Last news in Fakti

4 Януари, 2020 18:59 16 862 71

Европа се притеснява от плановете на Полша

  • танк-
  • армия-
  • полша

След толкова солидна сделка Полша ще разполага с по-модерни бронирани превозни средства от Германия и Франция заедно

Европа се притеснява от плановете на Полша - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Берлин и Париж, които изключиха Полша от съвместните им проекти за отбрана, принудиха Варшава да се съсредоточи върху американското оръжие, пише Die Welt. Сега Полша планира да закупи по-модерни танкове, отколкото Германия и Франция са комбинирали, твърди германското издание.

Полша сключи споразумение със САЩ за незабавно закупуване на 20 американски преносими ракетни установки и свързаното с тях оборудване за повече от 400 милиона долара. Освен това Варшава планира да замени немските танкове с други, по-модерни, съобщава Die Welt.

Според експерти, цитирани от изданието, Полша е втория по големина купувач на американско оръжие след Саудитска Арабия.

Авторът на публикацията вижда това като отговорност на Париж и Берлин, които се „затвориха“ от Варшава по въпроси на отбраната. Германия и Франция си сътрудничат в тази област, но не позволяват на Полша да работи заедно, въпреки че Варшава с удоволствие ще участва в разработването на нови танкове, се казва в статията.

Подобна позиция на Берлин и Париж ще има далечни последици за общата европейска отбранителна политика и, следователно, за европейската сигурност, предупреждава германският вестник. Полша, твърди авторът, „осигурява сигурността“ на така наречения източен фланг на НАТО. Интеграцията между европейските армии ще бъде усложнена от двустранните споразумения между Полша и САЩ, сигурен е авторът на статията.

Отчуждаването на Полша като важен партньор в областта на политиката за сигурност е опасна, предупреждава изданието. Полша иска да види в него не само потенциален купувач на военна техника, но и партньор, и затова тя е заинтересована да участва в разработването на европейски танк. Въпреки това, печалният опит на Берлин показа, че големите европейски проекти водят до увеличаване на разходите и увеличаване на вероятността от забавяне.

От тази гледна точка въпросът доколко е разумно да се включва Полша в подобни проекти по отношение на индустриалната политика остава открит, пише вестникът. „Ако Берлин не се погрижи за по-успешната интеграция на Варшава в европейските отбранителни проекти, това ще тласне Полша в ръцете на Доналд Тръмп. Точно това се случва сега “, се казва в статията.

Авторът отбелязва, че не само САЩ, но и Южна Корея са готови да си сътрудничат с Полша, която е готова да предложи на Полша версия на своя модел K2, съобразена с нейните нужди и дори да извърши трансфер на технологии, които Варшава иска. Преговорите по този въпрос са в началния етап, но вече говорим за 800 копия.

„След толкова солидна сделка Полша ще разполага с по-модерни бронирани превозни средства от Германия и Франция заедно“, заключава Die Welt.

Превод: Поглед.инфо


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боли те уя 😂😅😂

    158 14 Отговор
    Важното е че незаконния боклук си влиза в БГто и ние не можем да го спрем.
  • 2 Огнян

    115 84 Отговор
    Слава России Слава Белорусии Слава Путина Слава народу победителю

    Коментиран от #20, #53

  • 3 Абе верно че боклука не е опасен 😂😅😂

    91 7 Отговор
    Ма как само ни изненадва в гръб и си влиза в държавата откъде си иска. Но спокойно място за тревога няма казаха че не е опасен и не замърсява. 😂😅😂

    Коментиран от #60

  • 4 браво

    87 110 Отговор
    След като Германия и Франция отказват да помогнат на Полша с военни технологии, въпреки че е съюзник в НАТО и член на ЕС е естествен избора им да се обърнат към САЩ. Все пак след 1939г. едва ли ще искат отново да се окажат неподготвени, а заплахата от изток си остава. Браво на поляците, че не чакат увисналия Мак(а)рон и увисналата Фон Дер Лайен, а действат. Всяка държава има право да осигури своето съществуване.

    Коментиран от #8

  • 5 херодот

    59 4 Отговор
    Европа се притеснява от "адекватноста" във всичко !
  • 6 onq s konq

    90 20 Отговор
    Полша упорито се отдалечава от ЕС и тръгва с Америка. Ще има брексит.

    Коментиран от #7

  • 7 Домакин

    110 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Е как с Полша да има брекзит бре, малоумник? Ще бъде Полекзит!

