Last news in Fakti

27 Декември, 2019 16:02 2 945 10

Френската държавна лотария

  • стачка-
  • франция-
  • загуби-
  • икономика

Стачниците са част от държавния сектор, който наброява 5 милиона и 600 хиляди служители

Френската държавна лотария - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършиха се 20-дни от започването на кошмара в Париж. В провинцията нещата са по-спокойни. Милиони парижани чакат с часове да мине някой влак, метро или автобус. Задръстванията около столицата на Франция са феноменални. Стачниците са част от държавния сектор, който наброява 5 милиона и 600 хиляди служители. Частният сектор е 5 пъти по-голям и той издържа фактически държавния. Работещите в него не стачкуват, защото те не разполагат със статута "държавен служител". "Свещен статут", който гарантира заплата до края на професионалния живот на всеки, който го притежава.

Счита се, че за сметка на сигурността, заплатите са с около 30% по-ниски в държавния, от частния сектор. Като компенсация, държавните чиновници получават бонуси, премии и улеснения, които никой ме може да каже ясно, какво струват на държавата, защото не са едни и същи за всяка корпорация. Върхът на тази социална бъркотия са пенсионните режими. Те са на брой 42!

В предизборната програма на Еманюел Макрон, френският президент обявява без заобиколки, че ще уеднакви режимите. Когато възложи на членовете на правителството да изготвят закон за ново разпределение на парите за пенсии, синдикатите се разбунтуваха. Те са най-силни в транспорта и причиняват най-големите затруднения в придвижването на хората.

Само от стачките в железниците държавата губи по 2 милиона евро на ден. Милиони се изпаряват от анулирани резервации в хотели и ресторанти. Търговците, които разчитаха на притока на туристи за празниците са в паника. Трите процента дефицит, които Брюксел изисква, Франция ще изпълни когато цъфнат налъмите. Въпреки това, кредиторите наливат пари във френската икономика, дори с отрицателни лихви, защото са сигурни в страната, която произвежда коли, самолети и атомни централи.

Единствен, който не показва никаква паника, е безпорно Еманюел Макрон. Френският президент, поне за сега, дава вид, че е решен да води реформата до край. Той е начело на държавата, а стачниците са нейни и негови служители. Стачката е законно право, но работодателят т.е. държавата не плаща стачкуваните дни. Това е слабото място на протестиращите - парите за тях и техните семейства. Стачниците се надяваха, че правителството ще "клекне" за празниците. Вместо това следваща среща за преговори бе обявена чак за 7 януари. Това означава 30 дни без заплащане!

Ако стачките продължават, неплащането на загубените надници също ще продължи. Освен това всички синдикати са на ляво. От бледо "розово" до тъмно "червено". Десни синдикати във Франция няма. Привидно всички са обединени, но само по форма. По съдържание - не са. Подобно на "Жълтите жилетки", те нямат програма. Да пречиш на другите да ходят на работа, не е програма!

Колкото времето тече, броят на умерените стачници расте и те постепенно се връщат на работните си места. За сметка на това, пропитите с марксически - комунистически заряд, стават все по-крайни. Те открито сочат капитализма, като причина за мизерията на "народа".

Мизерия от която те самите са изключени до живот, благодарение на статута на държавния служител. Френската комунистическа партия се опита да оглави "класовата борба", но всички нейни усилия останаха без успех. Тези многобройни противоречия, Еманюел Макрон следи час по час. Вероятно ще отстъпи по отношение на най-трудните и опасни за здравето професии, но като цяло френският президент се ръководи от мисълта: "Аз съм избран, синдикатите - не!"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пасаран

    17 2 Отговор
    Действа се на принципа "Всяко чудо за три дни". Чакат на хората да им омръзне от безредието, да се разколебаят, и да станат склонни към компромиси, т.е. към поредното им ограбване от стрaна на тези с пълните гуши. Но все пак там нещо се случва, за разлика от тук.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    ГЕРБ ако подадьт оставка за народа ни това е БИНГО
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор
    ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ БЬЛГАРИ
  • 4 Последния софиянец

    13 4 Отговор
    И у нас държавните чиновници никой не може да ги бутне. Всичките са си платили да ги назначат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тръмп

    4 5 Отговор
    Комунистите са вредни,нека умрат от глад!!!:):):)
  • 8 Макрон и баба му

    7 1 Отговор
    Важни са демократичните протести в Хонконг.В Париж са комунисти и лумпени.Не им обръщайте внимание.
  • 9 Ех и аз какво се размечтах

    5 0 Отговор
    Уж "свобода, равенство, братство", а държавните служители го завират отзад на онези, които им плащат данъците. Равенство, ама като става дума за другите, ако е за теб, привилегиите са по-важни... И не желаят да се издума и дума да се съкратят тези ужасяващи 42 различни режима на пенсиониране, с пари, издоени от данъкоплатците... Французите винаги са били доста близо до комунизма, дори тяхната икономика се водеше по подобен на плановата икономика начин, но й викаха "индикативна"... Ми, то държавен служител да си, това няма изгонване, няма осигуровки да плащаш, пред работодателя няма рискове, съответно и кредитите, които можеш да изтеглиш, са огромни и с ниска лихва... Отделно е каквото си открадне, подкупите, почерпките, ходатайствата... На кого да платим, бе и аз да стана държавен служител...
  • 10 Васил

    7 2 Отговор
    Прочетохте ли добре заплатите в държавният сектор са по ниски с 30% от частният а тука е обратното.