9 Юни, 2019 13:21 11 371 85

Горбачов е виновен за Чернобил, приписват го на Путин

  • чернобил-
  • михаил горбачов-
  • владимир путин

Непростимо мълчание, което не може да се извини с нищо

Горбачов е виновен за Чернобил, приписват го на Путин - 1
Снимката е илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мълчанието за Чернобил! По ирония на съдбата, най-голямото престъпление, извършено от Горбачов и комунистите тогава, бе в разгара на инициираната от тях гласност и перестройка. Говореха с охота за престъпленията на Сталин, но с мълчанието си обрекоха на смърт стотици хиляди хора с техните поколения. Поради тази причина преди двайсет и пет години Западът нямаше интерес към темата Чернобил. Беше неудобно да се говори срещу Горбачов, който послуша Рейгън и събори стената. Чернобил не беше тема за либералите, защото бе предизвикан от либерал. Сега, когато Путин не им играе по свирката, се сетиха за "изключителната" пиарска идея да му го припишат.

Чернобил е най-голямото престъпление на комунистическата власт - съветска и българска от края на XX век, и началото на нейния собствен край. Той бе буквален знак и обобщаваща метафора за разкапаната система. Престъплението на комунистическата номенклатура бе в мълчанието за катастрофата.

Непростимо мълчание, което не може да се извини с нищо. С абсолютно нищо.

Въобще не ме интересуват мотивите за него и досега смятам, че това е най-голямото зло на комунистите след концлагерите. Чернобил ги поставя на тясно, защото нямат никакво оправдание за лъжите и мълчанието си. Дебилни престъпници. Пръв от тях е Горбачов. Защото беше генерален секретар на КПСС и нашите тъпунгери изпълняваха всичко по съветски заказ. Гледаха как децата на собствения им народ излизат на задължителни манифестации под дъжда и мълчаха. Няма оправадание това поведение. Мълчанието за Чернобил!

По ирония на съдбата, най-голямото престъпление, извършено от Горбачов и комунистите тогава, бе в разгара на инициираната от тях гласност и перестройка. Говореха с охота за престъпленията на Сталин, но с мълчанието си обрекоха на смърт стотици хиляди хора с техните поколения. Поради тази причина преди двайсет и пет години Западът нямаше интерес към темата Чернобил. Беше неудобно да се говори срещу Горбачов, който послуша Рейгън, събори стената и предложи Източна Европа на тепсия и без бой на корпоративния западен елит.

Чернобил не беше тема за либералите, защото бе предизвикан от либерал. Сега, когато Путин не им играе по свирката, се сетиха за "изключителната" пиарска идея да му го припишат.

И тук е моят гняв срещу сегашната манипулирана истерия около бутафорния филм на HBO, който е пропаганден продукт.

Банално, идеологическо кино. Истината за Чернобил я знаехме още през 1990-а. Има много документални филми, изследвания и публикации.

Би било хубаво да се поддържа паметта за тази трагедия, но не с пропагандна цел и конюнктурни съображения - днес я правим, защото Путин ни е враг, а вчера не ни вълнуваше, защото Горбачов ни беше приятел, Русия се разпадаше, а антикомунизмът не ни интересуваше. По тази схема бе провален целият разговор за комунизма и българския преход в частност. Най-големите конформисти, куки и номенклатурчици по душа, днес са най-кресливите антикомунисти и либерални потреси.

На всичкото отгоре “Чернобил” наистина е слабо кино - всички американски клишета за Русия,

изпълнени без особен хъс, нюансираност и драматургично вдъхновение. Скука, която се пробутва за бестселър. Закъснелят антикомунизъм на хора, които цял живот са били конформисти и никаква чернобилска трагедия не ги е вълнувала довчера, е също толкова отвратителен, колкото и опитът на днешните комунисти да оправдават тогавашния режим, допуснал мълчанието за Чернобил. Не знам кое предизвиква по-голям гняв. Защитниците на тази боза или нейните противници.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 75 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От кочината

    53 48 Отговор
    Тя цялата система беше един ЧЕРНОБИЛ!
  • 2 Borislav Popov

    71 18 Отговор
    Виновен е не само Горбачов, виновни са всички от политбюрото на съветската кочина ! Как не се намери един по съвестен поне, че да каже на народа истината ? Всички са се страхували, че ще ги направят после "предатели" !

    Коментиран от #71

  • 3 Клюкар

    57 35 Отговор
    Бях 10- ти клас когато гръмна Чернобил, на военно обучение. Спомням си че ни накараха да ходим с противогази и плащнаметало цял ден. Не ни казаха за какво. А беше лятото. Така че не е точно така, както се пише по темата.

    Коментиран от #7, #67

  • 4 иванов

    70 10 Отговор
    За Чернобил е изговорено много.Но за това че унищожават ракети под носа ни и ни тровят всеки ден през последните 30 години.????
  • 5 nagamoto

    33 37 Отговор
    Дано всичката тази помия която сътвориха властимащите комунисти да се отрази на тяхните преки наследници-деца,внуци и правнуци.АМИН

    Коментиран от #53

  • 6 Бай Бисан

    65 30 Отговор
    Я автора да даде справка колко хора са починали то Чернобил ? Защото всеки може да праска едни грандомански приказки. Ако беше вярно раздухваното по медиите , то би следвало цяла Украйна да е обезлюдена ? А Япония ? Колко години Фокушима не могат да я спрат и продължава да бълва радиация , а пишат че хората започнали да се връщат по домовете си . А Защо около Чернобил животинския свят процъфтява ? Пълно със животни !

    Коментиран от #10, #62, #69, #75

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стойчо

    71 13 Отговор
    Данеби след авариите в Англия и Франция да са предупреждавани гражданите на Европа ? И те мълчаха като задници. Ама сега едни третостепенни журналисти раздухват стари истории за да могат поне за малко да се появят на страниците на новините !

    Коментиран от #11

  • 9 Ученник

    34 1 Отговор
    Когато пренебрегвате науката така става, и в случая е направено точно това. В България има блестящи учени, но не им се дава възможност, а именно такива биха ни изстреляли от блатото

    Коментиран от #57

  • 10 нервен

    23 34 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Бисан":

    Ами иди да се засели в Припят тогава ..имотния пазар е доста изгоден струва ми се ..отгледай си челядта там и се радвай на двуглавите си внуци как жонглират а шестте си ръце

    Коментиран от #16, #55, #85

  • 11 нервен

    21 22 Отговор

    До коментар #8 от "Стойчо":

    И все пак Чернобил остава най-голямата ядрена катастрофа в историята за сега ...не е единствена

    Коментиран от #14

  • 12 Коста Конкордия

    47 6 Отговор
    След аварията във Фокушима всички японци ли ходеха с противогази ? Напуснаха ли острова ? Живи и здрави ли са още ? След Хирошима и Нагазаки , има ли живот в тия градове ?
  • 13 Дада

    22 1 Отговор
    Ама иначе искате да сте като х-мен, как да стане иначе?
  • 14 Стойчо

    38 9 Отговор

    До коментар #11 от "нервен":

    Да си гледал скорошини кадри от Чернобил ? Би следвало да е пустиня ?!! А сега там пълно с животни ! Елени , мечки , диви прасета и т.н. Те защо са живи ?

    Коментиран от #21

  • 15 густо майна

    38 7 Отговор
    Между другото не схванах мисълта на автора ! Защо е виновен Горбачов ? Защо не обвинява украинците за тяхната некадърност ? Защо всички в момента си траят за тяхната роля ? Защото е тяхна операторска грешка за аварията !

    Коментиран от #78

  • 16 Бай Бисан

    34 8 Отговор

    До коментар #10 от "нервен":

    Аз мога да отида където си поискам . Но въпросът е принципен . Как като е толкова радиоактивен Припят само през миналата година е посетен от 70 хиляди туристи ? Самите туристи замърсяват района по вече от аварията !....Euronews казва: "Бутилките от алкохол, бутилките от вода са навсякъде. Изоставеният район около атомната централа "Чернобил“ не е замърсен само с радиация. Днес местните доброволци се присъединяват към глобалната инициатива "Trashtag Challenge“ за събиране на боклука, оставен от туристите“.

    Коментиран от #23

  • 17 Диамантената ръка

    13 32 Отговор
    Кой приписва нещо на Путин не разбрах. Друг е въпроса, че Путин се държи днес по същия начин като тогавашните комунистически управници...
  • 18 Тръмп

    9 21 Отговор
    Козлодуй все още е комунистически град,та имайте едно на ум!!!:):):)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Шиле

    41 6 Отговор
    HBO са си взели бележка.Сега творят филм за Фукушима.В него ще видите как руските военни са предизвикали разрушителното цунами.По заповед на Путин,разбира се.
  • 21 нервен

    9 22 Отговор

    До коментар #14 от "Стойчо":

    Ами хайде вземай куфара и заминавай да живуркаш там
  • 22 Български По Хелзинкски Комитет

    22 7 Отговор
    Хич,ама хич не съм фен на Явор Дачков.За да бъда обективен обаче,поздравявам го за тази статия.
  • 23 нервен

    8 16 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Бисан":

    Еми да бе като въпросът е принципен отивай и принципно ми докажи как няма последици от катастрофата като си отгледаш потомството там !!! Руснаците веднага ще ти дадат гражданско ако това те притеснява ...

    Коментиран от #26

  • 24 Цанко

    40 8 Отговор

    До коментар #19 от "Перничанин":

    Има ли починал твой близък от аварията в Чернобил ? Щото днес народа масово мре от лошокачествените храни - ментета ! Пълно с палмово масло и всякакви гмо пълнежи.На първо място сме по инфаркти и инсулти . Върви погледни с какво и как пръскат културите. Преди жътва пръскат културите с раундъп за да изсъхнат плевели и посеви за жътвата. А ние после директно ги ядем. На тия сега прощаваш ли им ?

    Коментиран от #27

  • 25 Клюкар

    28 7 Отговор

    До коментар #7 от "нервен":

    На нас ни казаха че е станало нещо. Не ни казаха какво обаче. А и да бяха казали, какво щеше да стане???. Да върнеш времето ли???. Или мислиш, че можеш да се предпазиш от радиацията???. Има некой тъп.

    Коментиран от #29

  • 26 Бай Бисан

    23 3 Отговор

    До коментар #23 от "нервен":

    Руснаците няма да ми дадат жителство , щото е в Украйна.

    Коментиран от #28

  • 27 нервен

    3 14 Отговор

    До коментар #24 от "Цанко":

    Не разбира се ...ама това омаловажава ли другото престъпление ?? Пак не

    Коментиран от #34

  • 28 нервен

    1 18 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Бисан":

    Абе ама те са склони да дадат гражданство на всеки който е на територията на Украйна че и не само ...явно не си достатъчно умен да схванеш препратката ама хайде от теб да мине тоя път
  • 29 нервен

    7 17 Отговор

    До коментар #25 от "Клюкар":

    Казаха ама след няколко дни ...нали така не можеш да се предпазиш от радиацията ама може да не седиш зорлем на радиоактивния дъжд по време на манифестацията нали .. естествено че има някой тъп аз споря с него в момента капиш

    Коментиран от #43

  • 30 някой

    26 9 Отговор
    Един ден ще стане удобно да се изнесе цялата истина за Фукушима която авария не отсъпва по мащаби на Чернобил. Но там сега е една от най-голямите военни бази на САЩ и ако се каже всичко в Америка ще настъпи хаос.354
  • 31 майстора

    5 13 Отговор
    Дами и господа това е поредна победа на нервният над троловете !!! Направо им разказва играта !! Продължавай в този дух брат от мен имаш бира !
  • 32 no name no face no number

    35 8 Отговор
    Горбачов принципно съсипа всячески източните страни и Чернобил беше само един от многото му големи грехове, иначе ми писна глупаво и за всичко да св обвинява комунизма , който никъде и никога не бил реализиранз а за всеки недъг се оправдавате с комунисти, не са били перфектни ок, но вие новите боклуци не сте по добри от тях, за 20 години след злополучните промени затрихте България смотаняци. На България и трябва нпва система на управление и народа, който не гласува ще стаеа все повече и точно тези хора ще я направят, като му дойде времето.
  • 33 монах от Шаолин

    39 8 Отговор
    А за бомбардировките с обеднен уран в Сърбия - всички мълчат ! Там заразяването и директно , уранът от бомбите попада директно на земята . 15 тона обеднен уран е хвърлен там !! А колко попадат на наша територия с помощта на вятъра и дъждовете ? Май много по вече от аварията в Чернобил ! Това автора прощава ли го на демократичното правителство у нас ? На на западните ни приятели ?

    Коментиран от #35

  • 34 Цанко

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "нервен":

    Ти защо отговаряш вместо Перничанин ? Или забравяш къде как си се подписал?

    Коментиран от #36, #38

  • 35 нервен

    3 13 Отговор

    До коментар #33 от "монах от Шаолин":

    Това от де си го изсмука ??

    Коментиран от #39, #41

  • 36 нервен

    3 10 Отговор

    До коментар #34 от "Цанко":

    О извинявам се не разбрах че въпроса е адресиран специално за него ...другия път ще питам дали може аз да отговоря ...моя грешка
  • 37 вуйчо Ваньо

    32 9 Отговор
    Руснаците за нула бройки обезвредиха Чернобил - въпреки че вината беше на украинците. Защо японците като високотихнологична нация 7 години не могат да се справят с Фукушима и продължават да ни тровят ? Има ли някой на идея колко риба има уловена и изядена с радиация ?

    Коментиран от #40

  • 38 нервен

    1 6 Отговор

    До коментар #34 от "Цанко":

    Между другото за да няма такива простотии как човек може да се регистрира тоя сайт и да си пише през официалната регистрация ?? Въпроса не е само към теб ???
  • 39 монах от Шаолин

    17 3 Отговор

    До коментар #35 от "нервен":

    Не със си го изсмукал - разследване е на италианците !....През февруари 2017 г. пресата в Италия съобщи вече за 340 италианци, загинали от облъчване с уран, — минимум по 20 човека на месец.Това са най-новите данни......Италианската обществена организация «Военна обсерватория» (Ossevatorio militare), оглавявана от бившия италиански пилот Доменико Леджеро, съобщава за 7678 италиански войници, които имат сериозни проблеми със здравето, заради облъчване с обеднен уран.

    Това са ракови заболявания!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #42

  • 40 нервен

    14 7 Отговор

    До коментар #37 от "вуйчо Ваньо":

    Виж това е вярно ..справиха се с проблема но цената им коства икономическия крах на цялата система ...не всеки е способен на такава саможертва но руснака се е доказал че може да се жертва сам себе си
  • 41 Отговор

    21 4 Отговор

    До коментар #35 от "нервен":

    От новините за американските демократични касетъчни бомби с обеднен уран, падащи над Сърбия. Па да не говорим скоро гледах едно филмче за Виетнам, там какво чудо химикали са изсипвали за да обезлисяват, даже и сега почвата е отровна и не става да се отглеждат култури.
  • 42 нервен

    0 8 Отговор

    До коментар #39 от "монах от Шаолин":

    Хм привлече интереса ми ..дай линк да си обогатя знанията

    Коментиран от #44

  • 43 Клюкар

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "нервен":

    И сигурно не дишаш една седмица. И няма дъжд върху посеви и животни. И си вземи хапчетата,че си напрегнат нещо. O CAPITO???

