17 Август, 2019 06:00 9 674 45

Защо Хитлер завзе властта така лесно?

  • хитлер-
  • адолф хитлер-
  • ваймарската конституция-
  • нацисти-
  • власт-
  • германия-
  • война

Какви са причините?

Защо Хитлер завзе властта така лесно? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ваймарската конституция е първата демократична конституция в историята на Германия. Парадоксално е, но именно някои от нейните принципи създават благоприятни условия за идването на Хитлер на власт. Западногерманските парламентаристи, приели през 1949 г. новата, действаща и до днес германска конституция, несъмнено са си давали сметка за това. Какви са промените, внесени в нея?

Опасният президент

Нека отбележим, че конституцията на ФРГ от 1949 г. е наречена не "Конституция" (Verfassung), а "Основен закон" (Grundgesetz). Тези две думи са синоними - но не се припокриват изцяло. Приемайки "Основен закон", западногерманските парламентаристи подчертават временния характер на този документ за страната, която тогава е разделена. Названието "Основен закон" обаче се запазва и след 1990 година - т.е. след Обединението на Германия – независимо че конституцията вече не е с временен характер.

Основният закон от 1949 се различава от Ваймарската конституция от 1919 г. по няколко основни неща. Главното различие е свързано с принципа за разделението на властта и с прерогативите на държавния глава. Ваймарската конституция дава на президента правото да разпуска парламента, да назначава и да иска оставката на премиера и на целия кабинет, да обявява извънредно положение и да отменя отделни параграфи от конституцията. Неслучайно Ваймарската република се определя като президентска демокрация.

Бившият генерал-фелдмаршал Паул фон Хинденбург, който е държавен глава на Ваймарската република от 1925 г. до смъртта си през 1934 година, е използвал отредените му по конституция правомощия близо 100 пъти. Негласно Хинденбург е бил смятан за „ерзац кайзер“. На няколко пъти той назначава и уволнява канцлери на Ваймарската република. За това не му е било необходимо одобрението на парламентарното мнозинство: Хинденбург е действал с помощта на декрети.

През януари 1933 г. Хинденбург назначава за райхсканцлер Адолф Хитлер. Това е първата стъпка към идването на власт на националсоциалистите. Подписът на Хинденбург стои под приетите след това укази, с които са орязани гражданските свободи и някои основни права - свободата на печата, свободата на словото, на събранията и митингите. В крайна сметка президентът подписва прословутия Закон за предоставяне на извънредни пълномощия (Ermächtigungsgesetz) от 24 май 1933 г., който фактически отменя Ваймарската конституция. Това открива пътя към тоталитарната власт на Хитлер и националсоциалистите.

Поуките от 1919

Парламентаристите, приели през 1949 година новата германска конституция, си извличат поуки от миналото. На президента на ФРГ са отредени главно представителни функции. Той не може еднолично да назначава и отстранява канцлера и министрите - това става само по искане на парламента. Президентът също се избира по парламентарен път - от депутатите в Бундестага и от представители на парламентите на германските провинции. Президентът няма право да отменя и ограничава конституционни права, както е било по време на Ваймарската република. Далеч по-важна роля в следвоенна Германия играе Конституционният съд.

Основният закон защитава особено политическия плурализъм: забраните на политически партии – например на Комунистическата и на Социалдемократическата партия през 1933 г. - вече е почти невъзможно. От друга страна, всеки гражданин на страната може да сезира Конституционния съд с лична жалба срещу който и да е закон или подзаконов акт, ако смята, че те противоречат на Основния закон. Конституционният съд може и да се самосезира, ако прецени, че някое решение на правителството не съответства на конституцията. Подобен контролен механизъм изобщо не е съществувал по времето на Ваймарската република.

Без дребни партии

Много от проблемите, довели до нестабилност на властта по времето на Ваймарската република, са били заложени в избирателната система: парламентът, например, е бил съставян на чисто пропорционален принцип - депутатските места са се разпределяли единствено в зависимост от броя на гласовете, подадени за една или друга партийна листа. Не е съществувала и никаква процентна бариера за влизане в парламента. Затова в Райхстага попадали депутати на всевъзможни дребни, дори микроскопични партии. Да се сформира коалиционно правителство при това положение е било много трудно.

