Новини

"Военно обозрение": Защо България предава Русия

Днешната прозападна България няма бъдеще, убедени са от руския сайт

Публикувана: 11 Септември, 2019 19:04
102 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4185
"Военно обозрение": Защо България предава Русия
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Москва. България предава собствената си история. Официална София не иска да помни за освобождението на страната от окупацията на Турция и Третия Райх. Тези дни Министерството на външните работи на България заяви, че Русия не бива да подкрепя „съмнителната историческа теза“, че борбата на СССР с Нацистка Германия е била освобождение за Европа. От българското ведомство отбелязват също, че Червената армия „донесе на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии“, пише Александър Самсонов в материал за популярният руски специализиран портал „Военное обозрение“, представен без редакторска намеса.

Как Русия освободи България от турско робство

Руснаците и българите имат стари национални, културно-езикови и духовни връзки. Сега малцина помнят, че по времето на руския княз Святослав Игоревич (велик княз киевски 945-972 гг.) русите и българите-славяни са били практически един народ. Когато воините на Святослав воюват в България, те почти с нищо не се различават от местното население. Българите наскоро са приели християнството и в селските местности все още са свежи езическите култове (включително култа към Перун), а езикът, духовните и материалните традиции са били общи. Руснаците и българите са принадлежали към една етнокултурна и езикова общност. Не е учудващо, че самият Святослав възнамерява да пренесе столицата на Рус на Дунав, в България.
Това дълбоко чувство на принадлежност към един-единствен народ може да се проследи и след това. Обикновените българи винаги са се чувствали като братя на руснаците. В края на XIV век настъпва дългият период на османската окупация. Османските турци окупират голяма част от Балканския полуостров, включително отслабената от предишни войни и раздробена България. За славяните и християните на Балканите настъпва тежко време – турското робство. Правата и свободите на християните са силно орязани и са им наложени тежки данъци. Включително „кръвният данък“, когато турците са взимали деца за служба в корпуса на еничарите. Юношите са възпитавани като мюсюлмани, забравяли са своите национални и религиозни корени и са ставали жестоки врагове на своите сънародници. При това на славяните е било забранено да живеят на определени територии и се е провеждала политика на ислямизация и потурчване.
Не е изненадващо, че славяните, включително и българите, многократно се бунтуват и се опитват да се противопоставят. Местните партизани се бият срещу турците - хайдути, четници. Всички въстания обаче са удавени в кръв. Без външна подкрепа местното националноосвободително движение нямаше шанс. Истинската надежда за освобождение сред балканските славяни и християни се появи само с нарастването на силата на Русия. Руската империя води трудна борба с Турция за надмощие в Черно море, Кавказ и на Балканите. Стъпка по стъпка руснаците изтласкват силния противник и донасят освобождение на балканските народи. Десетки хиляди руски войници положиха глави, за да освободят Балканите от турската власт.
Свободата на по-голямата част от България е донесена от Руско-турската война от 1877-1878 година. През 1875 г. въстават сърбите в Босна. В годините 1875-1876г. в България започва антитурското въстание. То е потушено по най-жесток начин от османците. Десетки хиляди българи са убити, ограбени и изнасилени от турците и техните нередовни формирования (албанци, кюрди и т.н.). Руското общество, което винаги е възприемало болезнено потисничеството на балканските славяни и християни, е дълбоко възмутено. Руски доброволци тръгват към Балканите, за да воюват с турците, обществени организации, църкви и редакции на вестници събират средства в помощ за бежанците. През 1876 година Сърбия и Черна гора започват война против Турция. Сърбия претърпява тежко поражение и е спасена само от твърдата позиция на Русия.
Официален Петербург, който по традиция е бил предпазлив, опасявайки се от реакция от страна на Запада (освен това още не е завършена военната реформа, а и икономиката не е в най-доброто си състояние), известно време се опитва да оказва дипломатически натиск на Константинопол. Под натиска на европейската общественост, шокирана от кланетата в България, Англия и Франция също настояват пред Турция да проведе реформи. През декември 1876 година Русия поиска Турция да признае автономията на България и Босна под контрола на световните държави. Турците пренебрегват това искане.
През 1977 година Русия обявява война на Турция. Конфликтът е тежък. Руската армия не успява да форсира веднага Балкана и засяда в обсадата на Плевен. Въпреки това, руската армия с поддръжката на доброволци от България, румънци и сърби успява да освободи от турците Румъния и България. Авангарда на руската армия начело със Скобелев излизат при Адрианопол и са на подстъпите към Истанбул. Фактически руската армия е можела да вземе Константинопол и да реши изцяло въпроса с освобождението на Балканите от турско владичество. Но Петербург отново (както и през 1829 година: „Адрианопол е наш! Защо руската армия не взе Константинопол“) не се решава да вземе Константинопол и да сложи точка на многовековното историческо противопоставяне с Турция. Ключова роля изиграва страхът от Запада. Петербург се опасява, че против Русия ще се обявят Австрия, Франция и Англия, както по време на Кримската война. Макар Германската империя, където управлява Бисмарк, в този момент да намеква, че ще подкрепи Русия в замяна на възможността за решаването на френския въпрос. Това е разумен обмен.
На 3 март 1878 година (19 февруари по стар стил) е сключен Санстефанският мирен договор. Турците признават независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора. Сърбия и Румъния са разширени съществено. Босна и Херцеговина става автономия. България става автономно княжество, първоначално под руско управление и само формално зависима от Турция. В България са включени етнически българските територии в Мизия, Тракия и Македония. В резултат България се простира от Дунав до Егейско море, от Черно море до Охридското езеро. Турция плаща на Тусия контрибуция и отстъпва редица територии в Кавказ и Европа. 3 март става национален празник в България – Денят на освобождението на България от османско иго. По-късно в чест на руските освободители в България са издигнати стотици паметници. Включително Паметникът на Свободата в прохода Шипка в памет на падналите за освобождението на братския български народ руски воини.

Откраднатата победа

Но против това споразумение се обява „просветеният Запад“ и особено Англия, която изпраща флота си към Дарданелите, и Австро-Унгария. Лондон и Виена не искат Русия да укрепи позициите си на Балканите, където Москва може да получи мощен стратегически плацдарм и изход на Средиземно море чрез своя съюзник България. Под натиска на Запада Петербург отстъпва и плодовете на руската победа са частично откраднати. На 1 (14) юли е подписан Берлинският трактат, който е резултат от работата на Берлинския конгрес, проведен по инициатива на западните държави за преразглеждане на условията на Санстефанския мирен договор в ущърб на Русия и славянските народи на Балканския полуостров.
България е разделена на три части: автономно княжество от Дунав до Балкана с център София (формално васал на Турция); българските земи на юг от Стара планина образуват автономната провинция на Турската империя – Източна Румелия с център Пловдив; Македония – земите до Адриатика и Егейско море са върнати на турците без каквито и да е изменения в статута им. Независимостта на Сърбия, Черна гора и Румъния е призната, но териториалните придобивки на сърбите и черногорците са орязани. Австро-Унгария получава правото да окупира Босна и Херцеговина. Русия трябва да се откаже от част от придобивките си в Кавказ. Многото противоречия, заложени в Берлин, стават предпоставка за бъдещите Балкански войни и Първата световна война.

