Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 06:30 6 020 51

Ще изхвърлят ли Турция от НАТО?

  • турция-
  • нато-
  • сирия-
  • ислямска държава-
  • реджеп ердоган

Военната офанзива на Анкара в Северна Сирия допълнително увреди отношенията ѝ с алианса

Ще изхвърлят ли Турция от НАТО? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Допитване показа, че мнозинството в Германия иска Турция да бъде изключена от НАТО. Тази идея подкрепят и много от политиците в страната. Но доколко реалистичен е подобен сценарий?

Военната офанзива на Турция в Северна Сирия допълнително увреди отношенията ѝ с НАТО. И то дотолкова, че вече дори се чуват гласове за изключването на страната от Алианса. В Германия те са сякаш особено силни: политици от опозиционната Левица и от управляващата Социалдемократическа партия съвсем открито поставят под въпрос членството на Турция в НАТО. А актуално изследване показа, че това мнение споделят и широки части от германското население: 58% от запитаните се обявяват за изключването на Турция от НАТО заради офанзивата в Северна Сирия. Едва 18 на сто са против.

Конфликтът

За Анкара военната операция в Сирия беше голям успех. Тя пресече пътя към създаването на кюрдска държава, а с помощта на руската военна полиция кюрдските отряди бяха изтласкани от турско-сирийската граница. В същото време обаче офанзивата е обект на сериозни критики от страна на повечето партньори в НАТО, според които тази операция не само подсили "Ислямска държава" и позволи на нейни бойци да избягат от плен, но и подпомогна най-големия конкурент на НАТО - Русия. Сега Москва е още по-близо до целта си да превърне Сирия в своя "васална" държава.

Предисторията

Но напрежението не е от вчера: през последните месеци отношенията между Анкара и НАТО се обтягаха все повече. Най-вече конфликтът около закупената от Турция руска ракетна система S-400 показа колко ниско равнище е достигнало доверието между турското правителство и партньорите му в НАТО. А американците бяха толкова гневни, че дори поставиха ултиматум на Анкара и я заплашиха със санкции. Закани от Вашингтон се чуха и в деня, когато Турция започна офанзивата си в Северна Сирия: американският президент Доналд Тръмп заплаши своя колега Реджеп Ердоган, че ще “унищожи турската икономика”.

Паралелно с това в НАТО растат опасенията, че твърде близките отношения на Анкара с Москва допълнително ускоряват отдалечаването на Турция от западните ѝ партньори. Експерти са убедени, че с политиката си спрямо Турция руският президент Путин преследва една цел: разцепление в НАТО.

Скоро без Турция?

От правна гледна точка сценарият с изключването на Турция от НАТО е малко вероятен. Дори почти невъзможен. Защото договорите не предвиждат изключването на държава-членка. Освен това Турция е твърде важна за НАТО, тъй като играе ролята на мост между Изтока и Запада. Да не говорим, че Анкара разполага с втората по големина армия в НАТО, от което следва, че евентуалното ѝ изключване сериозно би ограничило военния капацитет на Алианса.

Вън от НАТО по собствено желание?

Този сценарий също е малко вероятен. Защото Турция е зависима от НАТО. Членството в Алианса ѝ дава възможност за партньорство с най-могъщите държави в света. И най-вече - дава ѝ закрила. Този аспект е особено важен, като се има предвид колко изолирана е Турция във външнополитически план. Реакциите след офанзивата в Сирия го илюстрираха особено добре: цялата международна общност, в това число арабски и мюсюлмански държави, се обявиха против операцията. В един такъв момент е немислимо да се откажеш от закрилата на най-могъщата военна организация на планетата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ердо

    21 20 Отговор
    Пука ми че ми дреме, вий швабите армия и ате ли бре, че за емигрантите ще ви требе армия, така че поне си затворете чоеките, и спрете да кудкудякате
  • 3 Пираня

    22 34 Отговор
    Така като кажете била втора по големина те и мравките са милиарди ама какво от това. Турция зависи от САЩ и оръжието им. Турция няма място в НАТО по цивилизационни причини. Не може да изповядваш различни ценности и да се съюзяваш без принципи, това го могат само политиците.

