2 Ноември, 2019 10:50 3 036 61

Един български парадокс: живеем все по-добре, а сме все по-нещастни

  • българия-
  • парадокс-
  • ивайло дичев

Мнозина в България вярват, че живеят в най-нещастното, най-бездуховното, най-опасното време. Истината обаче е друга: живеем все по-добре. Защо тогава ставаме все по-нещастни? Проф. Ивайло Дичев обяснява причините.

Един български парадокс: живеем все по-добре, а сме все по-нещастни - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо сме все по-нещастни, след като живеем все по-добре? Този парадокс е в основата на кризата в съвременните общества.

Да започнем с най-актуалното - града, в който живеем. Промяната е наистина удивителна. Нали помните онези решетки, с които през 1990-те софиянци доброволно превръщаха апартаментите си в затвори? А спомняте ли си как се паркираше, преди да направят синя и зелена зона, как се гонеха служителите по паркирането за билетче, преди да въведат СМС-заплащането, какви купища боклук се събираха периодично? Стана някак по-цветно, изникнаха приятни кафенета, реставрираха фасади, та даже пешеходни зони вече има.

И успоредно с това все по-голямо страдание ни причинява поредното подозрение за злоупотреба с обществена поръчка; забиването, после изтръгването, после пак забиването на абсурдните колчета по тротоарите; безнадеждните задръствания; незалепените плочки, изпод които ни пръска вода. Оставете сегашните избори, на които власт и опозиция разиграват тези две гледни точки. Проблемът е вътре във всеки от нас. Градът се развива, но ние сме все по-недоволни.

"Съсипаха я тая държава!"

Същото можем да кажем за държавата като цяло. От края на социализма България бележи сериозен ръст в паритетната покупателна способност - от 12 хиляди долара на човек през 1990 до близо 20 хиляди днес. Въпреки разпадането на СИВ, въпреки мъчителните реформи и мафиотизирането на икономиката през 1990-те. А после дори чудодейно се присъединихме към най-богатия икономически блок и най-силния военен алианс. Само че познавате ли поне един българин, който да е доволен от развитието на страната си? Благосъстоянието нараства, а все сме на опашката. Границите са отворени, а държавата се обезлюдява. Пазят ни американците, ама виж как обидихме добрите руснаци. Имаме всякакви стоки, но не всички могат да си ги купуват. Абе, съсипаха я тая държава! И докато властта ни обяснява, че никога не сме били по-добре, опозицията вика, че загиваме.

Работата е там, че аз, масовият човек, се чувствам зле независимо от това, че светът около мен върви напред. Същото се наблюдава и в далеч по-развити икономики. До едно време нарастването на икономическото равнище води и до нарастване на удовлетворението от живота. После обаче идва един критичен пик, след който хората продължават да забогатяват, но кривата на щастието тръгва надолу.

Ще кажете: овчедушното щастие би ни направило безкритични апологети на властта. Или с други думи: колкото повече недоволство, толкова повече гражданска енергия за съпротива. Но вярно е и обратното: ако гражданите стават все по-недоволни, властта просто ще загуби мотивацията да прави каквото и да било. Разбира се, идеалното е да има баланс, при който гражданите оценяват хубавото, но критикуват лошото. Само че тъкмо този баланс днес изглежда по-далеч от всякога - живеем в такава медийна шумотевица, че за да бъдеш чут, трябва да виеш в най-високите регистри, да правиш слон от всяка муха, да вещаеш края на света още в сутрешните блокове. Лошото е, че въвлечени в това политическо кресчендо, гражданите започват да се чувстват искрено нещастни. Да вярват, че живеят в най-нещастното, най-бездуховното, най-опасното време. Без перспектива, без идеали. Така ли е наистина? Не, разбира се. Живеем в най-мирното време в цялата човешка история. Започнали сме да се грижим за нещастните си съчовеци от другия край на света, с които нямаме нищо общо. Медицината прави чудеса, продължителността на живота се е удвоила за последните стотина години. Днес повече хора умират от преяждане, отколкото от глад. Повече хора се самоубиват, отколкото умират от насилствена смърт. Благодарение на медиите обаче живеем с чувството, че зад всеки ъгъл ни дебне нов Джак Изкормвача.

