Новини

В турските училища: Коранът по-важен от всичко?

Превръщат светски училища в религиозни, без да питат децата и родителите

Публикувана: 9 Август, 2019 20:30
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1637
В турските училища: Коранът по-важен от всичко?
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Турция образователната система е в криза. Превръщат светски училища в религиозни, без да питат децата и родителите. А от религиозните училища излизат неподготвени кандидат-студенти.


В турското общество вече от седмици се води дебат за слабостите на образователната система. Тласък на тази дискусия даде един доклад на Министерството на националното образование, който може да се сравни с известните европейски програми за оценяване на ученици PISA. Турското проучване стига до извода, че много турски ученици имат огромни празноти в образованието си, особено по математика и турски език.

Редица опозиционери и експерти твърдят, че виновни за това положение са училищата, известни под общото наименование „Имам Хатип", в които се изучават главно религиозни предмети – Коранът и учението на пророка Мохамед. Първоначално тези училища възникват, за да подготвят имами (оттам и името им), но ислямско-консервативната управляваща Партия на справедливостта и развитието проведе реформа, за да ги отвори за цялото общество.

Стотици нови религиозни училища

В резултат - училищата „Имам Хатип" започнаха да никнат като гъби из цялата страна. По данни на Министерството на националното образование, за пет години броят им се е утроил – от 1099 на 3286. Утроил се е и броят на гимназиите от същия тип и в момента 620 000 гимназисти вече учат по програмите на „Имам Хатип".

Този ръст се дължи на ускореното преобразуване на държавните училища в религиозни – в повечето случаи, без съгласието на родителите и учениците. Перихан Йозгюн е една измежду многобройните майки, които протестират срещу това внезапно преструктуриране. Тя е особено възмутена от факта, че в истанбулското училище на нейното дете нерелигиозните ученици биват ощетявани. След реформата половината от гимназията останала светска, а другата половина станала религиозна, като в религиозната част класовете били по-малки, помещенията – по-чисти, а таксите - по-ниски, разказва жената.

Религия за сметка на образованието?

Според критичните наблюдатели, определено съществува връзка между нарастващия брой религиозни училища и влошените постижения на учениците. Показателен е фактът, че учениците в религиозните училища се представят особено слабо на така наречения „централен изпит" – нещо като кандидат-студентски изпит в края на гимназията, осигуряващ достъп до висше учебно заведение. Статистиката на Министерството на националното образование потвърждава този извод.

Дори самото турско правителство осъзнава, че са необходими подобрения. През 2016 година Министерството на националното образование стартира проект „Природни и социални науки". „Целта е да се повишат шансовете за успех на централния изпит на абитуриентите от „Имам Хатип" и в същото време в учебните планове да се интегрират повече предмети от областта на природните и социалните науки", обяснява Йозгенур Корлу от Инициативата за реформа в образованието. За съжаление, успеваемостта още не се е повишила, констатира с огорчение експертът. „Начело в рейтингите продължават да са гимназиите „Anadolu Lisesi" (елитни турски гимназии, сравними с езиковите гимназии в България – бел. ред.), както и природо-научните гимназии", казва Йозгенур Корлу.

Али Айдън, генерален секретар на Синдиката за свободно образование недоволства срещу факта, че дискусията се съсредоточава прекалено върху религиозните училища. „Преди да говорим за недостатъците на училищата „Имам Хатип", по-важно е да решим структурните проблеми на цялата ни образователна система", казва той.

Ердоган иска "религиозно поколение"

Като дете и сегашният турски президент Ердоган е учил в истанбулско училище от типа „Имам Хатип". По онова време такива училища са били рядкост. Откакто е на власт обаче, Ердоган целенасочено ги масовизира – тази идея му лежи на сърцето. Президентът многократно е повтарял, че иска да види израстването на едно „религиозно поколение". Чрез намесите си в образователната и възпитателната система Ердоган се опитва да вкорени у младите поколения консервативно-ислямски ценности. А това говори, че за него религиозното образование на учениците е поне толкова важно, колкото и светското.


