30 Октомври, 2019 10:03 3 560 14

Какво се знае за новия собственик на bTV?

  • бтв-
  • петр келнер

С покупката на CME Келнер разширява политическото си влияние в Централна и Източна Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Империята му е на стойност 45 милиарда евро, пише "Ханделсблат" за чешкия милиардер Петр Келнер, който вече ще е собственик и на българската bTV. Най-новата придобивка на Келнер е компанията CME (Central European Media Enterprises), а сделката за нейните медийни активи в общо пет европейски страни, сред които и България, е на стойност 2,1 милиарда долара. Тъй като първо трябва да бъде одобрена от акционерите, Европейската комисия и националните регулатори, сделката най-вероятно ще бъде финализирана в средата на 2020 година. Така чешкият предприемач ще стане собственик на общо 30 телевизии в България, Румъния, Словакия, Словения и Чехия, посочва "Ханделсблат", а "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" информира, че тези телевизии имат общо над 45 милиона зрители.

"Тесни контакти с политическата върхушка"

С покупката на CME Келнер разширява политическото си влияние в Централна и Източна Европа. Защото макар включените в пакета телевизии да залагат предимно на развлекателни програми, те определено играят важна роля за формирането на общественото мнение, отбелязва германският "Ханделсблат". "Чрез сделката за придобиването на CME този важен телевизионен конгломерат попада в ръцете на един "олигарх", както Келнер бива наричан от критиците си", добавя германското издание и твърди, че 55-годишният предприемач открай време поддържа тесни връзки с политическата върхушка в Чехия и в други страни.

Петр Келнер притежава фирми на обща стойност 45 милиарда евро. Благодарение на отличните си контакти с правителства в източноевропейски и източноазиатски държави, Келнер успя да създаде една наистина огромна империя, пише още "Ханделсблат" и отбелязва, че в списъка с най-богатите хора на списание "Форбс" чешкият предприемач заема 78-мо място.

Как започва всичко

Легендарният възход на Келнер започва след падането на Желязната завеса - покрай приватизацията, извършена от демократичното правителство в Прага. В началото на 1990-те Келнер става съосновател на чешкия Пръв приватизационен фонд, а застрахователното дело се превръща във фундамент на неговия бизнес.

Келнер, който страни от медиите и живее уединено, е изградил сам управляваната от него бизнес империя. Завършил е икономика в Прага, посочва "Ханделсблат" и заключава: "Късметът му е в това, че три години след дипломирането му пада Желязната завеса".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    17 1 Отговор
    Ам тъй то ,келнери ,бармани и сервитьори....
  • 2 Обективен

    15 5 Отговор
    Много добре,.. Ще гледаме телевизия на Вишеградската4 четворка... Което е по добре от влиянието на уса, рф, или тюркие
  • 3 ABV

    16 1 Отговор
    Ясно ни е как се забогатява от приватизация, още повече е че този е бил вътре в меда и има икономическо образование.
    Справка за бързо забогатяване от приватизация и продаване на предприятия на безценица-България.
  • 4 666

    13 1 Отговор
    А ще забрани ли турските сериали?

    Коментиран от #7

  • 5 Баба Гицка

    14 0 Отговор
    Олеле, тоя ще спре турските сериали,!
  • 6 боцмана

    15 4 Отговор
    Крадец от класа , започнал първоначално с партийно куфарче и протекции. Иначе много са хората с неговия късмет , три години след дипломирането им да падне Желязната завеса. Купуването на телевизии в държавите изброени по-горе също навежда на поръчкова покупка с цел промиване на мозъците на нискоскоростните държави в ЕС.
  • 7 Рошко

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    Аз знам че е с брада
  • 8 очогледец

    9 0 Отговор
    Ам точно тъй се прай...Едни пари от някъде си, набутани през рекламите в тАлАвизиите, излазят от другата страна чисти кат прани гащи!
  • 9 знае се

    14 1 Отговор
    че гела купи нова тв, за да не я вземе Келнер, защото Келнер е неподкупен и не могат да го контролират - това се знае, но и също, че нкой помогна на Келнер да се сдобие със сериозна телевизия у нас и този някпой е от ЕС ;) ... абе, всичко знаем, не ни мислете за идиоти нас.

    Коментиран от #10

  • 10 хахо

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "знае се":

    Оня купи нова щот нема или не иска да дава толкуз пари,за да купи бтв.То ясно.
  • 11 брях

    10 0 Отговор
    Ей на туй му се вика „пазарна икономика у нас”.Нова с претенциите за гледаемост(според проучванията на съответните агенции),се продаде на цена 10 пъти по-малка от тази на бтв.Да се чудиш и маеш!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КУРнинов

    1 2 Отговор
    С две думи стар КГБ кадър зависим от Москва!
  • 14 Славчо Трифоновия

    1 0 Отговор
    сега ще си изяде джонгалите от яд. Таман си отиде от БТВ и я купи мега милиардер. Колко пари щеше да дръпне учиндолския плешундер, ама де да знае? Ха сега, чакай да ти тръгне 7/8 ТВ, че и пари да печелиш!