9 Септември, 2019 15:59 2 188 14

Мръсната игра с медиите

  • игра-
  • медии-
  • русия-
  • дезинформация

Едно е да видиш, че две чернокожи момчета влизат в черква… Съвсем друго е обаче, ако ги чуеш да викат "Аллах е велик!". Мръсната игра с медийни манипулации не е от вчера. Усърдно я ползват на много места

Мръсната игра с медиите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През пролетта на 2018 година едно видео се завъртя из унгарските социални мрежи. От това видео човек оставаше с впечатление, че гледа мюсюлмани, които нападат християнска черква. Особено усърдно го споделяха политици от управляващата партия на премиера Виктор Орбан и близки до правителството медии. Оказа се обаче, че видеото е фалшификат, защото всъщност е заснето от камера за видеонаблюдение в САЩ.

„Видеото показва две чернокожи момчета, които влизат с взлом в католическа църква, за да крадат. Но дейците на унгарската пропаганда манипулирали видеото, добавяйки към него звук с викове „Аллах е велик!", обяснява журналистът Саболч Пони от разследващата платформа „direkt36".

„Неколцина журналисти, включително и аз, се усъмнихме и с помощта на определени онлайн-инструменти успяхме да докажем, че видеото е манипулирано." Пони твърди, че унгарското правителство и приближените му медии водят мащабни дезинформационни кампании.

Много медии в България се владеят от олигарси

Само в Сърбия имало 3000 души, така наречени тролове, които служат на държавната пропаганда и създават настроения чрез социалните медии - разпространяват лъжи и подстрекателства. И в други източноевропейски държави журналистите имат проблем да защитават истината срещу мощни дезинформационни кампании.

Българската политоложка Румена Филипова подготви проучване за влиянието на руската дезинформация в страните от Черноморския регион. Според Филипова, много медии в България се владеят от олигарси, които са близки до Русия. Структурата на собствеността върху медиите често пъти предопределя публицистична ориентация, която е изключително дружелюбна към Кремъл. А директорката на българския седмичник „Русия днес" дори е получила отличие от руското правителство.

Филипова обяснява: „Но в българската медийна сцена има още един много влиятелен външен фактор: Китай. „Русия днес" вече има китайски вариант - „Китай днес" - което показва, че Китай използва руските мрежи в България, за да упражнява влияние." Този седмичник хвали Китай като възходяща сила, която отправя предизвикателство към либералния световен ред под лидерството на САЩ.

В Сърбия Стефан Янич се бори срещу фалшивите новини и в името на истината, както сам казва. Той работи в новинарската организация „Трагач", която проверява фактите в медийни публикации. Янич обяснява, че и в Сърбия има много руска пропаганда, но тя обикновено се практикува от сърби, които имат финансов интерес от нея. Защото темите, свързани с Путин, се продават добре.

„Ако погледнете първите страници на тукашните булевардни издания, ще си помислите, че Путин е не президент на Русия, а руски министър, отговарящ за отношенията със Сърбия. И непрекъснато го цитират с измислени изявления: „Няма да ви оставя на произвола!" или пък „Ще върна Косово на Сърбия!". Хората обичат Путин, обичат и Русия. Тук имаме и куп списания за руска медицина, които се казват я „Руски доктор", я „Руско лекарство" и публикуват измислени рецепти, които са потенциално опасни за здравето."

Дезинформация и пропаганда

Но как да се подходи към този феномен? Кои фалшиви новини са достатъчно важни, за да бъдат разобличавани? И кои би трябвало да се подминават, за да не им се придава допълнителна тежест? Унгарецът Саболч Пони има своя собствена рецепта: „Когато за една кампания с фалшиви новини се използват пари на данъкоплатеца, разследващата журналистика трябва да бие тревога. Няколко унгарски медии, които разпространиха видеото с измисленото мюсюлманско нападение срещу християнска черква, преди това бяха закупени с помощта на много изгодни банкови кредити, а новите им собственици подпомагаха предизборната борба на правителството."

Самият Пони често става обект на дезинформационни кампании. В социалните мрежи го обвиняват, например, че бил агент на ЦРУ. Журналистът гледа да не им обръща внимание и да се съсредоточава върху работата си. Още повече, че другата страна тъй или иначе има повече пари и повече ресурси.

Но Саболч Пони има да разкаже още нещо важно: „Журналистите, които не принадлежат към проправителствените медийни групировки, вече престанаха да се отнасят колегиално към онези журналисти, които работят за държавните агенции и обществено-правната телевизия. Независимите журналисти смятат тези хора за политически актьори. И това е правилно, защото тези хора се занимават не с журналистика, а с пропаганда."


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NSDAP

    8 25 Отговор
    Абе Дойче Веле вие не разбрахте ли че никой не дава и 5 пари за монголо-татарската руска пасмина!Дори великият им Иван Грозни е бил мюсюлманин и е бил тюрк,но бг го покръстват.Да не говорим,че Русия окупирва България през 1878 и 1944,защото България си я е имало винаги!Граф Дракула и Влахия са българи и това е бг държава.България пада през 18 век под чужда власт и толкова!
  • 2 onq s konq

    11 11 Отговор
    Всичко написано е вярно и важи за слугинажните медий на Б.Методиев. Докъде я докарахме да научаваме истината от Свободна Европа и Дойче Веле като по татово време. Настоящият резим е като средноазиатска република. За какво скачахме по площадите тогава.

    Коментиран от #5

  • 3 Дойче веле

    22 7 Отговор
    са манипулатори и раздухват само фалшиви новини.
  • 4 Руско лекарство

    2 14 Отговор
    Бояришник....хагаха
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Borislav Popov

    9 16 Отговор
    Пропагандата и дезинформацията от Мордор върви с невиждана сила от Гьобелс насам, а не особено умните русофилчита попиват като гъби всичко, което им кажат Поглед.инфо, взгляд. АлфаТВ, РТ, ПИК, Нова ТВ и т. н.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Borislav Popov

    3 15 Отговор

    До коментар #7 от "соросоид дебил":

    Краварите са като пеленачета пред командос по отношение на пропагандата бе, каскет недоносен. Много хляб имат да изядът докато стигнат нивата на Мордор.
  • 9 Реално

    7 3 Отговор
    DW от медия на която открито и се присмиват ,постепенно се преврьща в медия която открито я ненавиждат-и то това в Германия...Докато продьлжава с тази тьпа и елементарна нео-либерална пропаганда-ще става все по-ненавиждана и отхвьрляна медия.Немец в един форум беше написал за DW така.." дали тези идиоти ни мислят,че и ние сме идиоти?"
  • 10 Усмивката

    5 1 Отговор
    Вятно е .Тисия има май много интерес Борисов да не слиза от медиите.Прост премиер ,слаба държава.Неопределената политика Борисов демонстрира наскоро , като даде изввление че не желае България в Шенген.
  • 11 Усмивката

    5 3 Отговор
    Вярно е .Русия има май много интерес Борисов да не слиза от медиите.Прост премиер ,слаба държава.Неопределената политика Борисов демонстрира наскоро , като даде изввление че не желае България в Шенген.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Аз викам, да започнем от 1396 -тата година! ДВ нищо не разбират нито от журналистика, нито от истина, нито от пропаганда. Всяка държава си прави нейната политика със съответната пропаганда !Въпреки негативното отношение към Русия / ние сме "нат..овци"/аз ,например, руски филм не съм видял от 30 години. В същите тези години що ленти произведени в САЩ изгледахме..... С какви високо-морални и изключително - възпитателни качества... !? Ако имаше руски... и те, сигурен съм, щяха да бъдат същият бълвоч !! Дали чрез радио, телевизия, вестници, интернет или селския глашатай с барабана, според възможностите си и историческото време, всяка държава си прави пропаганда, идваща от нейните властници, с техните си цели, с ненаситната им алчност и стремеж към величие и слава !!! Човеци - какво да се прави ??
  • 14 фактите

    2 0 Отговор
    Когато мюсюлманските палчища нахлуха в Унгария една снимка обиколи световните медии.Мюсюлманка с дете лежи на релсите а над нея двама унгарски полицаи.Кадърът внушаваше,че жената с детето е блъсната от тях на релсите.По руската телевизия обаче излезе видео с цялата случка.На перона стои жена с дете.Към нея се приближава репортер на правозащитна организация.Мъжът до нея също мюсюлманин блъска жената с детето на перона.Двама полицаи се втурват да хванат жената.Репортерката на Сорос снима и показва този кадър внушавайки,че полицаите са блъснали жената с детето.Така,че уважаеми соросоиди и правозащитници мръсната игра е взаимна.Това че Чехия УНгария не желаят пришълци на тяхна територия е тяхно суверено право.А Меркел ака иска със самолети да ги превозва до Германия.