18 Юни, 2019 06:30 2 711 11

Един "отровен облак" над Полша

  • полша-
  • сащ-
  • нато-
  • доналд тръмп-
  • анджей дуда

Полша става очите и ушите на НАТО - радват се във Варшава

Един "отровен облак" над Полша - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полша става очите и ушите на НАТО - радват се във Варшава. Мъглата около американската военна база "Форт Тръмп" е като отровен облак, надвиснал над Полша, пише писателят Станислав Щрасбургер.

"Полша става очите и ушите на НАТО", пише консервативно-либералният всекидневник “Ржечпосполита” по повод скорошното посещение на полския президент Анджей Дуда в САЩ. След като се срещна с него, Доналд Тръмп обяви, че ще изпрати допълнителни американски войници в Полша. „В случай на планирана атака, Полша няма да бъде изненадана от Русия", посочва още полският вестник. А социално-либералният ежедневник “Газета Виборча” коментира "триумфалното пътуване" на президента и обявява, че "Полша се нарежда сред най-важните съюзници на САЩ", от което щели да се получат инвестиции и достъп до технологии.

Правителството във Варшава отбелязва това като свой успех и само периферно споменава различните условия, които Полша трябва да изпълни, за да получи едно почти символично увеличение на американския военен контингент. Затова пък се говори за „наказание“ на Германия и за покупката на въоръжения и суровини от САЩ, макар че те едва ли ще излязат евтино на Полша, а поради редица други причини навярно изобщо няма да са изгодни за страната.

Струва си да припомним: едно от най-многочислените американски военни присъствия беше това във Виетнам. То бе съпроводено и от известни инвестиции, но и от масова смърт, изнасилвания, осакатявания и травми за милиони хора, да не говорим, че страната беше тотално опустошена. Но виновни не бяха само лошите янки, нито пък бе някаква случайна грешка. Колкото и банално да звучи: всяка война носи единствено и само това: смърт и разруха.

От това печелят популистите

Не само правителството във Варшава, но и много от нас - в Германия, в Европа и другаде по света - познават страданията на войната от собствените си семейства. И въпреки това нерядко се изкушаваме да мислим, че войните и оръжията могат да бъдат решение на социално-политически проблеми. Сегашната политическа ситуация в Полша показва докъде се стига, когато се премълчават ужасяващите последици от една война. И как това постепенно става оръжие в ръцете на популистките партии. Убеден съм, че именно тук трябва да се търсят причините, поради които партията “Право и справедливост” (ПиС ) продължава да е на власт и дори спечели последните европейски избори.

Разбира се, проблемът за сигурността не е единствената тема, по която се води дебат в Полша. Потискащ е не само изборът на теми, но и фактът, че те се представят по почти един и същи начин от най-различни медии. Така наречената "афера за подслушванията" от 2014 год. сериозно навреди на репутацията на политици от кабинета на тогавашния премиер Доналд Туск и се смята за една от основните причини, поради които неговата партия загуби парламентарните избори на следващата година. Аферата сега има продължение. Едно от замесените лица наскоро съобщи от затвора, че всъщност е изпълнявал политическа поръчка на управляващата в момента партия “Право и справедливост”.

И това не е първата "афера", която разкрива корумпираните машинации на политиците от ПиС. Медийните спектакли обаче засега не променят благоразположението на мнозинството от избирателите. И отново нещо, което всички всъщност знаят: припокриване на политически и икономически интереси винаги е имало и ще има. Но вместо да се дискутира за допустимите граници на това явление, всяка следваща сензация само затвърждава чувството на разочарование у хората, което пък налива вода в мелниците на популистите. Всичко това го има не само в Полша.

А какво правят медиите?

Вестник "Газета Виборча" наскоро стартира ценна инициатива: започна да издава притурка, озаглавена “Нашата Европа”. Но кои информации за Германия намериха място там през последните две седмици? Статия за разваления „мотор на Европа“ – т.е. за буксуващите напоследък немско-френски отношения, както и още три материала за "страната на недоволните германци", за избирателите на „Алтернатива за Германия“; интервю, посветено на страховете в източногерманските федерални провинции, както и една статия за престъпните берлински кланове. Човек можеше да си помисли, че държи в ръцете си вестник със съвсем различна политическа насоченост... За съжаление, в Полша има твърде много примери за абсурдния начин, по който медиите представят европейските въпроси. Но мнозина се правят, че не виждат, а после всички изведнъж се оказват изненадани, че ПиС отново е спечелила изборите.

Миазмите на "Форт Тръмп", както в Полша наричат американската военна база в страната, са като отровен облак, който не спира пред национални граници и чужди територии. Страшно ми се иска да се освободя от неговото отровно влияние.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханко от село Осеня

    8 42 Отговор
    Хубавотое че влиянието на диктатора путин все повече намалява ако въобще вече е останало нещо от него в Полша. Статийката си е откроовено анти САЩ и НАТО , в тази медия всички са такива .

    Коментиран от #2, #4, #6

  • 2 5ко

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ханко от село Осеня":

    Статийката е от дойче веле
  • 3 Михаил Костов

    28 2 Отговор
    При едно военно положение Поляците може да не бъдат изненадани , ама краварите със сигурност ! Кой на къде ще бяга не е ясно още !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тошо

    32 1 Отговор
    При война Полша ще исчезне първа за секунди но това май ги кефи
  • 6 Припомнящ

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ханко от село Осеня":

    Защо ни си седя в село Осеня, а ръсиш бисери?!
  • 7 Шляхтиц

    19 1 Отговор
    Половин поляк съм и с много голямо съжаление констатирам, че поляците пак ще страдат и от изток и от запад. А някога половин източна Полша е била Руска Губерния.

    Коментиран от #9

  • 8 бай Андрей

    14 0 Отговор
    Полша, която е била окупирана и от Германия и от Русия, сега сама предложи на американците да я окупират. Тази грешка те скоро ще осъзнаят, но там, където е стъпил американски войник, трудно ще го изгонят. Разбира се, тази политика основно се дължи на политици, които подобно на нашите, служат на чужди интереси! Ще ми е интересно да видя, как католиците в Полша ще приемат Джендърската идеология!
  • 9 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Шляхтиц":

    В такъв случай, трябва добре да знаеш за причините, поради които поляците са ориентирани към САЩ! Нямат доверие на Германия, още по-малко на Русия! От тяхна гледна точка ги разбирам. Колко изгодно ще е икономически - времето ще покаже! За САЩ е идеално да имат свое доверено куче в центъра на Европа!
  • 10 Странен мазохизъм

    10 0 Отговор
    Вкарвайки доброволно американския ботуш на своя територия, поляците правят нещо подобно на това, да се опиташ да изкараш нечий член от ануса си, като си натъпкваш друг такъв.... Дано не съм лош пророк, но с политиката, която водят, ще го духат пак, и от Изток (най-вече), и от Запад!
  • 11 Club

    7 0 Отговор
    Поляците ще се радват на натъпкан по-голям с краварски брадавици. Като получат сметката ще го усетят. Щом не искат Германия да се махат от Евросъюза.