В Основния закон от 1949 г. този недостатък е отстранен. Днешният германски избирател има право на два гласа: с единия гласува за конкретен кандидат по мажоритарния принцип, а с другия - за определена политическа партия по пропорционалния принцип. При избори за Бундестаг се прилага и 5-процентова бариера: кандидатите на една или друга партия, която не събере пет на сто от гласовете на избирателите, остават извън парламента. Освен ако нейните представители не бъдат избрани лично – като мажоритарни кандидати.

Федералното устройство на Германия

Друга съществена разлика между политическата система на Ваймарската република и съвременна Германия е свързана с федералното устройство на държавата. Теоретично и Ваймарската република има декларирано федерално устройство, но то си остава предимно на хартия. Властта по онова време е силно централизирана. Член 6 и 7 от Ваймарската конституция, описващи правомощията на "имперската" /т.е. централната/ власт, заемат цяла страница! А тези правомощия се разпростират не само над външната политика, отбраната и митниците, но и над сфери като киното и театъра.

В конституцията от 1949 г. изрично е указано, че културата и образованието са в прерогативите на отделните германски провинции. И техните правомощия не могат да бъдат ограничавани от федерацията. За да се подчертае значимостта на федералното устройство, в преамбюла на Основния закон се говори не за германски народ, а за германците в провинциите Баден, Бавария, Бремен… и т.н. по азбучен ред.

Автор: Ефим Шуман


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биоробот

    9 21 Отговор
    Хайде заедно...едно...двееее....три, местя!

    Коментиран от #3

  • 2 ужас

    39 5 Отговор
    И ние от 10 г сме същите. Управляваме се от бандит с абсолютна власт.

    Коментиран от #40

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 анова

    13 3 Отговор
    Този политически плурализъм ни доведе до задънена улица от която сега няма няма изход

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1234

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "анова":

    Изход има, ама няма друг вход и винаги влизаме в една и съща тръба. Баламосват ни с разни избори.
  • 7 Вземете мерки

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Биорот":

    Аман от глупаци рано, рано ....

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Тервел

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "анова":

    'partis' lat. - "части" бълг.
    РАЗДЕЛЯЙ народа на части/партии, насъсквай ги една срещу друга И ВЛАДЕЙ

    'fascio' itt. - "сноп" бълг.
    Снопът на хан Кубрат. Иначе казано единство, безпартийност...

    Затова и т.нар. "партийна демокрация" е толкова насърце на самоизбралите се за господари на света. И затова заклеймяват "фашизма". Защото единните държави като Германия на Хитлер, като Китай на ККП, като Единна Русия на Путин много бързо стават силни и излизат от контрол

    Коментиран от #16

  • 9 ужас

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вземете мерки":

    След време тези ще бъдат най умните в държавата, освен ако не върнат консула с терасите от Валенсия.
  • 10 толерантен

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вземете мерки":

    Недей така - "човекът" е идиот, не "глупак". Рано, рано.
  • 11 Шаран БГ

    13 3 Отговор
    Така и не разбрах, Германия по Конституция или по Основен закон бомбардира Сърбия ???
  • 12 ЗЕВС

    29 5 Отговор
    Хитлер за 5 години от една ограбвана, бедна тънеща в нищета, безработица, глад, и мизерия държава, успява да я стабилизира: осигурява работа на 5млн. безработни, построява къщи, магазини, селско стопанство, промишленост. По този начин успява да накара хората да се гордеят, че са Германци.

    Програма на НСГРП, 24.02.1920 г.

    1. Обединяване на всички германци във Велика Германия.

    2. Отхвърляне на Версайския договор и утвърждаване правото на Германия да определя отношенията си с други народи.

    3. Искане на допълнителни територии за осигуряване на храни и за уреждане въпроса с пренаселеността на Германия (жизнено пространство, Lebensraum).

