17 Юли, 2019 10:00 3 270 50

Да искаш машинно гласуване след хакерска атака в НАП е отвъд абсурда

  • машинно гласуване-
  • машинен вот-
  • хакерска атака-
  • нап

Изборният процес не е игра. Не е и не може да бъде заложник на прищявките и капризите на една шайка раздърпани служители в няколко IT компании

Да искаш машинно гласуване след хакерска атака в НАП е отвъд абсурда - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно“. Тези думи на хакерите, които удариха системите на НАП и източиха лични данни над 5 милиона граждани и фирми, дълго ще отекват из коридорите на властта. Защото отвъд всичко останало, носят и един сериозен заряд на унижение. Не просто ни окрадоха, а ни се изсмяха в очите. Няма да коментирам самата атака над НАП, има си специализирани органи, които тепърва ще разследват как се случи цялата тази унизителна ситуация. Думата ми обаче е за изборите и темата с машинното гласуване. Въобще след тази атака и след болезнената констатация, че състоянието на киберсигурността ни е пародийно, мисля, че всякакъв нелеп опит да се реанимира гласуване чрез машини или по електронен път е отвъд абсурдна.

Нека първо кажем няколко думи за електронното гласуване. С оглед на ситуацията май няма здравомислещ човек, който да иска към този момент електронно гласуване. С тази „мисъл техническа“, която върлува като бубонна чума из IT-отделите на администрацията ни, мисля, че по-добре вместо електронно гласуване, просто директно да отменим изборите. И без това от тях няма да има съществен смисъл, ако всеки може да човърка из резултатите, а като виждаме състоянието на киберсигурността ни („пародийно“) едва ли може да се очаква друго. Добре, да се съгласим, че „електрическото“, както го наричат зевзеците из социалната мрежа, гласуване е в коша и там ще си остане. Какво правим обаче с машинното гласуване?

По същество проблемите с машинното гласуване са няколко. На първо място е проблемът със сигурността на отчетения вот. Машините дават дефекти, бъгват, забиват и въобще – носят всички позитиви, но и негативи на всяка машина. При един бъг на машината кой ще гарантира, че вотът е записан и отчетен като хората? Видяхме как цял свят се смя на Мадуро във Венецуела за машинното гласуване там. И нашите чукчи решиха, че най-доброто решение е да възпроизведем венецуелското техническо чудо относно дилемата „за“ или „против“ машинно гласуване. Но да оставим този абсурд настрана. След хакерската атака в НАП мисля, че би трябвало да са лъснали уменията на нашата „мисъл техническа“ да се справя с проблемите на киберсигурността.

Машините, макар и несвързани с интернет, пак си остават една електроника, от която, очевидно, държавата ни разбира толкова, колкото Албания разбира от самолетостроене. Въобще – тъжна картинка. Вторият съществен проблем на машините е, че са брутално скъпи. За полубананова демокрация като нашата да се накичим с машини във всяка секция е като в Ботсвана да си купят електрически коли на „Тесла“ за нуждите на тамошната полиция. В докладът на ЦИК за отминалите избори констатациите са плашещи – един глас на машина струва 60 лева, докато един глас на хартиена бюлетина струва 77 стотинки.

И за финал – отново от данните на ЦИК излиза, че едва ¼ от гласувалите в секция с машина са подали вота си именно чрез машината. Останалите ¾ са гласували с хартиена бюлетина, въпреки възможността да гласуват с машина. С други думи – само да не се окаже, че това е поредната лабораторна тема, от която гражданите не се вълнуват въобще, а? Има едни жълтопаветни рицари на машинното гласуване, които се чудят как да изведат пред скоби един технически (и по съществото си – не особено съществен) въпрос и да го превърнат в проблема на държавата. Иначе част от тях излезли да искат оставката на финансовия министър заради фала в НАП, ама да ги пита човек чия оставка ще искат, ако някой сръчен хакер ни открадне изборите заради техните машинки и играчки?