Турция

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Soros Welle
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Соросе, нали ти ги караш в Европа... Защо ревеш ьа Корана? Слабоумен ли си?

Оценка:
-2 +14

Dino
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Има една приказка: не гледай в канчето на другия!
Пишете за нашата образователна система а не за съседите , защото нашите деца започват училище след малко повече от месец. И да не забравяме най важното как да ги опазим по пешеходните пътеки

Коментиран от #11


Оценка:
-6 +17

Morgoth
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Няма страшно, утре ще направят два различни централни изпита - един по-лесен за тези от Имам Хатип и друг по-труден за тези от светските училища. Ердоган ще и разкаже играта на образователната система на Турция и да видим от къде VW ще си намират кадри след 20 години.

Оценка:
-4 +18

Монгола
(гост)

Неутрално
4 Отговор
А така браво на братята турци. Религията е най-важна! Скоро и в Москва ще стане така.

Оценка:
-11 +7

Християнин
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Чел съм едно време, че османската империя затова взела да запада (демек западане, замиране) защото младо османлиите били най-вече религиозни и освен религията си не се задълбочавали в други работи като например наука. Макар, че мисля, че би било добре ако и у нас в България има такъв тип религиозна система (християнска разбира се) но да не е така натрапчива като тази за която четем в тази статия. Нека поне веднъж седмично да има час който да е свързан с нашата религия и да обогатява знанията и вярата в младите хора. Ще има и хора, които не искат, но нека да се работи и в тази насока да им бъде интересно и на тях. Все пак българите сме се запазили през годините именно чрез вярата в Бога.

Коментиран от #9, #10


Оценка:
-7 +15

Ага Манаф
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Затуй сме вече много манафите, кат се забулят не може да разбереш кое мъжко, кое женско. Хубавото е, че дупе пол няма!

Оценка:
-1 +14

КЮРТ
(гост)

Неутрално
7 Отговор
ПОДЛА ЛЪЖА КОЙ КЪДЕТО СИ ИСКА ТАМ УЧИ ИМА И РЕЛИГИОЗНИ И СВЕТСКИ УЧИЛИЩА ТУРЦИЯ Е ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА .

Оценка:
-19 +9

Гост
(гост)

Неутрално
8 Отговор
С такова мислене европеец не се става.

Оценка:
-2 +11

Птоломей
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #5 от "Християнин":


Религията е опиум за народите..го беше казал имен човек. Нито една друга цивилизация в космоса не учи тия юдейски религии. Защо се натрапват на човек е въпроса? За да изпростява и да го манипулират лесно. Защо не се учат полезни неща като химия задълбочено, а тия религии? Освен това юдеите лъжат за много неща и в Библията и Корана. Даже и за манна небесна, че е дошла от небето, а Муса открадва при бягството от Египет машина, на другопланетяни, оставена на съхранение в пирамидите. Диктаторите обичат просто и послушно стаи... Затова са религиите.

Коментиран от #25


Оценка:
-1 +9

Птоломей
(гост)

Неутрално
10 Отговор

До коментар #5 от "Християнин":


Хубаво е да се опознаят религиите като познание. Но не и да ги издигаш в култ. Християнството не е българска религия, а еврейска. Тя е погрешна, създадена е да манипулират хората да идрологизират евреите като някакъв богоизбрани народ. Лошото е, че и Исляма е еврейски. И двете са разклонение на Юдаизма. А лошото е, че българите ги възприеха и се разпадна доброто за нас. Взеха да почитат двееврейчета, едното самоубиец на кръста, а другото обратно по смисъл войнствено човече, забравяйки, че Твореца е друг, а не Муса, Йисус, .... Докъде падна Разума ..

Коментиран от #16, #24


Оценка:
-3 +5

Птоломей
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #2 от "Dino":


Научи детето си да не вярва на светофари, зебри, спрели МПСта и да се пази от тях. И ще оцелее. И да не гледа в движение телефона.

Оценка:
-0 +5

Ай стига бе
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Тоя ще ги върне в 18-ти век.

