Last news in Fakti

16 Октомври, 2019 09:11 3 966 11

А сега накъде в БФС?

  • борислав михайлов-
  • бфс-
  • оставка

Въпреки дългоочакваният от мнозина обрат на ситуацията в БФС, бъдещето на българския футбол не изглежда розово

А сега накъде в БФС? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големият сеир в българския футбол премина вчера своя апогей, но в нито една медия не чух и не прочетох адекватен анализ на случилото се и на това, което предстои. Боби Михайлов го "сготвиха", но все още нищо не е ясно относно бъдещето на управлението в БФС.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Виктор Кирков.

Президентът на футболния съюз подаде оставка, която планира да депозира пред Изпълкома (управителния съвет) на националната асоциация в петък. Уловката тук е, че съставът на въпросния орган на организацията е предложен от самия Михайлов и няма отношение към неговото оттегляне. Президентът на БФС се избира от Конгреса (общото събрание) и би трябвало именно той да приеме оставката му и да го освободи от отговорност. Само че този орган е съставен от около 700 членове на националната асоциация, които в голяма степен са контролирани от настоящото ѝ ръководство. Съвсем спокойно Конгресът може да реши да не приеме оставката на Михайлов през декември, когато се очаква да бъде свикан на извънредно заседание.

Всъщност настоящият президент на БФС въобще нямаше намерение да се оттегля, след като министър-председателят (самостоятелно и посредством спортния министър) поиска оставката му. Заплахата от страна на държавата беше, че ще се спре държавното финансиране за футбола. Истината е, че до 2015 г. Министерство на младежта и спорта не е давало никакви пари за футбола. Програмата за развитие на детско-юношеския футбол стартира преди 4 години със сума от 1 млн. лв., която нараства през всеки изминал сезон. Според неофициална информация обаче, по-голямата част от сумата не влиза в БФС, а в туристическа агенция, която заплаща за лагерите на юношески клубни отбори, основно в Сливен и Банско, но и в още няколко тренировъчни комплекса. Заплахата от Министерски съвет не трогна особено много Борислав Михайлов и първоначално той официално отказа да се оттегли от президентския пост във футболния съюз.

Вероятно малко след това ръководителят на БФС беше информиран, че ГДБОП и полицията влизат в сградите на асоциацията, заради установена корупция в съдийството, като акцията е била планирана преди няколко дни (по думите на премиера). Министър-председателят намекна, че има събрани доказателства и вероятно това доведе до промяна в позицията на Михайлов и до обявяването на неговата оставка. Подготвената акция съвпадна с расистките прояви на мача с Англия, за които беше обвинена една от фенските фракции на "Левски", участваща често в политически протести и контрапротести.

Въпреки дългоочакваният от мнозина обрат на ситуацията в БФС, бъдещето на българския футбол не изглежда розово. Дори Конгресът да приеме оставката на Михайлов, промяната на статуквото в най-популярния спорт ще бъде изключително тежък процес. Намесени са твърде много интереси и със сигурност на настоящият президент на централата не е било никак лесно да угоди на всички. Основен фактор е Кирил Домусчиев, който притежава телевизионните права за първенството на Първа лига и по тази линия той осигурява основна част от финансирането на много от клубовете в елита. Същевременно събственикът на "Лудогорец" от началото на тази година притежава и медиите в групата на "Нова телевизия".

В Изпълкома на БФС има и политическо присъствие, тъй като член на органа е Камен Костадинов от централния оперативен съвет на ДПС. Медийното влияние и по тази линия също е осезаемо. На този фон безпроблемното осъществяване на съществени реформи в българския футбол, дори и от опитни визионери и управленци, изглежда по-скоро утопично. Към настоящия момент възнагражденията на оперативните служители в БФС се движат между 1000 и 1200 лева и е цяло чудо, че все още има млади, качествени и работливи хора в структурата на съюза.

Същевременно промяна в представянето на мъжкия национален отбор може да се очаква най-рано сред около 4 години, но и тогава класирането за голям форум ще бъде все още мираж. Все още не е ясно и дали санкциите от УЕФА за проявите на расизъм по време на мача с Англия няма да са много строги и няма да извадят България от участие в квалификациите за следващото световно първенство. Това би редуцирало съществено и приходите на БФС от телевизионни и рекламни права от УЕФА, а това ще се отрази и на възможността централата да реализира съществени реформи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    34 3 Отговор
    Ако от ФА ни накажат да си разпуснем националният отбор, това ще е благословия а не наказание.
  • 2 месара

    22 1 Отговор
    бфс се закрива, футбола минава на междуселско и междуградско ниво - въпроса е решен!
  • 3 фен

    20 0 Отговор
    Бойко да вземе и футбола на ръчно управление, да даде едни пари и да влиза на терена във важни мачове!
  • 4 Азз

    18 0 Отговор
    НЕ мога да повярвам... Заради 30-тина човека има възможност да ни накажат толкова сурово... Нали не бяха с маски, лицата им са снимани много ясно..НАМЕРЕТЕ ГИ
  • 5 Morgoth

    12 0 Отговор
    Сега да разпускат футбола, защото явно у нас не вирее добре и само харчи пари. Да вземат да използват ресурса за волейбол, борба, щанги и художествена гимнастика - спортове в които има много по-голям шанс да бъдем ощастливени, вместо да получим срамните 6 гола, че и обвинения в расизъм.
  • 6 ДДРОнег

    15 0 Отговор
    Ами, розово е положението, направо гейско е, с такива педали на власт !!!
    И не само перуката трябва да си ходи, ами и всички около него, най-вече "героите" от сащ94 !!!
  • 7 Най накрая Перукан падна..........

    8 0 Отговор
    Все ще се намери кой да го замести............Бобчо да не си мисли че след него вече ще е потоп.
  • 8 Какво се чудим

    10 0 Отговор
    Вижте състава на УС на БФС, който управлява футбола. Тъй наречения елит на нацията , който се дава за пример във всичко е вътре. Е това е резултатът от работата на нашия"елит" Затова не само футбола, а и всичко останало е на този хал. С този елит толкова. Да видим каква отговорност ще понесе УС?! Нито един не си подаде оставката това не е ли показателно? Къде е спортната общественост, спортната журналистика, медиите и пр. Пак всички чакат премиера да вземе мерки. До кога?
  • 9 Перукан е гей

    7 1 Отговор
    И то мазен.
  • 10 перо

    4 2 Отговор
    Много готин мач , резултата ме радва. Обичам да гледам порно с бабички и БГ футбол!Двете почти не се различават..Още един такъв мач и ще свърша... До всички ултраси! Браво момчета! Винаги По-добре е да си част от порното отколкото да не си част от порното...
  • 11 коко

    4 1 Отговор
    Боби е бушона който трябва да изгори за да предпази системата.