    4. Гражданството да се определя от расата; никой евреин да не бъде гражданин на Германия.

    5. „Негерманците“ в Германия да бъдат само „гости“ и да са обект на съответни закони.

    6. Служебни постове да не се раздават по „политическа семейственост“, а в зависимост от качествата и квалификацията.

    7. Прехраната на гражданите да е първостепенно задължение на държавата. В случай че държавните ресурси се пренатоварят, хората, които не са германски граждани да бъдат изключени от държавните привилегии.

    8. Да се прекрати имиграцията на „негерманци“.

    9. Равни права и задължения за всички граждани.

    10. Всеки гражданин да работи за общото благо.

    11. Всички нетрудови доходи да бъдат конфискувани.

    12. Всички печалби от войната да бъдат конфискувани.

    13. Всички големи тръстове да

    Коментиран от #20

  • 13 Моше Ници

    18 2 Отговор
    Историята я пишат победителите и я изопачават и пренаписват управляващите ! А стадото и вЕрва ! Не вярвам и на една дума написана срещу Хитлер ! Всичко е изопачено така ,че да устройва амбициите на наследниците на Юда Искариотски !
  • 14 ЗЕВС

    21 1 Отговор
    13. Всички големи тръстове да бъдат национализирани.

    14. Разпределяне на печалбите във всички по-големи икономически предприятия.

    15. Достатъчна осигуровка за старини.

    16. Дребните производители и търговци да се подкрепят и да им се предоставят големи магазини.

    17. Реформа в собствеността върху земите и край на спекулациите със земи.

    18. Безмилостно преследване на тежките престъпления и смърт за спекулантите.

    19. Материалистичното Римско право да се замести с Германско право.

    20. Дълбоки преобразувания в националната образователна система.

    21. Държавата да подпомага майчинството и да стимулира развитието на младежта.

    22. Премахване на платената професионална армия и създаване на национална армия.

    23. Вестниците да станат германска собственост; да не се позволява на негерманци да работят в тях.

    24. Свобода на вероизповеданията с изключение на религии, които застрашават германската раса; партията не се обвързва изключително с едно вероизповедание, но да се бори срещу еврейския материализъм.

    25. Силна централна власт за осъществяване на ефективно законодателство.
  • 15 Ай стига бе

    14 5 Отговор
    На кой му пука какво е било в Германия преди 80 години? Никой не възприема уроците на историята. Богатите в цял свят си правят каквото си искат. Останалото население е доведено до положението на добитък мислещ единствено за ядене, спане и чукане. Населението в днешно време умишлено се превръща в малоумни идиоти и никой не взема мерки против това, а вие ни занимавате с Германия преди 80 години. Местя!

    Коментиран от #18, #42

  • 16 анова

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тервел":

    Така е абсолютно сте прави дават ни само зрелища без хляб и ни гледат как се самоизяждаме няма вече никаква ценностна система
  • 17 Гласувайте за Шайката ГЕрП

    12 1 Отговор
    Защо Борисоф и бандата му превзеха властта толкова лесно.?

    Коментиран от #23

  • 18 Търнър

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ай стига бе":

    Много ясно нали гледат да приравнат половете та всичко да е еднакво за по лесен контрол. Искат да има мулти култи в цял свят, за да контролират всички на едно. Има толкова богати хора на земята, че ако им се вземат парите, и се дадът на равно между хората на земята, ще живеем всички бес лишения. Но тези хора и корпорации, не искат да испускат статуквото.
  • 19 Ами

    10 1 Отговор
    Щот зад него стоеше цялата олигархия!
  • 20 Бачо Киро

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "ЗЕВС":

    Само едно забрави - Хитлер е щял да модернизира баба си, ако не са наливаните пари в Германия. Дори в началото на войната САЩ все още подпомагат Германия, паралелно на подпомагането на руснаците. Въобще не им е дремело кой ще нападне, планът е бил да подкрепят нападнатия после. Никога ли не си се замислял, дори без да търсиш информация, как една победена след ПСВ Германия изведнъж пак е на върха и във възможност да напада? Няма нищо случайно под слънцето.