България на страната на германците

Впоследствие България, по предложение на руския император Александър II, е оглавена от племенника на съпругата на руския суверен Мария Александровна Александър Батенберг (1879–1886) от германската династия Батенберг, след това Фердинанд I (1887–1818) от династията Сакскобурггота. България със съгласието на Русия, Германия и Австро-Унгария през 1885 г. се слива с южната си част(Източна Румелия), през 1908 г. се обявява за напълно независима и става царство.
Русия освободи България, но не можа да я привърже политически, икономически и дори културно. София постепенно отива на страната на Виена, Берлин и Париж. Германците и французите финансират икономическото развитие на страната и по-специално строителството на железници. Отношенията със Санкт Петербург се влошават, чак до скъсването на дипломатическите отношения, които са възстановени едва през 1896г.
С подкрепата на Австро-Унгария, Германия и Франция България се готви за война с Турция за Македония. Освен това Македония става спорна територия между България, Сърбия и Гърция. В хода на Първата Балканска война 1912-1913 г. балканските държави разгромяват Турция и ѝ отнемат европейските владения, но след това борят за плячката. Сърбия и Гърция сключват съюз против България. Германия и Австро-Унгария насъскват България срещу сърбите. През лятото на 1913 година България започва война против Сърбия. Война на България обявяват Черна гора и Гърция, а след това Румъния и Турция, за да се разширят за сметка на българите. София губи войната, орязана е териториално и е унижена. Този позор и жажда за мъст окончателно тласкат България в обятията на германския блок. Сърбия става враг номер едно за София. България е на страната на германския блок в Първата световна война. Нейното влизане през 1915 година води до разгрома и окупацията на Сърбия.
България претърпява поражение заедно с Германия. Ньоският договор от 27 ноември 1919 година става тежко бреме за страната. Тя е разпокъсана в полза на Сърбия, Гърция и Румъния и е лишена от излаз на Егейско море, а освен това трябва да плаща контрибуции. Българските въоръжени сили са съкратени до минимум, отменена е военната служба, забранено ѝ е да има авиация и тежко въоръжение. Не е учудващо, че през 20-те години в България се установява крайно-десен (фашистки) режим на Цанков, който провежда репресии срещу комунистите и социалистите. Тогава София успява да изгради добри отношения само с фашистка Италия. През втората половина на 30-те години София започва да клони към съюз с Третия райх. Развива се икономическо и военно сътрудничество с Германия. От началото на Втората световна война София става съюзник на Райха. Под натиска на Берлин Румъния връща на българите Южна Добруджа.
През 1941 г. България подписва Тройния пакт (съюзът на Германия, Италия и Япония), но не участва във военни действия. Българската територия е използвана от нацистите за нахлуване в Югославия. Български войски окупират Западна Тракия, Македония и Западните покрайнини. През декември 1941 г. София обявява война на САЩ и Англия, но до края на войната тя се опитва да поддържа мир със СССР. В същото време германците използвалат транспортната инфраструктура на България (летища, морски пристанища, железници и магистрали) за военни цели, а българските войски са били използвани за окупиране на териториите на Югославия и Гърция.

Българската операция

През пролетта и лятото на 1944 година Москва нееднократно изисква от София да развали съюза си с Германия. След съкрушителните победи на Червената Армия през 1944 година – разгромът на немците в Молдова, освобождението на Румъния и излизането на III Украински фронт на румънско-българската граница, на България ѝ се налага да направи избор. На 26 август 1944 година София обявява неутралитет във войната между Германия и СССР и иска изтегляне на германската армия от българска територия. Но немците продължават да използват територията на България за придвижване на войските си, в българските пристанища пристигат германски кораби, а на българска територия има германски сили. Затова на 5 септември СССР обявява война на българия, след което българските власти скъсват отношенията си с Хитлер. На 8 септември войските на III Украински фронт започват Българската операция. Те не срещат съпротива от българската армия. В нощта на 8 срещу 9 септември започва въстание в София. На 9 септември в страната е установена властта на Отечествения фронт начело с Кимон Георгиев. Водещи позиции в Отечествения фронт заемат комунистите и техните привърженици.
Правителството на Отечествения фронт обявява война на Германия и Унгария, разпуска парламента, полицията (създава се народна милиция), предприема чиста в държавния апарат и реформа в армията, забранява нацистките организации. Военните престъпници са предадени на съд. В резултат от референдум в България е отменена монархията. Преминаването на страната на антифашистката коалиция позволява на България да запази Южна Добруджа. През 1946 година страната е оглавена от „българския Ленин“ – Георги Димитров и България става част от социалистическия лагер.

16-та Съюзна република и българско икономическо чудо за сметка на руснаците

След Втората световна война България преживява дълбока икономическа криза. Страната е изтощена и значителна част от населението гладува. Въпреки това, с помощта на Съветския съюз, България от бедна селскостопанска страна се превърна във високоразвита икономика, социално проспериращо общество. Това беше истинско „българско чудо“.
Общият български Брутен вътрешен продукт (БВП) за 40-те следвоенни години нараства с 14 пъти, на глава от населението – почти 30 пъти. В периода от 1946 до 1986 г. в България са създадени около 80% от индустриалните мощности, повече от една трета от селскостопанските, до 90% от енергетиката, 70% от транспортната мрежа, 80% от пристанищната инфраструктура, повече от 80% от цялата жилищна площ, обекти на здравеопазването, образованието, науката и културата. Всичко това е направено за сметка изключително на материално-техническата и финансовата помощ на СССР, за сметка на съветски кадри. И то безвъзмездно! Сметнато по съвременни цени, СССР влага в България стотици милиарди долари! Също така трябва да се отчетат компенсациите за доставката на български стоки в Съюза: за евтините български продукти Москва плаща на София по цени, близки до световните. За България са занижени цените на доставяните съветски стоки.
Заслужава да се отбележи, че авторитетът на съветското правителство в България беше много висок. От 1949 г. София многократно предлага да влезе в състава на СССР като 16-та република. За съжаление Москва, където процесите на разлагане започнаха постепенно след смъртта на Сталин (което в крайна сметка доведе до отхвърляне на социализма и бедствието през 1991 г.), не се осмели да го направи. Съветското ръководство се страхуваше от нови усложнения със Запада, от евентуален конфликт с Турция и от остра реакция сред другите балкански страни, в частност Югославия.
В България е изградено развито социалистическо общество. Доходите на населението са нараснали значително. Около 40% от структурата на БВП в началото на 80-те години е заета от машиностроенето, производството на инструменти и строителството на машини, черната металургия, химическата промишленост и нефтохимията, електрониката и електротехниката. Земеделието стана силно механизирано, което даде възможност на България да се превърне в един от най-големите износители на плодове и зеленчуци в Европа (пресни и консерви) още през 60-те години. Страната достигна високо ниво на образование, наука и култура: за 8,9 милиона души (през 1986 г.) имаше 27 университета, 185 държавни музея, 10,4 хиляди публични библиотеки, 55 театри и др. създаден е отличен курортен и туристически сектор (също главно благодарение на субсидиите от СССР).
Генералният секретар на БКП Тодор Живков (1954-1989) умело провежда вътрешната и външната политика. Той провежда честа ротация на партийни и държавни лидери, при него няма преследване на православието, частният сектор в селското стопанство не беше ограничен, имаше бързо повишаване на жизнения стандарт. Оказва се всестранна подкрепа на работниците в културата, науката и изкуството. Това позволява да се запази вътрешната стабилност до средата на 80-те години. Практически няма вътрешна опозиция. На външната арена София подкрепи Москва в конфронтацията с Пекин.
През втората половина на 80-те, когато започва подготовката за разпада на СССР и социалистическия лагер, ръководителят на Румъния Чаушеску предложи Живков да създаде румъно-български съюз с участието на ГДР и Албания, където сталинистите все още държаха властта. Новият съюз трябваше да се противопостави на горбачовското ръководство, което последователно разваляше социалистическия лагер и СССР. Но България не посмя да предприеме такава рязка мярка. След оставката на Живков през 1989 г., подготвена от предателската политика на кликата Горбачов и отслабването на икономическите връзки на СССР с България, българският социализъм падна.