Изборният процес не е игра. Не е и не може да бъде заложник на прищявките и капризите на една шайка раздърпани служители в няколко IT компании. Към изборите трябва да се подхожда сериозно и отговорно. И най-вече – дайте да си отговорим какъв точно проблем ще реши машинното гласуване. Ще направи ли изборите по-честни? Не. Ще ги направи ли по-евтини? Категорично не! Ще ги направи ли по-достъпни за хората? Само който не е виждал как баба му си служи с дистанционното за климатика, само той може да си мисли, че на всички граждани ще им е лесно да гласуват с машина. И какъв изборен проблем ще решат машините? Никакъв. Само ще създадат проблеми и ще дадат възможност на някой скучаещ хакер отново да ни обясни след някоя друга година, че нивото на киберсигурност ни е пародийно. И на мен ми се иска да сме „нация техническа“, ама не сме. Иска ми се и да съм лекоатлет, ама не съм. Такива са реалностите и трябва да се съобразяваме с тях. Иначе сами пишем историята на собствения си провал. Затова – никакво машинно гласуване!


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лазар Коен

    20 7 Отговор
    Територията България .слава на дядо сорос

    Коментиран от #11

  • 2 Гостилничаря

    45 7 Отговор
    Какво общо имат хакерските атски с машините за гласуване!? Последните нямат достъп до интернет. Освен хакерът да отиде на място в изборния ден и да се конектне на място с тях, не виждам друг начин за хакерство там.

    Коментиран от #14, #30, #37

  • 3 Философа

    36 6 Отговор
    Това пък продажно същество ако не се беше обадило нямаше да свържа уж атаката с вчерашното гласуване против машинния вот! Много евтини номера.
  • 4 Хайл

    20 6 Отговор
    Ами правилно е казах хакера-защитата ви е пародия както и правителството и за доказателство видяхте резултата...а машинното гласуване няма как да яде кебапчета+50 лв
  • 5 Гост

    29 4 Отговор
    Платен клакьор! А като как бе приет законът за машинното гласуване?! Нали имаше доклад на ЦИК?! Както в машинното, така и в ръчното може и съществуват грешки! Въпросът е къде са повече, умнико! Отделно, защо не приемат гласуване по пощата?! Ама и това - не! Няма интерес от висока изборна активност! Ето това е отчайващата истина!
  • 6 сектант

    17 6 Отговор
    време е политиците да извъртят отмятането на единствения честен начин - машинното гласуване в тяхна полза, удобно възползвайки се от хакерската атака ... айде хакере качи ги в зелката или замунда и да приключва държавата
  • 7 Dragozow

    23 3 Отговор
    Айде стига глупости бе, ако поне малко сте запознати машините за гласуване даже нямат връзка с интернет. Ще ги хакнат с чука. Стига сте плашили хората. Как банките дават достъп до парите онлайн, а държавата не може да опази едни данни?

    Коментиран от #12, #25

  • 8 бл.134 в Зап. парк

    1 8 Отговор
    Ами , то изобщо е абсурдно да искаш някой в България ,да гласува по съвест и без самия той да си плати за да отиде до еди коя секция
    В тази полудържава вече всичко е платено и абсурдно : България на 6 морета ; Да живее Ньой ; Южна Добруджа е румънска
  • 9 Axaxa

    21 3 Отговор
    Палячовците искат старото гласуване, защото най-лесно се манипулира! Дори да бъдат хакнати машините и компютрите ще се разбере и ще се проведе наново гласуването, но никой не може да разбете дали хартиени избори са фалшиво преброени!

    Коментиран от #18

  • 10 Даскала

    13 4 Отговор
    Видински Тюмбел Качашки завършил Нов Български уневерситет.що не завърши Софийския Климент Охридски? Защото с успех 3 не взимат в Софийския! Аз лично не вярвам че вчера е имало атака от хакер.
  • 11 Максуел

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лазар Коен":

    Тази мумия жива ли е ?
  • 12 Преброяване на бесните язовци

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Dragozow":

    Точно затова започвам да си мисля, че целият този цирк с изтеклите от НАП данни е, за да може да наплашат мат'ряла и в крайна сметка да не въведат машинното гласуване.

    Коментиран от #13, #29, #39

  • 13 Бесен Язовец

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Преброяване на бесните язовци":

    Ще се сетиш!
  • 14 Преброяване на бесните язовци

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Баба Вуна от Куртово Курнаре от къде да знае какво е интернет, хакер, и т. н.? На нея и на масата други 80%-тни им прожектират по телевизора, че машинното гласуване е несигурно и толкоз. А защо е несигурно - защото има малък шанс да развали рахатлъка на трите прасенца и гос'ударя им от Сараите.
  • 15 Рошавия

    14 2 Отговор
    Вчера в Народнито Съединени хакнаха машинния вот за да могат да хакнат след това изборите с по 50 лв. на глас!
  • 16 Йосарян

