Новини

Шпионският скандал няма да свърши добре за организаторите му

"Ще видите, че след този шпионски скандал ще последва някакъв друг, а шпионинът ще бъде освободен след известно време тихичко. Аз считам, че това е поредната политическа раздувка", казва бившият зам.-шеф на МВР

Публикувана: 12 Септември, 2019 13:00
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2988
Шпионският скандал няма да свърши добре за организаторите му
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 22 гласа.
 
Източник:
Focus
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш заместник-министър на МВР, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Председателят на Движение „Русофили“ и бивш депутат от БСП Николай Малинов е обвинен за шпионаж, че се е поставил в услуга на две руски организации – „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, приемайки срещу заплащане да им служи като шпионин. Той е привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност. На руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана за влизане на територията на България. Той нашумя у нас покрай отречената по-късно интрига, че бил посочил на Корнелия Нинова кандидатурата на Румен Радев като подходяща за президентската надпревара през 2016 г. По-рано във вторник генерал Решетников коментира: САЩ започнаха атака срещу русофилите в България. Лов на вещици или закъсняла е реакцията на ДАНС и на прокуратурата? С този въпрос се обръщам и към експерта по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Първо, много съм учуден от заявлението, което е свързано с шпионаж. Защото шпионинът обикновено прикрива пристрастията си и ако трябва да го търсим някъде, последното място са руските организации. За шпионин говорим, когато става дума за разузнаване. А ако става дума за някакви частни патриотични руски организации, то това не би могъл да бъде шпионин по никакъв начин. Тоест не е едно също да се поставиш в услуга на чужда разузнавателна организация, да вършиш конспиративно някаква дейност, да се поставиш в услуга на някаква частна организация, която си има някакви частни цели. Ами то половината търговски организации в България произхождат и от чужди такива и са се поставили в тяхна услуга – да въртят пари, да правят софтуер, да създават някакви технологични решения и, разбира се, да ги изнасят от България. Така че не е много добра дефиниция, която се дава.

По-скоро ако някъде в цялата тая работа има наистина вина, а не е просто поредната пропаганда, тя може да е свързана с някакво пране на пари. Помислете си пък, Русия да пере в България пари, това звучи доста глупаво. Ние като че ли непрекъснато се стремим да изкараме руснаците както през 40-те, 50-те години преди падането на Желязната завеса, когато на Запад се опитваха да ги представят като някакви пияни мужици. Но такава трактовка всъщност никога не е била трактовка на западните специални служби. Даже навремето, когато правихме първия семинар с американците, Джон Уайтхед тогава, резидент на ЦРУ, при един опит да му се подмажат и да говорят глупости за руснаците, каза: „А, бе, вие, като ги говорите тия неща, давате ли си сметка, че това е враг, който много често ни е побеждавал и когато го подценявате, подценявате и нас“.

Така че дали Малинов, който открито показва любовта си към Русия, би могъл въобще да се занимава с шпионска дейност, много ме съмнява. По-скоро той би могъл да се занимава с шпионска дейност, ако беше например в ръководството на Атлантическия клуб. Тъй като там щеше да е прикрит. Няма такива глупаци шпиони, които се тупат по гърдите и викат „аз съм шпионин“. Както в известния виц за Гарабет шпионина дето го търсили, търсили, най-накрая намерили адреса му, отишли да питат и съсед им казва: вие Гарабед шпионина ли търсите, той е на третия етаж вдясно.

Така че и нашата работа е малко предизборна. Тъй като непрекъснато се промотират скандали, които явно целят да се замаже ситуацията, че софиянци са безкрайно отегчени, да не кажа омерзени от безобразията, които стават в София, от улиците, които се строят и непрекъснато се саморазрушават, инсценират всекидневно такива скандали. Разбира се, най-вероятно те имат и някакви финансови измерения. Но помислете си, един човек, който е ръководител на русофили, дали той би могъл въобще да бъде руски шпионин. Дали пък би могъл друг човек, който се среща с прокурора Чайка, дали пък не би могъл той да бъде такъв руски шпионин? Кой от двамата има достъп до секретите на държавата?

Аз мисля, че Малинов няма никакъв такъв достъп. Какво би могло да разкаже той, каква информация би бил в състояние да генерира отнякъде, която да застраши интересите на България? Аз мисля, че той няма достъп до такава информация. Би могъл да разкаже някакви собствени виждания, за това, което ще стане в България, как се чувстват хората, какво мислят. Но това не излиза от границите на добрия тон и всеки който отиде някъде в чужбина и го питат за тия неща, ги казва, без да е шпионин. Така че ми се струва, че цялата тази работа е малко прекалена и малко в повече идва.