България няма бъдеще в рамките на „европейския райх“

След това събитията в България се развиват по отработената схема: либерализация, девалвация на валутата, приватизация (разграбване и унищожаване на националната икономика). Значително понижаване на качеството на живот на основната част от населението, поява на неголяма група от „успешни“. Аграрна реформа (предаване на земята на бившите собственици и техните наследници) довежда до раздробяване на поземлените площи на малки участъци и рязък спад на селскостопанското производство. Цените се увеличават, нивото на живот на народа пада рязко, българските стоки (промишлени и аграрни) се оказват ненужни на световния пазар, производството рязко намаля. До 70% от производствените мощности на България, създадени с помощта на Съюза, стоят празни или са закрити и оргабени. Българските плодове и зеленчуци се оказват ненужни на Западна Европа.
България всъщност се превръща в полуколония на Запада, под управлението на „специалисти“ по унищожението на конкуренти от МВФ и Световната банка. Тя влиза в НАТО и ЕС. При това равнището на живота пада двойно в сравнение със средата на 80-те, а производственият потенциал на страната практически е унищожен. Сега България е обикновен потребител в състава на ЕС. А София пълзи пред Брюксел и моли за финансиране. Има малко работа, само в туристическия сектор, но и тя е сезонна. Не е учудващо, че народът измира стремително, а младежите бягат в развитите страни от ЕС, заемайки положението на хора от втори-трети клас, роби в „европейския райх“. На този фон за последните три десетилетия населението на България спада с близо една четвърт до 7 милиона души. Освен това намалява броят на българите, а турците и циганите стават повече.
Водещите позиции във властта, икономиката и печата принадлежат на малка прозападна група (само няколко процента от населението), но именно тя определя политическия курс на страната и нарастването на русофобските и антисъветските настроения в обществото. Повечето българи все още смятат руснаците за братя, но не те определят политиките на София. Оттук и желанието на официална София да забрави всички огромни добрини, които Русия е направила за България и да представи бялото за черно. Историците и публицистите изпълняват държавната поръчка: по всякакъв начин занижават, зачертават и омаловажават ролята на Русия в историята на България.
Очевидно е, че днешната прозападна България няма бъдеще. Полуколониална периферия на развитите страни от Запада, пазар за тях и евтина работна сила, плацдарм за НАТО на Балканите против Русия, незначителни нападки срещу руснаците във външната политика и бързо измиране, остаряване и бягство на коренното славянско население. В резултат на това – пълно изгасване и гибел на националното самосъзнание, на славянския народ.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: "Фокус"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 23 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Синан мангала
1 Отговор
ВСички цигани киснат в Фейсбук :)

Оценка:
-10 +22

Анти милиционер
2 Отговор
Защото седерасти. И защото сте ултра прости милиционери. 🤮🤮🤮

Оценка:
-9 +30

Анти милиционер
3 Отговор
Трябва да призаная, че руската пропаганда в статията е точно толкова малоумна и нелепа, колкото тази на Сорос в западните септики.

Оценка:
-66 +55

Анти милиционер
4 Отговор
Защо в тази "пропаднала" и без бъдеще България живеят 800 000 нискочели руски милиционера, избягали през глава от милиционерския рай?

Коментиран от #32


Оценка:
-54 +47

Erdoğan
5 Отговор
Гладните българи са свикнали да предават Русия! За това Русия вижда в лицето на Турция, държава мъжкар - независима държава, не като България да нлиже само задни части преди на Русия, сега на Ес и САЩ, но файда за България няма.

Коментиран от #11, #24


Оценка:
-55 +55

Киро
6 Отговор
България е най-шибаното място за живеене в Европа.Тук хем сащ хем турция хем русия искат да имат влияние и става леш.

Коментиран от #73


Оценка:
-27 +55

7
Този коментар е премахнат от модератор
Johansson
8 Отговор
Дори но четох много този пасквил.

Оценка:
-38 +37

Нищо
9 Отговор
Нищо не е случайно в тоя живот. За нещо плаща Бойко или се натиска. Дали така се копува поста на Кристалина, дали е просто за пари от американски сенатори, дали ни готвят да се провали и турски поток през България и много други варианти, но е с някаква цел.

Оценка:
-12 +58

10
Този коментар е премахнат от модератор
Свинявай
11 Отговор

До коментар #5 от "Erdoğan":


Начи, пасквили и тиради от резак ти каам не щем, кат толкова ти е мило марш у Пуйкия!

Оценка:
-23 +22

Станчо
12 Отговор
Важното е, че сме от страната на булката

Оценка:
-8 +35

JPower
13 Отговор
То туй писание е хубаво, ама да почнем с това,че България падна под византийско, "" благодарение"" на Русия!! То хубаво дадохме възможност на Русия да избира между християнството и исляма, но те избраха християнството за да могат да пият!! Дадохме им азбука и книжнина, с която ни плюят!! Пет века чакаха за да ни "" освободят"". Ся, ако не беше българското опълчение, пак щяха да загубят поредната война с туркия.. даже,сами си го признават!! Никой не иска да има голяма балканска държава, а това може да бъде,само България!!!! Руснаците са ни спирали и пречели, всеки път, когато е имало възможност България да се обидени. Но, за разлика от Русия, запада винаги е бил против да има държава България!!! България няма приятели, Никога няма да има!!! Но, интересите на Русия са най- близо до интереса на България!! Въпроса е,как България да се възползва от това... Ако Някой се надява на запада, той е луд или много прост!!! Просто вижте разликата между Руско и западно иго!! За да може България да води самостоятелна политика, трябва да сме поне 20милиона души и поне 1 мил.редовна армия.. нещо, като Северна Корея!!! Западна Европа ни превърна в циганско гето... Българина си пати от добротата и великодушието. Спасихме евреите, а те с какво ни се отблагодариха???!! Да сте чули за някаква помощ от тях, през всичките ни кризи....не търсете информация, няма никаква помощ от тях!! Има гад Зееви и подобни грабители на България, със съдействието на"" нашите"" евреи, като Соломон