    Коментиран от #8

  • 4 корсара

    24 3 Отговор
    Айдеее и тук се започна. От кое време пиша аз- в съюз ли сме с някого все се е разпаднал и империи сме разпадали на ред са и НАТО-то и ЕС няма да им се размине и на тях, стой та гледай !
  • 5 среднощен

    17 5 Отговор
    Не, няма да я изхвърлят..!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Голям си ПроЗ

    44 9 Отговор

    До коментар #3 от "Пираня":

    Турция за да се сближи с Русия, причината е запада и САЩ, всичко тръгна от непродажбата на САЩ на пейтриът на Турция, уж са в НАТО. Първите две операции на Турция в Сирия бяха ОК за запада и САЩ, последната не е. Защо??? Защото последната Турция защитава своя интерес. Значи Турция може да влиза да убива в Сирия терористи за интереса на запада, но за своя интерес неможе, ами затова запада са двуличници. Навлизането в Сирия е заради 4 милиона сирийски бежанци избягали от Асад, които от 8 години са на гърба на турския народ, нека ЕС ги прибере тези 4 милиона, в това число и България, защото сме членки. В България ревем, когато цифрата на бежанците надхвърли 100,а иначе искаме турците да държат в Турция 4 милиона. Ердоган затова казва, че ще ги пуска, кой където иска там да отиде. Целта им е ясна, ще отидат на запад, но докато преминат през България имаш ли си на идея какво ни чака, няма да пожалят и теб, който ги защитава.
  • 9 Истина

    31 9 Отговор
    НА НАТО НЕ МУ СТИСКА ДА ИЗХВЪЛИ ТУРЦИЯ ОТ НАТО НО ЕДНО Е ВЯРНО ЧЕ ТУРЦИЯ ЩЕ ГИ ИЗХВЪЛИ ОТ ИНДЖИРЛИК , КЮРЕДЖИК (МАЛАТЙА ) И ОТ СИРИЯ , ИРАК , АВГАНИСТАН .
  • 10 Ххх

    9 3 Отговор
    Турция няма да бъде изхвърлена от НАТО. По всяка вероятност. Стига Ердоган да не почне прекалено да преиграва и да извива ръцете на западните си съюзници с руската карта, със заплахите за пускане на бежанците и операциите и срещу кюрдите в Северна Сирия. Иначе Турция си остава много важен фактор в стратегическото противостоене между САЩ и Русия, и двете държави ще продължават да се борят за влияние в Турция. Но, с оглед поведението на Ердоган, твърде непоследователно и конюнктурно, опитващо се да извлече максимални изгоди от едната и от другата страна чрез постоянно въртене и заигравки в едната и другата посока, възможно е в определена степен да постигне и обратен ефект, в смисъл и Русия, и НАТО да започнат все по - предпазливо и резервирано да изграждат отношенията си с Турция, защото непоследователното и поведение, цупене и изнудване в един момент е възможно да отблъснат партньорите и и от Изток, и от Запад.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мехмед

    19 3 Отговор
    Трудно ще изхвърлиш някой който иска да си ходи сам!
  • 13 NSDAP

    18 3 Отговор
    Турците момента в който си купиха С400 наоравиха сами заявка, че искат да напуснат прашоливия съюз НАТО!
  • 14 Ххх

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "NSDAP":

    Ще ни стегнеш багажа към Аушвиц ? Но, в момента там освен действащ музей няма какво да видим, или какво да ни се случи. Но за теб и подобните ти имам по добра идея - едно заведение в Русия, от което казват че се излизало само с краката напред. Черният делфин - ако си чувал за него. Ще ви почнат, предполагам с бой, след това ще продължат с друго, за което една позната казваше, че не винаги е било приятно, и накрая може да се отзовете разфасовани в казана, защото там пребивават и канибали. Така че, приятно прекарване !
  • 15 Хахаха

    23 7 Отговор
    Да изключиш Турция от НАТО е все едно да изключиш Меси от барселона. На Меси му е все тая, където отиде все ще си е Меси. Хахаха
  • 16 Любопитко

    20 3 Отговор
    А дали краварите като гледат двамата големи и сериозни лидери на снимката горе не са напълнили гаЩите си ???
  • 17 Гост

    13 5 Отговор
    Коментарите в този форум се трият според политическата ориентация на сайта това е моето впечатление нямаш също право да споделяш противо турско или циганско мнение в собствената си държава да не сте Турци.