    Коментиран от #49

  • 44 монах от Шаолин

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "нервен":

    Има го на много места. Виж например в ГЕОПОЛИТИКА от 25 ФЕВРУАРИ 2019 .
  • 45 Шаолина

    33 4 Отговор
    А като гръмна Фокушима едно пак набивахте крадтавици и домати и не се крихте по дупките обаче аварията в Чернобил били скрили от СССР! 14 дни Фокушима 1 бълва радиация преди да почнат да я гасят. В Чернобил почна да се гаси на момента! По данни Фокушима 1 е изхвърлила 10 пъти повече ☢️☢️☢️☢️в Атмосферата от Чернобил !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 PlimP

    26 1 Отговор
    ай почна се, комунистите тва, комунистите онова, ако знаете колко радиация с етикет made in USA сте изпапкали, Чернобил ще ви заприлича на лунапарк, кво беше: Чернобил е авария, Хирошима и Нагасаки са престъпление

    Коментиран от #48

  • 48 Име

    20 2 Отговор

    До коментар #47 от "PlimP":

    Хирошима и нагасаки са върха на сладоледа. В тихия океан колко острова има, дето са взривявали бомби за проба или пък сега складират радиоакривни отпадъци. Тая радиация да не мислите че само на острова си седи и хич не се разпростира по цялото кълбо?!
  • 49 нервен

    2 11 Отговор

    До коментар #43 от "Клюкар":

    И това как да го разбирам ...? Да седим и ние на радиоактивния дъжд така ли....май ти си за хапчета
  • 50 Генерал

    28 3 Отговор
    Хора, научете се да отсявате пропагандата! “Уранът, елемент № 92 от Периодичната система, е елемент с най-голяма атомна маса измежду всички,създадени от природата химични елементи - 238,03 атомни единици. Той е силно радиоактивен, защото едно-единствено ядро е трудно да побере и задържи такава колосална маса. В състава на урана участват основни три изотопа: уран 238, уран 235 и уран 234. Приложение като гориво в атомните електроцентрали и като експлозия в атомните бомби има само уран 235, който като количество представлява едва 0,714 % от общото количество на добивания от земните недра уран. Останалото количество е отпадъчен продукт.За отпадъчния уран в миналото нямаше търсене. Но се оказа, че употребен като утежнител в куршуми и снаряди, той е по-добър от оловото, защото при равен обем е почти два пъти по-тежък. Направените от отпадъчен уран боеприпаси имат много по-голяма пробивна сила.”>>

    И точно по тази причина тези, които печелят от войните, не питаха никого и почнаха да стрелят с такива боеприпаси - първо в Персийския залив, а след това в Босна и в Косово, както навремето в Хирошима и Нагасаки.

    ПРАВИТЕ ЛИ РАЗЛИКА , от планово,целенасочено радиоактивно замърсяване в чужда страна,и от това на-радиоактивно замърсяване от АЕЦ-авария(инцидент) в собствената си страна(дори и прикрита)??
  • 51 Генерал

    30 7 Отговор
    И защо HBO не направят филм за пожарът през 1975 г. на реактора в АЕЦ Браунс Фери в САЩ (щата Алабама) например, или за " най-сериозният инцидент в атомната енергетика на САЩ, аварията в АЕЦ Тримейл Айлънд - щата Пенсилвания- където от района, под радиационно влияние, са били евакуирани над 200 хил. човека.
    Има много големите АЕЦ-аварии,както в САЩ така и в СССР,Япония,Франция,Швейцаря и др.за които не се пише. Аварията в японската АЕЦ на практика е заразили много по-големи пространства от въздушния океан ,да не говорим за заразените морски и океански води. Но по обясними и необясними причини за тази катастрофа се говори приглушено,под сурдинка. Защо ? Може би защото централата е с американски реактори и с участие на американска специалисти ? Чудно, защо пресата не ни осведоми за това събитие??
    Фукушима замърси световния океан - авария по-голяма от Чернобил, но няма "Фукушима" на HBO!!

    Коментиран от #59, #77

  • 52 Зейбекико

    12 11 Отговор
    Пишете за аварията във Фукушима и последствията след нея . Там не е имало експлозия като в Чернобил (Шаолина пише , че била гръмнала) а melt down - стопяване на дъното на реактора . Освен това най -вече природния фактор - унищожителното земетресение с М9 , което предизвиква 13 метрово цунами ударило централата правят ситуацията изключително трудна за овладяване. При комунистите човешкият фактор е основен за трагедията в Чернобил и последствията след това !!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Йозеф

    7 12 Отговор
    Всички русофили в Припят!
  • 55 Голям прос

    19 4 Отговор

    До коментар #10 от "нервен":

    Стига лая, там живеят още хора на по 80г са и си гледат зеленчуци в градините. Има много филми които са документални, а не като тая прокиснала американска боза. Има туризъм и хората знаят докъде могат да отидат. Очаквам филмите за Хирошима и Нагасаки, за Три Майл Айлънд, за Фукушима и тн. Да видим какви ще са

    Коментиран от #76

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Разликите

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ученник":

    Бях в Полша по време на аварията. Там съобщиха веднага, че в Швеция са отчели висока радиация. Поляците започнаха да дават йод на населението и съвети за често измиване на терасите. Лекарка от някаква национална служба си позволи да се пошегува в телевизията, че така ще се повиши хигиената и нямате представа какъв гняв предизвика. Уволниха я веднага! Да, ние имахме добри учени, но колко от тях се държаха смело и достойно?
  • 58 Гост

    20 2 Отговор
    Единствената вина е, че са скрили за аварията, и от части самонадеяността на Анатоли Дятлов. Но това е техника и авариите се случват за съжаление. ГМО храните и 5G интернета не са по-малко вредни. Така е, аварията е огромна, криенето за нея жестоко и нечовешко, но някак си не е коректно гибелта на толкова невинни хора да се използва с политически цели. Урока трябва да бъде научен и да не се повтаря, но не и да се води политическа пропаганда с това.
  • 59 нервен

    3 18 Отговор

    До коментар #51 от "Генерал":

    Много просто защо ама явно не можеш се сети !! щото по-голям дизастър от Чернобил до сега не е имало ...ами нека руската телевизия направи сериал за Тримейл Айлънд. Къв е проблема да направят бе ..да си намерят актьори техника и да направят продукция ..да си я въртят после по платените руски канали и да покажат на бездарниците от нво как се прави
  • 60 нервен

    6 7 Отговор

    До коментар #56 от "Голям прос":

    Ми заминавай да си живееш и ти в припят ...те руснаците ще ти дадат гражданство ...и като говориш за ядрени опити бе забравяй за хилядите направени в Съветския съюз без изобщо да се имат предвид каквото и да е мерки за безопасност на собственото им население ..
  • 61 Западните Балкани

    15 2 Отговор
    Това, което е в сила и днес, че ни управляват тъпунгери. Не са ни виновни ниво СССР, Русия, САЩ, Европейския съюз и т.н. Виновни са нашите партийци, докопали се до властта, мафиотизирали я и преврънали я във феодализъм. За БСП няма да говорим, то от тях нормалност не очакваме. Но я да каже някой нещо за другите месии като се почне от Филип Димитров, Костов, Софиянски, СаксКуборготски, Доган, Борисов, кой отстоявява интересът на народа. Нито един всеки слушаше някого, който му беше изгоден и действаше срещу хората. Така че, народе, погледни тези, които те унищожават и залагай на себе си. Нито Русия, нито Германия, нито Китай, САЩ или друг ще гледа твоя интерес, те си имат техни народи, за които се грижат. Ние трябва да се погрижим за нас си. Нашите партийци, бивши комсомолци трябва да бъдат изхвърлени от властта и да не бъдат допускани там.
  • 62 Гост

    4 9 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Бисан":

    Защо не се преселиш ти и семейството ти до Чернобил, като е рай и пълно с животни? Ами дрънкаш врели некипели. Комунистическа мърша смотана и тъпа!!!
  • 63 завут

    7 11 Отговор
    Бей,голяма пропаганда тряскат руските подлоги.Според писанията им чернобил има едва ли не здравословен ефект (подмладява и удължава живота)! Тя руската радиация не била вредна,само американската и японката са вредни! Кога ДАНС ще спре азиятскатите тролове?
  • 64 цвцв