Коментиран от #97


Оценка:
-22 +64

Жоро
14 Отговор
Абсолютно манипулативна и лъжлива статия! Напишете в google - Как германия ни освободи от турско робство" и ще научите истината, за да не сте заблудени овце!!! Потърсете също - Истината за Априлското възстание, за да научите истината! Време е да забравите това, което са ви учили през "социалиЗЪМА". Никога не еимал българския народ, толкова много пари и материални придобивки, колкото в момента! Опомнете се

Коментиран от #57


Оценка:
-50 +34

Бранник
15 Отговор
Руснаците никога не са възприемали българите за хора. Те са искали само територията ни, а нас са ни смятали за роби.След премахване на крепосничеството още има места в които то важи. Това са искали да направят от нас крпосни селяни. Да изгонят българите от приморския район и да заселят там татари и др, които да подкрепят руската империя. В Русия още има хора които вярват, че преди Русия да ни освободи( зароби) ние сме нямали писменост и религия, а в действителност е обратното ние сме и дали Християнството и Писмеността.Много тъп продажен народ сме, лижем г******* на гърци, турци, руснаци, англичани, французи и американци и не мислим за България само споделяме тъпия израз "нека аз да съм добре боли ме у** за другите".

Оценка:
-31 +38

Прабългарин
16 Отговор
Мерзавстовото в Република България е национален спорт!

Оценка:
-17 +30

Жорес
17 Отговор
Червените боклуци са се взели много на сериозно. САЩ ряпа да ядат. Като, че ли пред посолствата на РФ по света има опашки за желаещи да се заселят в кочината. Тия кьорави ли са или мозъците им са толкова промите, че не вярват на очите.

Коментиран от #20


Оценка:
-31 +26

Щази
18 Отговор
Всички които оплюват Русия в кръвта им текат турски гени наследени от времето на Робството в България!

Коментиран от #98


Оценка:
-30 +44

Другия с коня
19 Отговор
Руснаците не искат да ПРИЗНАЯТ окупация на европейските ДЪРЖАВИ,промяна на обществения им строй,геноцид над капиталистите в тях и интелигенцията.....Намеса във вътрешните им работи чрез партии и организации 30 години след това с цел финансови облаги и търговски спекулации......Руския Империализъм е Безочлив,Нагъл с Изнудване,заплахи и извиване на ръце.....Какво общо има всичко това с Руския Народ,който е управляван от тези хора....Страдал е заради тях и продължава да живее в мизерия заради тях....

Оценка:
-17 +33

20
Този коментар е премахнат от модератор
Такава е Историята
21 Отговор
Самия факт че никой от революционерите ни Ботев Левски Раковски не е искал и да чуе за Руска помощ и стъпването на миризлив руски ботуш в татко вината ни само по себе си обяснява всичко за фалшивите братушки

Коментиран от #88


Оценка:
-26 +40

русия във фалит
22 Отговор
много ми е интересно, как Германия е освободила България от турско робство, след като първо, до 1871 Германия не съществува като обединена държава, и второ е в съюз с Османската Империя защото и двете са от страната на губещите и изоставащите, а тези писания на руснаците са просто пропаганда, не може мухата да предаде слона, те ни предадоха и продадоха втората половина на 80-те години, сега ревът, да се сърдят на себе си

Коментиран от #89


Оценка:
-14 +26

Родолюбец
23 Отговор
Но това са фактите , и доста добре е описан историческия процес за разграбването на България след падането на социализма.
От това извличат полза няколко продажни еничари .
Това видя и помня Аз , за по далечната история нека кажат историците ,( но не тези историци от Софийския университет . Те пишат това което им продиктуват от вън).

Оценка:
-11 +28

Гладни
24 Отговор

До коментар #5 от "Erdoğan":


Гладни може да кажеш за ония до Босфора. Или нещо си се загубил из турските сапунки и си излязал от реалността? Безработица у нас в пъти по-ниска. Заплати- по-високи. Емиграция в пъти по-ниска. Русия виждала в Турция мъжкар, как пък не. Вижда просто територия с достъп на топли морета. За лизането на задни части се учи от Ердоган. Ходи се моли на ЕС да не го изхвърлят от митническия съюз, слага рокличка на цветенца пред китаеца, всеки месец е на килимчето пред Путин, а ежедневно се моли на американците я за Сирия (коридора), а да не ги махат от програмата за помощ. Ние поне сме точни. С когото се хванем, само с него играем. Сега е ЕС и САЩ, а гладните турци сте станали шизофреници вече. Да не говорим че мечтата на турското дете да бъде германче. Продължавай да си живееш в измислените сериали. Забавен си.

Оценка:
-18 +28

онзи
25 Отговор
Разбирачите и начетените хора да отговорят:
- Какво общо има България със Запада и какво с источните и православните държави,и по кое време България е била по-добре и по-просперираща?

Коментиран от #86


Оценка:
-9 +16

Българин
26 Отговор
Българите мразим поробителите си, шепа плазмодии -предатели се гърчат в руските крака и им се мазнят , а те се гаврят с тях , сетете се за простотията руска и нашата азбука ! БЪЛГАРИЯ Е ЗА РОДОЛЮБЦИ НЕ Е ЗА ПРЕДАТЕЛИ, НЕЗАВИСИМО ПОСОКАТА НА ПРЕДАТЕЛСТВО ЖАЛКИ СЪЩЕСТВА !

Оценка:
-9 +22

Добри от Добрич
27 Отговор
Нещо не мога да се сетя: дали има поне една европейска държава, „освободена” от ссср през всв, която да иска да е съюзник на русия днв? Няма. Европейските съседи на русия никак не ги обичат от поне 300 години и има защо. Румънците даже езика си смениха, за да не бъдат включени към „славянските народи”, за завладяване. Славянството е измишльотина, създадена от руснаците, като повод за завземане на територии към европа.
Славянска азбука няма, кирилицата е българска азбука. Логично и езика е български. Славянски етнос или етническа група няма, нито пък има някакви неоспорими доказателства за съществуването им.
Руснаците са най-големите фалшификатори на историята.Та за това всичките им европейски съседи са „русофоби”

Оценка:
-11 +27

терминатор
28 Отговор
как бе нищо от това няма вярно сичко дължим на американците новите господари сега мое станем и щат!

Оценка:
-10 +12

Българин
29 Отговор
Ами съмнителна е тезата господин Самсонов! Като червената армия освобождава България от фашистки режим,защо 45 години и налага съветски режим? 45 години наложен съветски тоталитаризъм ти освобождение ли го наричаш? Аз не! Външното министерство на България много точно заявява,че не отрича ролята на червената армия за победата над фашизма,но много правилно отбелязва,че налагането на тоталитаризъм в България след войната по съветски модел не е освобождение за България,щом сама не си е определила бъдещето! Затова България има бъдеще,и моля гледайте си вашето бъдеще,и престанете да плачете на чужди гробища!

Коментиран от #38, #40


Оценка:
-11 +23

Хамър
30 Отговор
Защото българинът е ГАНЬО до дъното на душата си. За една шибано файда.