Егоизми и фрустрации

В резултат от всичко това и при нас, и другаде по света се наблюдава следното разминаване: общо взето положителна оценка за личното състояние на отделния човек, но нарастващ песимизъм за обществото като цяло. Обективното подобрение проецирам върху себе си, а недоволствата прехвърлям върху общото. От това опасно отчуждение следва едно - нарастващ егоизъм.

Изследователите изброяват различни причини за този парадокс на недоволството. Ръстът на благосъстоянието например задължително води до увеличение на неравенствата в обществото - положението на всички се подобрява, но при някои повече, отколкото при други. А това неизменно поражда напрежения. Неслучайно пословично егалитарните скандинавски общества са все първенци по удовлетвореност от живота.

В друга посока вървят разсъжденията за фрустрациите, в които изпада съвременният човек заради все повечето възможности за избор. Когато животът ти е зададен веднъж завинаги - цар, поп, генерал - слушаш, козируваш и колебания няма. Когато обаче непрекъснато избираш - управниците си, страната, в която да идат децата ти, бизнеса, в който да си сложиш парите, марката автомобил, която да си купиш - тогава започваш да пребиваваш в една непрекъсната несигурност. Спираш се на една от многото възможности и незабавно започват да те глождят съмнения - дали пък не сбърках, мога ли да повторя избора, да го потретя?

Старите хора ще ви кажат, че сме недоволни, защото сме станали по-претенциозни. И в това безспорно има някаква истина. Когато навремето по телевизията имаше един филм в седмицата, помните ли колко му се радвахме? А сега се чудим на кой канал да превключим.

Ето кое е нетърпимото

Но претенциозността днес не е материална - хората просто очакват да имат по-голяма роля в управлението на обществата си. Не да им дават все повече неща, а те сами да ги разпределят. Да бъдат не обекти, а субекти на живота си. Това, което прави нетърпима ситуацията в съвременното българско общество, не са разбитите тротоари или пък мизерните заплати на медицинските сестри и научните работници. Нетърпимото е това, че управленските етажи се самозатвориха, че социалният асансьор не работи, че там вече проникват само близки и съпартийци (помните каква хубава метафора създаде Цветанов с асансьора си). Същото се беше случило във времето на късния социализъм, когато се надигна подобна вълна на идеално, а не материално мотивирано недоволство срещу самозатворилата се номенклатура. Нещо такова наблюдаваме и в развития свят, където меритократичните елити издигат около себе си бариерите на дипломи от топ университети, събират се в затворени клубове, подкрепят се глобално и презират обикновените хора наоколо.

Умните политици разбират, че трябва да заложат именно на тази карта - отваряне, ремонт на ръждясалия социален асансьор, разместване на социалните пластове. Как да стане това? Ами дайте да мислим.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    12 57 Отговор
    Ама реално от както е на власт бойко ми се увеличи пенсията и помощите.Другата година пак ще има увеличение.Така че много ясно че за кмета на ГЕРБ ще гласувам.

    Коментиран от #3, #7, #33

  • 2 Асан

    12 32 Отговор
    Българите са скапани

    Коментиран от #42

  • 3 Фактите говорят

    35 13 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Диктатурата на ГРОБ
  • 4 калинка

    60 8 Отговор
    Отговорът е елементарен. Просто не живеем по-добре. Държавните служители с редовно повишавани заплати и които образуват трафика към Гърция, не са представителна извадка на обществото. Половината население на България се бори да оцелее!
  • 5 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    48 8 Отговор
    Ми как няма да сме депресирани като сме най бедните в EC и караме коли по 20 години ?