    Коментиран от #22

  • 21 Хайл

    11 1 Отговор
    Ще търсите вие Хитлер,ама няма да го намерите!Сега само джендъри!Няма надежда!

    Коментиран от #31

  • 22 анова

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бачо Киро":

    ТАКА Е БАЧО американските ционисти направиха луда пара от ВСВ по този начин заробиха цяла Европа
  • 23 абвг

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гласувайте за Шайката ГЕрП":

    Защото много лумпени се припознават в него.
  • 24 Айхман

    7 2 Отговор
    Хитлер завзе властта и направи Германия световна сила във всяка област.За съжаление периода 1941-45г беше пагубен.
  • 25 Гросе

    11 2 Отговор
    Адолф Хитлер ,ненадминат до сега по изграждане на социалната държава с доволни граждани.

    Коментиран от #27

  • 26 Ели

    9 5 Отговор
    Защото му я дадоха много лесно, страх, репресии на инакомислещите, унищожаване на опозицията.. и надежда, че ще нападне Русия, за да може западните акули да разграбят Русия, както я ограбваха ПСВ.

    Абсолютен социопат и психопат, всички шизофреници и умопомрачени - рисуват.

    Капиталите потичат към Германия преди Хитлер еднолично да завземе властта.

    Коментиран от #41

  • 27 Ели

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Гросе":

    Социалната държава ти я почва Бисмарк, а не Хитлер.

    Коментиран от #28

  • 28 Гросе

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ели":

    Бисмарк я почва,а Хитлер я изгради.
  • 29 Обикновен човек

    6 3 Отговор
    Много ми е интересно как Дойче Веле ,медия наследник на нацисткият режим коментира как Хитлер е дошъл на власт !Дойче Веле в момента води пропаганда по нагла дори от тази на Гьобелс а що се отнася как Хитлер е дошъл на власт това е благодарение най вече на парите на най голямите Американски фирми по това време и естествено не без участие на английските капитали ,сложете в сценария и една проста държава (Полша) която можете да ръчкате и бъзикате и т.н Що ми се струва че в днешно време се гласи подобен сценарий?
  • 30 Дела и документи

    8 3 Отговор
    Най Великия и обичан политик от Немската нация и не само Интересно как масовия убиец и сатрап Таварищ Сталин дойде на власт За разлика от Фюрера не заради народна любов
  • 31 Allah akbar

    0 6 Отговор

    До коментар #21 от "Хайл":

    Na maika ti putkata samo tyrsim
  • 32 Гросе

    9 2 Отговор
    Дълбок поклон пред Адолф Хитлер за връщане на Южна Добруджа,част от опосканата ни територия.
  • 33 Манфред

    10 2 Отговор
    Ех,да бе успял Адолф Хитлер във великото си начинание,сега да сме Влика България с площ около 150000 кв.км, с благоденстващ народ.

    Коментиран от #34

  • 34 Джърмани овър ол

    6 6 Отговор

    До коментар #33 от "Манфред":

    Много си далеч от истината! Германците изнасят тежестта на войната с СССР не за да дадат някакви територии на някого, пък бил той и българин. Ама, прочети внимателно "Майн кампф" - там се казва достатъчно ясно за "лебенсраум", "жизнено пространство" за германците, не за обслужващия персонал и народи като българите, които ще бъдат претопени на по-късен етап. Защото Германия и Хитлер имат нужда от помагачи, не само врагове. Именно затова е абсурдно човек от подчинените служещи раси да се кефи на Хитлер, който е представител на германската раса и преследва интересите на германците. Човече, твоето място щеше да бъде мястото на слуга, докато съвсем не загубиш значението си и не бъдеш премахнат. Абсурдите са навсякъде - руски неонацисти, полски неонацисти, чешки неонацисти, и т.н., които в най-добрия случай при една победа на нацизма в онези години щяха да говорят само на немски (ако не бъдат избити като непълноценни) и щяха да прославят германския райх или империя... Не съм сигурен какво е точно положението, но ми прилича на т.нар. "Стокхолм ски синдром" в масови измерения...