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    61 15 Отговор

    До коментар #4 от "браво":

    И за какво трябва да им помагат германци и франци?Кой ги напада? Иначе могат да си купят каквото си искат стига да не е руско.Нали така?Ааа да може и да направят всичко възможно да ги избухат първи при война.Тяхен избор.Ааа може би е тяхен.

    Коментиран от #12

  • 9 Маленко сам се посрала Маменко

    145 41 Отговор
    Има три, свръх предателски нации. А те са Поляци, Украинци и за наш срам- Българи.....
    Ние, Българите имаме мъъъъничко оправдание все пак. То е че никой не ни е питал какво искаме.
    Пияните, ама като казвам "пияните" поляци са най-лошата фракция на славянството.
    И преди да ме апострофирате, ще ви кажа едно:
    Бил съм в умиротворителни мисии на ООН. Имаше много поляци. Такава ГМЕЖ от пиянки не съм виждал ! И забележете- тия винаги бяха ТИЛОВАЦИ. При тях манджата и пиенето- битките и жертвите за нас!
    Гадно, продажно племе! Това са те !

    Коментиран от #11, #13, #32, #34

  • 10 Абе Сексит за най сигурно

    69 6 Отговор

    До коментар #7 от "Домакин":

    Поляците са номер 1 в света по производство на амфетамини само България им е конкурент
  • 11 В Холандия живях и общува с к*ва полская

    70 12 Отговор

    До коментар #9 от "Маленко сам се посрала Маменко":

    Прав си за всичко бро.
  • 12 смешкоооо

    42 57 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    А ти извинявай кой си? Има ли нужда някой да те нападне, за да започнеш да купуваш оръжие? И трябва ли някой друг да ти казва какво оръжие да купуваш? Иначе е ясно кой е заплаха за териториалната цялост на държавите в Европа, същия който нападна и отцепи територии от Грузия и Украйна. Точно от него се пазят поляците. Само ще ти кажа, че поляците правят втора модернизация на армията си и технически след 5 години в Европа ще отстъпват само на Франция. А при близо 40 милиона население стават костелив орех за всеки.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    61 5 Отговор

    До коментар #9 от "Маленко сам се посрала Маменко":

    Поляците спасяват Европа от инвазията на османлиите-мюсулмани, като ги разбиват при Вианя в 1683 г. Но пък във войните между руската империя и османската империя се бият на страната на турците.

    Коментиран от #28

  • 14 Гост

    19 8 Отговор

    До коментар #12 от "смешкоооо":

    Мноо си умен!Аз какво казвам?Могат да си купят каквото си искат и каква помощ чакат без да ги напада някой а?Ама като те гледам акълът ти е в излишък.А сега измучи!Мощно.
  • 15 Грух

    41 22 Отговор
    Слава на Русия !
  • 16 Палячооооооо

    66 25 Отговор

    До коментар #12 от "смешкоооо":

    На укрите и грузите нищо техно не им е взето, а просто нещата си дойдоха на мястото. А краварите чий мохамедански го дирят в Афганистан, Сирия, Ирак? Сега ще го нагребът иранския бахур!
  • 17 Уди Кълвача

    74 28 Отговор
    Полските подлоги колкото и да се въоръжават руснаците тръгнат ли Варшава ще падне в нокаут за 1h!!!
  • 18 Кантемировска Танкова Бригада

    58 26 Отговор
    Тая тлъста скрап Абрамс няма щанс срещу руските Т-80 и Т90!

    Коментиран от #37

  • 19 Кой68

    28 11 Отговор
    Как само ще го бжижнат тия комплексари.....
  • 20 Яж м бахуря

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Огнян":

    Само ако знаеш каква куха лейка си,да та е.а и олигофре.а...
  • 21 onq s konq

    23 61 Отговор
    Европа си има своите преимущества и Екстри,но те са преди всичко в Областта на Икономиката.Във Военно отношение обаче благодарение на Пословичната Демократичност и Бюрократщина Водещите Евродържави НЕ МОГАТ ДА ВДЪХНАТ СИГУРНОСТ И ЧУВСТВО ЗА ЗАЩИТЕНОСТ у бившия Източен блок ТАКА КАКТО АМЕРИКА,защото с нея нещата са Прости,Ясни и Конкретни.За щастие Премиерът има ОТЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ с Тръмп и Помпео,като България е ЦЕНЕН И НАДЕЖДЕН СЪЮЗНИК НА САЩ.И точно с покупката на Ф-16 Блок 70 - един суперсамолет ПОЧТИ НЕОТСТЪПВАЩ на Ф-35,България не само се Окомплектова Военно,но ПО-ВАЖНОТО:Придобива ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ГАРАНЦИЯ от САЩ за Държавните си граници и Териториална Неприкосновеност!

