22 Август, 2019 08:11 17 769 18

НСО се превърна в бурлеска на УБО

  • нсо-
  • ген. данчо дяков-
  • ген. ангел антонов

Оставка в НСО, а след това? Оттеглянето на генерал-майор Данчо Дяков поражда само въпроси кой ще оглави службата

НСО се превърна в бурлеска на УБО - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На редовното си заседание в сряда правителството прие решение, с което даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана (НСО) считано от 30 август 2019 г.

От службата уточниха, че генерал-майор Данчо Дяков се оттегля по свое желание и по лични причини.

ФАКТИ припомня, че освобождаването на генерал-майор на Данчо Дяков става в навечерието на честването на 140-годишнината от основаването на службата. Името на бившия директор на НСО беше замесено в редица скандали по вземане на подкуп за охраната на емира на Катар. По-късно беше организиран спорен търг за продажба на автомобили от гаража на НСО. Някои от моделите имаха колекционерска стойност, но бяха продадени за „жълти стотинки“.

През миналата година стана ясно, че службата дължи 1 млн. лв. за обезщетения за свои бивши служители.

Скандали ала УБО в НСО

Предшественикът на ген. Данчо Дяков - ген. Ангел Антонов също бе на мушката на военна прокуратура. Магистратите с пагони проверяваха гард №1 на властта за злоупотреби с управлението на служебния автопарк и ловното стопанство "Кричим".

Разследването е тръгнало след сигнали, в които се твърди, че генералът ловувал често в "Кричим" сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба, писа в. „Труд“.

Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките пък били представяни като командировки. В същото време никой от държавните мъже, които НСО охранява, не е ходил на лов, не е пребивавал и не е водил чужди гости в ловната хижа.

Освен лова, генерал Антонов имал още едно скъпо хоби – луксозните автомобили. Разследващите проверяват и сигнали за сериозни нарушения в автопарка.

По нареждане на Антонов важни клечки от властта се возели, без да подозират в коли на частни фирми, вместо в служебните, които им осигуряват висока степен на сигурност. А близки на ген. Антонов – включително негов роднина – карали автомобили, предоставени на НСО за "тест драйв" от компании – вносители.

Освен това Антонов си имал и личен служебен автопарк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал части за ремонт на служебния си Mercedes, но ги ползвал за личния. BMW пък било пребоядисано и опразнено от оборудване, за да се вози с него Антонов.

Само ще припомним, че в момента ген. Антонов е генерален консул на България в руския град Санкт Петербург.

В разгара на тези скандали НСО продължава да охранява около 50-тина души извън законовите изисквания.

От 2009 г. с тази привилегия се ползва почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.

Охраната се налагала заради рискови заплахи спрямо Доган, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея.

Това написа през ноември 2018 г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".Запитването си той беше отправил към НСО в качеството си на вицепремиер.

"От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам", написа тогава Симеонов.

Все пак трябва да се отбележи, че на 19 януари 2013 г. почетният председател на ДПС преживя покушение.

Тогава по време на речта на Доган на Осмата национална конференция на партията, 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас нападна политика с пистолет в ръка.

Излизайки на подиума, Енимехмедов насочва газов пистолет към Доган, който при опит да се произведе изстрел засича. Доган от своя страна се опита да избута оръжието от ръката на нападателя, но не успява, след което пада на земята. При последвалата намеса на охраната и други делегати, Октай Енимехмедов е повален на земята, като делегати на конференцията правят опит за линчуване с удари и ритници. Впоследствие Октай Енимехмедов е изведен от полицаи.

На конференцията в НДК Доган обяви и оттеглянето си от активната политика. Октай беше осъден, излежа наказанието си в затвора и вече е на свобода. Тогава гардове от НСО бяха наказани заради пропуск в охраната.

В момента едно е ясно - новият шеф на службата ще има много проблеми за решаване. Оставка в НСО, а след това? Оттеглянето на генерал-майор Данчо Дяков поставя въпроса дали има политическата воля за реформа в службата. Това минава през отваряне на службата и засилен граждански контрол.
Моделът за управление и работа на НСО е изчерпан. Нужна е воля за промяна или НСО все повече ще заприличва на бурлеска на УБО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реши ли някои да очисти

    23 1 Отговор
    Когото трябва нищо не може да попречи ни убо ни нсо ни цру ни кгб
  • 3 SAAB

    43 1 Отговор
    Тия юнаци обгрижват главанака .......да стои на сянка и да увеличава размера на ханша ! Обаче , ще настъпи денят в който иска или не ще .....повръща!

    Коментиран от #10

  • 4 Зевса

    53 9 Отговор
    Скъпоструващи слуги и гавази, осъществяващи луксозен автотранспорт на управляващата върхушка, която и да е тя. При Тодор Живков имаше контрол. Сега е вакханалия! Държава в държавата! Ватикана!

    Коментиран от #9, #16

  • 5 Генчо Гунчев

    38 3 Отговор
    Де да изглеждаше като УБО... Явно и НСО пропада като всичко друго у нас.
  • 6 Краси

    42 8 Отговор
    Мръсни, гадни и алчни милиционери авантаджии на държавна служба

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "Краси":

    Ти си милиционер що пишеш глупости първо се образовай после драскай
  • 8 Враг

    11 1 Отговор
    А , цацата си почесва мадурките , и те така !!!
  • 9 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Зевса":

    Тъпни и глупости брато замаян и незнаещи.😈😈😈😈😈😈😈💣💣💣💣😬😬😬😬😬😬
  • 10 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "SAAB":

    Ако искаш и имаш пари може и тебе да те пазят и возят ама нямаш , както и акъл да пишеш коментари за тях и да ги обиждаш.

    Коментиран от #12

  • 11 висок

    4 7 Отговор
    Генерал Деси ще ги вкара в пътя! Вчера уволни един шеф, да се готви следващия!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    МУТРА СРЬВ ПОВРЬЩА ПАРИ НЕ ВРЬЩА
  • 14 Един обикновен

    7 0 Отговор
    И не спазват правилата за движение по пътищата също. Онзи ден един автомобил на НСО караше в насрещното срещу мен, добре че благоволи да се прибере в неговата си лента в последния момент, щеше да ме отнесе...
  • 15 Баце

    8 1 Отговор
    Някои могат да си говорят за привилегиите на "елита" по "онова време", но демократичната им версия е много по-бъгъва, направо #404.
  • 16 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Зевса":

    Интересно откъде знаеш какъв контрол е имало и дали въобще е имало някакъв контрол за всеуслошание на обикновените хора(само в какви тайни беше обвито всичко и ДС си правеше каквото си иска), или ти си бил от контролиращите щом знаеш за такъв контрол.
  • 17 Георги Илиев Митев

    1 0 Отговор
    ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРА
    САМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ.
  • 18 кочо

    0 0 Отговор
    НСО--УБО ТОВА Е ДЪРЖАВНА ОРГАНЕЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА .ТЯХ ЗАКОН НЕ ГИ ЛОВИ.ТОВА СА СЛУГИ И ЛАКЕЙ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА.ПОЗОР.