26 Юли, 2019 14:43 12 036 39

Фандъкова да се кандидатира? След проект "Безумие" и 15 млн. в кофата?

  • йорданка фандъкова-
  • кмет-
  • местни избори 2019-
  • столична община-
  • кръстовище-
  • семинарията-
  • безумие

Днес разглеждаме кръстовището при Семинарията

Фандъкова да се кандидатира? След проект "Безумие" и 15 млн. в кофата? - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ФАКТИ поде поредица с емблематичните проекти на София при 10-годишното управление на Йорданка Фандъкова. Целта ни е г-жа Фандъкова, която наскоро обяви, че до септември ще мисли дали отново да се кандидатира, внимателно да прецени има ли капацитета да свърши нужната за този град работа и може ли да си спазва обещанията.

Говорейки за емблематични проекти, може би еманацията е ремонтът на кръстовището при Семинарията, на бул. "Пейо К. Яворов" и ул. "Стоян Михайловски". Този проект беше изключително важен за южните квартали на София, за тези в полите на Витоша, изобщо за една от най-престижните части на София понастоящем. Всички помним какви безумни задръствания имаше в този район до 2013 година, когато започна ремонтът. Колоните автомобили по "Симеоновско шосе" понякога стигаха и до Зоопарка, а тези по "Пейо К. Яворов" бяха сякаш безкрайни, особено преди построяването на кръговото кръстовище при Телевизионната кула. Което беше сполучливо решение. И типично по български когато нещо проработи, вместо да го приложим на повече места, изведнъж се отказваме от него.

Така се роди проектът за въпросното кръстовище при Семинарията. Оказа се, че няма да е кръгово кръстовище, а ще има пресичане на две нива, като светофарите по "Стоян Михайловски" и в локалните платна на "Пейо Яворов" остават. Причината - проект за трамвай с автономно трасе, който да свързва кв."Дървеница" с кв."Орландовци", минавайки през "Дианабад". Добра идея, елиминираща висенето във вечните задръствания в препълнените автобуси 94 и 102. И не на последно място - ново трамвайно трасе, нещо, което в крайна сметка Фандъкова така и не направи за 10 години!

Ремонтът на кръстовището на Семинарията продължи 9 месеца, струваше около 14 милиона лева и приключи през лятото на 2014 г. При откриването му Йорданка Фандъкова каза, че трафикът в столицата ще се облекчи в пъти, ще се подобри чистотата на въздуха, а кръстовището ще се преминава за 2 минути вместо досегашните от 10 до 17.

Да, ама не. Започваме от периода на ремонта, в който жителите на близките квартали трябваше да изтърпят тапите. Още по-лошото е, че след неговия край ситуацията почти не се промени. Единственият по-сериозен ефект е за минаващите по естакадата, които не са спирани от светофар. Отдолу, по по-проблемното направление, на практика разлика няма. Особено в пикови часове, при лоши метеорологични условия ситуацията е ужасяваща. На практика изключително краткото разстояние (3 километра) от Дианабад до хотел "Хемус" се изминава за повече от половин час, което е недопустимо за съвременен европейски град. Автобусите от градския транспорт се принуждават да запушват лентата за десен завой на ул. "Стоян Михайловски", която върви по-бързо, само и само да не изостанат критично от разписанията си. Бус-лента няма, а огромна ивица от габарита на булеварда стои празна. Защото там трябваше да бъде трамваят.

Трамваят...Него го сполетя традиционната съдба, когато говорим за партия "ГЕРБ". Проект, одобрение от специалисти, съгласуване, финансиране, започване на проект, изведнъж някакъв протест и всичко изпада в забвение. Някой пусна в общественото пространство нарицателното "Трамвай Безумие". Част от жителите на "Дианабад" решиха, че не може да има трамвай по ул."Никола Габровски", която е стеснена от паркиралите коли, освен това ще е шумно и т.н. И от администрацията на г-жа Фандъкова намериха най-лесното решение - няма трамвай, няма проблем. Въпреки че варианти имаше най-различни. Вследствие на което сега и хората с личните си автомобили, и тези ползващи градски транспорт висят в ежедневни задръствания, точно както преди да се реализира проект "Безумие". С тази разлика, че са платили над 15 милиона лева. За да заличат две трамвайни трасета. Едно пустеещо и едно така и нереализирано.