    Коментиран от #22, #29

  • 22 Винету Борисов

    49 8 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Ти определено не си оня с коня. По-скоро си живо магаре. Само дето от тъпотиите, които ръсиш, би се срамувало всяко уважаващо се магаре.

    Коментиран от #25

  • 23 Pan Polqkovski

    33 11 Отговор
    Поляците са чакалите на Европа! Радвам се, че познавам само 1 и е читав, защото в Полша не харесвали гейовете. Аз също не ги харесвам, ама повече не харесвам поляците май...

    Коментиран от #36

  • 24 Космонавт

    37 13 Отговор
    Поляците са по-гнусни и от тарамбуките.Много нагли,нечистоплътни и страхливи. Когато са на групи са много велики.Като премине ефекта на дрогата и пак са същите мишки.
  • 25 onq s konq

    10 27 Отговор

    До коментар #22 от "Винету Борисов":

    Предполагам че имаш предвид Русофилското МЕНТЕ,което си позволява да драска словесните си Фекалии ОТ МОЕ ИМЕ.Естествено това е Нагло и Подло на Макс и потоя начин иска единствено да НЕГЛИЖИРА Думите ми,но то си е характерно за целия ви Русофилски Взвод Тролове и само разкрива Истинската ви Помиярска същност.А това че си се НАЛЬОСКАЛ като Донски казак и ти се привиждам като Магарета,Крокодили и всякакви др животни си е Твой проблем.Аре земи сега едно "Слава Русии" да не си капо и беж да те няма .
  • 26 Браво на Полска

    17 17 Отговор
    Затова ще бъдат просперираща държава защото басма не цепят никому
  • 27 О'Нуф-Рий II

    15 1 Отговор
    Оценката ми е (3-). За превода. А, за полските решения...Щом Гемания и Франция я изолират от съвместните СИ проекти, няма какво да се чудят. Който иска Европейски сили за отбрана, няма да тика потенциалните СИ партньори в чужди прегръдки със завишени цени и технологични „финтове” в посока „Ти на нас дай, пък ние ще видим”. Знайно е, обаче, луд умора няма та, колкото-толкова.
  • 28 Ахам

    36 7 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Свещената Лига се състои от унгарци, чехи, австрийци и поляци 1683 г.

    Не лъжи че поляците спасили Европа, ако турците им бяха предложили земите на чехите и унгарците и няколко златни лири, първи ляхите щяха да сложат фесове.

    Най-предателсткото племе са Полша, Румъния,Литва, Латвия,Естония, О краина и за съжаление България.

    Коментиран от #35

  • 29 Бифш офицер

    43 12 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Не се радвай толкова на 50 годишните ф16.Турците ги произвеждаха по лиценз от преди 45 години, по 1до 2 месечно.Сега ги използват за мишени за изпитанията на С400.А блок 70 е само един малък дисплей,където излизат показанията на различните уреди.Ако на един Трабант сложиш съвреминин дисплей на Мерцедес,какво ще се получи,отговори си сам.А пък цифрата 8(броя) буди само съжаление.И то на рекордно висока,унизяваща цена.

    Коментиран от #33, #62

  • 30 Янек

    9 9 Отговор
    Помнете :Катин!

    Коментиран от #39

  • 31 ърт

    15 7 Отговор
    аз добро от германистан и френската джамахирия не съм видял.Браво на полша
  • 32 NEMESIS

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Маленко сам се посрала Маменко":

    Забрави Румънците..
  • 33 Роко

    10 23 Отговор

    До коментар #29 от "Бифш офицер":

    Е ми противниците им са москвичи с индийски екранчета, а както всички знаем трабанта е повече кола от москвето. А и нашите не са трабанти, а фордчета дето пък са от съвсем друга класа сравнено с москвето.