    Коментиран от #8

  • 6 Мислещ

    32 5 Отговор
    Как се паркираше преди синята зона ли? Ами...безплатно.

    Фактите говорят, както и заглавиетпредполага. Ако живееш добре, няма да ди нещастен, с незначителни изключения тук-там.
  • 7 Боко дашния

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Пенсиите се индексират според официалната инфлация , който и да е на власт е длъжен да ги индексира / увеличава/. Друг е въпросът кой колко пари взима ако си Лили Иванова и се мажеш на всички управляващи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Умберто

    6 4 Отговор
    По-добре е да даваш,вместо да взимаш.Но за да даваш,трябва да си взел.А и на кой ,колко да дадеш и каквоАко дадеш на самоубиеца въже да се обеси,това помощ ли е?Мъдрост трябва тука и благородство,не егоизъм и пошлост.
  • 10 Лекар БГ

    29 8 Отговор
    Не харесвам този автор.Бих му препоръчал,по-често да посещава европейски столици и градове.За по седмица поне.Да ги види,те как живеят.Какви са им лицата,усмивките,очите.Не,че им е идеално.Но е съвсем друго.Парадигмата"Живеем добре"е лекинко изкуствена и политически надута в БГ.Ако виенчани казват,че живеят добре,едва ли това е така за софиянци.Критериите"Живеем добре и все по-добре"са множествени.Като цяло,обикновените българи не се вместват в тях."Необикновените"граждани,сигурно живеят много добре.
    Статията на автора за пореден път ми мирише на пропаганда и сериозен пробойковизъм.
  • 11 тъй ли?

    22 2 Отговор
    Амчи тогаз сравнете как е живял българино през 1940 и след 30г през 1970,бре.А през 1989 си говорихме,че толкова сме назад в развитието си,че т.нар. „запад” насреща да ни бяга,пак не моим се срещнем и след 30г.А сега дистанцията вече сана 50г.И се чудете що българино е по-нещастен и продължават заминаващите на Терминал 2 да са повече от пристигащите!
  • 12 КАпиталДухоствност

    21 4 Отговор
    Просто капитала убива всякаква духовност и идеология ... остават само парите и трупането им, почетете малко философия, почетете за капитала и лутеранството. Така че да, имаш в банката повече пари, но 99% от времето мислиш само за кредити, сметки и това е модерния вариант на робство. Затова хората са нещастни. Няма личностна и духовна свобода и затова се късат с натрупаните пари да пътуват, за да избягат за миг от реалността ... което пак облагодетелство капитала де (но те не се усещат хоратА).
  • 13 Умберто

    2 12 Отговор
    Щастието в самия си смисъл е нещастие.Няма по-нещастен човек от щастливия човек. Щастието означава застой.Щастливия човек не търси,той няма нужда от нищо,а това е дегенеративен процес.Не трябва щастие,а благодат.Щастието е задънена улица.
  • 14 criminal

    20 4 Отговор
    Дори не си направих трудът са я прочета, след като е на dw то е ясно .......купчина глупости......що не си извадят главите от з..те и не погледнат как живеят хората извън тъпата столица ?????? Тогава да ми обясняват що съм нещастен и що си мисля за еднопосочен билет всеки ден.......
  • 15 стоян георгиев

    9 11 Отговор
    хората вдигат претенциите си много по-рязко от нарастването на възможностите ,като сложим и манталитета ни на постоянно недоволни мрънкялници и се получава тва.банда стенещи постоянно смотльовци!
  • 16 Сорош вън

    22 6 Отговор
    Е как ще живеем по добре, пълни глупости! Професора знае ли какво е това Human Development Index-HDI, който е индикатор за жизнен стандарт за държавите. От 27 място по жизнен стандарт при соца.. днес с 30 места по надолу при либерастката демокрация.
    На това ли му викат, че "живеем все по-добре"?? Тия ни правят на тотални глупаци.

