25 Октомври, 2019 16:02 2 893 15

С какво министър Захариева впечатли в. „Коммерсантъ“

  • екатерина захариева-
  • коммерсанть-
  • сергей лавров

За да обясни Захариева възходящата линия в българо-руските отношения в употреба са влезли и АЕЦ Белене и перспективите пред туризма, образованието и науката

С какво министър Захариева впечатли в. „Коммерсантъ“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чета коментара на в. „Коммерсанть“ за посещението на нашия министър на външните работи в Русия (1).

Колегата журналист, автор на материала, е най-впечатлен от това, че г-жа Захариева е говорила на Лавров на „ти“. Всички знаем, че двамата дипломати не са приятели, дори не са добри познати. Обяснението е просто. Щом в американския език няма „вие“ и в другите езици не трябва да има „вие“. Американците най-добре знаят дали има разлика между „вие“ и „ти“. Разлика няма. Така че, руснаците няма какво толкова да се чудят. Освен това, трябва да се покаже силно желание за сближаване, за да се наваксва, защото български министър на външните работи не е посещавал Русия от юни 2011 г. За разлика от сръбския – седем пъти, от турския – четири и от гръцкия – три пъти за този период. Когато говориш на някого на „ти“ ти наваксваш дефицита на близост.

На колегата му е направило впечатление също, че Захариева е полагала сериозни усилия да създаде усещането, че работите между двете страни се движат по възходяща линия. Тук в употреба е влязло името„Балкански поток“, който руснаците наричат „втора тръба на Турски поток“. А руският министър на енергетиката , за да бъде в крак с доброто настроение на Захариева дори е използвал в един момент „Български поток“, като присъстващите са видели как Захариева много се е зарадвала.

За да обясни Захариева възходящата линия в българо-руските отношения в употреба са влезли и АЕЦ Белене и перспективите пред туризма, образованието и науката. Пред туризма ясно, но за подобряване на взаимодействието в областта на образованието и културата трябва сериозно проучване на българските намерения, защото те изобщо не са очевидни. Не са очевидни, но дипломатът Лавров е похвалил българските власти за създаването на благоприятни условия за изучаването на руски език. На мен лично ми е известно само едно благоприятно условие, създадено от българските власти – ръководството на „Русофили“ е на свобода и никой не му пречи засега да организира обучение на руски език в детските градини.

Що се отнася до т.нар. „шпионски скандал“, за който Лавров е питал в закритата част от срещата, Захариева е отговорила, че българското правителство няма нищо общо. С това съм съгласен, защото в България има образцово разделение на властите и какво прави една от тях, другите нямат никаква представа.

(1) https://www.kommersant.ru/doc/4133341?fbclid=IwAR0lNx2NNGQ50U3xqhkNZSoNfNrDYSOzMWmJ2o09oJfcJQ9dHTYZLM3MXXI


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край

    8 29 Отговор
    Тази жена се разхубавява.
  • 2 Тръмп

    14 34 Отговор
    Руснаците трябва да изучават Българския език,защото техния произлиза от него!!!:):):)Така ще станат по-богати и развити умствено,което очевидно им трябва!!!:):):)
  • 3 Тръмп

    7 22 Отговор
    Руснака като каже въй-въй,тогава си проличава от кое българско село е!!!:):):)
  • 4 Тръмп

    9 18 Отговор
    И с тъй-тъй е същото положение,руснаците говорят на български диалект от село!!!:):):)Тръмп
  • 5 Ивайло

    37 4 Отговор
    Тази женица освен да ни изложи с недомислиците си, друго няма да направи
  • 6 Мюлер

    7 2 Отговор
    С това , че знаят истинското и име - Щирлиц
  • 7 одъртял комсомолец

    28 4 Отговор
    Общо взето жалка история. Поредният ни външен министър без нито един ден дипломатически стаж. После говорела на "ТИ", особено пък в страна като Русия, където учтивата форма освен името изисква и употреба на презимето. Колко ли се е бъзикало "старото куче" с тая кокалеста кущрамба!??

    Коментиран от #8

  • 8 Белчо

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "одъртял комсомолец":

    На бас, че в закритата част на срещата му е посвирила!
    В това е много добра - питайте Винету!

    Коментиран от #15

  • 9 Последния софиянец

    5 21 Отговор
    В България говориш с някой на вие само ако си му сърдит. А като говориш на ти, човека трябва да е поласкан,значи го имаш за близък. Тези особености на българския характер не ги разбират руснаците.
  • 10 ГосТ

    24 4 Отговор
    Добре че Радев отиде в Япония, че тази кифла и на японците и императора сигурно щеше да говори на "ти" и на малко име 😂😂😂
  • 11 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    КОГАТО СПАРТАК В СЕРИЯЛА " КРЪВ И ПЯСЪЦИ" ГО УБИ -НЕЩЕСТНИЦИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ РИМЛЯНОВЦИ -КРЕЩЯХА В УЖАС :" МЕРКАТО - КОМЕЛСИАЛО-МЕРКАТО -КОМЕРСАНТО -МЕРКАТО" !!!!! ТОВА Е ТЪРГОВЕЦ НА ПАЗАРА- И БЕШЕ СУПЕР ГАД !!!
  • 12 А,де ...

    11 2 Отговор
    Ха-ха. Откъде да знаят руснаците, че речта и е писана в американското посолство. Там, ''Ви'' няма. Добре, че не е излязала по боди. Под звуците на ''Пипни ме тук и тук и тук. Навсякъде пипни ме.''
  • 13 Альошка Пишкальов

    11 1 Отговор
    До автора на материалчето: не те знам кой си и какъв си, но посещението на нашата "въртиопашка" Захариева си беше чиста проба "смях в залата"!!!!! Пълна излагация!!!! И какъв е крайният резултат?? Лавров и показа вратата и накъде е летището.
  • 14 Патриот

    7 0 Отговор
    Настанаха едни времена, че заради тези, които те представляват по света, да те е срам да си признаеш, че си българин...
  • 15 Порно

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Белчо":

    Естествено , тя става само за неща , когато не се налага да и гледаш суратя.