    Коментиран от #57

  • 34 Роко

    5 15 Отговор

    До коментар #9 от "Маленко сам се посрала Маменко":

    А ти си долна предателска свиня. Точно заради такива като тебе ни излиза име на предатели
  • 35 Роко

    14 13 Отговор

    До коментар #28 от "Ахам":

    Предатели са щото не искат да се нагъзят на господарите ти ли? Ей това русоробите сте най - изпадналите предатели за вас всеки който не иска да го онождат руснаците като правят с вас е предател. Но пък какво можеш да очакваш от роби на народ почитащ предател като светец (Александър Невски предал брат си който искал да освободи страната си от робство само, за да се подмаже на монголите, за което те го правят главен роб)
  • 36 Роко

    3 8 Отговор

    До коментар #23 от "Pan Polqkovski":

    Хомофобия в 99% от случаите е признак за латентна гей ориентация ( останалия 1% са хора преживяли насилие от гейове).

    Коментиран от #54, #58

  • 37 Роко

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "Кантемировска Танкова Бригада":

    Тук се говори за покупката на К2 най - добрия съществуващ танк в момента не за Абрамс (от американците купуват ракетни установки). А Т-80 и Т-90 са твърде скъпи за руснаците така че те си карат на добрата стара Т-72-ка.
  • 38 мнение

    28 8 Отговор
    Поляците имаха немски господари, руски господари, а сега сами се предложиха на американските господари! Това, че си купуват американски танкове, които не могат да се движат по техните пътища, си е техен проблем! Вероятно и тяхното правителство е получило някави стимули, подобно на нашето, за да инвестира в американската икономика....
  • 39 Едо

    27 12 Отговор

    До коментар #30 от "Янек":

    ПОМНЕТЕ! 600 000 РОСИЯНИ ОТДАДОХА ЖИВОТА СИ ЗА ПОЛША! СЪВЕТСКИЯТ МАРШАЛ РОКОСОВСКИ Е БИОЛОГИЧЕН ПОЛЯК! НИКАК НЕ ОДОБРЯВАМ СТАЛИНИЗМА, НАПРОТИВ, НАЙ-ОСТРО ГО ОСЪЖДАМ, НО ЗАСЛУГАТА НА ЙОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ ДЖУГАШВИЛИ НА ПОТСДАМСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ Е ОГРОМНА, КОГАТО СЕ ОБСЪЖДА СЛЕДВОЕННОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ПОЛЯЦИТЕ! НО ПОСЛЕДНИТЕ ИМАТ ХЕНРИК СЕНКЕВИЧ, КОЙТО НАПИСА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ ИСТОРИЧЕСКИ РОМАНИ! ТОВА НЯМА КАК ДА НЕ ПОДХРАНВА ВОЙНСТВЕНОСТТА НА ПОЛЯЦИТЕ И ТЕХНИЯ ВЕЛИКОПОЛСКИ ШОВИНИЗЪМ, КОИТО ИЗГЛЕЖДА СА В ОСНОВАТА, ПОЛЯЦИТЕ ДА ПРАВЯТ ПОГРОМИ НАД ПОЛСКИТЕ ЕВРЕИ! ТАМ ВСЕ ОЩЕ СТОИ ОСВИЕНЦИМ! А ТОВА, ЧЕ ПОЛЯЦИТЕ ОБИЧАТ СЛОБОДИЯТА, ГО ЗНАМ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ НА МОРЕТО, КОГАТО ВАДЕХ ПОЛЯЦИ ОТ КРИТИЧНИ СИТУАЦИИ ВЪВ ВОДАТА! МЕЖДУ ТЯХ ИМА И НЯКОИ СВЕСТНИ ХОРА!

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 И мен ме боли хУя

    16 1 Отговор
    Европа ако не дава, дава Америка! Америка ако не дава, дава Русия! Русия ако не дава, дава Турция!.... Жената ако не дава, дава комшийката!
  • 42 ГОСТ 1

    30 9 Отговор
    Каквото и оръжие да закупят поляците,ако Русия реши да ги завладее ще го направи за по-малко от 24 часа. Най вероятно НАТО няма да смее да направи нищо.Само се заблуждават,че с тези танкове и мобилни ракетни системи ще спрат заплахата от изток.Истината са преговори и то между САЩ и Русия.Полша е само буфер и ще бъде пожертвана отново,както през 1939 г, ако нещата ескалират.

    Коментиран от #43, #46, #49, #64

  • 43 onq s konq

    12 12 Отговор

    До коментар #42 от "ГОСТ 1":

    Ти НАИСТИНА ли мислиш,че Русия може да реши да завладее КОЯТО И ДА Е Натовска държава?А смяташ ли че въоръжена до Зъби русия може да си позволи да скочи ДОРИ на една Исландия,която ИЗОБЩО НЯМА Армия,но...е Член на НАТО?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Панов

    23 3 Отговор
    Франция и Германия са напълно безполезни за сигурността на централна и източна Европа.
    При руска агресия срещу нас от тях ще има единствено празни кухи декларации.