    Коментиран от #18, #38, #60

  • 17 Последния софиянец

    18 2 Отговор
    Нашата държава е богата, а населението малко. Може да е рай. А защо не е питайте управляващите. От тези 20 000 долара годишно хората взимат 5 000.А и тези 5000 им ги прибират чрез високи цени и такси. Една малка групичка от няколко хиляди бандити трупат парите в чуждите банки. И не както ни внушават че са много умни и работливи, а защото нямат никаква съвест.
  • 18 стоян георгиев

    11 16 Отговор

    До коментар #16 от "Сорош вън":

    на 27 място си бил през соца в африка.я разкажи за нещо през соца дето сега го нямаш или неможе да си го позволиш?провери колко е бил дълъг живота през соца,колко семеиства са имали автомобил и колко часа на ден нямаше ток?провери през соца през колко години имаше купони за стоки от първа необходимост и нямаше маса неща като цветни телевизори,дънки,обувки,касетофони шоколад,суджук...та чакам да ми кажеш поне за един продукт които през соца си имал ,а сега нямаш,аз мога да ти изброя хиляди в обратен ред,дето сега не ги мислиш ,а през соца даже не си знаел че съществуват!

    Коментиран от #27

  • 19 Благодарение

    8 5 Отговор
    На медиите е така, на всякъде по света има трагични инциденти и престъпност, но единствено в България се публикува всичко негативно и престъпници стават медийни звезди ! МЕДИИТЕ СА В УСЛУГА НА КОМУНИЗМА!

    Коментиран от #22

  • 20 Без упрекване

    3 1 Отговор
    Що думи, полярно насочващи, от типа "е, да, ама не"! По-добре би било, без това " словоблудство " ясни, точни и насочващи думи към младите и оценка на доброто свършено от старите. Хонорара горчи!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Вина

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Благодарение":

    За всичко е винове Картаген (формулировка на били сенатори) или комунизма, който никога и никъде не го е имало. Все едно е - Картаген, комунизъм, власт от мошеници оглавявана, мутри, телефонни измамници и народ без идеали!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 русенец

    13 7 Отговор
    Успях да прочета първите няколко реда от статията. Не разбирам защо трябва да се дава трибуна на всеки идиот! Тоя изобщо не е в час или е от тези, които смятат, че София е България! Ако той живее добре, изхранвайки се с писане на подобни глупости, то поне половината население на държавата му бедства в мизерия!
  • 25 Доктор Психологов

    2 0 Отговор
    Както казва един любим мой философ:
    "Тревожността е обаянието на Свободата".
  • 26 О.Ч.З

    13 4 Отговор
    Признавам си не го изчетох до края много дълго и агетиращо за гласуване към ГЕРБ само един въпрос ако наистина сме стигнали покупателна способност за 20000долара защо наще майки и бащи не могат да си купят лекарствата и защо половината от младите българи да по Европа да работят или това е статистиката за чиновниците които са във власта по някъде начин

    Коментиран от #61

  • 27 Северозапад

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Веднага ти изброявам това, което тогава имахме, а сега нямаме:
    Ред
    Сигурност
    Армия
    Здравеопазване
    Образование
    Работа за ВСИЧКИ
    И най-вече - ДЪРЖАВА

    Коментиран от #28, #29, #35

  • 28 стоян георгиев

    4 15 Отговор

    До коментар #27 от "Северозапад":