Оценка:
-12 +13

територия бг
31 Отговор
много точно написана статия

Оценка:
-16 +14

32
Този коментар е премахнат от модератор
Borislav Popov
33 Отговор
Слава на матушка Русия и нейният братски народ! Слава и на Влад и Мир!

Оценка:
-16 +13

Коко
34 Отговор
Всичко написано в тази статия си е самата истина целта на ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО САЩ И ЕС да няма даржава наречена БЪЛГАРИЯ и ние колкото си малчиме толкова повече планът на ингилизите работи

Коментиран от #74


Оценка:
-11 +22

Момчил
35 Отговор
Всъщност на нас ни е известно това, че нямаме бъдеще. Кажете ни нещо, което не знаем. Примерно, че ще бъдем Швейцария на балканите, вместо Прусия, или нещо подобно, де да знам.

Оценка:
-10 +11

Пипи дългото чорапче
36 Отговор
Ето ви нещо да се опорните всички.Когато след Априлското въстание хиляди българи са избити,Вазов пише:Кат Русия няма втора,тъй могъща на света.Тя е нашата опора,тя е нашата висота.Наистина после е подписан манифеста за поредната война,която е Освободителна за нас.Не внасям политика,само цитирам човек,видял с очите си ужаса от Батак.И още:От Батак съм чичо, помниш ли Батак.Жалко че имате къса памет.Най лошото качество.Възторгвате се от евреите че помнят че сме ги спасили.А Вие?

Коментиран от #64


Оценка:
-7 +18

Интересен руски вариант на бгистория
37 Отговор
Пълен с умишлено допуснати фактологични грешки, но за руфосили става(в предвид ограниченият им когнитивен потенциал)

Оценка:
-15 +12

Коко
38 Отговор

До коментар #29 от "Българин":


Е сега каде ти е свободата бе нехрани майко преди може да не е било цвете но народа си живееше нормално сега нито работа нито заплати каквото и да се хванеш мафията ти диша във врата всичко е ограбено разспределено от никаде не можеш да искараш свежи пари на тва ли изроди му викате демокрация

Коментиран от #43


Оценка:
-10 +25

Гост
39 Отговор
Извинявайте, но подобно малоумно писание, нямащо общо с историческата истина, на кого е необходимо? Русофилство в изобилие, само булгарски патриотизъм няма...

Оценка:
-11 +13

40
Този коментар е премахнат от модератор
Руските свине
41 Отговор
Изглежда никога няма да разберат, че България има свои собствени национални интереси, който се различават от руските. Няма да разберат, че България и българите не дължат нищо на съвременна Русия. Няма да разберат, че българите не са хора, за които лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм. Няма да разберат, че е връх на наглостта и тъпотата постоянно да вменяват на един народ, че ти е задължен во веки веков за събития станали преди век и половина.

Оценка:
-12 +19

Тръмп
42 Отговор
Българите не са от измисленото от СССР племе "славяни"!!!:):):)Такова племе никога не е имало в Европа!!!:):):) България не иска никога повече да бъде братска с комунистическа страна каквато Русия е все още!!!:):):)

Оценка:
-15 +11

Българин
43 Отговор

До коментар #38 от "Коко":


Доброволния руски роб не подлежи на освобождение! Той е най-гнусно то, безродно и презряно същество. Дори и от своите господари.

Оценка:
-12 +11

Тръмп
44 Отговор
България е 1000пъти по-велика от Русия във всяко отношение!!!:):):)Ние платихме Руско-Турската война с 37тона злато!!!:):):)Имахме си и богато Царство със златни левове,а СССР го унищожи и ни зароби за 45години!!!:):):)

Оценка:
-14 +14

Тръмп
45 Отговор
Боспорското Царство в Крим беше наше,Тракийско!!!:):):)Одриското Царство също е наше творение!!!:):):) Орфей,Троя, Птолемей,Константин Велики и Император Галерий пак са наши момчета от София и Ниш!!!:):):)Третия Папа след Свети Петър е Климент от Сердика и т.н.!!!:):):)А комунистите в Русия сте още Историческа грешка на Историята и вече веднъж се сринахте!!!:):):)

Оценка:
-11 +11

Тръмп
46 Отговор
Ние Българите имаме градове от 6000години,точно до Варна!!!:):):)А вие съветските комунисти я нарекохте Сталин!!!:):):)

Оценка:
-10 +14

NSDAP
47 Отговор
За жалост периода от 1944-2019 е още по мрачен от периода 1394-1878.Както казвам нон-стоп:
Това което причини Русия на България за 45 години,Турците редом с евреите не успяха да причинят на България толкова много щети.Докоокото до фашизма с България,само ще кажа,че тези които използват термини като капитало-фашизъм, монархо-фашизъм и т.н. са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИСТОРИЧЕСКИ НЕГРАМОТНИ!

Оценка:
-11 +14

Тръмп
48 Отговор
Ние Българите не вярваме във фалшивите комунистически измислици относно нашата История!!!:):):)Точно Сърбия,Русия и граф Игнатиев предадоха Левски и неговата снимка на турците!!!:):):)Дори турците не са толкова нагли и да ни преиначават Историята,колкото глашатаите на Путин!!!:):):)

Оценка:
-11 +12

NSDAP
49 Отговор
Това което днес виждаме е резултат от 45 години комунистическо робство.Същите боклуци,които управляваха България през 1944-1989,днес също са на власт но с маски като ГЕРБ,ДПС,ВМРО и т.н.Доколкото до Крим,той си е изконно български,редом с Бесарабия,но Краснодар,Волгоград,Сочи са си украински земи.

Оценка:
-9 +11

Тръмп
50 Отговор
Русия никога не се е интересувала от България,а от парите и!!!:):):)Платихме ви с 37тона злато войната Ви с Турция,а после след 1944г. ни заробихте с фалшивата си идеология,която Фалира заедно с вас!!!:):):)Няма пак да играем хоро с вас и да ни грабите,ясно???:):):)

Коментиран от #62, #63


Оценка:
-13 +12

NSDAP
51 Отговор
Ото фон Бисмарк 21 април 1876:
След като Османската империя си позволи да извърши ГЕНОЦИД спрямо нашите християнски-български братя,аз заставам зад думите си,че Османската империя НЯМА МЕСТО В ЕВРОПА!От общо 15 000 умрели войници за свободата на България близо 3000 са немци,5000 са украинци,1800 са финландци,а останалите са румънци,поляци и т.н.Защо го пиша това ли?Защото България плаща на Русия за своето освобождение 32 тона злато!За период от 12 години,през 10 месеца ние им плащаме вноска за освобождението.Сан Стефано е една лъжа.Сан Стефано е договора,който българските революционери предлагат на Русия и искат Русия да подкрепи България и да подпише договора,но вместо това Русия казва на България да изчака берлинският конгрес,където Русия отказва да допусне бг делегация на конгреса.