    Коментиран от #36

  • 35 ПЕНКО

    5 2 Отговор
    ВСЕКИ ТЪПАК И АЗ -РАЗСЪЖАДАВАТ -ЗАЩО 400 ТЕ ФАМИЛИИ ВЛАДЕЕЩИ ШВАБИТЕ ОТ ВЕКОВЕ ,ПЛАНИРАХА И ОСЪЩЕСТВИХА ХОДА -"ХИТЛЕР" ??? МИ ЗА ЕКВИВАЛЕНТА ПАРИ БЕ !!! БАНКИ ;РЕСУРСИ ;ПРОИЗВОДСТВО; РАБОТНА СИЛА ; ПРОДУКЦИЯ И БАНКИ -ПАРИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ!!! ...-ЕСТЕСТВЕНИЯТ ПРОДУКТ НА КАПИТАЛИЗМА Е ВОЙНИ, ЗА ВЛИАНИЕ И ДОБИВ НА ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ НА ТЕРИТОРИИТЕ НА ДРУГИТЕ НАРОДИ ПЛЮС ЕКСПЛОАТАЦИЯТА ИМ !!! НО СВЕТЪТ ВЪРВИ В ДРУГА ПОСОКА !!!
  • 36 Манфред

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Джърмани овър ол":

    Явно не си запознат и няма смисъл да споря с теб.Ако ти е интересно чети.Има доста книги по въпроса.
  • 37 ема

    3 0 Отговор
    Когато чуя думата "демокрация" ставам алергичен тая дума я мразя защото за мен е - бандитизъм, хора които са забогатели по- тоя начин грабейки, разрушавайки всичко от миналото имат право на всичко и ние трябва и да ги уважаваме .А що се отнася до Германия за коституцията не мога да кажа нищо но от времето на Хитлер са останали много неща.Например при най- малкото нарушение веднага звънят на полицията както някога при Гестпо . (тези които живеятв Германия го знаят бил съм мното пъти в Германия).
  • 38 емо

    5 1 Отговор
    За съжеление все още при има глупаци които си мислят,че ако беше победил Хитлер ние щяхме да бъдем "Велика страна" - Хитлер е казал следното за славянската нация " Славянската нация трябва да се научи само да може да чете и пише и да научи таблицата за умножение нищо повече тъй- като тя ще слугува на вишата Немската нация" .( голяма част ще бъде избита има се предвид малка покорна част)
  • 39 vvv

    2 0 Отговор
    Има си технология по която лесно може да се вземе властта .Освен нея трябва и пропаганда де ;) Не е трудно да се приложи и в България ;) Хинденбург който е герой от ПСВ с неухота прави Хитлер райхканцлер ,но после разбира че не сгрешил ;)
  • 40 разликата

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    Разликата обаче е че Хитлер за периода 1933-39 направи от рухналата Германия най проспериращата държава в Европа.Само за 6 години.
    Което не може да се каже за България.
  • 41 елементарно Уотсън

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ели":

    Те шизофрениците също и дишат.
    От това значи ли че всички дишащи са шизо ?
    Нещо ти куца логиката.
  • 42 учи се от историята

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ай стига бе":

    А честито.
    Ето че си разбрал какво става с теб ама все още не си разбрал от къде ти е дошло.
    Това което си описал сега е резултат именно от онова което стана преди 80 години,за което трябва да благодариш на победителите.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Язваджиев

    1 0 Отговор
    Не, че нещо. Обаче в Германия през 2018 г. има 3 опита за преврат. Първият от военни от генералния щаб, вторият от висши полицейски офицери и третия политически. Първите два са разкрити и осуетени а третия е почти успешен. Тези първите излязоха по медиите но набързо ги покриха.
  • 45 МиГ 23

    1 0 Отговор
    Авторът да се поинтересува кой финансира Хитлер?