    ред си имал викаш и къв ред,да нямаш право да идеш до петрич?тва ли е за теб ред?да неможеш да кажеш един виц за тодор живков,да нямаш право дори да се подстрижеш както решиш.пожелавам ти от такъв ред да не се оттървеш!имало сигурност????за кого бе ?за партииня секретар ли?или забрави че през 5-10 години комунистите репресираха еи така по 300-400000 човека .да не си играят на дребно.смях!идват вземат ти къщата, колата, парите и те пращат на другия краи на страната принудително,тва ли е сигурността?ти сигурно си някои смехуран роден 1987 година и слушал от дядо ти басни за времето когато ракията бе 45 стотинки!та само една година преди да падне комунизма ,комунистите смениха имената на милион български граждани на сила ,като една голяма част изгониха от страната,при положение че 99,999 % от тия хора бяха невинни!тва ли е сигурност бе другар?да имаше държава и армия ,за да торомзят и подтискат населението,затова и се пазеше от въпросната армия и държава никои да не избяга от комунистическия раи.та ти пожелавам от все сърце на теб и семеиството ти отново да живеете в подобна държава на онази в която бяхме тогава ,затова и те приканвам искрено да се заселиш поне временно в северна корея ,да имаш сигурност армия и държава на разположение.може да вземеш и семеиството си да видиш нагледно как те претрипат след като се усетят къде си ги откарал!

    Коментиран от #30

  • 29 стоян георгиев

    4 14 Отговор

    До коментар #27 от "Северозапад":

    кога през соца ти си можел да пратиш детето си да учи във виена лондон или париж бе?здравеопазването сега е в пъти по-добро другар.нали прочете в пъти.само питаи дядо ти кога 86 година е можел да си избира кои да го лекува и къде.тва че си можел да идеш до болницата тогава не прави здравеопазването по-добро.затова и след комунизма продължителноста на живота се вдигна рязко ,а преди това 30 години не мърдаше и мъжете недоживяваха до 60.
  • 30 леля Стоянка

    16 4 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Ти на колко години си и това, което пишеш - собствен опит ли е или преразказваш чужди внушения...Да не би да са ти направили АНТИ ВАКСИНА , която ти пречи да гледаш ОБЕКТИВНО на фактите. Ще ти кажа, че тогава нямаше хора, които да ровят в кофите, парното ТОПЛЕШЕ и никой не стоеше на студено. А това, че не са могли да ходят до Петрич, не е най-съществено за физическото съществуване.

    Коментиран от #45

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 епископ Вожоа

    10 0 Отговор
    Мътновато си го написал Ивайло ! Социалният асансьор винаги се е намествал с революции. Новите заколват старите,за да станат те на свой ред стари.бездуховността е породена от едно единствено нещо! Липсата на ВЯРА!!! Човек,който е християнин няма да изпада в никакви фрустрации,няма да слуша кресчендото на сутрешните блокове и няма да завижда на "цветановият асансьор",защото всичко това е прах,който измита вятъра от земното лице. Същото,което описваш е било и в Содом:..".ето какъв беше греха на сестра ти Содома..празност,пресищане...". И защото повечето предпочитат електрическа "Тесла"...затова ще получат тесла....наводнения,вулкани,земетресения,социални вълнения...!
  • 33 Гостилничаря

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Този е платен викач, абсолютно същия коментар го има и под други статии! Ало, модовете, къде спите!? Триете коментари за щяло и не щяло, а откровено нарушение на закона така си стои!!!!
  • 34 Кой68

    2 3 Отговор
    Винаги може и по-добре?Но дали искаме и знаем как.......
  • 35 леля Стоянка

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "Северозапад":

    Точно така! ДЪРЖАВА!!!! Означава институции и контрол. А сега Фандъков ,ми разправя, че строителството нямало добро качество и затова ремонт на ремонтите се правят. А кой следи И ИЗИСКВА качеството, аз ли?
  • 36 ЕЕЕ

    16 2 Отговор
    След като живеем "по-добре" защп според ООН България е най-бързо изчезващата нация в света? Топим се с по 108 човека всеки ден...това ли е резултата от по-добрия живот? А , Дойче Веле? Наглеци проклети..
  • 37 ал бънди

    10 1 Отговор
    Така нареченият "професор" Ивайло е типичен либераст-дърдорко, дървен философ, нищо неказващ и живеещ в свой измислен свят.Най-вероятно в Карлуково.Колкото по-малко му обръщате внимание на глупостите, които е написал, толкова по-добре.