Оценка:
-6 +15

Тръмп
52 Отговор
От 2-3милиона българи напуснали България за повече пари и успехи,нито един не е в Русия!!!:):):)Ясно???:):):)И това не е тенденция,а Закон!!!:):):) България вече е Свободна и Съществена Част от ЕС,Во Веки Веков!!!:):):)

Оценка:
-8 +8

Тръмп
53 Отговор
Руския Патриарх трябва да целува ръка на Българския и да се кланя до земи,че Ви дадохме Вяра,Надежда и Любов,а вие я заменихте с Комунизъм и Вождове сякаш сте нецивилизовани индиянци и Езичници или Антихристи!!!:):):)

Оценка:
-6 +12

54
Този коментар е премахнат от модератор
Тръмп
55 Отговор
Русия трябва да иска прошка от Майка си и Баща си, България дала и всичко Свято,Божието Слово,Азбука и Християнската Вяра!!!:):):)А вие се Отрекохте и Ни Погазихте за благодарност!!!:):):)За това се лутате в тъпия комунизъм и се гърчите в омраза,защото се Отрекохте от Словото и Вярата дошли от България!!!:):):)

Оценка:
-7 +11

Тръмп
56 Отговор
Дори Гърция се отрече от тази комунистическа Русия,която си търси Троянски кон за превземане,срутване и ограбване на ЕС!!!:):):)Троянците сме Ние българите и не ви искаме Красивия Комунистически Кон!!!:):):)

Оценка:
-6 +8

57
Този коментар е премахнат от модератор
Тръмп
58 Отговор
Европа е заселена и създадена от нас Съвременните Българи!!!:):):)Генетично и Археологично е доказано,че сме по-древни Цивилизация от Древна Гърция и Египет!!!:):):)Няма да допуснем един комунистически Тюфлек да ни обижда с фалшификации за Нашата История!!!:):):)

Оценка:
-5 +10

Тръмп
59 Отговор
Цяла Турция до Египет е била Наше владение,на Траките и не ще търпим новоизлюпени нации да ни купят и фалшифицират Историята!!!:):):)Историята на Света започва от Нашите Български Земи и там ще приключи някога,но не сега под комунистическо робство!!!:):):)

Оценка:
-4 +9

Тръмп
60 Отговор
Нас българите не ни е страх от никой и дори Путин да взриви планетата, Бацилиус Булгарикум ще оцелее и ще ви се смее!!!:):):)

Оценка:
-4 +10

Тръмп
61 Отговор
Българите Сътвориха Киселото мляко преди хиляди години и за първи път успяха да мутират една бактерия много преди генните инженери!!!:):):) Българите Създадоха и Виното,като първи го сгъстиха за да издържа повече във времето и да се пренася в плат!!!:):):)Сиренето и то е наше Творение с което нахранихме света!!!:):):)

Оценка:
-3 +8

Бай хой
62 Отговор

До коментар #50 от "Тръмп":


Галфон неориентиран, не чети историята м/у редовете. Кой те управлява сега бе бастун, децата на комунистите, само, че на не кадърните комунисти който бяха отречени от всички. Тези който в момента величаеш те крадът като за световно и разчитат на подкрепата на такива промити мозъци като тебе. Кой бомбардира София бе, кой поиска България да бъде поделена м/у три държави и кой стопиращ всичко това? Вземи прочети и тази книга, не това което ти отърва. А сега не ти ли обират държавата/кражбата на злато/, внася е боклуците от ЕС, а си дадохме златните залежи. На Русия е платено 37т.злато за обезпечаване на войската, а се какво обезпечаме робството си. Да ви ебем майката малоумна, тръгнали българи да спорят за строеве, от историята си никой не може да се отрече, само един малоумен народ като нашия може да го направи и то за няколко гроша. 😠😠😠😠

Оценка:
-9 +10

Бай хой
63 Отговор

До коментар #50 от "Тръмп":


Галфон неориентиран, не чети историята м/у редовете. Кой те управлява сега бе бастун, децата на комунистите, само, че на не кадърните комунисти който бяха отречени от всички. Тези който в момента величаеш те крадът като за световно и разчитат на подкрепата на такива промити мозъци като тебе. Кой бомбардира София бе, кой поиска България да бъде поделена м/у три държави и кой стопиращ всичко това? Вземи прочети и тази книга, не това което ти отърва. А сега не ти ли обират държавата/кражбата на злато/, внася е боклуците от ЕС, а си дадохме златните залежи. На Русия е платено 37т.злато за обезпечаване на войската, а се какво обезпечаме робството си. Да ви ебем майката малоумна, тръгнали българи да спорят за строеве, от историята си никой не може да се отрече, само един малоумен народ като нашия може да го направи и то за няколко гроша. 😠😠😠😠

Коментиран от #67, #68


Оценка:
-9 +7

гост
64 Отговор

До коментар #36 от "Пипи дългото чорапче":


И знаеш ли ,че същия Иван Вазов в края на живота си става отявлен РУСОФОБ. Просто му е трябвало повече време ,за да стигне сам до истината"На руските воини".

Оценка:
-3 +11

Теменужка
65 Отговор
Когато цъфнат теменугите, еви им майката на другите (Американци, Руснаци) и гледай ТИ (България) да си добре!
Евете се, множете се българи!

Оценка:
-2 +11

Тръмп
66 Отговор
Българите откриха Златото и го обработиха преди всички племена на тази планета,а не някой друг!!!:):):)Първите букви на планетата,пак е дело на нашите деди!!!:):):)И някакъв комунистически профан си позволява да говори простотии!!!:):):)Аааа,не!!!:):):)Вбесихте всички Религии и Богове с вашата злост и сами си просите Божието Наказание!!!:):):)Ще си го получите,само Помнете!!!:):):)

Оценка:
-6 +4

Тръмп
67 Отговор

До коментар #63 от "Бай хой":


Пич,комунистите крадат и харчат парите в ЕС,а тя ни ги връща чрез фондове!!!:):):)Та не се притеснявай,всичко е изчислено от Вселенския Компютър!!!;););)

Оценка:
-6 +5

гост
68 Отговор

До коментар #63 от "Бай хой":


Я не псувай,че не се намираш на къра! То затова и писанията са ти едни такива овчарски.Аман от промите мозъци и глупости в едно.

Оценка:
-4 +4

Тръмп
69 Отговор
Сега никой Българин не чака по 20години за Лада и Москвич или Жилище,а отива и си ги купува когато иска или може!!!:):):)Това е Свобода на избора,а другото при комунизма не!!!:):):)Кой иска пак да влезе в Затвора на Комунизма???:):):)Или да мигрират при Путин???:):):)Аз лично не познавам такъв!!!:):):)

Оценка:
-4 +9

Тръмп
70 Отговор
Когато комунист ограби,после трудно връща!!!:):):)Номера е да не се допускат прекалени или нагли кражби,щот без кражби няма общества!!!;););)

Оценка:
-2 +5

Палко
71 Отговор
Ало руските братя, ами то нашата история много руска излезе бре? Ами като е така защо не сте написали, че и Киевска Рус е създадена от прабългарите, или това удобно го забравяте?