    Коментиран от #19, #23

  • 18 Aragon

    26 7 Отговор
    Турция ще се включи в съюз с руснаците и НАТО ще остане с пръст в анала. Турците имат силна армия, ще сменят американските бази с руски и Турция ще е по силна от всякога. Руският пазар е по голям от европейския, стоките ще се пренасочат към Русия. И кой губи?

    Коментиран от #35, #42

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Stormtrooper

    6 0 Отговор
    Стига глупости бе
  • 21 На Хасан брат му

    9 9 Отговор
    Само за 15 години в НАТО съюз с САЩ и турция, България по план загива. За България е по-добре да не е в един съюз с вековния си враг турция. Само така има шанс за оцеляване.

    Коментиран от #29

  • 22 прока

    11 6 Отговор
    Да ще го изхвърят на куково лято,Турция я бъркате с България вчера във Варшавския договор днеска в НАТО а утре къде не се знае ,върти упашка ли е ,фурнаджийска лопата ли е не мога разбра.
  • 23 Ххх

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    По принцип си прав. Но нима политиката на този сайт е някакво изключение от правилото ? Виж поведението на правителството, на парламента, на господа съдиите ? Не виждаш ли какви закони приемат ? Не виждаш ли какви присъди раздават ? Не смяташ ли, че е налице положителна дискриминация в много отношения - т.е. мнозинството - все още мнозинство е дискриминирано в много отношения за сметка на останалите етноси. А си мислим, че ни управляват българи. А на практика чии интереси защитават - риторичен въпрос с "повишена" сложност.
  • 24 Антинато

    23 5 Отговор
    Турция ако напусне НАТО ще засили доста многи икономиката си защото плаща много за ненужното членство в една краварска териристична организация
  • 25 НАТО

    5 26 Отговор
    Туркия не заслужава да бъде повече член на НАТО . Твърдо съм за изхвърляне и преместване на всички натовски бази в България !

    Коментиран от #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ако излязат от НАТО

    6 9 Отговор
    Нашите турци барабар с ултравиолетовите, ще трябва и те да излязат! НАТО няма да ги търпи да останат в Родината! Което е много хубаво в крайна сметка!

    Коментиран от #28

  • 28 турчина

    21 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ако излязат от НАТО":

    Така е, ще ни изгонят в Турция, а другите в Индия. И на наше място ще вкарат много уважаваните 4 милиона бежанци от Турция, и многоуважаваните кюрди, които си търсят земя къде да си направят Кюрдистан, които и вие ги обичате и подкрепяте, и тогава ще се радваш много, че нас ни няма в България. Харесва ти, нали?
  • 29 На Хасан братовчед му

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "На Хасан брат му":

    Турция, е най-големия приятел на България на балканите и благодарение на нея сме в НАТО. Очевидно е, че улотребявайки израза вечни, даже не знаеш значението на думата история. Явно за хора като теб , не е добре да имаме приятели, освен добри познати. Вие сте си такива и в личния живот.

    Коментиран от #36

  • 30 ха ха ха

    20 2 Отговор
    Без Турция - няма нато, защото нато е нищо на квадрат!
  • 31 USSS

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Анти- козоеб.":

    Batushka, защо си винаги инфантилизиран?
  • 32 Матей

    11 6 Отговор
    И за укрепване на доверието САЩ признаха арменския геноцид,направо ги настъпиха по мазола.А за 31-годишния геноцид над българския народ,който ФАЩ практикуват кога ще бъдат осъдени?Не мислят ли,че един ден ще трябва да изплащат стотици милиарди за трагедията на българите,за ограбените природни богатства и превръщането на България в боклучарник на Европа и целия свят?
  • 33 Емил Рангелов

    4 11 Отговор
    Феса да се подготви за техния си ритуал чаламба .И завод може да не види и вместо да плаши емигранти ,щото никой няма да ги приеме ,да се готви да си прибира неговите си боклуци ,дето са плъзни.из цяла Европа,щото ще почнат да ги гонят отвсякъде постепенно.Те тогава ще го яде дебел.Ако съм на Германците на местото,пусне ли емигранти и се прави на император,гонят всичкото фес от Германия и Европа,да го видиме колко е велик!Европа без турци може ,има румънци,българи ,естонци,всякакви и са по читави 100 пъти от нечистоплътните гнусни ,смърдящи на лой фесове,с техната извратена религия!