    Коментиран от #44

  • 38 Това hdi...

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Сорош вън":

    Са пълни измишльотини бе. Ако ние легализираме гей браковете, нашетоhdi ще се покачи. А като се покачи, какво? Да не ти е станал по-лесен живота? По-голяма заплата? Не.
  • 39 Били

    12 1 Отговор
    Ами да, много е добре.
    Затова от милионите българи, забегналия зад граница, никой не се връща.
    Затова има демографски срив.
    И не ни давайте средни показатели - едни ядат зеле, други пържоли и хоп - месо със зеле яде българина.
    Този автор много нагъл.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 некойси

    5 1 Отговор
    Кой и как определя дали живеем добре?!
    Ако е на база брутен продукт това не е показател, някои хора от политическия "елит" може да са забогатяли, но това не ни прави по-щастливи. Освен това ако има повишаване на харчовете за здравни услуги пак спомагащи брутния вътрешен продукт означава че е имало повече болни, което не е добре.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Атил

    7 1 Отговор
    Много пъти български граждани бяха лъгани, държавно окрадени и всичко положително се случва бавно и после.
    Едно от най-важните отрицателни неща е че града вече няма село. Беше ликвидирано селското съсловие. Това не си го позволиха и комунистите...
  • 44 леля Стоянка

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "ал бънди":

    Абсолютно точно определение ! Ако е син на Стефан Дичев, това означава, че има нюх на ветропоказател- винаги в първите редици!
  • 45 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #30 от "леля Стоянка":

    топлелпо било парното!!!да се смее ли човек да плаче ли?я бе лелке кажи 30 година след комунизма колко се топлят у ваше село още на дърва и кимюр?само че 86 година тва топлоизолация и пласмасова дограма не го бяхте изобретили още в ссср ето.и беше стуууд!кучи студ.аз го помня отлично въпросния студ.помня и липсата на ток.ти на колко си ?помниш ли че нямаше по 12 часа на ден ток.или от парното си забравила?смях!нямало по кофите обикалящи викаш ама забравяш купоните и прасето в двора.що гледахте прасе в двора бе лельо?и помниш ли някога в месарския магазин да имаше месо?аз не си спомням освен в кратките моменти на получаването му.имаше само изрезки карантия и бял дроб ,купувахме ги да си храним кучетата!и за теб може би не е важно да ходиш до петрич нали како, за теб парното е достатъчно,но не говори за всички .тва на предизборното събрание на бсп то тук не!има едни думи лелче дето за теб са празни като свобода да речем ,свободно мнение или свободна воля.днес парното пак топли всички.като гледам няма умрели от студ,даже напротив народа бая се изнежи.даже се къпе всеки ден въпреки че не топли парното,а помниш ли лелке как ходехте семеино на баня в неделя и после си честитяхте банята,що бе лельо нали имахте парно?смях.та на края ти пожелавам да накараш сино и внуците да идат в северна корея да видиш кво ще ти каже снахата!и ще е права!

    Коментиран от #49

  • 46 госин Стоян Георгиев

    6 1 Отговор
    На амеба детото не знае как да пише правилно освен да се смееш неможеш, ама записвал та записвал кво било. Очевидно само ти помниш, ма сигурно и на партийни събрания си бил, гласувал си от първите барем намажеш, та разкажи как беше. Те това сте новите демократчета, бивши партийци ненаядени. Неграмотна сган ревяща как ще ни оправят е виждаме. ББ го каза с такъв материал разполагам, ти си типичен пример той прав е като виждам теб и тебеподобните ама с все претенции. Който иска той е беден, затова сте гладни все бивши партийни другари. Като знам какъв е живота на можещи и знаещи извън България, мога да кажа къде е кочината. Тези които се махнах ме го направих ме заради такива като теб.

