Last news in Fakti

7 Юли, 2019 18:00 3 429 40

Борисов задушава финансово БСП, за да я похити

  • бойко борисов-
  • бсп

Формулата „лев за глас“ задушава БСП и подлива вода на тандема Трифонов-Манолова. Партийната система бере душа

Борисов задушава финансово БСП, за да я похити - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Анастас Добрев

Нищо не налагаше тъкмо сега да се орязва партийната субсидия. Още по-малко по този начин – урбулешката и без сериозни мотиви. Но работата е сторена – депутатите от мнозинството, с подкрепата на ДПС, "Атака" и "Воля", гласуваха държавната помощ за партиите да бъде намалена от 11 на 1 лев за глас. Упорството, с което ГЕРБ прокара промяната, въпреки очевидните щети, повдига много въпроси.

Защо се стигна дотук?

След неуспешния преврат на „Позитано“ 20 стана ясно, че колаборационистите с ГЕРБ губят битката за овладяване на БСП. Загубата на Гергов и компания беше загуба и за Борисов. Това му беше най-краткият път за удържане на властта - чрез бъдеща коалиция с БСП. Но не тази на Нинова, а БСП на Гергов, Станишев, Миков и сие. Твърдото опозиционно поведение на сегашната соцлидерка го лиши от тази възможност. А виж, със Станишев добре се погаждат. Разменят любезности. Щом се чу, че Сергей е предложен за председател на ЕП, Борисов го подкрепи с „две ръце“. Онзи му върна жеста и мило заключи, че „Борисов вече не действа като политик, а като държавник“. "В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя с г-н Борисов", размекна се „социалистът“, като не пропусна пътьом да стрелне Нинова.

Тези политически милувки обаче няма как да бъдат осребрени при сегашната конюнктура в соцпартията. Затова Борисов спешно пристъпи към план Б, който предвижда финансово задушаване на БСП, докато не клекне. Не го ли направи – да мре по-добре. Субсидия от 1 лев на глас означава точно това.

Средната държавна субсидия на ГЕРБ е между 14 и 20 милиона лева годишно, в зависимост от разните изборин резултати. Умножете ги по десет (години) и ще разберете защо управляващата клика рискува толкова смело. Разбира се, ГЕРБ се захранва от множество други канали и не е опряла до субсидията. Но не така стоят нещата за малките партии. Затова наглед нелогично е поведението на джуджета като „Атака“ и „Воля“. Но тези партии се свеждат до по-скромен политически бизнес, а политическото им битие се свежда до това да попиват протестните настроения и да поддържат бутафорния плурализъм за пред външния свят. ДПС е друга губерния, с почетен финансист начело.

Щом не ме харесвате – ще ви унищожа!

Това е посланието на Борисов към БСП. С финансовото омаломощаване на левицата Борисов бута рамо на вътрешната опозиция в соцпартията с надеждата да се разправи с Нинова. Със същата умисъл подлива вода и на новия фаворит на олигархията – Слави Трифонов, чието политическо предприятие предстои да бъде огласено. Намаляването на партийната субсидия на лев за глас беше основният популистки патос на Дългия. Борисов му го взе от ръцете.

От ГЕРБ лукаво изтъкват като причина за това решение призивите на БСП да се намалят депутатските заплати. Един вид: искахте го – получихте си го. Но едното няма нищо общо с другото. Персоналните възнаграждения на депутатите засягат само тях, докато орязването на субсидиите засяга цялата партийна система.

При неуспех с БСП, на Борисов вероятно ще му бъде създадена друга, „по-удобна опозиция“. С любезното съдействие на бизнеса, разбира се. Частното финансиране на партиите отваря тази възможност. Оттук нататък едрият капитал ще решава кой да управлява страната. На кого да дава и на кого – не.

Олигархията иска само едно: гаранции за съхраняване на придобитото и преумножаването му. Трябва ѝ втори Борисов, който да подпре поспихналия рейтинг на първия, без излишни скрупули и социал-реформистки отклонения.