    Коментиран от #50, #67

  • 46 Рашизма

    10 13 Отговор

    До коментар #42 от "ГОСТ 1":

    Не можа да овладее дори Донбас,в Полша ще си строши гнилите зъби

    Коментиран от #47

  • 47 Кирил

    10 10 Отговор

    До коментар #46 от "Рашизма":

    Много точно.
    От планираната Новорусия успяха да окупират едва 5% без да могат да я интегрират с русия.
    Тогава на практика нямаше украинска армия.
    Защитата я поеха няколко зле въоръжени батальони от украински патриоти.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Свиленски

    4 8 Отговор

    До коментар #42 от "ГОСТ 1":

    ЩО НЕ ЗЕМЕ ДА ОПИТА ПУТЮ? ЧАК СЕГА НЕМСКИЯ ЩЕ СТАНЕ ОФИЦИЯЛЕН ЕЗИК ЧАК ДО УРАЛ!

    Коментиран от #69

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 За нато

    6 8 Отговор

    До коментар #50 от "Аха":

    Не знам.
    Обаче при добре обучена и достатъчно въоръжена наша армия с регионален съюз Румъния България Гърция за турчуля и рашисти няма никакъв шанс.
  • 52 За нато

    5 8 Отговор

    До коментар #50 от "Аха":

    Не знам.
    Обаче при добре обучена и достатъчно въоръжена наша армия с регионален съюз Румъния България Гърция за турчуля и рашисти няма никакъв шанс.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 И аз само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Роко":

    Кога те плющяха?

    Коментиран от #70

  • 55 Казуар

    4 1 Отговор
    Южнокорейският танк К2 е с немско оръдие като на Леопард и американски двигател.
  • 56 Пане

    3 3 Отговор
    Мечтата на руснака е поне веднъж да се напие като поляк!
  • 57 Това педерасите сте много прости бе

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Роко":

    Няма начин да не си правен в гъз щом ги дрънкаш такива
  • 58 Крадеца вика дръжте крадеца

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Роко":

    Шлякания гъз иска всички да са като него, ама не става така.
  • 59 Шляхта

    3 3 Отговор
    Полската-шахта е най-добрата,нал тъй,ПАНЕ
  • 60 Не че нещо... АМА...

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Абе верно че боклука не е опасен 😂😅😂":

    Да попитам... Некой знай ли дали у Рассия вкарват друг боклук освен ядрен от Европа?
  • 61 Хер Панцер

    2 3 Отговор
    Няма по-модерни танкове от немските!
    Дори и в момента
  • 62 бай Шиле

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Бифш офицер":

    Не си прав колега.С осем най модерни изтребителя мажем да обявим война на Тринидад и Тобаго,О-ви Кабо Верде и всякакви такива държави.Това разбира се след три години,когато \и ако / ги получим.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 генерал Шойгу

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "ГОСТ 1":

    Общо взето си прав.Без часовете.Извади от 24 20 и ще получиш реалното време.
  • 65 КГБ-то

    2 1 Отговор
    За тия "умници"-поляци и украинци,щастието от новите играчки ще приключи скоропостижно!
    Наливам си цитронада и сядам на филма...
  • 66 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор
    кууууурвииииии
  • 67 Бате

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Панов":

    Много си прав бате. Освен това прозира и нещо друго, а именно икономически интереси или по скоро лицемерие. Ако допуснат поляците до техните технологии това значи в обозримо бъдеще да имат до себе си една силна икономика и съответно забуга на пазари. Е това си е чисто лицемерие
  • 68 Бате

    2 0 Отговор
    А иначе бате повече ме интересуват полякините особено когато поляците са се напили
  • 69 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Свиленски":

    Моля те първо научи българския и после популяризирай немския. Пише се специАлен
  • 70 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "И аз само питам":

    Приятелю не всички са като теб. Това че теб те плмщят редовно не значи че и другите го правят
  • 71 Бузлуджа

    1 2 Отговор
    Когато прочета вашите коментари тук, не знам да се смея или да плача ... Червеният призрак все още е в нацията :D Предлагам ви първо да почистите мръсните си пътища и след това да коментирате страната на някой друг - No offence here ;) Полша ще закупи оръжие с най-добри опции със споразумение за офсет. Днес Русия прави глупости в Грузия и Украйна, утре ще правят същите глупости в други страни. Мислете мъдри хора :)