Last news in Fakti

23 Ноември, 2019 06:30 2 612 39

Какво ще си говорят Борисов и Тръмп?

  • херо мустафа-
  • доналд тръмп-
  • бойко борисов

В чужбина българският премиер е друг - демонстрира смирение, нерядко дори послушание

Какво ще си говорят Борисов и Тръмп? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Петър Чолаков:

У дома, в България, премиерът Борисов има навика да се държи като демиург. Сторъкият Шива от Банкя „респектира” строители на магистрали, докато лично ги надзирава, въдворява ред във футболния съюз, уволнява директори на болници, изпраща хеликоптери на изпаднали в беда… Доколко този стил има място в една парламентарна демокрация - това е друг въпрос.

В чужбина Борисов е друг. Демонстрира смирение, нерядко дори послушание. Затова възниква въпросът: дали ще успее да защити националните ни интереси на предстоящата среща с американския президент Доналд Тръмп?

Това, което трябва да изведем пред скоби, е изключително напрегнатото и деликатно положение, в което се намира Тръмп в момента. На фона на драматичната процедура по импийчмънт, която тече срещу него, е малко вероятно президентът на САЩ да отдели много време на българския си гост. Най-малкото поради това е нереалистично Борисов да отива на тази среща с големи очаквания. Въпреки това тя безспорно ще е интересна - защото ще събере двама харизматици, които не разбират демокрацията точно така, както я описват учебниците.

Какво да очакваме?

Ключовата дума ще бъде „сигурност”. Двамата лидери ще разговарят за модернизацията на нашите въоръжени сили и сделката за F-16, за енергийната сигурност на България и диверсификацията на енергийните източници. Или както го формулира американската посланичка в България Херо Мустафа: „Да изградим България като реален енергиен хъб".

Вероятно най-важният за Вашингтон въпрос е доколко малката бивша комунистическа страна може да бъде разглеждана като наистина лоялен съюзник в НАТО. Убеден съм, че по този въпрос Борисов ще използва цялото красноречие, с което безспорно е надарен, за да увери американския си домакин, че България е стабилен партньор, на когото може да се има пълно доверие.

Фактите обаче го опровергават. България не посмя да изгони руски дипломати, след като се разрази аферата „Скрипал”; прокремълски формации са част от управляващата коалиция; в енергийно отношение страната си остава силно зависима от прищевките на Русия.

Може да се възрази, че парламентът одобри сделката за F-16, макар срещу нея да се чуха множество аргументи, включително от президентството. Освен това тази есен в България имаше шумен предизборен лов на „руски шпиони”. Оставям на читателя да прецени дали лидерът на „Русофили” Николай Малинов може да бъде заподозрян като най-законспирирания и вредоносен руски агент в България. В допълнение да споменем и унижението, което София преглътна, когато обвиненият в шпионаж Малинов бе награден с медал лично от Путин.

Наскоро Борисов обеща „пълна газова независимост” на България още през 2020 година. В тази връзка енергийният експерт Васко Начев заяви за ДВ следното: „Има твърде много условности при реализацията на една такава „независимост”. На хартия нещата изглеждат розови, но в действителност има серия от пречки и трикове, които се прилагат на практика, за да не се променя статуквото - тоест, доставките на природен газ да продължат в голямата си част да са от Газпром. За 2020 година терминалът за втечнен природен газ (LNG) при Ревитуса в Гърция е на практика блокиран от четири гръцки компании и няма никакъв шанс България да внесе втечнен газ през него. Интерконекторът с Гърция най-вероятно няма да бъде пуснат в експлоатация преди края на 2020 година. А всички усилия от българска страна са насочени към това да бъдат осигурени безпрепятствено доставки на природен газ от посока Турция - тоест, газ, доставен от Газпром".

На въпрос как САЩ се отнасят към възкръсналия проект за АЕЦ „Белене”, експертът посочи, че „това е никому ненужен проект. Както за „Белене”, така и за българската част на „Турски поток” е важно да се стартира разходната им част, а доколко са ефективни, това е без значение. Убеден съм, че в САЩ са наясно относно ситуацията и с двата проекта. Те разбират каква е основната причина за тяхната реализация”, смята Начев.

Да, водена от своите геостратегически интереси, България трябва да се стреми към нормален, конструктивен диалог с Русия. Но в обстановка, в която отношенията между Москва и НАТО са достигнали най-ниската си точка от десетилетия, е наивно и опасно страна-членка на Алианса да се мъчи да „балансира” между НАТО и Кремъл.

Въпросът за визите

Други не по-малко важни въпроси, които Борисов и Тръмп ще обсъдят, са начините за увеличаване на взаимната търговия и инвестиции, борбата срещу корупцията, присъединяването на България към ОИСР. Ще бъде поставен и въпросът за отпадането на визите за български граждани. Но е малко вероятно да видим благоприятно развитие по тази тема. Макар България да отговаря на другите изисквания, остава огромният брой откази за визи - 15%, което е най-високата стойност в целия ЕС. Да припомним, че за да бъдат изпълнени критериите на безвизовата програма, този дял не бива да надхвърля 3%. Освен това можем да предположим, че високото равнище на корупция в публичния сектор и Авгиевите обори на съдебната система също не говорят никак добре за България.

