12 Юни, 2019 12:55 2 258 22

Българинът се възмущава. Но продължава да търпи

  • данъкоплатци-
  • ремонт-
  • местни избори

Вече е ясно: за злополучните ремонти в София ще плащат и данъкоплатците. В най-корумпираната страна в ЕС тази новина не е изненада и надали ще повлияе на местните избори. Въпросът е: колко още ще търпи българинът?

Българинът се възмущава. Но продължава да търпи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков

Вече е ясно: за злополучния ремонт в центъра на София ще плащат и данъкоплатците. Столична община е била санкционирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с 5% финансова корекция по договора с "Джи Пи Груп" за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", съобщава "Сега".

Това означава, че 787 722 лв. от направените разходи няма да бъдат обезпечени със средствата по ОП "Региони в растеж", а ще бъдат за сметка на хората, които безропотно плащат данъци. Сходна финансова корекция от 5% е наложена и върху проекта за ремонта на площта около катедралата "Св. Александър Невски".

В този случай най-бедните европейски граждани ще трябва да се "бръкнат" за още около 900 000 лв. Но в най-корумпираната страна в ЕС тази новина не е изненада. Преди седмици стана ясно, че гражданите ще плащат и за далаверите с къщите за гости.

Поредният абсурд

В случая с ремонта на столицата обаче не сме посочили перлата в короната. А тя е следната: причината за санкцията, наложена от МРРБ, не са проблемите в изпълнението на ремонта (т.е. безобразно пресрочените срокове, златните пейки и кошчета, "чувствителните плочки", които трябва да стоят на сянка, "акулските перки" и пр.), а, забележете, ограничителните, според министерството, изисквания, определени от общината. Например това: Столична община, която оспорва санкцията, е сметнала, че експертите, осъществяващи контрол върху качеството на кандидатите за поръчката, трябва да имат висше образование в областта на инженерните науки или еквивалент; според МРРБ такова не е нужно.

На фона на всички проблеми с ремонта, които будят основателни съмнения за злоупотреби във възлагането на поръчките, министерството е намерило да се "хване" за "висшето образование" на експертите. Без да съм специалист, си мисля, че това "ограничително изискване" е най-малкият проблем в казуса. Дори ще си позволя да допусна лаически, че "вишото" в случая не е излишно. Да не се окаже, че липсата му всъщност е била пречката, препънала нечии партийни другари и поради това сега се слага на масата… А съмненията за далавери (освен случая със зам. кмета Крусев, който очевидно бе употребен като "бушон") някой ще разследва ли? За тях кой ще плаща? Изобщо хвани санкционирания, та удари санкциониращия.

Самата новина за санкцията е брадясала. Оказва се, тя е била наложена още през март, а срещу решението на МРРБ вече тече дело в софийския Административен съд, заведено от Столична община. Общината води още две дела срещу МРРБ; не е ясно какъв е предметът на делата, както и дали те не биха ощетили отново данъкоплатците.

Ще повлияе ли това на местните избори?

Изходът от делото за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" надали ще окаже въздействие върху местните избори. То е насрочено чак за 15 октомври. Макар да има данни, които показват, че скандалите "Апартаментгейт", "къщи за гости", "как граф Игнатиев и св. Александър Невски проплакаха от ремонта" и др. са се отразили негативно върху твърдото ядро на ГЕРБ, партията на Бойко Борисов не само спечели европейските избори, но дори получи най-много гласове в София на вота на 26 май.

Разбира се, местните избори са от напълно друг порядък. Политическата мобилизация не само на управляващите, но и на опозицията, респективно активността, би трябвало да бъдат далеч по-големи от тези на евровота. Възможно е обаче в полза на ГЕРБ да започне да работи ефектът на имунизацията, получена след преминалата треска. Нещо като това да не можеш да се разболееш повторно от политическа чума... Не, не мисля, че пациентът е излекуван. Но, след като партията на Борисов спечели на 26 май, след най-тежките скандали в цялата ѝ история, дали през летните, ваканционни месеци, някой би обърнал особено внимание на нова порция съмнения и/или разкрития за корупционни практики?

Да, България е най-корумпираната страна в ЕС, но корупция има и във високо развити демократични страни. Там обаче престъпниците, с малки изключения, си получават заслуженото. Според изследване на University of Illinois, Чикаго държи "палмата на корупцията" в САЩ. През последните 40 години там са осъдени повече от 1500 души (политици, чиновници и др.), замесени в политическа корупция.

А какво правят съседите на България? Наред с другите си успехи, румънската прокурорка Лаура Кьовеши през 2015 година "взе скалпа" на кмета на Букурещ (2008-2015) Сорин Опреску. Той бе арестуван в дома си по обвинения, че взимал подкупи.

Имайки предвид поданическата политическа култура, която сякаш е залегнала в гените на средностатистическия български гражданин, не бих се изненадал, ако поредният гейт бъде игнориран от (значителна част от) избирателите. Не е изключено оттук нататък разкритията да се губят в медийния шум и хората да ги пропускат покрай ушите си - защото или "не им се занимава", или им е дотегнало да бъдат в ролята на политически Сизифовци. Последните скандали не преляха чашата на общественото търпение. Дали една нова "солена фактура" за ремонта на столицата, сервирана на данъкоплатците, би нарушила примиренческото, овчедушно спокойствие? Съмнявам се.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търпи

    15 5 Отговор
    Българина щото в България са го притиснали отвсякъде и ако надигне глава изгаря...
  • 2 user

    6 40 Отговор
    Ето така се настройва обществото срещу управляващи, институции, системата, срещу всеки и всичко. Браво Петре, браво Чолаков, маладец. Ти си вездесъщий Слави Трифонов. От един ремонт на Графа трябва да направим бунтове, безредици, революции. Дали простолюдието за което си писал тази статия Петре ще се подведе или то подсъзнателно усеща, че ако ти се подведе по писаниците по-бедно и мизерно ще стане!

    Коментиран от #3, #4, #20

  • 3 978

    41 3 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    Точно така е: ремонтът на Графа е отражение на всичко каквото става в България! Корупционни схеми, обществени поръчки на определени фирми, некачествено изпълнение, но всичко платено после замазване на очите с глоби, навсякъде във всяка една община такъв е и партийният модел!
  • 4 мислещ

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    Институциите, системата иуправляващите отдавна са настроени срещу теб, но ти си прекалено зомбиран да разбереш дори това, а какво остава и да скочиш срещу тях (Което е единственото оставащо решение. На теория. На практика, ще продължавате да си търпите и няма никога да стигнете до това решение).

    Учудвам се, между другото, че подобна статия идва от най-долната пропагандаторска медия в Европа. Нетипично за тях.

    Коментиран от #7

  • 5 Боко

    5 1 Отговор
    Докато сме в ес/нато, няма мърдане. Справка - Югославия, Украйна, Сирия, Ирак, Либия...
  • 6 Един от тях

    13 2 Отговор
    Явно наистина българинът е много търпелив, след като за пореден, вече не знам кой си път, гласува по един и същи начин

    Коментиран от #10

  • 7 Този е ГРОБаджийски трол

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "мислещ":

    Няма какво да му обясняваш.
  • 8 Търпелив

    10 1 Отговор
    Аз съм възмутен за това, че българина търпи ама ще си трая за сега.
  • 9 гнида

    7 1 Отговор
    столичени в повече ? Баш тука се харчат милиардите на ес .... Е всеки иска да има прозрачност !
  • 10 ЦИК

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Един от тях":

    "Българинът" "гласува", друг път. 1.2млн (МИЛИОН И ДВЕСТА ХИЛЯДИ) мъртви души, един милион цигани и турци, полвин милион калинки...

    Коментиран от #12

  • 11 куку руку ку

    3 4 Отговор
    Дъвче веле и до калдъръма ли опря? Нямат ли някоя спасителна мисия за отразяване, че за теракота се закачиха?
  • 12 мислещ

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЦИК":

    Аз не познавам човек, който да е гласувал, камо ли пък точно за тиквата (Но и наистина не познавам нито калинки, нито цигани).
  • 13 ВЪЗРАСТЕН

    9 3 Отговор
    ПРАВИЛНО , АКО БЪЛГАРИТЕ АКО НЕ БЯХА ТОЛКОВА ТЪРПЕЛИВ НАРОД, ДО СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМА ЕДИН ЖИВ КОМУНИСТ , ЗАРАДИ КОЙТО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ТОЛКОВА ДЪЛГО В РУСКО РОБСТВО , И В ПОСЛЕДСТВИЕ ОТ ТЯХНОТО РОБСТВО ОСТАНАХМЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ТРУПОВЕ! ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ НЕЩО КАТО В РУМЪНИЯ, И СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ МНОГО ПО ДОБРЕ !
  • 14 гнида

    5 5 Отговор
    Софиенци , да ви е честито ! Следващите избори пак гроб да да са ви кметове , тогаз не перки от акули , а вампири ще ви сложат !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    14 1 Отговор
    Така е! Това е причината а графа е отражението, защо сме най-бедните и най-бързо изчезващите в Европа. И не ни е виновен Евросъюза. Ние сме си виновни, че дремем и търпим. Каво става в Австрия, в Румъния, в Чехия? Хората си отстояват правата! 70 години нищо не се е сменило. Едни и същи хора грабят, а българинът ги търпи. Пие си ракийката, хапва си салатката, гледа си футбола, стои си необразовнан, нерешителен, бачка си тихо за 500 лева и чака да дойде някой, "който да го оправи" ама на готово без да се полагат някакви усилия, че така беше по бай Тошово време, пък и е по-лесно.О да и мрънка, давайки идеи, без да е прочел една книга на тема икономика в живота си, тука сме много добри в това. За тези които искат излизане от Е.С. , можете ли да предложите ясен и смислен план в полза на България за това, който включва и последствията?Къде бяхте 2006-2007 година? Къде ви бяха плановете за икономически растеж извън Е.С. тогава? Защо не настоявахте за референдум тогава а искате излизане сега? Тогава беше времето. Сега Англия е достатъчно добър пример какво ще се случи. Ама тяхната икономика е около 10000 пъти по-силна от нашата и ако за тях е временна криза, за нас ще бъде краят. Чакам си минусите, давайте!

    Коментиран от #18

  • 17 Kasapina

    0 2 Отговор
    Ас знам колко дълго колко то Турция 500 години иако случаино мине некои русняк или немец чак тогава можеби сабрл малко смелост да дигне гвавица и да провикне булгари юнаци е това са истенски юнаци но като пикат клекат.
  • 18 Смотан

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Добре го каза чака някой да го оправи. И така станаха джендарченца.
  • 19 Мари

    3 1 Отговор
    Не мога да променя нищо сама, но като кореняк софиянка никога няма да простя на Вън-дъкова, че промени без да се съобрази със софиянци, обликът на знаковата улица Графа! Няма да и простя и за изсичането на дърветата и за всички тъпи приумици, които и хрумнаха! Повдига ми се от партиите в България, но за тази картофомелачка не съм гласувала. Вероятно първият път е била избрана от столичани на които не им пука за София, тъй като я напускат по празници (и слава Богу), но следващите пъти най-вероятно е спечелила както печели ГЕРБ - с фалшификации!
    Пожелавам на учителката, тази есен на изборите да получи червен картон! Не само заради безумията и, но и заради 2 млрд. дълг с който ни задължи нас, истинските софиянци, които плащаме данъците си в София!
  • 20 с котешка лапа

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    твоя коментар мирише на преял страхлив шестак от дс.
  • 21 Румяна Костова

    2 1 Отговор
    Дойче, Веле, да не сте се и объркали нещо? Борисов е ваш човек . Него Брюксел прати като емисар да работи за метаморфозата на македонците в Северни и за бързото им приемане в НАТО. Или като си изигра добре ролята, вече не ви е потребен?
  • 22 Димчо Несторов

    1 0 Отговор
    От тези думи корупция ,най-корумпираната ,най-бедната вече ми се повръща. Питам ,ако някой дължи данъци и прехвърли фирмата си на неграмотен циганин- това корупция ли е. Ако някой подаде точни документи за европейско финансиране и отговаря на условията , но после по лично усмотрение не изпълни задълженията си - това корупция ли е. Ако някой обяви имотна сделка на данъчна оценка - това корупция ли е. Ако някой спечели търг законно ,но после не изпълни задълженията си- това корупция ли е . Защо далаверата ,измамата , некадърността все ги обявяваме за корупция. Такава девалвация на думата корупция светът не познава. И после се питаме ,защо няма справедливост , защото и справедливостта какти и думата корупция са девалвирали. Българския андрешко ,който постоянно се скатава от плащане на всякакви задължения като почнем от здравни осигуровки , чистачката на входа на блока , застраховка на имуществото ,постоянно мрънка ,реве и бълва нецензурни думи срещу своите събратя.Спете това самоунищожение , щото нищо няма да остане от тази България.