Фандъкова да се кандидатира? След проект "Безумие" и 15 млн. в кофата?
Снимка: Факти
Фандъкова да се кандидатира? След проект "Безумие" и 15 млн. в кофата?
Снимка: Факти
Фандъкова да се кандидатира? След проект "Безумие" и 15 млн. в кофата?
Снимка: Факти
Фандъкова да се кандидатира? След проект "Безумие" и 15 млн. в кофата?
Снимка: Факти
Фандъкова да се кандидатира? След проект "Безумие" и 15 млн. в кофата?
Снимка: Факти
Фандъкова да се кандидатира? След проект "Безумие" и 15 млн. в кофата?
Снимка: Факти
Фандъкова да се кандидатира? След проект "Безумие" и 15 млн. в кофата?
Снимка: Факти


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроЗона

    26 80 Отговор
    Г-н Хаджийски, моите уважения! Знаем каква трагедия е управлението на ГЕРБ в общината, но за Семинарията не сте прав. Кръстовището е добро и функционира. Трябва да си спомним какъв "жгмел" беше с трамвая и паветата преди ремонта. Ако има проблем в този район е забавянето на ремонта на булеварда до кръстовището с Дж. Баучер. Не забравяйте също, че има и общински съвет където се обсъждат тези проекти. Колко от съветниците (и от кои групи) гласуваха за "Проект Трамвай"?

    Коментиран от #10

  • 2 Sofia

    60 10 Отговор
    Автобусите от градския транспорт се принуждават да запушват лентата за десен завой на ул. "Стоян Михайловски", която върви по-бързо, само и само да не изостанат критично от разписанията си.

    Това го правят всички шофьори на автобуси, защото са безнаказани и могат да правят всякакви нарушения в софия
  • 3 Ванката

    49 3 Отговор
    Почти всеки ден автобус 314 и 413 ме засича в младост при бизнес парка . Големи хитреци минават през лентата само за на дясно и завиват наляво пред всички, а тези които сме за на право какво да правим и как да се пазим ? Блокират лентата докато им свети зелено за на дясно и чакат да светне след 20 сек. зеленото за на ляво.
  • 4 ABV

    39 3 Отговор
    Няма ли кой да пусне оплакване за тия шофьори на автобуси наистина правят постоянно нарушения, а КАТ дори не ги спират

    Коментиран от #8, #32

  • 5 Пинокио

    80 11 Отговор
    Ремонт на ремонта - това е емблематичното управление на ГЕРБ не само в София, но и в цялата страна
  • 6 ГоШо

    28 13 Отговор
    Какво очаквате като всички шофьори на автобуси са сиеляни и не знаят правилника за движение
  • 7 трайьо

    62 10 Отговор
    КАКВО ОЧАКВАТЕ-ВСИЧКИ КМЕТОВЕ СА ОТ ГРОБ И НЕКАДЪРНИ СЕЛЯНДУРИ !!!!!!!!!!!
  • 8 Sofia

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "ABV":

    Подавайте жалби към Центъра за градска мобилност срещу Автобуси нарушители
  • 9 Никадерни

    8 1 Отговор
    Никадерни!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 onq s konq

    16 49 Отговор
    Да обясни авторът на статията:След като ДОСТАТЪЧНО "АРГУМЕНТИРАНО" критикува Фандъкова,защо се възмущава че тя ПАК ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА?А значи ли това че се опасява,че въпреки "убийствената критика" ТЯ ПАК ЩЕ БЪДЕ ИЗБРАНА?А осъзнава ли Авторът,че "забранявайки" на Фандъкова да се кандидатира НАРУШАВА ЛИЧНИТЕ Й ПРАВА КАТО ПРЕТЕНДЕНТ И в нарушение на "ДЕМОКРАТИЧНОТО НАЧАЛО" в Изборния процес се опитва да ОЩЕТИ ОБЩЕСТВОТО откъм "БОГАТСТВО НА ИЗБОРА"? А изпитва ли Авторът НОСТАЛГИЯ ПО СОЦА,когато се правеха Избори тип "Състезание с 1 кон"?Не бива така Авторе - тия прийоми вървят в Русия,но не и в страна ЧЛЕНКА НА ЕС!

    Коментиран от #29

  • 12 месара

    8 14 Отговор
    от кое село се довлече бе василчо? викай мама и тати, качвай се на каруцата, и се връщай бързо там!
  • 13 Факт

    23 2 Отговор
    А на западен парк погрома е невиждан!!!
  • 14 ттт

    6 17 Отговор
    АМИ АЗ СЪМ ОТ ДИАНАБАД И НЕ ИСКАМ ДА ИМА ТАМ ТРАМВАЙ, БЕ, МУШМОРОК ТАКЪВ. ПЛЯМПАЛА. МНОГО ХУБАВО, ЧЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ ХОРАТА С НАС, ИНАЧЕ КАКВО ДА ДОЙДАТ КОМУНЯГИТЕ И ДАЛИ СМЕ СЪГЛАСНИ ИЛИ НЕ, ЩЕ ГО ПОСТРОЯТ, ТАКА ДЕ ИМАТ С ИШМАЙЗЕРИ ХОРАТА, С КАКВО ДА ИМ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИШ.
  • 15 Лекар БГ

