10 Септември, 2019 06:30 6 690 71

В съветската "страна на чудесата"

  • русия-
  • ссср-
  • москва

Някога тук бяха изложени достиженията на СССР

В съветската "страна на чудесата" - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някога тук бяха изложени достиженията на СССР. Днес паркът край Москва прилича на съветски Дисниленд: сърпове и чукове, житни класове, прясно позлатени статуи на колхозници. Носталгията по СССР е излъскана до блясък.

"С този парк свързвам най-хубави спомени", казва с усмивка пенсионерката Лидия Гавриловна, като сочи към гигантското "Изложение за достиженията на народното стопанство" и си спомня: „По съветско време се разхождахме тук с приятели, радвахме се на разкошните павилиони, в които съветските републики представяха своите художествени занаяти и останалите си постижения“, казва тя. Днес Гавриловна е дошла сама. "Монументалните сгради са си същите като едно време, но хората са други. Положението не стана по-добро", казва тя с горчивина.

Нескончаемият поток от посетители, а и социологическите изследвания сочат, че много руснаци изпитват носталгия по Съветския съюз. Две трети от руснаците съжаляват, че Съветският съюз се е разпаднал. Това личи от изследване на независимия Център за проучване на общественото мнение „Левада“. Особено потискащо за анкетираните е и това, че съветската икономическа система се е сринала.

Лидия Гавриловна също изпитва носталгия по социалистическото минало, когато заедно с "другарите" в завода съчинявали и пеели песни. "Днес всичко е различно, казва тя. Отминаха времената, когато хората се радваха и на най-дребните неща в живота. Днес с нищо не можеш да ги задоволиш. Ламтят за все повече пари, искат да имат най-скъпите коли и най-помпозните къщи."

Съветската утопия

Всеки, който посети панаирния парк, вижда следите на една отминала утопия. Над огромната триумфална арка на входа се издигат позлатените статуи на работник и селянка, които държат в ръце сноп житни класове. Картините и мозайките по стените на много от 100-те павилиона показват типично съветски мотиви – сърп и чук, изображения на инженери, учени и колхозници. Днес, когато са отминали 80 години от откриването на парка, той се е превърнал в нещо като музей на СССР под открито небе.

Фактът, че толкова много руснаци съжаляват за края на Съветския съюз, очевидно е свързан с актуалното политическо развитие. Социоложката Карина Пипиа от Центъра „Левада“ дава пример с повишаването на пенсионната възраст, което мнозина руснаци възприемат като "атака срещу държавните социални облаги". Това ги кара да изпитват носталгия по съветската социална държава.

В парка идват не само хора, които са живели по съветско време. Посещават го и младежи, които са привлечени от безплатните концерти и фестивали край статуята на Ленин. 17-годишният Артьом, например, е от поколението „Путин“ - поколението на младите хора, които са отраснали през последните 20-те години - т.е. във времето, в което Путин неизменно беше на власт.

"Познавам Съветския съюз само от разказите на родителите ми“, казва Артьом. Според него, паркът е чист кич и "съвременна пропаганда в съветски одежди". Наесен младежът започва да следва медицина. Какво, според него, ще е бъдещето на Русия? "Не знам, положението ми се вижда безнадеждно“, отвръща той. Много от приятелите му искали да напуснат страната, той също мислел да се махне. Анкетите потвърждават, че над 40 на сто от младите руснаци биха предпочели да живеят в чужбина.

Социоложката Валерия Казамара изследва колективната памет за Съветския съюз. Повечето млади хора "знаят твърде малко за Съветския съюз", посочва тя. Нейните изследвания показват, че младите руснаци идеализират живота в СССР, но нямат никаква представа как да се решат съвременните предизвикателства пред Русия. "В сравнение с миналото на СССР настоящето се струва на младите хора твърде безутешно", казва тя.

Разкрасена история

В панаирния парк край Москва споменът за Съветска Русия междувременно е лъснат до блясък. Това не винаги е било така. След разпадането на Съветския съюз в началото на 1990-те години районът видимо запада. Паркът е приватизиран, крадци разграбват изложбените павилиони, появяват се битпазари, на които се търгува с контрабандни електронни уреди и изкуствени кожени палта.