Борисов обеща да подари на американския президент ловна пушка, произведена в Габрово. Какви ще са даровете на Тръмп - предстои да видим. Но би било изненада, ако Борисов се завърне с пълна кошница от Белия дом. Остава да видим дали министър-председателят ще демонстрира и там пословичната си фамилиарност, с която вече успя да шокира американската посланичка Херо Мустафа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще стане

    6 39 Отговор
    Време е за една голяма военна база с ядрени ракети и инвестиции в икономиката Също така евтин Американски газ за индустрията

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Рошко

    40 2 Отговор
    За изтребители ф-35 ф-22,систрми пейтриът, Козлодуй, арц Белене, и краварски бази у бг, 😂😂😂😂😂😂. Те нямв да си говорят, ще му нареждат, а той гордо ще позира за снимка с господаря си
  • 3 да ве

    2 4 Отговор
    Ей помислих си че ще забравиш да си хакнеш един минус от хорска срама но си го писа минуса ха ха !!!!
  • 4 Ердо

    35 1 Отговор
    Те нвма да си говорят, единия само ша слуша и ще кима, познайте кой, иначе санкцийй
  • 5 Обикновен човек

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ще стане":

    Според такива лумпени като тебе може би е време България да стане 52 щат на САЩ!!!!!???

    Коментиран от #7

  • 6 Рошко

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ще стане":

    Ти пък пиши от един ник, заради клуни и тикви ще закъснея за робия, и кафето не мога си и пия на спокойствие
  • 7 mediator37

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Обикновен човек":

    Във връзка с влошените отношения с Турция, още Цв. Цв. е обещал на американците военновъздушна база и преместване на американските ядрени кратуни от Инджирлик в България.
    Б.Б. не е съгласен и рязва зелката на Цв.Цв.
    Сега ще видим ще се огъне ли Б.Б. и какво точно ще плува пред курортите- яхти или ракетни крайцери.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Забелязъл.

    17 2 Отговор
    Дай Господи късмет самолетът на нашата тиква да се разбие някъде по пътя и да се отървем от него и пак ти да останеш единствен бог за българите.
  • 10 Гостилничаря

    8 0 Отговор
    Няма ли да качи Доньо в Секвоята на задната седалка и да му каже, че ще го глобява!?
  • 11 gggw

    10 0 Отговор
    кат си дойде бойче, ше има пак изненади... ше има - така е най-добре, тия са най-добрите ...
  • 12 Усмивката

    13 1 Отговор
    Ще поиска падане на визата за българи като условие за членството във НАТО.Ще нахока ,,местните” журналисти за неизточно Еврпопейското им държание.Ще наеме джип и ще дава интервиу от моста Бруклин.Ще скочи в Ниагарския водопад пред погледите на смаяните туристи с Ганьовото ,,българан!”.Ще гушне бащински съпругата на Тръмп на сбогуване.
  • 13 Сандо

    16 1 Отговор
    Срещата ще е около 5 минути.Тръмп ще изброи нещата,които България
    трябва да свърши,а Тиквата ще кима с умната си глава в знак на
    съгласие.Накрая Доналд Иванович ще каже:Конграчулейшън Бойко,
    ти си пич!

    Коментиран от #14

  • 14 Бачо Киро

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Не си прав, повече ще е, останалото време ще си разказват вицове чрез преводач.
  • 15 Браво

    12 1 Отговор
    Дано се сети да вземе Borkata и другите “хамерикански “ фанатици със себе си , като се умори да лиже , да полижат и ТЕ!
    Слава .....!

    Коментиран от #22

  • 16 Разговорът ще е следният :

    4 0 Отговор
    Бат Бойко : кво прайш брато Тръмп : играя джобен тенис
  • 17 555

    15 1 Отговор
    С още колко милиарда , България ще спонсорира Великата Америка!
  • 18 България

    2 20 Отговор
    Рубладжии, газ пикаете, а?! Разпенявили сте се като самоковски пенюги, от злоба ще потрошите клавиатурите! Керванът върви, песове мръсни, а вие си лаете по вятъра! БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ НАТО! А влиянието на Русия намалява със всеки отминал ден и с всяко евро отгоре на българската средна заплата и над средната заплата в Русия! Пийте си хаповете, мурзилки!

    Коментиран от #23, #27

  • 19 България

    5 8 Отговор
    Средна заплата Русия: - 612 евро;
    Средна заплата Беларус: - 401 евро;
    Средна заплата Казахстан: - 360 евро;
    Средна заплата Киргизстан: - 217 евро»
    Средна заплата Таджикистан: - 117 евро;
    --------------------------------------------

    Средна заплата България: 539 евро.