След скандала с пиарката на един от кандидатите това е поредният скандал, който няма да свърши добре за тия, които са го организирали. Дали пък това не е част от кампанията на кандидата за главен прокурор Гешев, срещу който има непрекъснато протести в София? И за да не се говори за тия протести, сега ще си говорим за руски шпионин. Или пък прави опит тия, които извършват тия протести, да бъдат обявени и те за маса от руски шпиони. Вярно, че това е типично, много е възможно. Според сега съществуващия ДАНС има някои нови форми на шпионаж, например групови форми на шпионаж, и както казваше едно време министър-председателят: който не е с Цветанов, е с мафията. Може би сега трябва да се каже и който не е с Гешев, е за руснаците?

Проф. Радулов, обаче прокуратурата твърди, че са намерили докладна записка, в която се обяснявало как България може да промени политическата си ориентация от прозападна към проруска, това трябвало да стане чрез руско финансиране на политическа партия, телевизия, изкупуване на ключови предприятия, като Телеком, БТК, Виваком и други инициативи.

Същото трактуване може да се направи за възстановяване на Радио „Свободна Европа“. Тоест аз мисля, че шпионажът е много точно определен, с какво трябва да се занимава един шпионин, за да може да бъде направено разследването и обявяване на шпионажа. Така че тези приказки за това как е намерен един документ, бъдете абсолютно сигурни, ако трябва, всички можем да се върнем към документи или към книги, написани за шпиони, никой не оставя такива докладни записки, такива материали на открито, така че който иска, да може да ги намери. Аз мисля, че подобни материали са разпространявани многократно. Те са като резюмета на дейност на различни типове движения, включая и движения, свързани с подкрепата на една или друга сила, без да съставляват някакво престъпление.

А защо тогава генерал Решетников коментира, че САЩ са започнали атака срещу русофилите в България?

Вижте, генерал Решетников на мен не ми прави добро впечатление. Той е един възрастен, леко поизкуфял човек. Но както много често за тези, които тука се представят за привърженици на Щатите, когато се случи нещо, казват, ето тук Русия е виновна. Такива привърженици има и в обратната посока. И Решетников в главата му, когато се случи нещо и се спомена отнякъде неговото име в отрицателен аспект, първото, което се сеща, че е толкова важен, че американците са почнали да го преследват психически чрез медиите. Аз мисля, че американците не се интересуват изобщо, какво прави някакъв Решетников, който отдавна е пенсионер и няма никакво значение нито за тях, нито за който и да било.

Тогава как да си обясним този скандал и неговата внезапна поява?

Аз си го обяснявам много лесно скандала. Скандалът е поредната точка от стратегията всеки път като има скандали, предизборно особено, всеки скандал да замазва предишния, така че и той се замазва, след малко ще има друг скандал и ще видите, че след този шпионски скандал ще последва някакъв друг, а шпионинът ще бъде освободен след известно време тихичко, без някакво особено обвинение и без никакви последствия. Само след две-три седмици ще забравим за този скандал, защото ще има някакъв друг скандал. Както каза министър-председателят, чувствам, че ще стават страшни работи при тия избори. Ето, те почват да стават.

Бил е пророк министър-председателят, или е имал информация?

Или е бил пророк, или е имал информация, или пък тези, които ги организират тия скандали, предварително му искат разрешение. Много са вероятностите, аз не се наемам да кажа, коя е вярна.

Как ще се развият нещата оттук нататък?

Вижте сега. Няма в света такова нещо, където е установен шпионин на някаква държава и той бива арестуван. Шпиони се арестуват, когато това е необходимо по някаква политическа причина и след това се обменят. Това няма как да стане, няма как да го обменят с някой друг, например с шпионина, който беше разкрит в обкръжението на Путин онзи ден, шпионин на ЦРУ. Просто защото Малинов не е на това ниво и не може да бъде обект на замяна. Ще продължи тая работа още един-два месеца, ще се издигне някакво обвинение, ще се отиде в съда, съдът ще коментира събраните доказателства. Тогава ще се види, дали става дума за шпионаж, или просто за някаква обикновена сделка.

Случайно ли съвпадат двата шпионски скандала? Този в Москва от обкръжението на Путин и този в България.

Някой подмазвач в България може би си е помислил, че след като там е разкрит шпионин, ще е много благородно от наша страна ние пък тук да разкрием аналогичен, но с противоположен знак шпионин. Но трябва да ви декларирам, че американците, особено специалните служби, които аз познавам по-добре, отколкото руснаците специалните служби. Защото познавам американски служители на ЦРУ, но не познавам аналогични служители от Русия. Но хич не са глупави хора и тия ходове не са им интересни и не им донасят нищо.

Тоест вие смятате, че това е пушилка?