През 2000-те години, вече под управлението на Путин, правителството решава да съживи съветското наследство. През 2013 година московската администрация откупува целия парк от частните инвеститори и го ремонтира и възстановява. Руският павилион например е превърнат в най-модерна гражданска служба, а в комплекса "Техноград" се предлагат курсове за работа с 3D принтери.

Днес паркът е олицетворение на порива за консервиране на миналото. На показ са изложени всевъзможни стари и нови постижения. В павилион Nr. 57 може да се види изложбата "Русия - моята история". Сталинисткият терор тук е показан като "необходимо зло". Както в някогашните съветски учебници по история, жестокостите на режима биват премълчавани, а постиженията - възвеличавани. В панаирния парк край Москва няма и помен от някакво критично осмисляне на СССР. Затова пък емблемите с чуковете и сърповете са прясно позлатени. Съвсем в духа на "бляскавото" минало.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    93 25 Отговор
    В цялото постсъветско пространство има носталгия дори в ГДР.....Защо ли?....ДВ не си задава въпроса...а отговорът е,че хората бяха измамени и капиталистическия рай се оказа кошмар ...

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Обикновен човек

    54 22 Отговор
    Пак ли тия радиоактивните от Дойче веле бе ?????Интересно ми е колко ли ви плащат за да публикувате простотиите им всеки ден????

    Коментиран от #4

  • 3 Само питам

    49 40 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Носталгията е старателно провокирана и стимулирана, защото е съществена част от хибридната война на Русия за връщане на влиянието си в рамките на бившия соцлагер. Но защо детето на нито един от башносталгиците не учи или работи в Москва? Защо децата на днешният руски политически и икономически елит също живеят, учат и работят в западните столици?

    Коментиран от #14

  • 4 Само питам

    20 36 Отговор

    До коментар #2 от "Обикновен човек":

    Дали homo rusofilikus принадлежи към homo sapiens?

    Коментиран от #11, #48

  • 5 Винету

    31 31 Отговор
    Че кой им пречи на ватниците да си произвеждат москвичи, тройной, квас, трактор беларус..... Ама те - не, ще се съревноваваме с батковците. Демек, на гола тумба чифт пищови.

    Коментиран от #10

  • 6 Да го кажем направо

    39 22 Отговор
    DW откача като някой напомни на светьт истината--забележете,че DW стават изключително вулгарни и активни по едно и сьщо време всяка година-дали е случайно..? Нело-либерализмьт който е религията на DW силно се страхува от истините на миналото.И колкото повече либералните медии "ни доказват истината"--толкова повече губят позиции и доверие сред обикновенните и не обременени с политика хора...Малко са хората,които наистиа могат да повярват на DW и на други подобни"свободни медии"--по простата причина,че отдавна вече са се компроментирали...-Факт!!!!!

    Коментиран от #17

  • 7 Гост

    18 19 Отговор
    Благодаря ще се оправи но русия никога.
  • 8 Реститут

    11 8 Отговор
    Това да не е прочутото ВДНХ(въйставка достижения Народного хозяйства)?
  • 9 Милев

    31 27 Отговор
    Нали сте много велики бе коунистическата ви система защо се разпадна. Пенсионерите на запад взимат по 4-5хиляди евро пенсия и си живеят живота, по круизи и почивки, а лидка комунистката се дави в мъка и преглъща спомени живее илюзорно с мечти. Пенсионерите, като са работили за комунизна та сега взимат по 200 лева пенсии. И не ми казвайте, че демокрацията ви е виновна, защото и в Гърция има демокрация, ама там гърците взимат по масово 1800-2500евро пенсия, политиците им там са изтински демократи, а не като наще стари комунистически кадри(бойко борисов още се гордее, че е член на бкп) прикриващи се че са демократи и крадящи Българския народ.