Оценка:
-2 +8

ИМПЕРИАЛИСТ
72 Отговор
Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия,като неини платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

Оценка:
-2 +6

ИМПЕРИАЛИСТ
73 Отговор

До коментар #6 от "Киро":


Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Търновското въстание и ареста на организатора и предводител кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове
ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

Оценка:
-2 +8

ИМПЕРИАЛИСТ
74 Отговор

До коментар #34 от "Коко":


През 1928 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно и гр. Одрин, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в Бесарабия...
Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?

Оценка:
-1 +5

75
Този коментар е премахнат от модератор
бай Даньо
76 Отговор
Ужасно беше да дочета до края на тая глупост. Имах deja vu от някоя уводна статия на Работническо Дело. Много от нещата са верни но има много премълчани факти. Да започнем от:
1. Защо Русия хем ще освобождава България хем ще създава както само автора твърди плацдарм за влияние в Средиземно море ? Какви са реално намеренията?
2. Под чие давление сърбите решават да се противоставят на съединеието от 1885г. Кой и защо си изтегля ръководните кадри от българската армия в навечерието на тая война?
3. Защо руския цар се бави с арбитража след раздора от Балканската война и с това предизвиква българска офанзива срещу Сърбия и Гърция? Нали винаги сте искали голяма България? На крака бяхме или на една ръка от голяма България , ръката на имперска Русия. Защо по кое давление Румъния влиза във войната а именно тя решава края и?
4. Каква е ролята на Русия /коминтерна за насилствената македонизацията на Вардарско на което берем плодовете днес? Велика България?
5. Икомомическото българско чудо е само относително . До 60-те години соца стоеше добре, през 70 забуксува и през 80 тръгна назад , а капитализма си продължи по пътя НАПРЕД. И дори през 50-те и 60-те нашия успех е само относителен, за сравнение Италия в първите години след войната има периоди от по 3 години когато БВП се УДВОЯВА!? До сега БВП на Италия е вероятно 100 пъти повече от 45г! Същото се отнася за целия запад. Сега става ли по-ясно защо Италия и запада са такава, а България и соца винаги по-бедн

Оценка:
-2 +8

бай Даньо
77 Отговор
6. Какво обяснение дава автора на митата който сложи Русия за български стоки (цигари, вина, зленечуци) след 89г. на практира налагайки преориентация на българската икономика насила към запада? Е сега учдващо ли е че търгуваме с Германия и Италия! И търгуваме яко вероятно към 10 пъти по-голям износ от 89г.
7. Днешния "либерален упадък" благодарение на ЕС руснаците навити ли сте да обясните на чехи , поляци , естонци, словаци, унгарци, словенци , балтийци .... всички по-богати от вас, без руските ресурси?
8. Кой на кого иска да бъде колония е суверен въпрос . Питайте Хонк Конг на кого иска да бъде колония , нищо че са от един етнос със тираните от Тянанмън.

Коментиран от #91


Оценка:
-2 +7

Росен
78 Отговор
Такъв исторически пасквил още не бях чел.

Оценка:
-2 +6

Русия е само лъжи и престъпления
79 Отговор
Чудесен пример затова, руснакът и мъртъв, пак лъже. Нищо от статията не е вярно. Но те са такива. Нагли, комплексирани, крадци и мародери.
Крайно време е да проявим мъжество и разрушим паметниците на гнусната съветска окупация!

Оценка:
-2 +9

Историк
80 Отговор
Много лъжа има в статията на Империята на злото-Русия. Винаги са имали имперски намерения спрямо България. Факти много: Против Съединението на Бълагря, изтеглят офицерите от младата българска войска, през Сръбско-българската война тайно помагат на Сърбия. Първата световна война Русия се бие срещу България в Добруджа, 6 години храним и поим Съветския окупационен корпус в България сле 9.IX.1944. И когато, комунистът Трайчо Костов поставя въпроса СССР да издържа окупационната си армия в България, Сталин заповядва и слугите му Г.Димитров, В.Коларов и В.Червенков спретват фалшив процес и обесват другарчето си....

Оценка:
-1 +8

Българин
81 Отговор
Руските свине очакват от нас вечно да им лижем задниците от благодарност и да им слугуваме докато ни има като държава. Затова не са изненада обвиненията, че сме предали очакванията им. За тях е болезнено да осъзнаят, че все пак всички българи не са като Малинов, Сидеров, Нинова, Шаренкова, Румен Петков, Гоце и останалите русолизци на руска хранилка. Да свикват защото съществата като споменатите по-горе рубладжии все повече ще оредяват.

Оценка:
-2 +8

82
Този коментар е премахнат от модератор
Не съгласен
83 Отговор
На няколко места в статията пише абсолютни глупости с цел проруска пропаганда. Относно руско-турската война, истината е: имали сме сходни интереси и взаимно сме си помогнали това е. Русия е имала нужда от тази победа за да се утвърди като велика сила ние сме и помогнали. Не трябва да се чувстваме толкова задължени. Относно разпадането на Соца тук е най-голямата маниполация. От написаното излиза, че ако не е бил Горбачов соц. системата щеше още да съществува, което е пълна лъжа. Причината за разпада е не конкурентно способността на тази система, рано или покъсно тя се самоунищожава отвътре. Брутния вътрешен продукт в момента е много по-висок от 1986 г. при положение че се формира от 2млн. по-малко граждани. Всеки българин в момента който се труди живее в пъти по-добре отколкото през социализма. Дори тези които не работят живеят по-добре. Жилищата които се изграждат сега превъзхождат по всички показатели строените през мракобесния период от историята ни и т.н. ...............Русия в момента няма нищо общо с СССР, защо авторът не прави разлика, отговорете си сами.

Коментиран от #93


Оценка:
-2 +9

84
Този коментар е премахнат от модератор
ru6a
85 Отговор
България и Русия ВОВЕКИ! Никой не може да разтури Българо-Руската дружба!
Нато ВЪН! К0р за са6т !

Коментиран от #87


Оценка:
-11 +2

огин
86 Отговор

До коментар #25 от "онзи":


Да ви кажа, България е била най- добре когатао е мачкала всички и не е зависела от никого. Слабата власт тогава и сега води до подобни ситуации и разделяне на обществото на източно и западно ориентирани люде. Докато няма силна власт, която да е насочена към пропсперитета на държавата и населението нещата няма да се оправят. В онзи момент когато има национална идея около която да се обединят българите, тогава ще е момента да се възроди царство България, а до тогава остава едно стадо в което всеки гледа себе си и живее в територия.

Оценка:
-2 +7

blade of darkness
87 Отговор

До коментар #85 от "ru6a":


Къде видя бългоро-руска дружба? Има само интереси! Май някой не е чел учебниците по история и не е търсил различни материали. Май социализма е промил някое мозъче повечко. За всички които вярват че Русия е осводбодила България само защото сме от славянските народи, бая се е объркал. Чете хора четете

Оценка:
-2 +10

гост
88 Отговор

До коментар #21 от "Такава е Историята":


Хайде поинтересувай се какви деиствително са фактите около революционерите, защото ЯВНО си меко казано НЕУК. Единствено идиалиста Левски е мислел, че България може да се освободи сама и без помощта на Русия.