    Коментиран от #47

  • 47 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #46 от "госин Стоян Георгиев":

    а сега и последната карта,нямам право да говоря щото съм ходил на партиини събрания!!!а и щото съм неграмотен!та лелке ,нямаше как да не ходиш на въпросните събрания.бяха задължителни дали пионери,дали комсомолци и накрая или партията или оф ето.няма как да се развиеш в една държавна икономика и администрация ако не ходиш на въпросните събрания.тва беше положението.имах приятели дето ги изключваха по 3-4 пъти от комсомола без да са ги приемали!а като си по учинолюбив и прилежен те прилапват още като дете когато не знаеш къде си.почват те с разни пионерски щуротии после в ученическия комитет на комсомола и т.н. промиване на мозъка от дете.та не ми обясняваи къв съм бил ,а виж ти ква си 30 години след като падна въпросната тоталитарна система!още не си се образовала че въпросната система бе порочна икономически нецелесъобразна и тотално тиранична!та тва че знаеш къде да слагаш запетаики лельо не те прави по-образована особено след като не си прочела ни една книга след ,как се каляваше стоманата!затова лельо сме и зле,щото само ние от цяла европа останахме да чакаме да се върнат партизаните с топлещото парно!както каза един умен човек,последния комунист ще умре в българия!

    Коментиран от #48

  • 48 Тъпан

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Голям си лъжльо. 90% от приказките ти са лъжа и манипулация. Нямало било месо, нямало било друго, режим на тока по 12 часа...в коя паралелна България си живял? Я да те питам, как така при соца хората в градовете бяха забравили какво е това печка на дърва, а сега навсякъде дърва и кюмюр? Били си гледали прасета в дворовете...ами ще гледат, защото никой не им правеше проблем, сега да гледаш овце или крави , или каквото и да било животно, има да плащаш данъци, паспорти, регистрации...па и като дойде някой "демократ" и иска да ти колне прасето, щото му се виждало болно от намкваси чума...писна ми от такива като теб, явно си бил неудачник по соца и сега се пениш, ама времето ти е минало, а си си останал същия тъпан.

    Коментиран от #50

  • 49 леля Стоянка

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Ти си един празен натегач. Виж, колко минуси си събрал ...Май си от едно тесто с автора - вдигаш прах и врява и каквото падне...

    Коментиран от #52

  • 50 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Тъпан":

    явно другарче не си бил роден тогава.хората бяха забравили за печки на дърва не в градовете ,а само в панелките.нали прочете в панелките.те обаче фиреха предвид некачественото строителство и пак бе студено,особено северните апартаменти.на всякъде другаде бяха на дърва или въглища.където бяха къщи или региони без тец бяха на дърва и бе студено ,щото нямаше изолация .ти едва ли си наясно как е да се топли къща без дори външна мазилка квито бяха повечето домове.тва че нямаше ток 12 час години наред явно си го пропуснал,но питаи баща ти ще ти разкаже,същото е и за месото,хляба,колбасите,шоколада,доматите,телевизорите,автомобилите,холните гарнитури,абитурентските костюми и т.н. и т.н.стоки за обикновенния човек.и викаш не им правили проблем да гледат прасета в двора?индианецо ,къде извън твоя резерват гледат в жилищни квартали прасета,овце ,крави или коне?нормално ли е да мирише на свински лаи.а махалата в която живееш?та живеи си в резервата инианецо,но не се напъваи да искаш почивки в гърция или нови дрехи.там с ватенката може да правиш цял ден поклони на другаря путин под зоркия поглед от портрета на другаря живков.или си мислиш че от такива като теб на мен не ми е писнало?дето искате да живеете като прасетата си ,но имате и претенции да давате акъл?