    Коментиран от #50

  • 10 Ххх

    28 17 Отговор

    До коментар #5 от "Винету":

    И кои са батковците че трудно стоплям ? "Великата задокеанска страна" може би. И защо да не се състезават ? Състезават се, и бих казал доста успешно, колкото и да им е мъка на такива като тебе. Състезава се и си пазят държавата и националните интереси. Напоследък сключиха сделка с Индия за продажба на оръжие за 14 милиарда долара. Имат немалко образци на оръжия които са на нивото на американските, някои ги превъзхождат, пак повтарям, колкото и да им е мъка на такива като тебе. А ако се водеха по твойта логика - ами досега сигурно нямаше да ги има като държава. Щатите откога чертаят планове за това да унищожат и разпарчетосат Русия, да и заграбят природните ресурси и да и продават стоките си, пък защо не е оръжие. На десеторно завишени цени, както Ф 16 на нас. Е не ви се получават плановете за Русия, господа американофили, колкото и да ви е мъка.

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СссереМ

    23 26 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Носталгия има само в чугунените кратуни на старите комунисти от върхушката, никой нормален човек не изпитва носталгия за репресивния режим наложен с терор и безброй убийства.

    Коментиран от #45

  • 13 Само питам

    26 19 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    Когато видиш дебили да развяват и да се зогръкот с американски знамена, да носят тениски с лика на Тръмп и да разнасят портрети с лика на Линкълн и Рузвелт, тогава можеш да говориш за Американофили. Засега има единствено русофили.

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Яжте свинско

    18 27 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Щатите, си владееха Русия по времето на Елцин, и добре ги издойха тогава. Ако щатите искат да стъжнат живота на руснаци досега да са го сторили, с пълни санкции както по времето на Рейгън, и Горбачов и партиините комунисти клекнаха и фалираха. Руснаците ако инвестират само те в България ще станем, като Кубинци и Венецуелци гладуващи и мизеруващи, ако запада се отдръпне от нас, и ни наложи санкции, както на тях. Нали руснаците цяха да ин помагат, защо бленуват за парче хляб тогава.

    Коментиран от #44

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 СссереМ

    15 10 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Тия милиарди са като капка в морето, ако искат съревнование то числата трябва да са с по няколко нули в повече. А след като сме "братски" страни защо газта която ни се продава е в пъти по скъпа от тази за Германия например.

    Коментиран от #25, #40

  • 19 Главоча от Банкя

    12 16 Отговор
    Мръсни комуняги, терористи и убийци.....да гниете в АДА дано, създания на Сатаната.

    Коментиран от #70

  • 20 Гост

    11 16 Отговор
    България ще се оправи но русия никога.
  • 21 Главоча от Банкя

    7 15 Отговор
    Мръсни комуняги, терористи и убийци.....да гниете в АДА дано, създания на Сатаната.
  • 22 Главоча от Банкя

    9 17 Отговор
    Мръсни комуняги, терористи и убийци.....да гниете в АДА дано, създания на Сатаната.
  • 23 нервен ( разбивача на тролове )

    19 15 Отговор
    Нали беше Союз нерушимый республик свободных и така нататък пък после “съветската икономическа система се е сринала" що така ?? Ся носталгия ....към какво? Към ГУЛАГ ли ? Истината е че дъртите дето само го възхваляват за биле богопомазани от партията навремето а младите дето му се кефят днес е просто защото им е разказана хубавата половина от историята
  • 24 Обикновен човек

    16 10 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Аз си бърша дупето с тоалетна хартия с образа на Тръмп ,а на дъното на тоалетната ми чиния съм си нарисувал знамето на САЩ !

    Коментиран от #32

  • 25 Ххх

    22 12 Отговор

    До коментар #18 от "СссереМ":

