8 Ноември, 2019 10:11 3 391 24

Проф. Димитър Иванов: Речта на Борисов: европейска претенция и остракизъм

  • проф. димитър иванов-
  • герб-
  • бойко борисов

Съзнанието за правото на политическо разнообразие и за хетерогенност във вижданията и позициите на партии и личности е определящ, задължителен фактор за качеството на реализирането на ролята, важността и успехът на един премиер

Проф. Димитър Иванов: Речта на Борисов: европейска претенция и остракизъм - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С особено внимание и добронамереност днес започнах да гледам Националната среща на актива на ГЕРБ И СДС с цел анализ на приключилите местни избори.

Всичко приемам: и ентусиазма на политическата победа, и избраните кметове и съветници, и даже приповдигнатия тон.

Но, и това е причината за този ми коментар, – не мога да приема изключително грубата, изпълнена с евтини сарказми и много политическа злъч, реч на лидера на ПП ГЕРБ. Реч, произнесена с едно дерибейско поведение и стил. Реч, недопустима с използваната си фразеология за един премиер на европейска държава. Реч, разцепваща България, а не обединяваща народа ни. Реч, рушаща равновесието между институциите и обиждаща несправедливо президента.

Преди всичко, в тази си публична поява, независимо дали е политически лидер на една партия, даже и да е управляваща, премиерът на Република България бе длъжен да поздрави всички избрани кметове в страната, независимо от техните цветове и политическа идентичност. Премиерът (с опит от вече 10 години!) и правителството като цяло ще работят с всички кметове и днес той трябваше да поздрави политическите партии, съюзи, коалиции и индивидуални кандидати с успешното приключване на местните избори.

Местните избори, независимо от политическата борба, не са мач, и те с техните резултати предопределят за следващия мандат развитието на българските градове, общини и села, бъдещето на хората и децата им.

И кметовете, както досегашните-избрани, така и специално новоизбраните, трябваше на днешната Национална среща да почувстват едно уверение за ефективната кохерентност, за хармоничното взаимодействие на българските институции, готови във всичко да подпомогнат за успешната реализация на регионалната ни политика. Да получат доверието, че управлението в страната като цяло е стабилно, и че институциите действат балансирано.

Вместо това, кметовете, които присъстваха на днешната среща станаха свидетели на една грозна балканска политическа конфронтация.

Може ли доверие в това наше общество да се изгражда когато то самото е раздирано от конфронтиращия стил на управление на своя министър-председател?

Политическата конюнктура, наближаващите парламентарни и президентски избори пък, от своя страна въобще не обясняват, нито пък още по-малко позволяват тона, който днес бе възприет и от бившия президент Росен Плевнелиев и от премиера Борисов. Това злостна критика срещу официални политически партии, парламентарно представени; срещу опозицията; срещу президентската институция; срещу „интелигентните“, както се изказа премиерът. Въобще не считам, че с този тип критика, двамата докладчици издигнаха на нови висини своите авторитети.

Това, че у нас отдавна има криза на интелигентността, е ясно. Но днес бе видно, че тази криза е особено силно изразена сред някои от политическите ни елити.

Нямам никакво право да давам съвети, които не са поискани. Като гражданин на България обаче не мога да не подчертая, че съзнанието за правото на политическо разнообразие и за хетерогенност във вижданията и позициите на партии и личности е определящ, задължителен фактор за качеството на реализирането на ролята, важността и успехът на един премиер.

Икономическият, социален и геополитически контекст, в който днес се развива България, е изключително сложен, рисков и несигурен, и той изисква максимално хармоничното обединяване на всички български граждани, търсещи един още по-прогресивен път на развитие на страната ни, а не политическо поляризиране и конфликти.

Едно отворено общество, към каквото се стремим, е общество, което приема във всички аспекти плурализма на мнения и идеи и което толерира конструктивния диалог. Общество, което пази, благодарение на своите независими институции и на приетите процедури за транспарантност, окупацията на обществото от една партия, окупация на държавата и нейните институции, на администрацията, на икономиката, на комуникациите. Отворено и модерно общество е това, което само си изгражда защитните механизми, за да се предпази от завземането на икономическата и политическата власт от един много тесен съюз или коалиция от партии или камарила от елити.

Между ценностите, които следва да ни вдъхновяват в утрешните ни действия, политическата толерантност заема особено важно място. Идеологическият сектаризъм, който днес отново на „живо“ видях да доминира политическата борба в България, не бива да се превръща в „религиозна“ война.

Няма нищо по-опасно за утрешния ден на България от един дух на реакционност или на политически реванш. Политическата промяна на 10 ноември 1989 г., прегърната от българските граждани, не бе извършена, за да може днес, 30 години по-късно, отново една партия да се идентифицира с държавата.

Казвам всичко това с много вяра и добри мисли, но и със загриженост за бъдещето на България.