Аз считам, че това е поредната политическа раздувка. И вие казвате прокуратурата казала еди-какво си. Прокуратурата казва, че на кметицата ѝ светнали ръцете. Всички видяхме, че ѝ светна носа. Явно, че и тука има някаква истина, но не е тази, която се казва.

А защо в компанията огласяващи данните, се намесва и вътрешният министър Младен Маринов?

Е, това е една загадка за мене. Защото МВР пък няма нищо общо с шпионажа. То понеже си е свършило всичката работа по организираната престъпност и по противодействие на битовата престъпност, всичко е втасало, че трябва сега да се занимава и с шпионаж. Мисля, че тази група, която заедно направи пиара – министърът на вътрешните работи, главният прокурор и кандидатът за главен прокурор се опитват да правят заедно кампания. Министърът виждам, че има политически амбиции силни. Той, помните, от главното институционално лице в МВР стана главно политическо лице. Така че това пък говори дълбок провал на министерството, което очевидно е силно политизирано отново.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Смях
1 Отговор
Голямо квичене, ей...Не са свикнаалв дрОгарите.

Оценка:
-37 +12

Нео
2 Отговор
Не зная що за професор г-н Радулов, но точно той, който се смята за някакъв си експерт, би трябвало да знае, че няма пенсионирани разузнавачи! Какво да мислят хората за човек който е в непрекъснат контакт с представители на службите на чужда държава? Че си говорят за култура и образование ли? Или за качеството на питиетата? Малинов е бил в контакт с най-изявените хора от службите и идеолозите на Кремъл!

Оценка:
-48 +8

Наблюдател
3 Отговор
Очаквано и напълно в стила на руските хибридки сега ще бъдем заляти с няколко десетки версии една от друга по невероятни и противоречащи си по така нареченият "шпионски скандал". Целта е да се дезориентира общественото мнение и да се минимилизират щетите за руските агенти и Русия. Спомнете си как се действаше веднага след отравянето на Скрипал и след свалянето на малайзийският Боинг. А ако лицето титулуващо се експерт, беше поне малко такъв трбяваше да допусне, че информация са ни подали някои от партньорските служби, на киото е пуснало българските такива да си затварят очите пред руските шпиони.

Оценка:
-38 +8

ГосТ
4 Отговор
Толкова жалки и смешни калинки наистина не е имало. Мошеници колкото искаш в българската политика,но такива галфони...нагли,подкупни,крадливи и глупави. А протежетата и феновете им,дваш повече

Оценка:
-2 +37

присмехулНИК
5 Отговор
Сегашните управляващи виждат, че покровителите им се отказват от тях. По какви причини, не ми е ясно, но не случайно последните им издънки се оповестиха не от кого да е, а от Дойче Веле и подобни.
Смятам, че управляващитите се мъчат си вдигнат реномето пред "шефовете" и да им угодят с тоя "шпионски скандал". Разбира се и това мероприятие, като всяко друго, тяхно такова се проваля. Без да ги насочват, те и едно мероприятие не могат да спретнат.

Оценка:
-4 +40

крокодили
6 Отговор
За мъртвите - или хубаво, или нищо. За Русия - или лошо, или нищо.
Спомняте ли си 09.09.2019 г. и как МВнР изцепи пристрастени русофобски изказвания за тази дата. Това е работа на историците след 100 г. Тогава може някой да се произнесе по темата. Сегашното е дърта политика. От началото на Тази година, се правят непрекъснати опити за очерняне и подиграване на Русия в БГ. Проусраинизацията е в мащабен ход. Стига толкова! Прав е професора. А мимитсрите да си гледат минитсерствата.

Оценка:
-3 +34

Жоро
7 Отговор
личните ми убеждения са диаметрално противоположни на всичко соц, проруско и комунистическо, НО... трябва да призная, че човекът в случая е прав. Да симаптизираш на друга държава, да споделяш общодостъпна информация, да работиш в тази посока, не може да бъде окачествено като престъпление шпионаж. За целта първо трябва да има секретна информация, която да предава. Нека се оповести какъв достъп до секретна инфо е имал (не самата инфо, а по какви канали е имал такава инфо). Всеки може да си пише доклади и анализи и да си ги споделя с който си иска...
така че май наистина ни насочват като стадо от един в друг скандал...

Оценка:
-3 +31

Белчо
8 Отговор
Един въпрос към квичащите соросопитеци - кажете ми колко НПО-та с руско участие има в България?
Защо няма фондация "Русия за България" ?
Защо няма Руски университет в Благоевград?
Толкова ли сте изкривени, че за няколко шекела ,и майка си ще продадете?
Господ да ви съди!

