Last news in Fakti

23 Юли, 2019 06:30 1 600 18

Броят на бежанците от Венецуела расте

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • хуан гуайдо-
  • криза-
  • мигранти

Политическата криза в Каракас върви ръка за ръка с хуманитарната

Броят на бежанците от Венецуела расте - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във Венецуела политическата криза върви ръка за ръка с хуманитарната. И превръща все повече хора в бежанци. Над 4 милиона са напуснали страната. До края на идущата година броят на мигрантите може да надхвърли 8 милиона.

Организацията на американските държави (ОАД) се опасява, че броят на венецуелските бежанци може да надхвърли 8,2 милиона души до края на следващата година. Ако политическата и икономическата криза продължи, броят на бежанците ще се удвои, се сочи в изявление, цитирано от венецуелския всекидневник "Ел Насионал". Към настоящия момент повече от 4 милиона венецуелци са напуснали родината си. Това е най-голямата бежанска криза в съвременната история на Латинска Америка. Някога населението на Венецуела е наброявало 32 милиона жители. Според данни на ОАД, до края на 2019 г. вероятно около 5,7 милиона души ще напуснат домовете си. Хората предприемат подобна стъпка преди всичко поради липсата на храна, медицински грижи и сигурност, твърдят още от ОАД. Понастоящем 80 процента, или 3,2 милиона от венецуелските бежанци се намират в Южна Америка и Карибския басейн. Основните приемащи страни са Колумбия, Чили, Перу и Еквадор.

Венецуела преживява тежка продоволствена криза от години. Опозицията обвинява правителството в неуместни икономически политики и корупция, а то от своя страна хвърля вината за липсата на основни продукти върху водената от САЩ икономическа война.

Най-малко един милион венецуелци се намират в съседна Колумбия, която понякога получава еднократна помощ от Европа. Според ежедневника “Ел Еспектадор”, Белгия в сътрудничество с британска фармацевтична компания е предоставила 364 000 ваксини срещу ротавирус, дифтерия и тетанус. В свое изявление министърът на здравеопазването Хуан Пабло Урибе заяви, че "тази помощ идва точно навреме," Дарението е пример за солидарност и подкрепа за мигрантите.

Нестабилни разговори

От половин година президентът Николас Мадуро и самопровъзгласилият се временен президент Хуан Гуайдо се борят ожесточено за властта във Венецуела. След няколкото провалени опита за преговори, враждуващите страни подновиха разговорите в началото на юли на карибския остров Барбадос. Норвегия играе ролята на посредник. Преди седмица се стигна до съгласие за създаване на постоянна работна група, а в петък конфликтните страни настояха за продължаване на разговорите. Желанието е преговорите да се водят последователно и възможно най-бързо, информира медиаторът Норвегия. В същото време норвежкото министерство на външните работи призова конфликтните страни да проявят сдържаност в коментарите и изявленията по текущия процес.

Гладна стачка зад решетките

Междувременно стана ясно, че един от задържаните опозиционни политици е започнал гладна стачка. Вицепрезидентът на контролирания от опозицията парламент Едгар Замбрано гладува в продължение на девет дни, написа Гуайдо в профила си в Туитър. По този начин Замбрано "протестира за правата на всички венецуелци, както и на задържаните с него политически затворници", обяснява Гуайдо. Той не коментира здравето на политика, който е в затвора от май месец. Хуан Гуайдо само заяви, че Замбрано "ще продължи борбата си".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче веле

    10 9 Отговор
    Сайта за фалшиви и манипулирани новини!
  • 2 с химикала

    10 9 Отговор
    Ха ха тия с население над 30 милиона имало около 5 милиона бежанци.А нашите гурбетчии май са над 2 милиона при население нямащо и 8 милиона е, и, ми Дойче зеле да пише за нашите ?!Нима тези нашенци от добро бягат навън и не се знае дали ще се върнат ?!От добър живот никой не напуска родното си място и родината нищо че нашите вадят стъкмистики как аха аха цъфтим и вържем !
  • 3 Наблюдател

    9 12 Отговор
    Дружбата с Русия си има цена :глад, хаос, 1 700 000 % инфлация и масова емиграция. Дружбата с Русия е толкова нужна на венецуелския народ, колкото на рибата велосипед!

    Коментиран от #6, #13

  • 4 Кольо

    9 6 Отговор
    Тия пак изтрепаха рибата за дружбата им с Русия ха ха ми нашата дружба със САЩ и ЕС какво е, и защо ни напускат а бягат нали след като сме съюз с тях и тук трябва да е добре нали това ни лъжеха ? Що ги ручахме жабетата и скачахме по площадите ха ха ??!!

    Коментиран от #7

  • 5 Румяна Костова ши

    8 6 Отговор
    От една друга държава, мила и драга на американците и Европа-Украйна, след 2014 година 8 милиона граждани напуснаха страната си по икономически причини. Да се чуди човек защо след като си спретнаха революция на достойнството и вървят твърдо по пътя на демократическото си развитие.
  • 6 констататор

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    "Цената" е, че почват американците да ти крадат златото, корабите, да ти натискат съседите, да те блокират, "санкционират", да те саботират, манипулират народа...

    Коментиран от #10

  • 7 Само питам

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Кольо":

    Скачал си на Бузлуджа, червен каскет а мястото на България е в ЕС. Ако не ти харесва и ти можеш да напуснеш. Или в Русия или в Турция

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Само питам

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "констататор":

    Златото на Венецуела го откраднаха не американците а руснаците, а санкциите са от февруари тази година. Защо лъжеш?

    Коментиран от #15

  • 11 Само питам

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Православен славянин":

    Ти си путинославен а не православен. Има огромна разлика.
  • 12 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "толерантен":

    А дали ще дойде времето когото руските роби ще могат да питат, репресира и убиват българи? Дали ще го доживееш?

    Коментиран от #14

  • 13 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    Няма дружба в днешната политическа реалност. Има интереси, във Венецуела американски, руски и особено китайски, с милиарди долари инвестиции. И не някаква си дружба с руснаци бе причина за страховитите американски санкции, които на първо място наказват народа на Венецуела, лишавайки го от медикаменти. Къде в случая са прехвалените права на човека?
  • 14 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Кои руски роби ще убиват българи? Кога и защо?
  • 15 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Санкциите на Венецуела не са от февруари тази година. Това, че Вие тогава за пръв път сте прочели за тях не значи, че по това време са въведени. Златото на Венецуела не се е съхранявали в Русия, че да го откраднат. И сметките им не са били в рубли и в руски банки. На Вас някой комшия, ако ви открадне от къщи нещо ценно, дали ще си пиете с него ракията?

    Коментиран от #16

  • 16 Румянке драга

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Румяна Костова":

    хайде това със златата да не го коментираш,че много си надалеч от истината.Преди малко постнах един линк на поредния застъпник на Русия,ще го постна и на теб.То златото се е окрало там мнооого преди да се повдигне проблемът,на спокойствие.След което се обявява перестройка и естествено тъпата демокрация е виновна за всичко,да не говорим за подлите американци.Линкът: https://fakti.bg/mnenia/269871-kak-jivkov-taino-podari-balgarskia-zlaten-rezerv-na-moskva
  • 17 Гледач

    2 0 Отговор
    Пратете ни такива бежанци.бели християни пратете 1.5 милиона човека .България има нужда от такива
  • 18 урко

    2 0 Отговор
    Фейк медия, фейк нюз.