    1 1 Отговор
    гадните еврейски индианци на всичко са способни
  • 65 охоло

    3 5 Отговор
    И до днес няма достоверни данни за пораженията, нанесени от катастрофата в Чернобил. Населението не е било достатъчно информирано, а в печата се помествали съобщения, омаловажаващи истинските размери на катастрофата. 3,2 хиляди тона радиоактивно месо и 15 т масло от заразената зона са преработени на консерви и разпратени из далечните тогава републики на СССР. Без Москва. В същото време партийните и държавните служители са снабдявани с лекарства и храни от незаразени източници. Докато хиляди граждани са марширували по случай деня на труда под пролетния радиоактивен дъждец.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Някой, който знае

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Клюкар":

    Лъжеш и то много здраво. Наистина не казаха всичко, но тогава военното беше отменено навсякъде и на войниците не се даваше нищо прясно и пиехме таблетки
  • 68 Erectus Maximus

    0 0 Отговор
    Кой взриви реактора?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бай Никой

    0 2 Отговор
    А защо никой не споменава, че аварията е саботаж, който е трябвало да предизвика събарянето на желязната завеса и за тогавашния момент е глупост с неоправдани и трагични последици....
  • 71 Емооо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Не да ги направят предатели а нямаше въобще да ги допуснат до средства за масова информация
  • 72 Творение на Сатаната

    3 2 Отговор
    Комунистически Изроди За тях човешкия живот няма стойност По трупове ще ходят само те да са на власт
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ултра

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Не знам кое предизвиква по-голям гняв. Защитниците на тази боза или нейните противници."

    По-голям, даже бих казал, ОГРОМЕН гняв и отврат, предизвикват именно индивиди като автора на статията!
  • 75 ултра

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Бисан":

    Публикувано във факти.бг: А Защо около Чернобил животинския свят процъфтява ? Пълно със животни !

    Да, с по 5 лапи и 3 опашки:)
  • 76 хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Голям прос":

    Защо и ти самовар, не се преселиш там заедно с цялото ти семейство и да си садиш в градинката зеленчуци и плодове? питам и не искам отговор от чугунени русофилистици с мания за оригиналничене!
  • 77 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Генерал":

    Тавариш генерал, ето отговорът на твоя вопрос: ЗАЩОТО светът до този момент не познава подобно мерзко и нечовешко поведение, както това на овластената съветска комунистическа сган, към собствените й поданици! Ето ЗАРАДИ ТОВА е направен филмът на НВО! Понял сейчас?!?
  • 78 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "густо майна":

    ПРАВИЛНО..Вината е на Киев и Украйна,НЕ Е НА Русия...Именно операторът от Киев дава противоречиви нареждания...При ,,загасяването ,, на реактора и провеждането на експеримент за производство на ток при въртене ротора по инерция,Киев дава нареждане за ОТНОВО ВЪВЕЖДАНЕ НА РЕАКТОРА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ!!!Това ,както и много други неща довеждат до поредица от авариини предпоставки и излизане извън работни и процесуални параметри...Затова се изключват голям брой ЗАЩИТИ

    Коментиран от #79

  • 79 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "ТОЧКАТА":

    ....даже и защита,,максимална проектна АВАРИЯ,,...И за това е виновен само Киев,а сега и курабииките.
  • 80 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    Е, как ще обявинят Горбачов за Чернобил, та нали му дадоха Нобелова награда за мир 1989 година, титла,, Хуманист на столетието професорско място в Америка, да учи студентите на либераллна демокрация? За трагедията в Чернобил наистина трябва да се говори, добре е че се снимат филми, пишат се книги. Лошото е, обаче, че това се прави с политическа поръчка, както книгата на белоруската журналистка Светлана Алексиевич,, Чернобилска молитва"Книгата за мен лично е нечитаема и много префърцунена За мъката на обикновените хора по време на тази трагедия, един способен писател би написал на човешки език, без толкова патос.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Коко

    1 0 Отговор
    Долу горе сам сагласен с написаната статия но само не ми е ясно защо никой не пише за ХИРОШИМА И НАГАЗАКИ които бяха умишлено избити сума ти народ Чернобил квото и да лаят западните пропагандисти е човешка грешка а какво ще кажат за бялата мафия която редовно пръска със самолети вируси щамове и други отрови тва ПАК ли русия го прави
  • 85 Ръмба

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "нервен":

    Ай да си ебеш мамата