Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 19:30 1 822 0

Тайван може да бъде ценен партньор в глобалния отговор на климатичните промени

  • тайван-
  • климат-
  • климатични промени-
  • глобално затопляне
Тайван може да бъде ценен партньор в глобалния отговор на климатичните промени - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Концентрациите на атмосферен въглероден диоксид, регистрирани в обсерваторията „Мауна Лоа“ на Хаваите, достигнаха исторически връх от 415 части на милион през май 2019 г. Световната метеорологична организация също публикува данни, показващи, че юни 2019 г. е най-горещият месец в историята, счупвайки рекорди от Делхи към Северния полюс. Тъй като президентът Хилда Хайне от Маршаловите острови, съюзник на Тайван, вече призова света, не си струва да спорим или да обсъждаме дали климатичните промени ще настъпят, защото това се случва в момента.

Като член на глобалното село - Тайван се стреми да се бори с изменението на климата и да защитава Земята. Всъщност ние играем незаменима роля в жизненоважната задача за завещаване на устойчива среда за бъдещите поколения.

В резултат на настоящата международна политическа ситуация на Тайван е забранено да участва в Конференцията на страните, проведена съгласно Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (UNFCCC). Независимо от това ние продължаваме да търсим средства за принос към международната общност. Приехме Закона за намаляване и управление на парниковите газове, като поставихме дългосрочни цели за намаляване на парниковите газове в Тайван и формулирахме Национални насоки за действие за изменение на климата и План за действие за намаляване на парниковите газове. Също така изготвихме План за действие за контрол на намаляването на емисиите на парникови газове, обхващащ енергийния, производствения, транспортния, жилищния и търговския сектор, селското стопанство и околната среда в Тайван. С ясно очертана пътна карта за национално намаляване на въглеродните емисии, ключовите точки на този план включват насърчаване на енергийната трансформация; подпомагане на производителите да станат зелени, нисковъглеродни предприятия; развиване на зелен транспорт и разширяване на използването на нисковъглеродни превозни средства; подобряване на енергоспестяващите дизайнерски стандарти за екстериорите на нови сгради; подпомагане на животновъдните ферми да рециклират биогаз; и засилване на рециклирането на метан от депа за отпадъци и промишлени отпадни води. Освен това одобрението на Плана за изпълнение на контрола върху парниковите газове, предложен от местните власти, показва как Тайван реагира на климатичните промени колективно, от централно до местно ниво.

През последните години нашето правителство постигна значителен напредък в развитието на сектора на възобновяемата енергия на Тайван, като активно следва политики, предназначени да намалят производството на електроенергия от въглища, да увеличат използването на природен газ и да насърчат екологичното развитие. До 2025 г. очакваме производството на слънчева и вятърна енергия да произвежда съответно 20GW и 6,9GW електроенергия, а също така стартираме многобройни политики и действия за пестене на енергия в рамките на нашата бъдеща програма за развитие на инфраструктурата и подобни инициативи. Междувременно, нашият План за действие за зелени финанси се фокусира върху области като финанси, инвестиции, набиране на средства и инкубация на таланти, подпомагайки развитието на сектора на зелената енергия чрез стимулиране на финансовите стимули. По отношение на технологичните изследвания и разработки политиката на зелените технологии в Тайван обхваща развитието на енергията, съхранението на енергия, енергоспестяването и интеграцията на системите, като се възползва от перспективни материали, устойчива технология, напреднали енергоспестяващи, интелигентни системи и подобни области, които да ангажират индустрията с плодовете на изследванията в академичния свят. И от пускането на нашия спътник FormoSat-3 през 2006 г., Тайван натрупа над 10 милиона позиции на метеорологични данни, които предостави безплатно на експерти и учени по целия свят за използване в техните научни изследвания. Освен това данните, събрани след пускането на тази година на спътника FormoSat-7, ще подобрят точността още повече, що се отнася до прогнозирането на тежки метеорологични събития, като допринесат много за глобалното прогнозиране на времето и действията по изменението на климата.

Тайван обедини съответните централни държавни агенции, за да формулира Национален план за действие за адаптиране към изменението на климата, изграждайки устойчива система, която отговаря на осем аспекта на изменението на климата: бедствия, основна инфраструктура, водни ресурси, сигурност на страната, брегова линия, енергетика и промишленост, селско стопанство , и здраве. В областта на здравеопазването ние поставяме специален акцент върху медицинската хигиена и превенцията на епидемиите, намаляването на бедствията и способността за възстановяване при спешни случаи и бедствия, като защитаваме националното здраве и даваме приоритет на защитата на най-уязвимите ни граждани. По отношение на опазването, ние ще поддържаме нашите ресурси за биологично производство и биологично разнообразие, ще засилим мониторинга и механизмите за ранно предупреждение, ще засилим системите за спасяване и застраховане при природни бедствия и ще интегрираме технологии, предназначени да повишат устойчивостта на селското, горското, рибарството и животновъдството индустрии. Ние също оперираме и управляваме природни резервати, създаваме дългосрочни системи за екологичен мониторинг и засилваме опазването и подходящото използване на видовете на нашия народ и свързания с тях генетичен материал. Всичко това е насочено към гарантиране на безопасността на храните и установяване на устойчиви селскостопански практики, които са добре адаптирани към климатичните рискове.

Според Patricia Espinosa, изпълнителен секретар на UNFCCC, повече от 10 000 екстремни атмосферни инциденти са станали в световен мащаб между 1997 и 2016 г., отнемайки безброй животи и унищожавайки домове. Тъй като светът продължава да се сблъсква с кризите на изменението на климата, този глобален проблем изисква глобално решение. Това означава, че всеки човек като член на нашата глобална общност трябва да се присъедини и да потърси решение.

Нечестно е Тайван да бъде изключен от международни организации въз основа на политически предразсъдъци. Нашето изключване противоречи на духа на свързаните с климата конвенции, които призовават всички държави да работят заедно за борба с глобалните климатични промени и пренебрегва както концепцията за справедливост в областта на климата, подчертана в Парижкото споразумение, така и значението на призоваването на всички държави да предприемат действия срещу климата. Това нарушение на Хартата на ООН отслабва нашата международна рамка и вреди на целия свят.

Тайван е отговорен и искрен приятел на международната общност и е готов да даде своя принос. Ще се радваме да споделим нашия опит в доброто управление на околната среда, предотвратяването на бедствия и системите за ранно предупреждение, надграждането до енергийно ефективни технологии и високотехнологичните иновации и нейните приложения. Ние се стремим да направим света по-добро място и вярваме, че Тайван може да бъде ценен партньор в глобалния отговор на климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА