Last news in Fakti

27 Юли, 2019 06:33 13 700 27

Защо към Швейцария изведнъж тръгнаха толкова много българи и румънци?

  • швейцария-
  • работа-
  • българи-
  • румънци

През юни 2019 година броят на българите и румънците, получили разрешителни за престой и право на работа в Швейцария, е нараснал драстично

Защо към Швейцария изведнъж тръгнаха толкова много българи и румънци? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През юни 2019 броят на българите и румънците, получили разрешителни за престой и право на работа в Швейцария, е нараснал драстично. Защо? Колко са българите там? И в кои сфери работят?

От началото на месец юни 2019 гражданите на България и Румъния имат пълна свобода на придвижване и право на работа в Швейцария. И, както изглежда, немалко хора от двете страни са се възползвали от това: от 1 юни насам Швейцария регистрира засилен приток на български и румънски граждани: само през миналия месец страната е издала 1136 петгодишни разрешителни за пребиваване на българи и румънци - а това е много повече, отколкото за 12-те месеца преди отпадането на ограниченията, пише "Ааргауер цайтунг", позовавайки се на официалната статистика. Според нея, до края на май 2019 година са били издавани средно по 83 разрешителни на месец.

На какво се дължи големият ръст?

Властите предполагат, че става въпрос за еднократно увеличение, а не за трайна тенденция. Те си обясняват ръста с натрупването на много молби, които през последните две години не са могли да бъдат обработени - през 2017 и 2018 квотите от по 1000 разрешителни на година са се изчерпвали прекалено бързо. "Ааргауер цайтунг" цитира Лукас Ридер, говорител на швейцарската Служба за чужденците, който обяснява това с "ефекта на наваксването". Той обаче не се ангажира с прогноза, тъй като имиграцията зависи от много фактори.

Преди три години - на 1 юни 2016 - Швейцария премахна ограниченията за гражданите на България и Румъния за 1 година. Тогава броят на имигрантите от двете балкански страни нарасна значително. Затова правителството задейства един вид предпазна клауза с цел да ограничи притока. От 1 юни 2019 ограниченията за гражданите на двете балкански държави отпаднаха окончателно.

Какво работят българските мигранти в Швейцария?

Много от тях сега си намират работа в отрасли и професии, в които има относително голямо търсене на работна ръка. Според официалната статистика най-много българи и румънци работят в доста широко дефинираната категория "Планиране, консултантски услуги, информатика". Не са обаче малко и онези, които работят в строителството, хотелиерството и ресторантьорството, търговията на дребно и селското стопанство.

От Държавния секретариат за икономиката (Seco) също смятат, че ръстът на издадените разрешителни за българи и румънци от месец юни е еднократно явление. Ръководителят на Дирекцията по труда към Seco Борис Цюрхер уточнява, че петгодишните разрешителни за пребиваване се издават само на лица, които имат безсрочни трудови договори или разполагат с достатъчно средства, за да се издържат сами.

Големият брой имигранти от България и Румъния влиза в противоречие с общата тенденция: като цяло се усеща спад на заселващите се в Швейцария. През месец юни 2019 общият брой на новопристигналите чужденци в страната е бил с 3,2% по-нисък, отколкото през юни 2018, посочва "Ааргауер цайтунг".

По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015. Страната има население от около 8,5 милиона души, като една четвърт от тях не притежават швейцарски паспорт.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я па тия

    90 20 Отговор
    Че как защо, нима вие швабите не знаете за какво ни натикаха в ЕС ? Да им бъдем обслужващ персонал и да им ядем боклуците ей за това.Същото е сега и с Швейцария нашите и румънците само техните дебели задници не бяха чистили отиват да го сторят като се залъгват за някой лев или лей в повече.Ако страните ни бяха благодестващи нямаше да го направят.А ако гледаме стъкмистиките на герберите цъфтим и връзваме !

    Коментиран от #9

  • 2 SAAB

    47 10 Отговор
    Нека остане място за циганите на разБойко ефенди !
    Развъдник на главанаци и патладжани .......
  • 3 ха ха ха

    26 15 Отговор
    Не знам кой българин се е цанил да им става слуга, ма знам колко швейцарци си докараха дъртите задници тук, че с техните пенцийки там не могат да си живучкат, пък тук са царе и жени си намират. ;)

    Коментиран от #7

  • 4 Hhhhhhh

    31 11 Отговор
    Евакуират се от бг заради бб
  • 5 Гого

    25 5 Отговор
    В Швейцария има висок стандарти е скъпо. Ако човек се стисне може да спести 1500 Евро. Просто е.
  • 6 Дедо

    38 7 Отговор
    Щото е по-лесно да идеш на изметено от колкото да изметеш. 24/7 се говори колко голям кенеф е България ... И като се покриеш като мишка с кво помагаш ? Родоостъпници ако Левски е разсъждавал като вас ся щяхте да сте рязани.

    Коментиран от #13

  • 7 селянин 1

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха ха":

    Оди да пиеш апчета..има една песен на Дино Мерлин,,Moj je zivot Svicarska,,слушай я,тя е за остатъците,,втора употреба,, хи хи хи.
  • 8 баба меца

    24 9 Отговор
    Според мен за по достойно препитание тук от лошо по лошо става гробарите начело с ББ гледат напълно да ни унищожат
  • 9 Я ПА ТОЯ

    22 36 Отговор

    До коментар #1 от "я па тия":

    ТИ МАЙ НЕ СИ ЖИВЯЛ ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА, ОЩЕ ПО ЗЛЕ БЕШЕ, РАБОТИХМЕ НА РУСНАЦИТЕ ЗА ЖЪЛТИ КОПЕЙКИ И БЯХМЕ ИМ РОБИ В КОНЦЛАГЕР НАРИЧАН НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #14

  • 10 outlander

    21 16 Отговор
    Ми няма да тръгнат към пРосия, я. При Желязната завеса, с риск за живота си, всичко живо все към Запада се стремеше, някои оставиха костите си на граничната бразда, застреляни подло в гръб, други биваха залавяни и въдворявани в лагери, народа масово слушаше с ухо на радиото станциите "Дойче Веле", "Радио Свободна Европа" и "БиБиСи", които комунистите се опитваха да заглушават, но неуспешно, американското посолство, което тогава беше в центъра на София, се следеше денонощно от камери и цивилни копои, сакън някой да не вземе да влезе да поиска убежище в САЩ. Интересното е, че в днешно време, на Запад е пълно с русофилистици, които от там квичат в прослава на пРосия, че даже имат наглостта да коментират джендърството и упадъка на европейските ценности, хулят Запада, наричайки го загниващ и се надяват да загине. Питам го във Фейсбук един такъв, който живее от години в Испания, защо не ходи в пРосия да живее и работи, ами седи да се мъчи в еврогейска и НАТОвска Испания, отговаря ми, че там било същата кочина като в България и продължава да квичи мантрите: "Слава на Русия!", "Путин е номер едно!", "Смърт на НАТО!" "Смърт на европейските ценности!" и т. н. Да седиш в европейска и НАТОвска държава без някой да те е вързал там и да те държи насила, но да си яростен противник на Запада и в същото време да се правиш на по руснак от самите руснаци, това освен да е психическо заболяване, не знам какво друго ще е и лошото е, че такива болни са много.

    Коментиран от #15

  • 11 Е как защо

    26 6 Отговор
    Защото се евакуират от управлението на боко тиквуня, дебелян, доган, цв.цв и други. Всяка година 35 хил. се евакуират, а други 50 хил. губят битката и предават богу дух.
  • 12 no name no face no number

    12 5 Отговор
    Без швейцарски немски, френски или италиански да забравят за работа, поне два езика от официалните за страната трябва да се знаят.А и е малка държава нямя много работа, но един опит не е толкова скъп пък и правят нсй хубавото кафе но е 4-4,50 франка ако плащате с евро пак 4 :))) пица 20 франка и така нататък. Скъпи здравни с малко покритие, може би пенсионната им система си заслужава. Просто една обикновена горе долу и красива страна нищо супер не виждам.
  • 13 Пацу