    Кой ти каза, че сме братски , ти в кой век живееш ? Членове сме на ЕС и НАТО, имаме американски бази, които са насочени срещу кого според теб ? Може би срещу Албания ? У нас има камара русофоби и лизачи на американски подметки, които денонощно плюят Русия по изключително вулгарен и тенденциозен начин. Така че, не знам на кой свят живееш, да твърдиш че сме братски страни. Или ти братството го разглеждаш едностранно. Те към нас ще са по братски, пък ний ще ги плюем и ругаем, да докажем колко сме предани на Щатите. Да не говорим за тия приказки дето вървяха, че атомните бомби от Турция може да бъдат преместени е България, а новозакупените Ф 16 да са носители на посочените бомби. И кое да ни е братското ? Тия атомни бомби за къде са, целите не са ли в Русия. Или те руснаците ще са на принципа ти го плюеш, то се прави че дъжд го вали. Ама не са. И са си напълно прави да пазят националните си интереси.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    6 6 Отговор
    След 30 г. постсоциализъм имаме нужда от умереност и по-малко крякане против и за социализъм. Липсата не е, но заливането със стоки също не е качество на живот, да не говорим, че разхищението е съсипване на природата. Познат, восоко ниво потомствен комунист/социалист ме провокираше за нуждата от ново управление на социалистите. Отговорих му, че не проблем на са кадри, способности и идеи на нашите социалисти, а не трябва за са на власт скоро защото никой не ги иска: Европа, САЩ и дори Русия (само като слуги може) и няма как да са успешно управление. Все още споменът е жив какви ги вършеха. Рано или късно китай ще го върне; никой неможа да ги спре за съжаление.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Александър Симов

    13 17 Отговор

    До коментар #26 от "Петър Волгин":

    Cвeтът имa щacтиeтo CAЩ дa ca нaй-cилнaтa държaвa ceгa. Вярнo e, прaвят грeшки - тe нe ca бoжecтвa, a хoрa, мaмa му cтaрa. Нo прeдcтaвeтe cи cвят в кoйтo дa кaжeм нaй-cилнaтa държaвa e Ceвeрнa Кoрeя, нe ми ce миcли нaпрaвo. Или пък Руcия. Тя e държaвa, кoятo зacлужaвa прeзрeниe, тaм прocтo никoгa нe ca зaчитaли дocтaтъчнo прaвoтo нa вceки дa имa coбcтвeн живoт. Или пък cвят в кoйтo тaлибaнитe бяхa взeли нaдмoщиe. Кoшмaрнo! CAЩ cтaвaт cимпaтични в cрaвнeниe c тeхнитe aлтeрнaтиви.

    Коментиран от #35

  • 31 ДДРОнег

    12 3 Отговор
    Аз не искам пак саветцки съюз !!!
    Но е ясно за всички, че и тогава имаше много хубави нещо, по соц.времето искам да кажа ! Но имаше и много лошо !!!
    Много не се е променило в днешно време, и сега има хубаво, но има и много лошо ... Заменихме един строй с друг, не много по-добър !!!
    Дали може да се вземе само хубавото и от двата строя, от миналия и сегашния ?!?!??!
    Може би зависи от хората, т.е. от нас , а ?!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Коментар📝

    13 7 Отговор
    D.W. МАЛКО СА ВИ БИЛИ РУСНАЦИТЕ.ДЪРЖАВА КОЯТО Е ТОПЯЛА ЖИВИ ХОРА ДЕЦА И ЖЕНИ НЯМА МЯСТО ДА ПРОПАГАНДИРА ЗАСРАМЕТЕ СЕ И ПИШЕТЕ НЕЩО ПО СМИСЛЕНО
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 onq s konq