    11 1 Отговор
    Не е от значение, как гласуваш. Резулатът е един Малоумия, кражби и схемата си върви! И магистралки в ремонт на ремонта.
  • 17 Димов

    14 2 Отговор
    Някой я инсценира тая, хакерска атака, че да наплаши хората от машинно гласуване. Как пък баш сега стана?
  • 18 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Axaxa":

    Май не си гледал филма Мъж на годината с Робин Уилямс.
  • 19 Димов

    7 0 Отговор
    Тия машини за гласуване не са ли с блокчейн технология? Нали при нея не можело и един бит да се промени и била мега защитена от намеси? Нали дори имало награда за тоя, който успее да я хакне? Такива ми ти работи чувах за тях.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Добре, ама

    10 0 Отговор
    Нищо не пречи, бюлетината да минава през машината. Така машината ще проверява вота на момента и ще бъде контрол на прословутите несменяеми комисии...
    Така си мисля аз...
  • 22 3333

    12 1 Отговор
    По логиката на автора всички банки трябва да се откажат от елкетронно банкиране. Не се ли усеща колко е смешен. Как може една банка да въведе електронно банкиране за 4-5 месеца и да няма нито един проблем, а държавната администрация не може вече 15 години да направи едни прости избори по електронен начин. Да не говорим колко милиона попиляха за електронно правителство и още нищо няма на лице. Не че не може, ами не искат.

    Коментиран от #40, #41

  • 23 Западните Балкани

    4 0 Отговор
    То така погледнато е най-добре да няма избори. Машинното гласуване е опасно, хартиеното също е опасно (чувалите по улиците на София преди няколко години, тъпнята с референдума на Слави). И накрая излиза, че ЦИК е опасно за резултатите от изборите, т.к. те са тези, които могат да манипулират резултатите. Затова вместо скъпи избори може да назначаваме управниците по следните няколко начина. (1) чрез социологически проучвания - всяка партия организира социологическо проучване и се взима средноаритметично от техните прогнози; (2) мини олимпийски игри за кметове - състезания между кандидатите по дисциплини като - канадска борба, надплюване, правопис, решаване на задачи с думи, квадратни уравнения и т.н. Струва ми се много по честно и евтино. Няма нужда да ходим до урните и след това ЦИК да манипулира резултатите. Отпада и купуването на гласове, няма нужда от много предизборна борба.
  • 24 Чичо Тони

    8 0 Отговор
    1.Машините за гласуване са "брутално скъпи" в България. Реалната цена на една такава мшина е няколкостотин лева. 2.Машините за гласуване (като всяка машина по дефиниция) може да помогне на процеса за гласуване и отчитане, НО НЕМОЖЕ да замени (отчете)резултата. Отчитането трябва да става на база на издадените от машината бюлетини. Това е вота. Това са истинските бюлетини. Те могат (реално) да бъдат оспорвани в съда, броени повторно и да бъдат доказателствен материал. Никакви флашки! Във флашките ще има това, за което са "платили" да го има. Така че, машините са си машини, а бюлетините са си бюлетини. Да не се бъркат двете!
  • 25 Чичо Тони

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Dragozow":

    В банките всеки има лична с/ка с достъп до нея във всеки момент и информация 24/7 какво се случва с нея. При машинно гласуване с отчитане на вота с електронен носител нямаш никаква представа как е отчетен твоя вот и най-важното - не можеш да възразиш. Затова - бюлетина. Тя може да бъде генерирана от машината, но тя (бюлетината) е твоя вот и твоето доказателство за него.
  • 26 Morgoth

    3 0 Отговор
    Пешо, ти когато стигнеш нивото на "шайката раздърпани служители" на IT компаниите, тогава се обаждай. Аман от продажни мислители като теб, които се изказват без нищо да разбират!
  • 27 Ама ха

    4 1 Отговор
    Добре бе Кичашки! Ами грешните пари дето се дадоха за "машините"!? Тях къде ги слагаш? Колко пенсии можеха да се актуализират? Колко детски добавки за роми,ромеи и римляни можеха да се дадат в добавка? Колко "прайда" можеха да се организират? Народна пара е това ей!
  • 28 Авторът

    10 0 Отговор
    на статията е с доста ниска (бих казал - раздърпана) ИТ култура. Какво стана с изискването за образователен ценз при избори? Отпадна засега, нали? Но никой не го споменава като непреодолима пречка за голяма част от неграмотните избиратели. Удобно е да се премълчава, разбира се.

