Last news in Fakti

26 Май, 2019 16:00 2 979 17

Румъния: младите си тръгват. Не останаха специалисти

  • румъния-
  • румънци-
  • емиграция

Румъния се обезкървява. Особено младите хора я напускат, отчаяни от ниските заплати и корумпираните си политици. Не на шега мнозина си казват, че се иска смелост да не заминеш за чужбина

Румъния: младите си тръгват. Не останаха специалисти - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Огромен брой млади румънци напускат страната си. Не са малко онези, които дори казват, че се иска смелост да останеш в Румъния. "Много от моите състуденти напуснаха страната веднага след дипломирането си", казва със съжаление Марк Сора, млад лекар от една частна клиника в Сибиу. "Други взеха това решение в първите години на своята лекарска практика - разочаровани от мизерните условия и лошото заплащане", добавя той.

Според него, в повечето държавни клиники е невъзможно да се прилагат уменията, придобити по време на следването. Затова повече от една трета от колегите му вече са обърнали гръб на Румъния. Сора все още иска да остане, въпреки че лесно би могъл да си намери добре платено лекарско място в Германия: 29-годишният мъж владее и немски. "Хубаво е да знам, че разполагам с алтернатива. Бих искал да остана в града, в който съм израснал, колкото се може по-дълго", обяснява Марк.

Докато западните страни - като Германия - се възползват от висококвалифицираната работна ръка от чужбина, източноевропейските държави, сред които и България, страдат от загуба на кадри. Едните печелят, другите се обезкървяват.

"Ако един млад човек може да работи при нормални условия и да не се страхува за бъдещето си, той ще остане", казва Марк Сора. И апелира да се гласува на европейските избори, които, според него, са решаващи не само за Европа, но и за Румъния: "Залогът е наистина висок“, подчертава той.

Младите хора извличат най-големи ползи от ЕС

36-годишният Александру Мунтеан е ветеринар и работи във Великобритания. За него това е само временно решение, защото иска скоро да се върне в родината си. "Исках да събера опит, да разширя кръгозора си. Всичко това е възможно благодарение на Европейския съюз", казва той и добавя: "някои от нашите политици се опитват да ни убедят, че ЕС бил като корумпиран полицай, който само ни изнудва за пари. А тъкмо румънските политици са тези, които игнорират нашите грижи и представи за бъдещето. Това е още една причина да се гласува".

Освен младите лекари от Румъния си тръгват и много IT-специалисти. Влад Беу е последен семестър информатика в университета в Сибиу. Той смята, че особено младите хора извличат големи ползи от членството в ЕС. За разлика от поколението на техните родителите, днешните млади румънци могат да пътуват, работят и учат навсякъде в ЕС.

"Запознаването с други култури, размяната на мисли е нещо, което обогатява и разширява кръгозора ни. Така можем да се разграничим от някои национални догми, без да губим националната си идентичност“, казва Влад. След като завърши образованието си, той иска да остане в Румъния - защото семейството и приятелите са му най-важни.

25-годишният студент и сам усеща болезнено отлива на квалифицирана работна ръка от Румъния: "Има не само недостиг на лекари, но и на всякакви други специалисти, включително и в строителството. В наши дни е трудно да си намериш и добър майстор", казва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    22 1 Отговор
    К'во беше най важни даскала, лекара и попа 😂
  • 2 МАНГО

    32 2 Отговор
    Същото като у нас!

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Голям прос

    28 5 Отговор
    То тука да не е друго? Ще оставим тези които ни гонят от родината с електората им. Човек родината му е там, където се грижат за него като има нужда
  • 4 Живите мъртви на България

    28 0 Отговор
    Отстъпваме им нашите политици. Борисов, Нинова и Доган ще им обяснят коко хубаво си живеят
  • 5 Срам ме е от управниците ни

    38 1 Отговор
    В България е още по зле ! Бъдещето на България е под голям въпрос ако останат корумпираните политици от последните 10 г най вече !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 за съжаление не е

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "МАНГО":

    доста по добре са, ние повече носим на нищета.
  • 8 русенец

    20 1 Отговор
    Бе я не се оплаквайте! Половин Русе работи в Гюргево и Букурещ. Така стоят нещата и с хората от градовете по Дунав.:) Всъщност добре, че е Румъния, иначе емигриралите на запад щяха да са поне с половин милион повече.
  • 9 Тодор

    19 0 Отговор
    В Румъния поне никой не гладуват както в България. Може да не са кой знае колко по - добре ама всички хранителни продукти са с около 20 - 25 % по - евтини от нашата родина. Лекарства също са драстично по - евтини от България и общо взето бива.
  • 10 Що не гласувахте

    10 0 Отговор
    А ние току що изпратихме към европарламента най-голям брой от боклуците, които тровят България последните 10г. Показателно е какви ще са резултатите на местните избори.
  • 11 Само питам

    3 9 Отговор
    Какво ни пука за румънците ? Нали ние сме добре !
  • 12 Медик

    9 0 Отговор
    Румънците ще се оправят. А ние сме мазохисти. Възмущавахме се, отвращавахме се, уж всичко прозряхме и в решаващия момент оставихме всичко както си е! Пълна умствена ограниченост ли е диагнозата ни, амнезия, или стокхолмски синдром- да се привържеш към мъчителя си?
  • 13 неЕС

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Докато западните страни - като Германия - се възползват от висококвалифицираната работна ръка от чужбина, източноевропейските държави, сред които и България, страдат от загуба на кадри. Едните печелят, другите се обезкървяват.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Ето тук е казано всичко..и защо страните от Източно Европа бяха набутани в ЕС!!?
  • 14 Бай Благой

    4 0 Отговор
    От както е създадена земята....и е устроен родово-общинния строй...."бизнеса" търси евтина работна ръка....даже без пари е най-добре да си го кажем - роби. В България много представители на т.нар. "бизнес" са усвоили до съвършенство тази доктрина.
    Като гледам май и в Румнаняска е така.
  • 15 Смях

    1 4 Отговор
    Е НАЛИ румънците бяха по добре от от нас?ХА ХА
  • 16 Джингиби

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Връщат се...хемороидите ти..
  • 17 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Къде видя да се връщат? Аз виждам все повече недостиг на работна ръка. Все повече липса на специалисти. Все по-малко работоспособно население, и все повече гладни, необразовани гърла, чакащи за социални помощи. Паднахме под 7 млн население, и продължаваме да падаме с по 30 хил на година. Та, кого видя да се връща? Кафевите с по 7-8 чавета, дето се регистрират на борсата ли?