    10 11 Отговор
    Статията АБСОЛЮТНО ОТРАЗЯВА реалната Руска действителност- логичен Резултат след разпада на СССР.Съвсем нормално и естествено е пенсионерката Лидия да изпитва носталгия по "славното минало",защото :Първо- била е здрава,млада и ухажвана,докато сега нещата са "на обратно".Второ-Разликата в СТАНДАРТА НО ЖИВОТ на обикновения руснак преди и сега е ОЧЕВИДНА ,при това съвсем НЕ в полза на съвремието.А основната причина е Геополитическата промяна ,настъпила след ОТДЕЛЯНЕ НА ИЗТОЧНИЯ БЛОК И РЕДИЦА СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ от Руската икономика.На практика това е ЗАГУБА НА ГАРАНТИРАНИ ПАЗАРИ за руските "самоделки",които гарантираха работни места и бурно развитие на Икономиката,а също и стабилен внос на така нужните Хранителни продукти,изкупувани на СМЕШНИ ЦЕНИ.Немаловажно е също че Русия ползваше БЕЗПЛАТНО Армиите на въпросните Държави като СВОЯ СИЛА ,с което шантажираше Запада във военно отношение.Благодарение пък на "Желязната завеса" всякаква конкуренция на Западен внос от стоки бе елиминирана,а Рублата струваше ПОВЕЧЕ от Долара/не и на "Черния пазар"/.СЕГА ния неща вече отдавна ги няма и Русия от Робовладелска държава си превърна в Роб на Китайския бизнес,който наема на безценица Огромни руски територии под аренда за срок от 50г примерно,извличайки несметно количество руски Суровини и експлоатирайки руското местно население на макс ,като ЕДИНСТВЕН РАБОТОДАТЕЛ.Е за това и е носталгията на Лидия,затова и пенсиите в Русия се получават НАД средната възраст на живот,затова

    Коментиран от #47

  • 39 onq s konq

    5 11 Отговор
    ...затова и ще става все по-зле,особено пък след наложените от Запада драконовски Санкции.
  • 40 Ххх

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "СссереМ":

    Много сте тука, особено американофилската компания, дето си говорите наизуст, колкото да кажете нещо."тия милярди са като капка в морето, ако искат съревнование, то числата трябва да са с по няколко нули повече". А ти защо си толкова сигурен ,. че са само тия милиарди ? И като говориш за числата, имаш ли поне най - елементарна представа какви са числата ? Или просто чешеме езиците да плюем Русия. Ами като не знаеш, ограмоти се малко, прочети, има интернет. Губя си времето да се надлъгвам с такива като теб, ама все пак си направих справка. По данни на Стокхолмския международен институт за периода 2014 - 2018 г. САЩ са доставили 36 процента от общия износ на оръжие. Русия е на второ място с 20 процента. Не е посочено процентите на какви суми съответстват, но 20 те процента на Русия съвсем не са формирани само от 14 те милиарда за Индия, още повече тази сделка е след разглеждания период. Намерих информация, че руската печалба от оръжейна търговия през 2017 г. е 37,7 милиарда, а за да е толкова печалбата, мога да предполагам че общата сума на износа и за същата година ще е примерно 80 - 120 милиарда долара. Така че, не е лошо човек да е малко от малко в час със нещата, другото е на нивото на детската градина.

    Коментиран от #46

  • 41 Чочо

    8 1 Отговор
    Няма идеална държава, нашите управници прилагат най лошите практики взети от социализма и капитализма, за това сме на това фередже.
  • 42 Чочо

    6 2 Отговор
    Няма идеална държава, нашите управници прилагат най лошите практики взети от социализма и капитализма, за това сме на това фередже.
  • 43 Чочо

    7 1 Отговор
    Няма идеална държава, нашите управници прилагат най лошите практики взети от социализма и капитализма, за това сме на това фередже.
  • 44 Ххх

    14 7 Отговор

    До коментар #15 от "Яжте свинско":

    И ти като те слушам, не си от преливащите. Щатите щели да задушат Русия със санкции. Ще ти се, ама едно е желаното, друго е действителното. Те със санкции не могат Северна Корея и Иран да притиснат, ще задушат Русия. Легнете си, пък сънувайте и мечтайте. Съюза при Горбачов се срина, защото се изтощи с разходи от надпревара във въоръжаването и войната в Афганистан. Предателската политика на Горби също имаше съществено значение за сриване на системата. Преди време четох, че същият живеел на Запад в някакво имение. Само че, не се уточняваше негово ли е и разбира се с чии пари го е купил, може би със спестяванията си като генерален секретар на КПСС, може би с президентската си пенсия. Но западняците има за какво да да му благодарни, предполагам, реванширали са се с много повече от едно имение. Но Путин не е Горбачов. И не се оставя Щатите да го вкарат в изтощителна надпревара във въоръжаването. Даже в последния руски военен бюджет имаше намаление. Щатите притискат Русия със системи за противоракетна отбрана и бази и оръжия до границите и, Русия праща подводниците си до американското крайбрежие и Щатите се насират от злоба и яд, даже щяха да ги гонят със сила, ама, както казваха на времето, шубето е голям страх.