    Коментиран от #47

  • 29 Бобъра

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Преброяване на бесните язовци":

    Точно така!
  • 30 Патето яки

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Автора се прави на улав та баламосва раята с глупости. Може би ще хакнат в къщи готварската печка или кафемашината и програмата на пералнята.
    Първо беше уж руснак след това марсианец. Цялата медийна гилдия се включи в баламосването явно им се плаща.
  • 31 Димов

    1 2 Отговор
    Аз няма да гласувам! Бойкотирам изборите в знак на недоволство и несъгласие от начина на гласуване и най-вече - от начина на управление през последните 30г. Като виждам, че който и да е на власт, ние все сме прецаканите, няма защо да си давам зор, да им вдигам рейтинга и да им изписвам вежди пред ЕС, че да ги потупват по рамената.

    Коментиран от #33, #38

  • 32 гост

    4 0 Отговор
    Абе идиот не бъркай едното с другото и да заблуждаваш хората.
    Гербаджийска мижитурка такава...!!!
  • 33 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Димов":

    Бъркаш! Те точно на това разчитат! Колкото по-малко гласоподаватели, толкова по-добре! Решаващият вот ще бъде на купените гласове! Според мен, трябва да има минимален праг на гласувалите, за да се зачетат изборите!

    Коментиран от #35, #42

  • 34 Какво общо

    4 0 Отговор
    Има машинно гласуване с интернет! Подобно изказване показва изключително ниското ниво на ипределени тъпи същества!
  • 35 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    В Сърбия при гласували под 50% изборите не се зачитат!
  • 36 неам нерви

    2 0 Отговор
    Кишачки, не беше ли точно ти този, когото уличиха и доказаха в кражба на лични данни? И ти ли разчиташ на слабата ни памет като управляващата мафия?
  • 37 Е да де

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Нали за това го активираха момчето...за заблуда, ама ние знаем, че машините за гласуване нямат интернет, всички го знаем, а селата са празни. Явно много ги е страх от машините, а нас искат да ни заменят с роботи...ще видим кой-кого !
  • 38 Грешиш

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Димов":

    Грешиш много, Димчо !

    Коментиран от #43

  • 39 И за това

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Преброяване на бесните язовци":

    И за машинното, и за милиардите за F16, които уж ги имаше, а ги няма, и да се подмажат на краварите, и да очернят руснаците, да забравим Ц. Ц...прах в очите
  • 40 И за това

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "3333":

    И за машинното, и за милиардите за F16, които уж ги имаше, а ги няма, и да се подмажат на краварите, и да очернят руснаците, да забравим Ц. Ц...прах в очите
  • 41 Даааа

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "3333":

    То пък банките - чисто бели и честни!
  • 42 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Дори всички 7 млн българи да гласуваме, пак корумпираните ще ни управляват. На кого се надявате, ако има висока избирателна активност? Всеки глас е още пари субсидия за алчните управници. Защо да им пълним гушите с вота си?
  • 43 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Грешиш":

    И към вас - въпросът от #42.
  • 44 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Само като прочетох как почна с машинното гласуване и мина на електронно и хакери онлайн, които ще хакват машините за гласуване и въобще не продължих да чета... Поредният неук трол който се опитва да баламосва хората...
  • 45 Ммда

    3 0 Отговор
    Най после си дойдохме на думата. Машинно гласуване след хакерска атака. Много страшни били тези машини бе Кичашки.
  • 46 ясно

    2 0 Отговор
    Номера е ясен!Тъп!Айдеее..
  • 47 точно

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Авторът":

    Ценз!8-ми клас и ще излизат ``фалшиви диломи`` и ``шофьорски
    книжки``!

    Коментиран от #48

  • 48 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "точно":

    Но при ценз за трудов стаж няма как да излиза фалшив стаж. Минимум 80% стаж от трудоспособните ти години, и тогава имаш право на глас. И всички данъци платени.
  • 49 Jenniehonna

    0 0 Отговор
    Delam ceskou hudbu, pisu texty, zpivam a hraju na nekolik nastroju.
  • 50 Компютърно неграмотен

    0 0 Отговор
    Едно време журналитите, преди да напишат нещо по дадена тема се подготвяха. Днес все по често попадам на подобни идиотски заглавия. Колко трябва да си невеж и неграмотен, че да не можеш да различиш машинно от електроно гласуване? То бива малоумници ама чак толкова...