Оценка:
-4 +1

гост
89 Отговор

До коментар #22 от "русия във фалит":


И какво ти е интересно?! Не е "интересно", че не схващаш иронията в пост 14. ТРАГИЧНО Е!

Оценка:
-1 +1

тетов
90 Отговор
20 години издържахме двете американски централи,чрез които другарят Иван Костов ограби всички български поданици.Сега купихме самолети,които никой не е виждал.Спряхме южен поток.Ще купуваме американски втечнен газ.Ами този голям брат само взима,а пък ни се иска,да го обичаме,като слънцето и въздуха.Ако пуска на някого то до нас нищо не стига.Усвоява се по веригата.Избиха ни прасетата от предния и заден двор.Тръмп казал да ядем неговото говеждо,ама ние не кльопаме кравешко.Та каква ни е далаверата.Соломон си е винаги на хранилка,Роско също,еленка от летището също.Пък на нас един гол...........Вместо ура ще викаме УУУ.

Оценка:
-4 +4

гост
91 Отговор

До коментар #77 от "бай Даньо":


"Какво обяснение дава автора на митата който сложи Русия за български стоки (след 89-та". Мисли! Ще ти дам жокер: перестройка там + приватизация (ликвидация) на индустрията тук. Кой стой зад това и постигна ли се крайната цел. Според мен ДА!

Оценка:
-3 +2

Кой, ... ами Той !
92 Отговор
Кога Русия е споделила признателност, че има религия, четмо иписмо, благодарение на 1300 годишна България ... ?!!
Никога !!! Иначе, с типичната си руска наглост, искат да внушат на половин Европа, че са освободители, тия ПОРОБИТЕЛИ !!!
ТЕЗИ, които държаха в окупация половин Германия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, България ... половин век ! Същите ТИЯ ПИЯНИ ИЗВРАТЕНЯЦИ реват за признателност - забравяйки ,че само са изнасилвали, грабили и безчинствали, "освобождавайки(?!!)" Европа !!!
НАГЛА КРЕМЪЛСКА ДЕБИЛЩИНА !!!

Оценка:
-2 +4

гост
93 Отговор

До коментар #83 от "Не съгласен":


"Брутния вътрешен продукт в момента е много по-висок от 1986 г." А спрямо покупателната способност, инфлацията и потребителската кошница как стои въпроса?

Оценка:
-2 +7

гост
94 Отговор
Пртеди 89 та, имаше сигурност, че стоките от първа необходимост ще ги имаш, ще имаш покрив над главата си и ще имаш работа не зависимо за колко пари но пък и храните бяха стотинки. Сега, за кола и телевизор се чакаше с години, ако слушаш западна музика можеше да се отиде в затвора, ако пък да говориш против властта, това беше немислимо, желязна завеса имаше, пътуване в чужбина беше много трудно а в западния свят, почти невъзможно за обикновенния човек, най-малко едно билетче в Англия например е струвало повече от цялата месечна заплата тук . Всичко това е факт, но да не забравяме и хубавите страни.

Оценка:
-3 +2

гост
95 Отговор
Статията отразява 90% от мнението
на повече от 90% от населението, затова е тоя напън на сороските активисти под нея. Предполагам, че това национално мнение може и да се промени, но това може да стане при следващите поколения САМО при две условия: реално по-добри икономически, социални условия и държавни условия за тия 90% + информационно затъмнение. Помията, лъжите и половинчатата "истина" не са достатъчни!

Оценка:
-4 +1

96
Този коментар е премахнат от модератор
Истината боли много...
97 Отговор

До коментар #13 от "JPower":


Много,много точно казано за съжаление!Вече взора надежда не види......

Оценка:
-0 +1

Мъка,мъка....
98 Отговор

До коментар #18 от "Щази":


Турска кръв тече в рускините,те и затова се държат за рязаните!Всички са на обмяна на опит в турските бърдаци....

Оценка:
-0 +0

ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА НА КРАЛ ВЛАДИСЛАВ
99 Отговор
Аз не разбрах къде бяха тези,, велики наши братя" Дали бяха пияни цели 500г или бяха в дълбок летаргичен сън в бърлогата си през тези 5 века. А може би са били слепи. ЗНАМ ПОЧИТАМ И ПОМНЯ САМОЖЕРТВАТА НА ХИЛЯДИ БРАТСКИ ВОЙНИ ТРЪГНАЛИ С ЕДНИЧКАТА ЦЕЛ ДА ОСВОБОДЯТ ПОРОБЕНИЯ ПРАВОСЛАВЕН НАРОД. Докато вие се скатавахте във вашата барлога. Битката при Варна на 10 ноември 1444 г. кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III и унгарския пълководец Янош Хуняди. Великия Крал ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК и другите наши братя християни паднаха за наето освобождение - БЕЗ ДА ТЪРСЯТ ПРИЗНАНИЕ БЕЗ ДА ИСКАТ ОТПЛАТА. ХВАЛА И ПОЧИТ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА НА ТЕЗИ ВЕЛИКИ ВОЙНИ. ВЕЛИК ГЕРОИЗЪМ ПОКАЗАХА БРАТЯТА НАШИ. ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ. НИЕ ПОМНИМ ТЕХНИЯ БЕЗКОРИСТЕН ПОДВИГ.
УЧЕТЕ СЕ ОТ ТЯХ КАК И КОГА СЕ ОСВОБОЖДАВА. А НЕ НЕ НИ СЪДЕТЕ. ТОВА ЧЕ НЕ БЕ ОСВОБОЖДЕНИЕ . НО И ВИЕ ГО ПРЕВЪРНАХТЕ В НАШЕ РОБСТВО.

Оценка:
-0 +6

стига вече
100 Отговор
Нашето място е там в ЕВРОПА заедно с нашите братя и приятели Поляци , Унгарци, Чехи, Словаци, Румънци и всички народи в Европа.
Руснаци търсете си други жертви за да тероризирате , експлоатирате и ограбвате. Много ви бива в това. Изпитахме цялата ви ,, братска обич" на гърба си.

Оценка:
-1 +5

ЕХА
101 Отговор
Руснаци освободиха българи не от турско робство, а от прекрасен живот, рахат и лукум, такова е мнение на много академични кръгове в България плътно свързани с нпо на сорос и получаващи заплати от тази приятелска организация.Всички деца мечтаеха да ходят на гости в Анадола при турски семейства,сегашния обмен на ученици успешно се прилага по програма Еразм, или да ходиш на бригади в САЩ. Българи през тези 5века преживяха ренесанс, днеска има много следи от това във всички сфери ,особено културни , да не говорим за икономиката.В момента България е център на шивашка промишленост, шием за цяла Европа шалвари. В Русе има едно високо технологично предприятие което произвежда-памперси и дамски превръзки и също клечки за уши. За каво говорим,кой като нас.

Оценка:
-1 +1

жшеж
102 Отговор
Заедно с България след 1989 г. и други бивши соц. държави станаха демокрации по западен модел. Къде са те , къде сме ние? Чехия , Естония, Словения са недостижими за нас. Това се определя най-вече от начина на управление и по-малко от всичко друго. Не ни е виновен ни запад ни изток. Всеки прави това което може да направи. Въпреки другите.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери