно ли си намери бастуна и очилата , дядка ?

Оценка:
-0 +0

куку руку ку
17 Отговор
Те така се обезкръвява един народ!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Авигдор Либерман
Израелският външен министър Авигдор Либерман критикува решението на Швеция да признае Палестина
Близкият изток не е мебел от IKEA."

Още бисери
ТОП 5