До месец-два на политическия терен се очаква да изскочи нов политически играч, продукт на това съглашение. Карашик между Слави Трифонов и Мая Манолова, да речем. Първият отдавна се заиграва с Борисов. Помним как лично премиерът разказа за пазарлъка им преди 9 години, когато гологлавият шоумен искал да му пристане срещу 50% влияние в ГЕРБ. „Ако трябва да определим два министри, единият да го каже той, другият – аз”, описа накратко офертата Борисов в интервю за Канал 3. Тогава работата се разсъхна. А сега?

Сега Борисов прегръща публиката на шоумена. Гласувахте за намалена субсидия – ето, намалих я, казва ѝ самодържецът. Ролята, отредена за Трифонов, е на патерица, затова едно превантивно изпускане на парата трябва да напомни на Дългия, че не бива да се взема насериозно. В бъдещия тандем трябва да е ясно кой е алфа мъжкарят.

За целта БСП трябва да бъде умаломощена и на освободения опозиционен терен да се настани новия политинженерен проект. Вместо главен секретар - главен чалгар. Така ще си имаме Борисов-1 на власт и Борисов-2 в опозиция. А след парламентарните избори двете най-вероятно ще се обединят в едно коалиционно цяло и всичко ще се промени, за да си остане пак същото. Вместо десни балъци и пишман патриоти – Слави. Тогава, нищо чудно, и субсидиите да върнат. Зер, бизнесът няма да ги издържа вечно. Бая скъпо ще му излезе.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    39 11 Отговор
    Борисов може да е всякакъв, но не е геронтофил!
  • 2 Ddddd

    56 11 Отговор
    Малеееее оревахте света,че ви спря кранчето. И един лев ви е много за това което вършите

    Коментиран от #4

  • 3 Урко

    29 25 Отговор
    Този си провежда пълзяща дикатура медиите овладява една след друга, спира парите за партиите а неговата партия си я подържа от фондовете. Не е на добре!
  • 4 Бсп

    22 27 Отговор

    До коментар #2 от "Ddddd":

    Един Лев за Бсп за неговата по 20 лева по втория начин!
  • 5 Данаилов

    28 28 Отговор
    Изключително точен анализ браво, просто няма какво да се добави към ситуацията в момента.
  • 6 Centurion

    34 31 Отговор
    БЕСЕПЕРАСТИЯТА ОБЕЗУМЯ,И ВИЕ НА УМРЯЛО
  • 7 Djafer

    32 17 Отговор
    Имайте предвид че местните избори са му много важни, това е гръбна за финасиране и източване на пари под формата на държавни пари от бюджета!
  • 8 Свиленски

    33 14 Отговор
    Алоу всички списвачи анонимни като този платен гений дето разсъждава по-горе как Бойко подлива вода на Гологлавия чалгар не подкрепяхте ли вие решението за референдума на Славуца? Еми народа поиска властта реши левче за глас и толкоз който може нека развива политическа дейност който не нека пее чалга друг да се прави на робина худова трети да развива партизанско движение ама всички мнооого още има да гледате номера на фланелката на Бойко Борисов и както там ви е поръчано да го наричате тиква тиквоч Винету и т.н
  • 9 Психиятъра

    18 18 Отговор
    Мегаломан обрадил се от хора които не смеят да му спорят! Ако му спрът светлината на прожектора ще се побърка
  • 10 с кадифени ръкавици

    10 17 Отговор
    По умните и хитри сами си отглеждат опозиция къткат я, но с много финес и с кафеви ръкавици че никой да не разбере.А БорисОФ е тръгнал силово и ургулешката дори това не умее да го направи умно, ще видим докъде ще я докарат герберите !Понаучил е някой мурафет от дедо Тоти но е още мнооооого далеч.Она ако не бе хитър нямаше да командва 36-38 години !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Behemoth

    18 8 Отговор
    Народа е масово прост....и е страшно!