Автор: Проф. Димитър Иванов

Източник: "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гико

    31 8 Отговор
    Наш Ганя пак се изпусна без памперс.
  • 2 Цв Цв

    39 5 Отговор
    Така съм се смял на тази реч ХЕХЕХЕ :)))
  • 3 Лекар БГ

    59 4 Отговор
    Сбирката в НДК показа едни уж,забравени времена.Чудех се,това Конгрес на КПСС ли беше от 1937 г.или съвременна конференция,с главен докладчик Ким Чен Ир.Авторът е напълно прав в наблюденията и изводите си.Риториката,агресията и отрицанието бяха потресаващи.
    Градската десница,селската левица и пр.определения,врагът с партиен билет....и това от устата на човек,не напуснал никога БКП/която толкова мрази/,адресирани до друг,бивш Президент,син на партийни секретари,активен комсомолец и от ранна възраст,убеден член на БКП.....Наистина гротеска.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мнение

    46 6 Отговор
    Много уважаван от мен професор. Съгласен съм с казаното от него.
  • 6 боцмана

    38 4 Отговор
    Както виждаш г-н Иванов Може , В България всичко може и лошото е , че промяна скоро не се задава. За десетина години управление на ГЕРБ , България се е върнала с почти толкова назад , така е когато тарикати с пари дават властта на пионки с интелект на дървосекач с тридесет годишен стаж и после му дърпат конците както си искат. Затова са тези изцепки , лъжи , чувство за недосигаемост и безпардонна простотия!
  • 7 256

    8 37 Отговор
    "Реч, рушаща равновесието между институциите и обиждаща НЕСПРАВЕДЛИВО ПРЕЗИДЕНТА"?!?!. А поведението на президента - дали и за неговите изказвания / десетки на брой/ имате мнение?!?! Или въпроса е риторичен?!
  • 8 жжж

    6 24 Отговор
    опозицията говореше същото преди изборите и загуби. борисов спечели изборите и казва същото. къде е истината? преди или след избори?

    Коментиран от #9

  • 9 хамсал

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "жжж":

    Където се броят бюлетините!
  • 10 onq s konq

    6 39 Отговор
    Що за Глупости дрънка Автора - Борисов да поздравява Всички Партии ,коалиции и "индивидуални кандидати" с Приключване на Изборите...Нинова която го нарича Мошеник и Страхливец и БСП ли да поздрави Борисов?Мая ли да поздрави,която ГО СЪДИ?"Възраждане" ли да поздрави Борисов - същите тия,които Дебелашки се изцепиха "Властта ВЕЧЕ трябва да се страхува от нас"?!А ако въпреки всичко Борисов ги беше поздравил,КАК АЗ И ОСТАНАЛИЯ ЕЛЕКТОРАТ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ после за такъв мекушав Човек?!Ама тъй - да драснем нещо "актуално" че да падне "некой лев" Хонорар,щото в къщи Децата гладниии...:)

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Мили дебили

    24 7 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Тебе те знаем, че си на хонорар в ГЕРБ и сорос, твоето мнение НЕ Е МЕРОДАВНО !!
  • 12 бузю

    28 2 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Ами защо да не ги поздрави? То боксьорите дето по 1 час се млатят след края на срещата се поздравяват , а уж умни и интелегентни хора , се плюят. Ти на простоията на Борисов твърдост ли му викаш?

    Коментиран от #16

  • 13 Бамби

    23 3 Отговор
    Обаче простака е на власт с ние сърбаме резултати те от управлението му и да ни излага навсякъде където отиде в чужбина
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 антрашпиц

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "бузю":

    И Борисов е прост и оня с коня е прост,затова се рзбират,незнаеше ли?
  • 17 Аз съм прост и вие сте прости

    13 2 Отговор
    Баце към общините с вражески кметове: Значи не гласувате за мене, а? Е сега ви е... майката
  • 18 Прав си

    8 3 Отговор
    Професоре,така са нешата в Булгаристан,ние ще му сърбаме попарата.добре,че от ЛОНДОН виждате истински нещата.
  • 19 Тръмп

    3 20 Отговор
    Още един фалшив професор закърмен с комуноидна некадърност,злоба и простотия!!!:):):)Страх ги тресе комуноидите от Страшния съд!!!:):):)

    Коментиран от #20

  • 20 Иво

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Само да ти кажем, ако не си виждал истински комунисти, наистина дето са били активни членове на бившата Българска Комунистическа Партия то ето ти ги и двамата накуп - Борисов и Р. Плевнелиев. Виж ги хубаво, това са комунисти.
  • 21 Блбибиб

    7 2 Отговор
    Борисов е едно елементарно, злобно и дребнаво човече!
  • 22 Северозапад

    1 1 Отговор
    Тиквата е поел твърдо и неотклонно по пътя на БКП.
    А дали се сеща как свърши властта на неговия правешки идол?
    Май не...
  • 23 ПЕТРОВ

    2 0 Отговор
    до : onq s konq - ПОДКРЕПЯМ СТАНОВИЩЕТО ВИ !!! ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!
  • 24 чичо

    1 0 Отговор
    Не ми е ясно какво е остракизъм но винаги съм харесвал професора от Лондон Димитър Иванов бих се радвал той да е министър-председател а не тази мутра