    Коментиран от #32

  • 20 България

    1 7 Отговор
    СРЕДНА ЗАПЛАТА БЪЛГАРИЯ - 639 ЕВРО (ШЕСТ СТОТИН ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТ ЕВРО)

    Коментиран от #24

  • 21 Тиквеника

    4 0 Отговор
    Интересно,дали Баце,ще повози Бай Доньо на жипа?Дали,ще гушне женската на Бай Доньо?

    Коментиран от #33

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анти мангал.

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "България":

    Как не те е исрам да пишеш от името на такъв ник бе я отивай в САЩ двамата с Бойко да лапате негърски отвеси.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 боцмана

    11 0 Отговор
    Дончо ще говори , нашият ще си клати дебелата кратуна. Дончо ще иска , нашия ще дава , какво друго очаквате от такава среща.
  • 26 антрашпиц

    6 0 Отговор
    Няма да сиговорят.Ще бъде монолог,от сорта:Ще правиш това и онова и ще слушаш и зпълняваш безпрекословно.
  • 27 антрашпиц

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "България":

    Ей нещастник на новото време,не съм привърженик на Русия(много работи там не ми харесват и най-вече соц мисленето),обаче бих казал ,че само да кихнат и нашта България ще бъде заличена.И няма нимакво памперсно нато да ни помогне.

    Коментиран от #30

  • 28 Като Ердоган ли е Бойко

    7 0 Отговор
    А пък нашият бай Бойко щял да ходи в щатите навярно за да го ИЗПИТВАТ кой му е приятел и кой му е враг и ако не знае ? Американският президент да му каже ! Все пак нашият бай Бойко дето се е взел за „ Бай „ на Балканите не е президента Ердоган дето знае и може сам да определи . А американците имат нужда от пари и много неща за продан . Еее , по скъпичко ги продават отколкото на другите страни , но ЕТО ЗАРАДИ ТОВА СМЕ ПРИЯТЕЛИ !
  • 29 Пешо от панелката

    4 0 Отговор
    Значи байганьовщината била фамилиарност...
  • 30 onq s konq

    1 9 Отговор

    До коментар #27 от "антрашпиц":

    Това което пишеш е ОБЩА -при това СЪВСЕМ УМИШЛЕНА "ГРЕШКА",затова и ще поясня на НЕносещите Русия в сърцето си:Твърдението че "Русия ако кихне и БГ ще бъде заличена" е вярно,но при условие ЧЕ НЕ БЯХМЕ ЧЛЕНОВЕ НА НАТО.Така че би следвало така да кихне/и други неща може да прави/ Русия,че ДА ЗАЛИЧИ цялото НАТО- т.е. Европа и САЩ за да се добере до "Братска България" .Ама "никакво НАТО нямало да ни помогне"...Няма да помогне лиии?!А тия Амер. бази на наша територия ЗА УКРАСА ЛИ СА?Явно много искаш да внушиш "БЕЗПОМОЩНОСТ" НА Българите,но това няма как да се случи с подобни тъпи изцепки,дори напротив - увеличава ДОПЪЛНИТЕЛНО Неприязъността към Матушка Рус!

    Коментиран от #37

  • 31 Казуар

    0 3 Отговор
    Руските мекерета пак изпаднаха в делириум тременс и не се усещат какво пишат.
  • 32 Sakun

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "България":

    Sredna zaplata v romania 1200 evra, sredna zaplata v Germania 3000 evra+, oti pishesh za kazahstan. Sredna zaplata v hungry 1500 evra
  • 33 Пешо от панелката

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тиквеника":

    Какво гушкане бе бате, не го ли видя тоя главанак че щеше да удуши Херо Мустафата, дано не скочи на Мелания че охраната не си поплюва, ще му наврат измисления черен колан в гъ.,.
  • 34 Haaaa

    2 0 Отговор
    Hamerikancite imat nujda ot sponsori , shistov gaz ima kopaite i zahranvaite cqla evropa. I bez tvo selskoto stopanstvo go izbiha lqtototo
  • 35 KONSTANTINOW

    3 0 Отговор
    ЩЕ ИМА САМО МОНОЛОГ,НАШЯТ ЗАВИСИМ ПРЕСТЪПНИК САМО ЩЕ СЛУШКА КАКВО МУ НАРЕЖДА ТРЪМП И ЩЕ Е ЩАСТЛИВ ДА ГО ПОТУПАТ ПО РАМОТО И НЯКОЯ СНИМКА.
  • 36 Въпрос

    1 0 Отговор
    Смирение!!!!
    Това означава ли,че няма да награби Тръмп
    да го целува..
  • 37 До Оня с коня

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "onq s konq":

    Май има един филм в който едни хора се
    евакуираха панически от една Амер база ли
    беше,от покрива на посолство ли беше,не
    си спомням но,паниката беше голяма....,
  • 38 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Охооо!!!ОТКОГА ДВ започна да ,,,защитава,, НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ!!!!!!!!Въобще КОЙ ги упълномощи затова????А?И какво излиза, нашите интерси били да защитаваме американските интереси на територията.
  • 39 слаботоков

    2 0 Отговор
    Океана дълбок и акулите чакат ли чакат! Бели с огромни остри зъби..... Чакат.....