Оценка:
-9 +30

Болен Синигеров
9 Отговор
Всеки политически скандал, сътворен от трите прасенца, опакован в лъскавата хартия на шпионаж,хибридна война, хакнати държавни сайтове и институции, и т.н. , рано или късно ще си излез наяве.
Скоро очакваме от Международният трибунал , да осъдят България , Банови, Иванчева, Стайкови, и ред други "престъпници" , за които Шайката твърдеше че са 100% готови за затвора.

Оценка:
-3 +20

Другари милиционери
10 Отговор
Като сте почнали, карайте наред! Де що има дружества за приятелства с други страни - в ареста. Това българо-монголското дружество знаете ли какъв шпионаж върти. Фен клубовете и те са пълни с родоотстъпници - това на Арсенал, това на Милан. А пък за културните центрове и фондации да не говорим, това Фирдрих Еберт, това Сервантес, че и американски училища има - ужас, ужас. Няма ли кой да спаси Клета Майка България от чуждия шпионски гнет?

Оценка:
-3 +25

11
Този коментар е премахнат от модератор
Трън
12 Отговор
Това с шпионите е тъп театър. И както се знае за всеки тъп театър си има тъпи зрители. Няма нормален човек дето ще повярва на това. Но има едни 80% .

Оценка:
-1 +26

Диамантената ръка
13 Отговор
Точно един от начините да прикриеш истински шпионин е да го обявиш за такъв и след като вече е на светло никой не го брои за шпионин и отпада от наблюдение. Та и тук същото, не е шпионин щото го знаем ние тоя..

Оценка:
-8 +4

onq s konq
14 Отговор
поредната политическа пушилка злепоставяща прокуратурата.

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +17

15
Този коментар е премахнат от модератор
пико
16 Отговор
Играта на американците е по дълбока.Извикаха Гешев в САЩ инструктираха го и му обещаха да е гладен прокурор,но трябва да провали АЕЦ Белене и турски поток -както направиха с ,,Южен поток".Трябва да се ,,ядосят"руснаците за да прекратят проектите.

Коментиран от #19, #28


Оценка:
-0 +19

сиь
17 Отговор
ИмашАмерика за България, Атлантически клуб, молитвени закуски, презокеански посещения, всичко е правилно и в правилна посока. Имаш Русофили, ставаш шпионин и те арестуват...

Оценка:
-0 +20

Цацаратурата
18 Отговор

До коментар #14 от "onq s konq":


достатъчно и сама се злепоставя. А този "шпионин" сигурно ще го обвинят, че е издал рецептата на суджуците на Боко.

Оценка:
-0 +15

Браво!
19 Отговор

До коментар #16 от "пико":


Кратък, верен и точен коментар... изобличаващ Гешев в противодържавна дейност.

Оценка:
-0 +10

Никой не се интересува
20 Отговор
от този "шпионски скандал" Самото словосъчетание е малоумно, а съдържанието липсва. Ех на времето какви шпиони имаше, пък скандали нямаше. На някой му се иска да е скандал,или може би свада, но това е кръчмарски подход. При шпионажа нещата са по-сериозни, което вероятно по-късно ще се разбере.

Оценка:
-0 +5

21
Този коментар е премахнат от модератор
22
Този коментар е премахнат от модератор
23
Този коментар е премахнат от модератор
Хаджи хаджи Българин
24 Отговор
А нашият Сокол, кога ще го затворят в клетката? Той нали " подари" на турското посолство досиетата на 1200 разузнавачи на територията на Турция! На него му се подаряват апетитни хапки от българската икономика! И като видях снимката на двамата Ненчев и Местан на протеста от 10+ 30 саирджии пред посолството на РФ на 8.9 2019 ми стана интересно колко са русофилите и русофобите в България!

Оценка:
-0 +2

България
25 Отговор
Сякаш я ръфат няколко 🐕
Поделиха си я, но всеки гледа към чуждото

Оценка:
-0 +1

26
Този коментар е премахнат от модератор
27
Този коментар е премахнат от модератор
Ще си стоим
28 Отговор

До коментар #16 от "пико":


На студено и ще плащаме скъп амерски газ и ток май а??????на там ни канят братята американци. А да са живи и здрави и да се свети името им ( особено на Тръмп ) и да пребъдат пророците им Ц.Ц и. Б.Б аман.

Оценка:
-2 +4

NikNay
29 Отговор

До коментар #26 от "Жоржета Нинова":


Глад, а?

Оценка:
-0 +2

NikNay
30 Отговор

До коментар #27 от "NikNay":


Копираш ми ника , а? И почваш сам да си говориш, а? Въртиш милиционерски номера, а?

Оценка:
-1 +1

31
Този коментар е премахнат от модератор
Vvvv
32 Отговор
Наи големият шпионин е боико

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Думи на премиера Бойко Борисов при награждаваното на лекарите, грижили се за пострадалите израелски туристи при атентата в Бургас.
Къде е тоя, якия касапин"

Още бисери