    Коментиран от #15, #35

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 14 Отговор
    Дяволът е в подробностите....Партийното финансиране по новия закон ще е под пълен контрол и край на финансирането от офшорки на КГБ, те за това е целият рев на БСП....
  • 14 Ку клукс клан

    30 20 Отговор
    Бсп трябва да бъде забранена със закон, а членовете и, и тези от Атака, вкарани в трудови концентрационни лагери на принудителен труд, защото са на захранка от чуждо разузнаване, а и защото са с по пет бои по рождение, а не да им се раздават левчета.Това е сайтът на простолюдието, където всяка отрепка може да коментира анонимно, без тест за интелигентност. Защо не коментирате под статиите в сайтовете на националните телевизии, вестниците и официалните информационни сайтове?? Защото там дебне полицията, прокуратурата и държавна сигурност, и веднага могат да ви привлекат под отговорност за пропаганда и шпионаж в полза на вражеска Русия и неприятелска Турция. А ВЕЧЕ АРЕСТИТЕ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА СЕ ИЗЪРШВАТ НА МОМЕНТА. Бойко е прав, така и трябва и винаги ще го избираме, докато не започнете да се влачите по земята от глад, комунистическа нищета, и ежечасно нервиране и ядосване, че винаги ще бъдете малцинство.

    Коментиран от #16, #29

  • 15 Бумеранг

    12 14 Отговор

    До коментар #12 от "Behemoth":

    В това е проблема. Простият народ си избира прости водачи
  • 16 Куку руку

    12 10 Отговор

    До коментар #14 от "Ку клукс клан":

    Карлуково псипиатрията .... имате един клиент тук ... клан недоклан, вещо такова

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 "мъжка" любов

    6 19 Отговор
    Боко + Серегей = ВНЛ Горчиво, горчиво !!!
  • 19 Повръщащия

    7 4 Отговор
    Още ли не сте се утекли в канализацията?
  • 20 Ку клукс клан

    8 14 Отговор

    До коментар #16 от "Куку руку":

    Зарежи ти тез партиийни локуми, ами кажи как ти се струват цените?? Миналата година купуваше салам по 5-6 лв в кауфланд сега го купуваш по 35 лв същата марка, а луканката миналата година беше 11-13 лв, сега е 41-55 лв. Смогваш ли с храната, знам че свинско не ядеш, но справяш ли се?? Искаш ли да ти кажа колко ще струват след 3 месеца??? А искаш ли да знаеш догодина по това време колко ще струв?? Знаеш че си от малциинствата и нищо не можещ да промениш на изборите. Но вземи да си изпиеш хапчетата, а не се прави на избягал от КАРЛУКОВО, ЧЕ ТОВА ТИ Е ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ ДА НЕ УМРЕШ ОТ ГЛАД:):)Партийна субсидия няма да имаш вече и ще тръгнеш да работиш на каменната кариера, след като излезнеш от лудницата.Ще се вдигат цените за да се научите на труд.
  • 21 Koko

    21 9 Отговор
    Лошо, много лошо...Субсидията 1 лев, спонсорите на БСП търкат наровете в арестите, Гергов не дава пачка. . .

    Коментиран от #38

  • 22 Ку клукс клан

    19 13 Отговор
    Чувствам как ще намалее бройката на проруските тролове резко, с това мижаво левче....:):):):)Ще ни бъде тъжно тук без вас:):)Може до влизате от време на време все пак да си побъбрим приятелскию, за съжаление безплатно за вас:):):)
  • 23 Пешо

    14 3 Отговор
    Още един "анализатор", който се прави на глух за гласа народен! Защо ли? Дали и неговата ясла няма да остане празна?
  • 24 Към бунището на историята

    15 6 Отговор
    Тази терористична партия погубила и прогонила цвета на нацията е време да изчезне завинаги Заради нея България не може да се оправи и просперира
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 onq s konq

    15 3 Отговор
    "Гласове" са ЛИЧНАТА ПОЛИТ. БУХАЛКА на Нинова и понякога ми е интересно да гледам как я размахва пъвоначално строго към ГЕРБ и Борисов,но ВЕЧЕ И КЪМ "СВОИТЕ"!Станишев,Гергов,Уволнените от Изпълнителното Бюро,Миков и "старите" покрай него и т.н. Което си е ИСТИНСКИ СТАЛИНИЗЪМ в български мащаб,т.е. "Търсене на ВРАГА С ПАРТИЕН БИЛЕТ" ...и съответната Разправа с него след откриването му:)Да каже Нинова :Защо останалите Партии гласували за въпросният "Лев" не се чувстват задушени/вкл. и ДПС които са също Опозиция,а САМО БСП?А ЗАЩО всички други си платиха надвзетите вноски,а само БСП с цели 11-12 млн.лв ЕЖЕГОДНА СУБСИДИЯ - НЕ?Логичният отговор е ЧЕ ПАРИТЕ ГИ НЯМА.А ги няма защото за разлика от останалите партии БСП част от тях са ПРОФУКАНИ от Червения хайлайф като се почне от разточителни Конгреси,Симпозиуми и т.н. в Тузарски ресторанти,та се свърши с ПИЩНИ "КЬОР СОФРИ"...и всичко това с Фактури естествено.Друга част обаче...явно е отищла ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВИ!Та остава Нинова да каже коя част от разходите ПРЕОБЛАДАВА:)

    Коментиран от #27

  • 27 Няма значение как ще се "кръстя"

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Ти си единственият на които чета коментара до края, ясно и точно Браво...
  • 28 БСПедер

    8 3 Отговор
    Олигархия-молигархия-айнцу цвайцу дрън! Народът го реши на референдум, дудуци комунистически!
  • 29 .Д.Кънев

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Ку клукс клан":

    Защо забравяш и ГЕРБ те са издънка на БКП.
  • 30 ДОКО

    6 9 Отговор
    НИКОГА НЕМА ГЕНЕРАЛ БОКО ДА УНИЩОЖИ БСП..МЕЧТАТА МУ НЕМА ДА СТАНЕ..КОМУНИСТИ ЩЕ ИМА И ЩЕ ИМА ПАНИМАЕШ..
  • 31 анализатор

    5 3 Отговор
    ГОРКОТО БСП -Гладни ке умрат
  • 32 Крум

    4 4 Отговор
    Щом бесепеерастите квичат, това е добре за майка България!
  • 33 Казуар

    4 4 Отговор
    Парите с които олигарсите ще финансират партиите ще бъдат взети от джоба на трудещите се, не от своето богатство.
  • 34 Захранка за болни гробаджии

    0 6 Отговор
    Желта е БСП да няма пари за своята телевизия,която направи преди няколко месеца. Що иначе точно сега тиквата намали субсидията? А БСП не я мислете, те си иматдостатъчно членове и ще се издържат от членския внос.

    Коментиран от #40

  • 35 Ново

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Behemoth":

    Народа винаги избира простия а не попростия от две злени по малката
  • 36 БСП...

    1 1 Отговор
    Как ли ще бъде ако я задуши физически?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Койчо

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Koko":

    Ако Евросъюза спре субсидиите ще видиш на Бойко задния номер ще се изнесе с двеста ама ти ще си на пангала ти и всички ние българи ще останем да мизерстваме.

    Коментиран от #39

  • 39 Свиленски

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Койчо":

    Я като си толкоз отворен коментирай как се изнасят комкопелдаците към Брюксел? Как Сър-гей Станишев и падналата от мотора му Ленчето Йончева ИЗЧЕЗНАХА от България! И двамата трябва да са в пандиза за пране на пари и изнасяне на Държавна тайна !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.