Last news in Fakti

7 Август, 2019 19:02 3 078 11

Казусът "Златен век": „Чумата“ проникна и в политиката

  • златен век-
  • артекс

Примери за това как явни активисти заменят гражданските каузи с политически постове и амбиции има вече достатъчно

Казусът "Златен век": „Чумата“ проникна и в политиката - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради все по-отслабващото доверие в политическите партии у нас, неправителствените организации и местните граждански инициативи се превърнаха в алтернативна форма за изява на общественото мнение.

Демократичният механизъм на този вид обществено заявяване на гражданско мнение е гарантиран и от чл. 12 от Конституцията, според който „Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси и не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.“

Дали обаче е така в действителност?

За съжаление, реалността в България компрометира и този вид демократична активност, при това под погледа на все по-тресящата се от скандали прокуратура.

Примери за това как явни активисти заменят гражданските каузи с политически постове и амбиции има вече достатъчно. Такъв пример е и небезизвестният Никола Вапцаров, който открито използва ИК "Лозенец" като политическа платформа на партията на Георги Кадиев „Нормална държава“.

Преекспонирането на проблемите на кв. "Лозенец" и до голяма степен тяхното преиначаване, за да бъдат политически изгодни, недвусмислено показват, че това е поредният пример за печелене на популярност и постигане на политически цели чрез граждански инициативи.

Въпреки че безотговорните и неистинни изявления му докарват нееднократни дела в съда, това надали го притеснява. И кой стои зад тези действия и с какви политически цели? Едва ли е трудно да се отговори коя партия стои зад тези неконституционни действия, ако се прегледа партийната обвързаност на Никола Вапцаров.

Поредният пример - необосновани и неверни твърдения бяха разпространени на 5 Август, че "Артекс" е извършил неправомерни и незаконни дейности в обект "Златен Век". Според "Артекс" тези твърдения категорично не отговарят на действителността. Действията са напълно съгласувани и са в рамките на закона. По този начин, ИК "Лозенец" се превръща в гражданско сдружение, което не за първи път подкрепя разпространяването на неверни твърдения с цел манипулация на общественото мнение и в противоречие със законите на Република България. В същото време ИК "Лозенец" е напълно мълчалив по отношение на истинските проблеми, с които жителите на "Лозенец" ежедневно се сблъскват, а според проучванията и публикациите на бТВ те именно са: чистотата на града, качеството на улиците и липсата им, нередовният градски транспорт, мръсният въздух.

Прийомите и стратегиите на тези „граждански активисти“ са очевидни. Въпросът е къде е прокуратурата и защо не разследва грубото използване на гражданските сдружения за политическите цели – нещо, изрично забранено от Конституцията на Република България?


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Koko55

    16 2 Отговор
    Не бе! Много се кефя да изплескат НЕБОСТЪРГАЧ, на една от най-високите точки в София. Супер ще е.

    Коментиран от #5

  • 3 Гибел на ДНСК и СО

    16 2 Отговор
    Пореден опит да се отклони вниманието от "бетонджиите",които усраха цялата държава с етажерките си... Не пита ,защо тоя бетонов паметник на алчността и наглостта в България се строй след ,като е изстекло първото разрешение за строеж и не е могло да бъде продължено ,а е трябвало наново да се извади, а се възмущава ,че някакви хора питат ,защо това се допуска от боклуците ДНСК и СО! Разбира се вече, лайнара Диков го е нямало да даде още веднъж нагло да се потъпче закона и интересите на хората и единствената възможност е била ,чрез поредно нарушение на закона да се удължи наглото разрешение за строеж ,издадено от него... Сега по- важно да гледате какво ще сътворят тея адвокат на строителната банда -административните съдилища...Те са специалисти в замазването на лайната изсрани от гл.архитекти ,началници на ДНСК и друга такава измет...Всъщност накрая най-вероятно "съда" ще "...счете ,че разрешението за строеж е годно и не е нарушен закона при издаването му" ,въпреки ,че е очевадно ,че е удължено ,когато вече е било истекло първото.И дете да питаш ,ще ти каже ,че ако нещо е свршило,не може да кажеш ,че към него добавяш,а трябва да се вземе ново нещо...Все едно да твърдиш,че като е умрял един човек,то от него се е родил друг...Но в българското правосъдие и това може да се докаже,зависи от...:)))
  • 4 Жукич