    Коментиран от #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 На Хасан брат му

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "На Хасан братовчед му":

    Защо приказваш щуротии!
    Виж какво е доктрината “Тургут Йозал”.
    Виж книгата на Ахмет Давутоглу „Стратегическа Дълбочина“, която засяга България ,Балканите и не само.
    Виж, от по ранните речи на Ердоган в които открито говори за Неоосманизма - ( теза, че османските времена са били благодатни за Балканите)
    Реални думи казани и написани не от кой да е, а от висши турски политици.

    Коментиран от #49, #50

  • 37 Мечта

    2 2 Отговор
    Мечтата на Путин да изкарат турция от НАТО маи ще се сбъдне , хем ще отслабят НАТО хем утре могат да ги смачкат без да влизат във воина с НАТО , просто перфектния сценарии и руска мечта
  • 38 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ДА ПОМОГНЕМ НА НАТЮ И ДА ГИ ЗАПОЗНАЕМ С ФИНАЛА НА ОТЛЮСПВАНЕТО !!!!!!!!!!!
  • 39 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    СОМО ПРИПОМНЯМ ,ЧЕ ШАРЛ ДЕ ГОЛ Е ИЗВАЖДАЛ ФРАНЦИЯ ОТ НАТО !!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Биби

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Емил Рангелов":

    Гати лошият и гнуслив бай ганьо. Абе от теб по гнуслив има ли бе сельо.
  • 42 Танко

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Aragon":

    Според теб,има ли сила,каквато и да е,която ще накара САЩ да напуснат Инджирлик? Все още са в Куба(Гуантанамо),която не е член на НАТО. Като си толкова отворен,обясни защо руснаците не си направят база в Куба.

    Коментиран от #48

  • 43 Танко

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Биби":

    А ти от коя кочина си? И защо не си я гледаш,а се месиш в
    коментарите на Българите? Къде видя сравнение с Турция в # 25 ?
  • 44 И незнам

    5 1 Отговор
    Ко става но едно е ясно.
    Краварите все повече губят сила и авторитет(е авторитета отдавна го нямат)
    Все повече страни им се опъват та дори и ги нямат за нищо.
    Е жалко че и българия нее към тях
  • 45 Ivan S

    0 1 Отговор
    Винаги съм се чудел как Варшавския договор ще влезе в НАТО. Вече ми е ясно - по анадолски, през задната врата..
  • 46 читател

    4 1 Отговор
    От Турция зависи съществуването и силата на НАТО.Без НАТО Турция ще стане по силна във всяко отношение.Нищо няма да е както преди.
  • 47 читател

    4 1 Отговор
    От Турция зависи съществуването и силата на НАТО.Без НАТО Турция ще стане по силна във всяко отношение.Нищо няма да е както преди.
  • 48 Aragon

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Танко":

    Отговорът е в коментара ти, ако и ти си отворен, намери го
  • 49 На Хасан братовчед му

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "На Хасан брат му":

    Пише епохален труд Давутоглу и се прави на Кисинджър, ама Кисинджър няма да стане. А и това, което го пише не е безплатно. Нищо повече.
  • 50 Шабан

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "На Хасан брат му":

    Наши историци признават, че се фокусират само на историята на балканите, а това е грешно, защото не се прави сравнение с другите империи и живота в тях. В Османската империя, е можело да се произвежда, да се търгува и да се движи свободно. 2/3 от брутния продукт са били от балканите, и търговците са го продавали на огромен пазар. Двама братя българи, печелят конкурс за продажба на пшеница на американската армия. По време на 30 годишната война в Европа (1618-1648), населението и намалява на половина. Тогава балканите не са засегнати, защото са част от силна империя и населението му се увеличава. Когато империята е била слаба, не е било добре за никой,тогава е имало беззаконие.
  • 51 ХхХ

    0 0 Отговор
    Да я изхвърлят..? Модератора нещо не е в час със нещата в Нато, или със подобно заглавие цели да повдигне духа на.. Да речем-мразещи все Турско :). За да изхвърли,изгони или все там простотия, то би трябвало да го притежава! До колкото съм запознат Нато няма едноличен или няколко да речем чорбаджии. Ако след време се усложнят нещата още повече и се случат едни други неща-то тогава евентуално може да помолят Турция да напусне Нато. До тогава Турция ще си го мести от задните части на Хелга към подобните на Клара.