Last news in Fakti

6 Юли, 2019 21:30 7 026 25

Хиляди екзекуции във Венецуела?

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • хуан гуайдо

Тежки обвинения срещу Каракас: режимът на Мадуро използва наказателни отряди срещу политическите си противници

Хиляди екзекуции във Венецуела? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тежки обвинения срещу Каракас: режимът на Мадуро използва наказателни отряди срещу политическите си противници. Близо 7 хиляди души са били екзекутирани, се казва в доклад на ООН.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет обвинява Венецуела в тежки нарушения на човешките права. Според нея има признаци за това, че през последните години в страната са били извършени хиляди незаконни екзекуции, а броят им бил "шокиращо висок". Смята се, че те са били извършени от отряди на специалните части.

Само през 2018-а година, по официални данни, при полицейски акции са били убити над 5 200 души, оказали "съпротива срещу държавната власт". А между януари и май т.г. има нови 1569 такива случаи.

Специалните части да бъдат разпуснати

В нов доклад за състоянието на човешките права във Венецуела Бачелет обвинява специалната полиция FAES, че е отговорна за извършените екзекуции и настоява правителството в Каракас да разпусне това полицейско формирование. Освен това правителството трябва да проведе независимо и надпартийно разследване на екзекуциите. Извършителите трябва да понесат своята отговорност, а роднините на жертвите да бъдат обезщетени, се настоява още в документа.

Според данните в доклада, силите за сигурност постоянно използвали бойни отряди, които изпращали да избиват млади мъже и да обработват местопрестъпленията така, че да изглежда сякаш убитите са оказали съпротива. Семействата на двайсетина млади мъже описали как маскирани мъже от специалните части, облечени в черно преминавали край домовете им с черни автомобили без регистрационни табели. Командосите прониквали в домовете, заграбвали всичко ценно, тормозели жените и момичетата, а младите мъже бивали отделяни от другите и впоследствие убивани. След това те оставяли в къщите на жертвите оръжия и наркотици и стреляли по стените, за да създадат впечатлението, че убитите са оказали съпротива.

Системни изтезания

Бачелет представи своя доклад, изготвен след посещението ѝ във Венецуела в края на юни, пред Съвета по правата на човека към ООН в Женева. В него се документират и множество други нарушения на човешките права в страната. Така например съществуват индикации за извършването на системни мъчения в лагерите за интернирани. Мнозина затворници се оплакали, че са били изтезавани и репресирани, както и от недостойно и нечовешко отношение към тях, вкл. с електрошокове, симулации на душене с найлонови торбички, побои, сексуално насилие, принуда да престояват в определени пози, лишаване от вода и храна. В доклада се твърди, че вина за мъченията носят най-вече тайните служби.

Данните в доклада се отнасят за последните десет години. Но от 2016-а насам правителството прилага стратегия за "неутрализиране, потискане и криминализиране" на политическите противници и критиците на властта. До май т.г. във Венецуела произволно са били арестувани 793-ма души.

"Случайни изстъпления"?

Венецуелският заместник-министър на външните работи Уилям Кастильо отхвърли всички обвинения. "Във Венецуела няма хуманитарна криза", заяви той пред Съвета на ООН по правата на човека, който следи за тяхното спазване. Имало проблеми, но те били следствие от американските санкции, заяви венецуелският представител. Като се изключат някои "случайни изстъпления", нямало основания да се критикуват действията на силите за сигурност, увери Кастильо.

Венецуела се намира в тежка политическа и икономически криза, а от няколко месеца в страната има остро противоборство между президента Николас Мадуро и опозицията. През януари председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава, признат междувременно от над 50 държави, включително Германия и САЩ. На страната на Мадуро са държави като Куба, Русия и Турция. Военните също подкрепят режима и са най-силното му оръжие. В края на април опитът за преврат срещу Мадуро, предприет от някои военни, не се увенча с успех. Много хора от опозицията са в затвора, а милиони венецуелци междувременно напуснаха родината си.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето яки

    56 6 Отговор
    дойче веле пак ???

    Коментиран от #5

  • 2 Патето яки

    40 5 Отговор
    със зенитни картечници ли като Ким, днес убит утре жив
  • 3 Матей

    63 8 Отговор
    Отново мерзки лъжи от страна на Фалшингтон.От къде ги знаят тези работи,навярно защото ги практикуваха в печално известната им база в Куба--Гуантанамо.Лесно е да каже,трудно е да се докаже.
  • 4 Дойче зеле пропаганда

    64 5 Отговор
    Като се има предвид че пионките в ООН защитават ислямистите в Либия, колко ли може да им се вярва, че Мадуро е избил 7000 противници? Самото понятие „противник” е силно разтегливо. Противник може да е някой, който с политически средства иска да свали Мадуро, но и друг, който иска да го отстрани чрез преврат. За запада обаче, всички средства са позволени. Случилото се в Украйна 2014 е достатъчно категоричен пример.
  • 5 я па тея

    10 46 Отговор

    До коментар #1 от "Патето яки":

    а къде очакваш да го публикуват? в правда или комсомолская газета? аман от болни промити мозъци ...
  • 6 Какви политически противници са

    52 6 Отговор
    Гуайдистите които се опитват чрез въоръжен преврат да свалят законно избран президент? Даже много ги забави Мадуро, трябваше да ги ликвидира още в самото начало.

    Коментиран от #8

  • 7 Монгола

    35 4 Отговор
    Това да не са дедите на нацистите от Германия през 1936г.да гонят упонентите си. Тия от Велето се оляха от хибридна пропаганда!
  • 8 Rorschash

    32 5 Отговор

    До коментар #6 от "Какви политически противници са":

    Така се преследват и наказват национални предатели!
  • 9 Абе от кога се прие

    28 5 Отговор
    Превратаджиите да се наричат политически опоненти? Да не би от както "политическите опоненти" на Ердоган не успяха с преврата?
  • 10 дам

    7 28 Отговор
    Типично по ленински действат."С какъвто се събереш, такъв ставаш"
  • 11 Лален

    27 4 Отговор
    Смърт за предателите и изменници. България е далеч от чичотомовата колиба и скоро надушам как и при нас ще има екзекуции. Маината ви евроатлантици, планината ми е майка а баща ми буен вятър. Идвам за вас.
  • 12 999

    29 2 Отговор
    Скоро ще има и клипове заснети от Белите каски как и газ им пускат.
  • 13 Въйко

    31 4 Отговор
    След като всички "ДЕМОКРАТИЧНИ" държави, желаят да махнат законно избрано правителствокаква демокрация е тази!?
    След като искат, да помогнат на венецуелския народ, защо поставят ембарго и забрана за търговия, това не е ли изнудване, за да присвоят петролната компания, която е държавна а не частна!? Филма сме го гледали вече и в други държави,! Либия е пример.... Либийците получаваха пари от държавата им, без да работят... Сега обаче, след тяхната "ДЕМОКРАЦИЯ".. нещата се промениха 🤔
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 патриотъ

    30 5 Отговор
    Наядохме се на американска демокрация,стига вече!Смърт на янките!Скоро ще ги подгонят по целия свят!Слава на Мадуро!
  • 16 Димитър

    27 2 Отговор
    Абе, новините на дойче гнойче никой не ги чете или гледа по собствените им медии, та се налага да дават пари на сайтове като този, та замаскирани като нормален материал някой да се излъже и да кликне на тях. Обаче, на дойче гнойче изпражненията се познават още по зловонието в заглавията си, затова "независими: медии като факти предоставяйки им поле за действие се превръщат в посмешище. Не всичко е пари, факти, има неща, които не бива да се продават.
  • 17 я па тея

    5 32 Отговор
    какви предатели, бе? малоумна сган промита! като си докарал народа си до просешка тояга, инфлация в стотици проценти на ден, липса на основни храни и продукти и народът иска да те махне са предатели? що не си идете в майка русия ама си вземете всички комунисти и ченгета та да ви направят и там една успешна луканова и виденова зима, та си ги търпете. санким пък измрете и светът стане по-добро място
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 венец

    24 5 Отговор
    Щом сорошкото дойче ви каже, че 7 хиляди души са били екзекутирани, то тва значи, че на 7 хиляди души са били помогнали.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гледач

    3 0 Отговор
    Пак ли ме триете? Защо бе

    Коментиран от #22

  • 22 Дойче веле

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гледач":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 23 Румяна Костова

    5 0 Отговор
    Когато либералите за Човешки права искат да напишат доклад те могат да си напишат колкото си искат жертви и да изложат техните истории.Доказателства те не ни представят. След като венецуелската армия не подкрепи самоизбралия се президент, дайте да подсилим пропагандата с доклад за неспазване на човешките права.
  • 24 Бай Шиле

    0 6 Отговор
    Хубава си е статията пък.Пропуснали са само,че и в Русия е така.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.