    Коментиран от #55

  • 45 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "СссереМ":

    Старите комунисти от върхушката, заедно с цялата им рода понастоящем са първи демократи и русофоби бе смешко. Носталгията е у редовите българи, а това е достатъчно показателно.
  • 46 Само питам

    8 7 Отговор

    До коментар #40 от "Ххх":

    Когато видиш дебили да развяват и да се намятат с американски знамена, да носят тениски с лика на Тръмп и да разнасят портрети на Линкълн и Рузвелт, тогава можеш да говориш за Американофили. Засега има единствено русофили.
  • 47 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "onq s konq":

    Бре, коньо, то ти описал на 90% България бе! БРАВО! Знаех си, че умствено си доста нагоре спрямо няколкото изоставащи в развитието си коментиращи тук. Добър анализ, само трябва да го адресираш правилно!
  • 48 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    попита един homo samopitamis
  • 49 sssP

    4 3 Отговор
    Оби4аме комунизма и Русия !
  • 50 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Милев":

    4-5000 евро пенсия? В някой паралелен запад, защото в Германия средната пенсия е около 1000 евро

    Коментиран от #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 соросоид дебил

    11 7 Отговор
    " прясно позлатени статуи на колхозници" ... А бе фашизоиди от Гьобелсовата медия дойче веле! Изобразените статуи на жени изобразяват всяка една от републиките на СССР. Жената е символ на родината на народите от тези републики. Златните класове са символ на плодородието бе джендъри гнусни. Що за идиот трябва да си за да ги наречеш "колхозници"?

    Коментиран от #56

  • 53 Мартин

    3 6 Отговор
    То във всички държави от СССР има носталгия, ама хората не осъзнават за какво им е мъчно. Мъчно им е за времето когато са били млади, имали са приятели, енергия и свободно време. Не им е мъчно "идеологията" или за "системата". На мен също ми е мъчно за детската градина - карат те сутрин, хапнеш, поиграеш си малко с приятели, хапнеш, дремнеш, поиграеш си още малко, хапнеш, довършвате игрите и те карат към вас. Беше уникално време, тогава управляваше Костов, ама едва ли заради него си го спомням с хубаво.
  • 54 ПЕНКО

    12 2 Отговор
    СТРАННО ЩАСТЛИВИ И СПОКОЙНИ БЯХА ХОРАТА -ПРИ ПАРТОКРАТСКА ДИКТАТУРА И С ГОЛЯМА ПОПУЛАЦИЯ !?! ЗАЩО - ПРИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА" СВОБОДНА ДИКТАТУРА "- ЦЕЛИ НАЦИИ НЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ,А ЗАСТРАШИТЕЛНО НАМАЛЯВАТ И ТО В БЕЗРАДОСТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ /ДОРИ И ПО-БОГАТО / ??? ЩАСТЛИВ СИ САМО В ЩАСТЛИВА СРЕДА -ЩАСТЛИВО ОБЩЕСТВО ОКОЛО ТЕБ !!!
  • 55 Мисля си

    4 7 Отговор

    До коментар #44 от "Ххх":

    Мокри сънища...виж им брутния продукт и се замисли. Защо например Щатите не са се протегнали да заграбят Канада, с огромна територия и 30-тина милиона население, а Русия е нападала всичките си съседи- Финландия, Полша, Чехословакия, Грузия, Украйна, Балтийските държави, дори нас. Е нормално е тия страни да поискат членство в НАТО и разполагане на натовски войски. Не е тръгнало НАТО да настъпва, а съседните на Русия самостоятелни страни са избрали членство в блока заради агресивната руска политика!