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "леля Стоянка":

    лельо, ти хептен изплеска.аз ако бях натегач щеше да пиша обичаините лъжи като теб и да събирам лаикове,но аз нямам такива амбиции.всичко което писах е конкретно лельо и е много лошо човек особено като е на години да е лъжец като теб. гадно е ти като комунист да държиш инкяр без аргументи ,натискаики на тва че съм фашист или поне пед.л или са ме ваксинирали неправилно.тва не говори добре за теб лелке!веднъж лъжеш ,а като те хванат обиждаш.та прочети хубаво тва дето съм писал то е конкретно за всяка твоя лъжа.написал съм го щото ти тия тъпотии ги повтаряш и на децата и ги правиш същите като теб.резултата е плачевен ,както впоследствие виждаш!

    Коментиран от #55

  • 53 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "Тъпан":

    ако си на повече години от мен значи си лъжец,а и гледам си без аргументи.сега почна и за баща ми и т.н.та питаи твоя колко време в хубавия соц нямаше ток по 12 часа на ден.сега ако ти спрат тока за един час ще оревеш пеизажа ,но тогава е било красиво ,а другарю?смях!
  • 54 Един

    6 1 Отговор
    Живеят по добре 5 % от населението, а останалите - не!!!
  • 55 леля Стоянка

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    Момко, все пак си успял да поставиш една запетая в тирадата си, мскср и не съвсем на място

    Коментиран от #56

  • 56 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "леля Стоянка":

    благодаря че съм момък.вече съм към 50 така.запетаи не слагам не повам главни букви и имам странен словоред.една част от нешатата ги правя нарочно другите ми се отдават.така няма как някои да пише с моя ник тук както става обикновенно с хората които ползват едни и същи такива.троловете много обичат да пишат постове от мое име,но немогат да ме имитират колкото и да опитват.та лелке както ти писах е срамно лъжите да ги аргументираш с подробности нямащи нищо общо с дискусията.все едно сега аз да споря с теб и като няма кво да напиша да пиша че си грозна!!!!ти само тва правиш в последните си постове .момък съм бил демек незнам кво е било или разкаял се партиен секретар,а сега и неграмотник!тва всичкото дори да беше вярно лелке не те оправдава в лъжите ти!днес няма нищо от това което си имала 85 година да не можеш да си позволиш,а има 1 млн. работи дето може да имаш ,а тогава са били немислими.тва че ревеш за онова време е вероятно щото си била млада и здрава,но не прехвърляи от болната на здравата глава!
  • 57 Вож$а

    2 0 Отговор
    Честно казано, най-големите мрънкачи и досадници са емигрантите. Хем искат , хем не могат. Който иска да живее добре си живее навсякъде добре - като номадите. Тука на Сейшелите си пием питието и не ни пука. Айде много поздрави.
  • 58 кънчо

    2 0 Отговор
    Някой сеща ли се, че преди 140 години бяхме периферия на една изостанала империя, а тези с които се мъчим да се сравнявяме сега, тогава сме ги наричали "Великите сили". Та с кого точно се опитваме да се сравняваме?
  • 59 Очевадно

    1 0 Отговор
    Защо тогава сме все по-нещастни?
    Как защо бе?Защото така казва БСП, а когато БСП говори цифрите мълчат!
  • 60 Сорош ти е вътре

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сорош вън":

    Интересно щом при цоца сме били на 27-мо място с опашките за хляб и карантия, липсата на ток и чакането по 15 години за кола какво ли е било при тези, които са били на 35-то място примерно?
  • 61 ЯМХ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "О.Ч.З":

    Публикувано във факти.бг: ако наистина сме стигнали покупателна способност за 20000долара защо наще майки и бащи не могат да си купят лекарствата
    .
    .
    .
    Защото до 1989г пенсионен фонд не е имало(нещо, което Тошо Живков признава в последното си интервю.АКо не си го гледал го гледай), и защото създадените пенсионни фондове бяха обрани 1997г от БСП, както беше обрано и всичко останало с фалитите на банките.
    Още нещо искаш ли да питаш?