    10 9 Отговор
    Всичко е истина. НПО-тата са платени организации, които защитават определени интереси. В случая със Златен век проблеми с гледката има само хотел Маринела. А, познайте кой стимулира групата кресльовци.
  • 5 Войник

    3 17 Отговор

    До коментар #2 от "Koko55":

    Тъпата ти глава прави ли разлика между висока сграда и небостъргач. Пардон, на село нямате такива злини. Чувал ли си за Бурж Халифа. Ето това е небостъргач. Такива като "Златен век" са високи сгради. Изпълзи си от кочината, за да не те хване чумата и се поразходи из света, иначе ще те евтаназират.

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Войник":

    А т*ъпата ти глава мисли ли, че за да има такава сграда там трябва инфраструктура и още куп неща, които не са налични. Всички некадърници, шофьори, охрани и спортисти станаха инвеститори и строители, защото не им стига акъл за истински бизнес и направиха градовете хаос заедно с бездействаща администрация.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лекар БГ

    7 0 Отговор
    КОЙ написа тази статия?Защото КОЙ е платил за нея е ясно.
    Живея в Лозенец,от както съм се родил.Където,презастрояването и строителната чума са видни за всинца ни.Настъпи краят на люляците,дръвчетата,малките дворчета.Настъпиха от Артекс и стотици знайни и незнайни строителни пирати.Всичко е законно!С няколко пачки в"зелено"-всичко е ОК.Артекс пък,направо си платиха за промяна в Закона,поради Златния им век.Споменатите проблеми на София са такива,каквито са описани.Но презастрояването е основен фактор и за тях.
  • 9 гост

    4 0 Отговор
    Светът се развива, а с него и инфраструктурата, така, че не би трябвало да стоим на едно място и да живеем в миналото. Но, както е в другите столици, трябва да си има определен район за бизнес сгради и небостъргачи, съвпадащ с плана и инфрастуктурата на града. Като е "Канари Уорф" в Лондон, например. За фирмата изпълнител, изобщо няма да коментирам, защото за целия този скандал с апартаментите, много хора трябваше да са в затвора, а фирмата безвъзвратно затворена, камоли да строи "небостъргач", да се променят закони заради нея и всичките подобни и престъпни схеми около и. За цялото това нещо протестите са необходими, но протести срещу конкретни лица а не срещу сграда. С риск да си взема минусите, когато е строен хотела отсреща, не мисля, че е имало някой, който си е позволил да протестира. Той също е доста висока сграда, но статуквото на властта е било такова, че протестиращите много бързо щяха да бъдат пратени в Белене. Така, че нека не гледаме толкова мрачно в настоящето и с розови очила за миналото.
  • 10 Спас безделника

    2 0 Отговор
    На времето предупреждаваха Фандъкова, че Пешо Пора ще я загроби, но тя го остави да си разиграва коня из целия град. Още когато събираше нотариалните актовена хората, когато агитираше лозенчани в музея "Земята и хората" да му вярват, че ще запази романтичния дух на квартала, "очарованието на теменужено синята Витоша между люляците, "още тогава се размириса на кочина. Вече не си спомням кой беше кмет-Кратуната или Фандъкова, но силовото уплътняване в кварталите се заложи като основна политика на СО. Тъпият аргумент, че "не може градът да се разширява до Пазарджик" даде възможност на общинската шайка да нацвъка между блоковете и къщите (срещу съответното заплащане, разбира се) на всевъзможни мутренски мечти. Още тогава съвсем аргументирано изтърквахме плюсовете при застрояването на голото пое до Люлин и Младост с високи сгради-метро, изцяло нова подземна и надземна инфраструктура, но ... ами селяни и инвеститори не дават рушвети и комисионни - те искат центъра! Затова сега трябва тези двамата да се метнат от последния етаж на "Златен век", пък ако оцелеят...
  • 11 мафията си има държава

    0 0 Отговор
    Чумата на прониква сега! Тя е овладяла цялата система! А управляващите се мъчат да ни внушат, че това е нормално....