    Коментиран от #60, #65

  • 56 И аз да кажа

    1 5 Отговор

    До коментар #52 от "соросоид дебил":

    Ми нали всички жени от соца бяха другарки, или работнички, или колхознички? Да не би символите да са били балерини?
  • 57 Единственият ми личен спомен

    2 10 Отговор
    Е, че соцът беше задлъжнял и Западът не искаше да му дава повече кредити, при такъв губещ икономически модел. И Горби нищо не е предал, просто протягайки ръка за помощи пое ангажимент преходът към капитализъм да е мирен, защото имаше много опасни средства за убиване в некадърните ръце на лумпени. На Горби трябва много свещи да се палят, защото не ми се мисли докъде щяха да ни докарат заинатените комуняги. Ако толкова искаш да изживееш алтернативата, бягай в Северна Корея, ама не се наблюдават мераклии

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ххх

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "Единственият ми личен спомен":

    Всеки с акъла и разбиранията си. Като искаш да палиш свещи на Горби, пали му, те предполагам и тия, дето му подариха имение също му палят, и има защо. Едно е просто да сринеш и да зачеркнеш една система, предавайки тотално интересите на страната си, друго е да се договориш за някакви взаимни отстъпки и взаимно зачитане на интересите. Така че Горби с пълно основание може да бъде наричан предател, той просто направи абсолютно едностранни отстъпки на западняците, предавайки и продавайки руските държавни интереси. Но, всеки с разбиранията си, и със симпатиите си съответно.
  • 60 Крали Марко

    9 0 Отговор

    До коментар #55 от "Мисля си":

    "Мисля си"-ти не можеш да дишаш а тръгнал да мисли!! Колко воини за грабеж на ресурси запалиха фащ-100тина, а ? Кога Русия е нападнала и завладяла споменатите от теб страни бре джендьоо ?
  • 61 Крали Марко

    7 1 Отговор
    Не ! Истината е че се крие истината за Китай! Там е комунизъм! Това в с. корея е гонорея ! Скоро мои близки се върнаха от 15 дни туризъм обиколка в Китай и бяха НАПЪЛНО ИЗУМЕНИ от вис.техно. постигнатото, соц. политика, реда, ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА И ВЪЗДУХА
    чистотата ! Да кажа само че те от 27години живеят в Австралия- Мелбърн а в Китай са се чуствали в 22 век! До момента има 60% икономическа и демографска окупация на Австралия от китайци и 20% индийци ! Има ПЪЛНО информ. затъмнение за китайската социална политика и въобще Китай! Нали ближем на фащ шнорхела! И австралийските зомбита имат невярна и изопачена инфо. Търсят учители по английски и руски ,НО знаещи перфектен китайски! Да не са янки или британски гражд. Заплата 10000 юан(към 1400 усадолар ) чисти- много са защото там е КОМУНИЗЪМ и всичко е евтино или безплатно (образование, медицински грижи, детски градини и др.)

    Коментиран от #62, #63

  • 62 ГостА

    0 4 Отговор

    До коментар #61 от "Крали Марко":

    Божееее,лекувай се пич!Не е смешно дори,плачевно е положението!
  • 63 ГостА

    1 4 Отговор

    До коментар #61 от "Крали Марко":

    Божееее,лекувай се пич!Не е смешно дори,плачевно е положението!

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Мисля си":

    защо да заграбват Канада? За да стане като щатите ли? Я гледай филма на Майкъл Мур "Сико" и ще разбереш къде ходят да се лекуват много американци, защото в щатите им е непосилно...
  • 66 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "ГостА":

    Явно имаш база за сравнение. Я сподели! Къде си бил в Китай?
  • 67 мислещ

    1 0 Отговор
    първо хората по това време са били млади и вдъхновени от новостите за това време и всичко това им напомня за надеждите и вярата за утрешният ден това е трудно за обяснение.
  • 68 мислещ

    1 0 Отговор
    първо хората по това време са били млади и вдъхновени от новостите за това време и всичко това им напомня за надеждите и вярата за утрешният ден това е трудно за обяснение.
  • 69 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    днешна БГ пример за постижения, най мизерен живот,най изчезваща нация,най високата смъртност, това са блага от последни 30 години на геноцид, който успял ,избягал,други ще мрем бити от цигани с помоща на управляващите.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Дрън дрън та пляс

    0 0 Отговор
    Да кажа и аз!