    33 4 Отговор
    Жител на квартала съм.Статията описва нещата точно толкова трагично,колкото са в действителност.Грозна,нервна,мръсна действителност.Ремонтът продължи не 9 мес.,а почти една година.Луди калинки станахме.Липсата на кръгово е видна и до днес-тапи,клаксони,задръстване,смрад.Но....така се реши от проектантите на ГБС.На съселянинът й от Белчин,Симо Пешов,кръгово му не трЕбЕ.
    Каквото е сътворила в града-все е спам.Едно не е като света,едно не се е получило от първи път,няма ремонт без ремонт върху него.
    С мазна полу-усмивка,се извинява на гражданите за причинените неудобства и призовава за търпение,защото щяло да стане"Хубаво е !"Да,ама все не става.Моето търпение е тотално изчерпано.До края на октомври,когато няма да хода за риба,гъби или на разходка в парка.
  • 16 Гост

    13 2 Отговор
    а дори не става да му лепнеш една боя и да стане вело алея, супер гадно място. А парите свършиха, последните бяха за лентичка и ножичка за откриването...
  • 17 Фандък ама не

    33 3 Отговор
    8 години ремонти без капка мисъл
    Архитекти Дебили
    Няма нови улици за големите квартали .
    И накрая при разшшряването на бул.малинов получаваме камери за автобус ленти .
    БЛАГОДАРЯ ТИ ФАНДЪК СА ХВАНИ СЕ ЗАКОПАЙ ОТ ТАЯ ДУПКА ОТКАДЕТО СИ СЕ ИЗРОВИЛА .
    БЛАГОДАРЯ
  • 18 BMW fen3

    10 4 Отговор
    Тапите стават заради хитреците и автобусите които не спазват правилника за движение . Факт има си ленти и трябва да се спазват знаците за посоката на движение на тези ленти. Щом пише само за надясно нямаш право с автобуса да завиеш пред всички наляво от тази лента при положение, че возиш хора трябва да ти вземат книжката, но уви няма кой да го направи и ще продължаваме така, докато не пуснем взаимно сигнали за тези нарушители гонещи графика
  • 19 Лозенчани

    18 7 Отговор
    Г - Жо Фандъкова, бъдете разумна. Толкова зло направихте на Лозенец, че ако пак се пробвате, раздялата ни ще бъде отвратителна.

    Коментиран от #22

  • 20 SОF

    10 1 Отговор
    Ако камерите за видеонаблюдение работеха на светофарите и снимаха за неправилно престрояване щяхме да сме си изплатили на България дълга.
  • 21 Даскал

    15 4 Отговор
    Трябва да сте много прости вие-софиянци. Как ще изберете за кмет даскалица по руски език? Нима не знаете, че нормативите по руски са оскъдни и жената просто се принуждава да влезе в герб, на някой под кожата важен в герб.....и ето, вече има работа и битието е уредено. Кмет без подходящото образование винаги ще е карикатура. Иначе против Фандъкова нямам нищо против.
  • 22 Лекар БГ

    17 6 Отговор

    До коментар #19 от "Лозенчани":

    Понеже съм роден в този кватрал-не само на Лозенец.
    Целият град е тотално съсипан,брат.
  • 23 Батко

    6 16 Отговор
    Поръчкова статия, на платените хейтъри от факти , преди беше кошмар на Семинарията , сега се минава бързо и удобно , има и директна връзка за Вапцаров ,но ако искаш да намериш да снимаш две треви и един бордюр винаги можеш да го направиш , скоро се върнах от Гърция и там има места където инфраструктурата си има забележки , но не се пише за това по цел ден !!!! Като спрат да ви , четат фалшивите новини и вие ще се принудите да запретнете ръкави и да започнете да РАБОТИТЕ !!! Марш на тръстиката !!!!

    Коментиран от #35

  • 24 Антисоциалист

    6 11 Отговор
    Господа, има и много други "след". След запълването на уличните дупки - "Янчулевки" и "Софиянки"; след създаване на Софийското метро; след отстраняване на мръсната палатка над Софийската централна гара и на саморазпадащия се паметник "1300 години България"; след осъвременяване на градския транспорт; след благоустройство на бул. "Витоша" и "Ломско шосе", след създаване на завода, преработващ боклука и на много още, е редно г-жа Фандъкова да е желан от софиянци столичен кмет. Иима и несполуки, но поправяни. А след крескачите срещу г-жа какво има? Предложение за кмет - извращенец?!