Оценка:
-3 +12

Дойче
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Ха-ха, шорошкото веле се оплете като пате в калчища!
След като Турция би шута на Шорош, яко бълват огън и жупел.
И плюят по нашите партнери-натовска Турция, а за същите неща в Европа и дума не обелват.

В Европа не са проблем убийствата, кражбите и изнасилванията от мюсюлмани. В Европа забраняват свинското в градинки и училища заради мюсюлманските деца. В Европа затварят коледни пазари и забраняват християните да носят видимо своите кръстчета около врата.
Сега, в Турция религиозните мюсюлмански училища е проблем за Дойче Велето, но виж за същите в Европа не е!! Е, защо??

Оценка:
-2 +8

Фен
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Е добре де, така е! Ма все пак, колко ви плащат Дойче веле, за да им леете пропагандата? Та те нямат една статия, без ясна цел!

Оценка:
-1 +4

Мнение
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Не случайно през вековете е имало периоди в които са се променяли някакви неща в религиите.
Това е така, защото се е вървяло само напред.

А това че през началото на епохата на човечеството е нямало религии, цивилизация, пари и много други неща, тогава си е било за тогава !!!
Ако например България ще трябва да бъде точно това, което всъщност е редно да бъде, май за около 24 часа ше бъде "като" нецивилизована.

Оценка:
-1 +0

Хасан
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #10 от "Птоломей":


Трябва да направиш разлика между фанатизма и философията на религията .това са две отделни понятия ..религията ни учи да не сме алчни, да не сме лоши ,да сме толерантни ,да сме здрави ...ще ти дам едим пример ....постите ...30 дена гладуваш по 12 часа на ден ..целта е едно да си съпричастен към бедните и второ си прочистваш организма ..при контрооирано гладуване клетките изчисиват организма от токсини и разни шлаки ,убиват се и раковите клетки

Коментиран от #17, #27


Оценка:
-4 +3

Д'мин
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #16 от "Хасан":


Постите в исляма нямат нищо общо с прочистването на организма. Да не приемаш храна и течности през деня и да плюскаш вечерта докарва единствено стрес на организма. Но един неук пророк няма как да е знаел това, когато е правил безразборно копи пейст от другите религии.

Коментиран от #19, #20, #21


Оценка:
-2 +7

касапина
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Нищо ново под слънцето

Оценка:
-0 +3

Хасан
(гост)

Неутрално
19 Отговор

До коментар #17 от "Д'мин":


Никой не ти казва да плюскаш ,но ако някой го предпочита ...същото важи и за християнстаото ..въздържане от животински продукти намаля киселиността на организма и убива лошите бактерии които язви,гастрит,рак

Оценка:
-2 +2

Хасан
(гост)

Неутрално
20 Отговор

До коментар #17 от "Д'мин":


Молитвата пет пъти на ден те кара за 10 минути да се откъснеш от стреса на ежедневието и да релаксираш ...а самата молитва те кара да раздвижиш ставите ,кръста ,гръбначния стълб ..

Оценка:
-5 +1

Хасан
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #17 от "Д'мин":


Ами това не го е измислил той, а той само проповядва божието слово ...

Коментиран от #22


Оценка:
-4 +1

Д'мин
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #21 от "Хасан":


На света има около 3000 религии, аз не съм вярващ. Ти вярваш в една от тях и не вярваш в останалите 2999. Разликата между тези цифри прави ли ме чак толкова по-голям неверник от теб?

Коментиран от #23, #28


Оценка:
-0 +2

Димов
(гост)

Неутрално
23 Отговор

До коментар #22 от "Д'мин":


Да вярваш и да изповядваш религия са различни неща.

Оценка:
-0 +1

Цецка
(гост)

Неутрално
24 Отговор

До коментар #10 от "Птоломей":


Всички религии са създадени за подчинение.
Партиите също.