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо":

    Левски и Ботьов, като не са родоотстъпници, къф са го дирили по чужбина, като хъшове?! Що па всичко, де е искало Освобождение се е събирало навън, като са такива патриоти?! Нали трябва да се махнеш от К0чината, за да изкласиш, иначе Чалгарския плевел ще те задуши. Всеки умен и кадърен бяга през глава и не е грешно в 21век, когато света е отворен да си търсиш щастието и възможностите зад граница. Само мазохистите се кефят да ги унижават тъпи мутри, дето не могат да си напишат името и по цял ден си бъркат в носа. Странното е, че като се върнем от чужбина с пари, всички са доволни. Хубавото е, че не севръщаме често и не стоим много.

    Коментиран от #16

  • 14 Я ПА ТОЯ🐖

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "Я ПА ТОЯ":

    АМА ВСИЧКИ СИ ИМАХА КЪЩИ И СЕЛАТА ЦЪФТЯХА , имаше РЕД и разбиране между хората, ядеше се истинска храна, нямаше чума , пилешки грипове и луди🐄! А в сегашната кочина загробват живи животни и хора!
  • 15 Ghost

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "outlander":

    Бил ли си в Русия? А участвал ли си със жълтите жилетки в Париж? Подкрепял ли си Пучдемон или Ассандж? Биткойн или МВФ? Брекзит?
    За Тръмп или против? Ах този единомислещ "запад"... Ей така ще си отидеш от този свят, не го разбрал, с антикомунистическите брътвежи, опитвайки се да ги обвържеш с Русия.
  • 16 Ghost

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "Пацу":

    "Почивката свърши - потапяй се..." Нали знаеш вица... Даже и за малкото време за което си дошъл - пак съжалявам. Комплексари. Да лижеш чужди задници, за да дойдеш тук и да се утвърждаваш с няколко евра. Е, не - нема такава... нация.
  • 17 коча

    3 0 Отговор
    Защото им утепааа свинете бе и кво ще ядат през зимата -ама там дават само на тия кдрните не на ония ..................
  • 18 BMWPower

    7 1 Отговор
    Последния да вземе знамето!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чебурашка

    8 7 Отговор
    Абе червени папуняци вие от бузлуджа ли пишете, изядохте ли вече кебапчетата? Май тая година не са безплатни щото сте много настървени нещо. Айде хващайте си дядовците и бабите и ги приберете че на това слънце не е добре за тях.
  • 21 Патриот

    8 5 Отговор
    СПАСЯВАТ СЕ ХОРАТА ОТ ГРУПИРОВКАТА гроб и тиквата !!!!!!!!!!!
  • 22 Усмивката

    2 0 Отговор
    Е тази същата е поради която швейцарците не са тръгнали към България и Румъния
  • 23 ауди а8

    2 0 Отговор
    защото им избиват животните от яд да нямат да са зависими
  • 24 коча

    1 0 Отговор
    Защото са най гладни в ЕВРОПА и най бедни ............защото тук една заплата е 250 евро а там ги заработва за 2 дни ..........на лозята или някде да носи вар по строежа .........

    Коментиран от #26

  • 25 товарищ

    0 0 Отговор
    Нека и Швейцария се циганизира! Да видят те какво е! Какво се правят на аристократи?! Ако в един варел черна боя сипеш една кутия бяла боя нищо няма да се случи. Но ако в един варел бяла боя сипеш една кутия черна - веднага се променя цвета. Ето такъв ефект да очакват швейцарците.
  • 26 От друга страна

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "коча":

    Може да ги заработва за два дни, но не му стигат за един при тамошния стандарт ,освен ако не живее като Скот разбира се.
  • 27 Изкукуригу

    0 0 Отговор
    Щото тук само джендъри и тъпанари бе акъл и мисъл. Може и заради това... Ммм