    Коментиран от #38

  • 25 Повръщащия

    6 9 Отговор
    Фъф Факти предизборната кампания върви с пълна пара.
    Помията и лайната се мятат по график.
    Молодци!
    Само тъй продължавайте, след победата ще те назначат за главен редактор на работническо дело!
  • 26 Край

    13 3 Отговор
    Автобусите пречели на … колите.
    Маани бегай бе. В автобуса има 150 човека а в колата има един дебел егоистичен дирник.
    Автобуса трябва винаги и навсякъде да е с предимство.
    Няма спирка на градския транспорт без мигащи "аварирали" за баничка/вестник коли.
  • 27 Спри автомобила

    8 5 Отговор
    Кръговото на Телевизионната кула е грешка - ефектът е стимул на трафика на лични мпс
    Грешка е бул. „Драган Цанков“ да бъде разширен през 2013 г. между кръстовището с ул. „Кирил Видински“ и бул. „Евлоги Георгиев“ за сметка на площта на Борисовата градина. А вечерното и сутрешното задръстване в посока центъра към 2017/2018 година са до Телевизионната кула. В този участък на бул. „Драган Цанков“ няма градски транспорт. Разширен е булевард за сметка на парк изцяло в полза на лични МПС. Под булеварда има метро.
    Грешка е загубата на трамвая след Семинарията - дали по Симеоновско, дали по Габвовски, все ще го има.
    Грешни са тезите в статията, ние всички оскотяхме автомобилно и най-вече столична община и за това се пишат такива глупости.
    Тая история с колите в града свърши, просто още не сме го разбрали, това сега е една агония.

    Коментиран от #30

  • 28 дедо

    5 0 Отговор
    хм... а 10,5 млн. лв. за 1/3 от Западен парк и... го спряха, защото били объркали арката на входа. Целият парк е разкопан, по-добре да не бяха започнали този ремонт.
  • 29 дедо

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    кончееее.... знаете ли Вие колко примери бих Ви дал за "усвоени" средства, но некадърно изпълнение от "наши" фирми. Хай престанете с тази "демокрация", защото на всички ни е ясно, че от изборите нищо не зависи!

    Коментиран от #31

  • 30 Бастун

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Спри автомобила":

    Във Виена,Париж,Лондон,Берлин,Будапеща,Прага няма лични МПСта. Само градски транс. Аман от зеленчуци напълнили с цървули София ръсещи акъл като за Чепърлянци.
  • 31 onq s konq

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "дедо":

    Верно че има много Некадърност в БГ,ама що толко злобно съдиш хората - и те са българи,и те семейства хранят?!А ако наистина си мислиш че от Изборите не зависи нищо,как си обясняваш ЛУДИТЕ РАЗХОДИ ЗА ПРЕДИЗБОРНИ КАМПАНИИ,ОТДЕЛНО ПЪК ЗА "ПАЗАРУВАНЕ" НА ГЛАСОВЕ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Колело

    2 3 Отговор
    Карам колело, на 40 излеждам като на 30, и много се кефя, като видя пациентите на трафика как седят в колите си и се нервират. Пожелавам на всички тъпи егоисти на есен още по- големи задръствания и повече нерви... :)

    Коментиран от #37

  • 34 Sofia

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "Село":

    Какво предимство, като те не спазват правилника. Правят нарушения и возят хора. Аман от сиеляни шофьори в градския транспорт
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Munchen

    3 0 Отговор
    Много добре описано - кратко и синтезирано. И то проблем, който е огромен за голяма част от София. Защото в днешно време при борба с вредните емисии и мръсен въздух, трамваят е много добро решение.
    И кръговото около ТВ кула може да позволява по-бързо придвижване, но какво от това, след като всичко останало наоколо е недоносено и колите се събират на огромни задръствания в съседство.
    Хубава работа, ама българска!
  • 37 Чичо АДИ

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Колело":

    И аз карам колело ,пожелавам на всички "Гости " първо поколение Софиянци с 2 и 3 коли "Ма как ШИ въря без кола" да им се вдигне данъка ,глобите,синя ,зелена зони ,дето карат скрап на по 15 год "Нов внос " от Швейцария ! Да си плащат като попове и най-вече да се върнат на село защото София се пренасели с "Граждани" АМИН
  • 38 Док

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Антисоциалист":

    Чакай,чакай - мръсната палатка пред гарата я построи Хари Потър от ГЕРБ, ако се сещаш кой е? Така че, ГЕРБ я сложиха, те си я махат.
  • 39 Селянина

    2 0 Отговор
    Никой ни моа ма върнъ на сиело