Оценка:
-0 +4

Мачкал Чесън
(гост)

Неутрално
25 Отговор

До коментар #9 от "Птоломей":


О, ти явно контактуваш с другите цивилизации в Космоса, поради което си уверен, че там "юдейските религии" не се изучават?! Хайде, нека най-напред срещнем други цивилизации в Космоса, но като установен от цялото общество факт и тогава ще коментираме как са устроени, как се грижат за новото поколение и т.н. Разбира се, има много еврейски изобретения във вековете, независимо дали се сефарадски или от съвременните, но твърде ги надценяваш - еврейската държава е жива-умряла, ако не са парите от САЩ, еврейският футбол не е особено силен и нямат шампиони в Европа (доколкото знам), Израел не е мощна туристическа дестинация и т.н. Еврейското лоби побеждава въз основа на няколко неща - пари, влияние и шуробаджанащина. Нашето влияние и пари са малко, защото късно започнахме да шетаме по света - едва преди 30 години, поради което българско лоби почти липсва, но в шуробаджанащината също ни бива, така че предлагам да продължим да работим за бъдещите поколения, които ще вземат по-голям български дял от света.

Коментиран от #26


Оценка:
-0 +1

Птоломей
(гост)

Неутрално
26 Отговор

До коментар #25 от "Мачкал Чесън":


Само на Земята имат бази над 9 други цивилизации. Има преминаващи за други звезди транспортен и след зареждане продължават и изобщо не е за присмех, обида и паника това. Повечето не се бъркат тук, има и няколко защитават човечеството, има и враждебни като Вайнакос. Имах впредвид, мотото на справедливостта: не прави на другите това, което не искаш да получиш ти!, и след като искаш да сме добре, трябва да се прилага без значение какво искат евреите, а не да оплюва евреите. Тук навред по институции има много евреи и това по себе си не би било проблем, ако защитаваха националния български интерес. Проблема е, че работят срещу него. И А.Йорданов, Пирински, Пасси и хиляди ни донесоха геноцид. Писах, че справедливостта е най-важната, защото тя би оправила света. Но политиците тук не я разбират и прилагат, с което ни вредят. ГЕРБ се фукат, че са справедливи, но не е така. Нямам против евреите, и други, които не ни пакостят. За съжаление много и ни пакостят.

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +0

Птоломей
(гост)

Неутрално
27 Отговор

До коментар #16 от "Хасан":


Хубаво си го изразил. Но проблема е, че религиите създават шаблони, а те са често погрешни. И молейки се ставаш съучастник към злото. В нито една религия,включително Дънов, не видях нещо което да ми хареса а повярвай повечето съм ги изследвал. Даже докато следвах Дънов, гепнах хемороиди. Затова и не отричам справедливите неща в религиите, а само неправилните. И са писани от хора за хора. Но не са пълноценен модел. Докато ДаДао, или Таотантризма или Конфуций проповядват някои умни принципи и самото пътуване, тоест живота. Те са и повече практични.

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +0

Хасан
(гост)

Неутрално
28 Отговор

До коментар #22 от "Д'мин":


Едно е да си неверник ,а друго богохулник или против

Оценка:
-0 +1

Хасан
(гост)

Неутрално
29 Отговор

До коментар #27 от "Птоломей":


В интерес на истината едно е да изследваш и сам да преоткриеш религията а друго е като повечето от нас по наследство ,по традиция ..разбира се във всяка религия има хора които искат да станат лидери ,всезнаещи,властимеещи ,да използват като идеология

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +1

Християнин
(гост)

Неутрално
30 Отговор

До коментар #29 от "Хасан":


Хасане, макар да си друговерец спрямо моите религиозни възгледи, мога да кажа, че някои от коментарите ти са доста на място.

Оценка:
-0 +0

Мачкал Чесън
(гост)

Неутрално
31 Отговор

До коментар #26 от "Птоломей":


Ами, като има бази на 9 други извънземни цивилизации, що не вземеш да представиш доказателства?! Току-виж, Марс престанал да бъде интересен и ще се позанимаем с твоите "открития"! За мен ти си обикновен пациент на "Карлуково", който бълнува несериозни неща, смятайки ги за доказан научен факт. Докажи ги и после обяснявай същността на евреите, на религиите и т.н.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.